Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Φόρτες - ''Βατερλό'' και χρεοκοπία ή ανάπτυξη και πρόοδο;



Για τον προϋπολογισμό

«Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έκανε λόγο για τις αλλεπάλληλες περικοπές πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, για τη μεγάλη μείωση των λειτουργικών δαπανών και, το κυριότερο, για το γεγονός ότι από τους θεσμοθετημένους πόρους των 9,5 εκ. ευρώ που αναλογούσαν στην Π.Ι.Ν. για το 2012 έφτασαν μόνο οι 600.000 ευρώ στις αρχές του χρόνου. Μας υποχρεώνουν να παραιτηθούμε»!

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου σε συνέντευξη  τύπου στις 28/11/2012.

Στις 2 Αυγούστου με παρέμβασή μου για την κατάρρευση του προϋπολογισμού επεσήμαινα: «Η μεγαλύτερη υστέρηση πόρων έχει γίνει στον τομέα που αφορά τα έργα και την ανάπτυξη, όταν από τα 9.544.934,32 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί έχουν αποδοθεί μόνο… 478.443,20 ευρώ, ένα ποσοστό δηλαδή 5%  (!!!) που απεικονίζει μεγαλοπρεπέστατα το μέγεθος της εγκατάλειψης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων !!! Ο προϋπολογισμός του 2012 για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι εκτός στόχων και ήδη ανεφάρμοστος. Το οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί μαθηματικά σε στάση πληρωμών» .

Με νέα παρέμβασή για τα οικονομικά της περιφέρειας στις 5 Σεπτεμβρίου τόνιζα πως «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «βάζει λουκέτο», ο προϋπολογισμός του 2012 καθίσταται ανενεργός ελλείψει πιστώσεων και την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου αρνείται την αυτονόητη αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθησυχάζοντας για την πορεία των εσόδων».

Τώρα που φθάσαμε στον τελευταίο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και με τα οικονομικά της περιφέρειας σε πλήρη εξαθλίωση, είναι αργά για ηρωικές παραιτήσεις.

Αν όμως είχε υπάρξει αντίδραση νωρίτερα τότε τα πράγματα ίσως να μην είχαν εξελιχθεί τόσο τραγικά.

Και επειδή ο Περιφερειάρχης οφείλει να αντλεί την πολιτική νομιμοποίηση των ενεργειών του από το περιφερειακό συμβούλιο, στην αυριανή συνεδρίαση οφείλει ο κ. Σπύρου να εισηγηθεί την «έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων του 3ου τριμήνου οικονομικού έτους 2012» (2ο θέμα) με πολιτικούς και όχι λογιστικούς όρους.

Να την εισηγηθεί ως αιρετός Περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων και όχι ως εντολοδόχος της μνημονιακής συγκυβέρνησης που «τον υποχρεώνει σε παραίτηση »!

Από εκεί και πέρα ένας δρόμος υπάρχει!

Η θεμιτή διεκδίκηση με κάθε νόμιμο μέσο των υπεξαιρεμένων του προϋπολογισμού του 2012 και η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2013 να γίνει με οικονομικά δεδομένα και όχι λογιστικές οδηγίες.
 
Για το ΕΣΠΑ

«Οι νομικές δεσμεύσεις (συμβασιοποιήσεις) του ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων είναι συνολικού προϋπολογισμού 174.417.221 ευρώ που αντιστοιχούν στο 61% των πόρων του προγράμματος για τα Ιόνια Νησιά.

Οι πληρωμές (απορροφήσεις) είναι συνολικού ποσού 112.387.654 ευρώ που αντιστοιχούν στο 39% των συνολικών πόρων του προγράμματος για τα Ιόνια Νησιά». 

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου στην εισήγησή του στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος-Ιόνια Νησιά» 2007– 2013 που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις 13 Νοεμβρίου.

Στα δύο χρόνια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στα Ιόνια Νησιά έχω επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, ως του μοναδικού ίσως μέσου για την ανάπτυξη.

Την 1η Νοεμβρίου σε μία ακόμη παρέμβασή μου για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είχα επισημάνει ότι «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέχρι τις 30/9/2012 εμφανίζει 39,40% πληρωμές έναντι 43,46% του Μ.Ο. των 13 Περιφερειών και 60,50% συμβασιοποιήσεις έναντι 76,67% του Μ.Ο.

Το αποτέλεσμα αυτών των επιδόσεων είναι ότι από την 4η θέση (μεταξύ των 13 Περιφερειών) που βρισκόταν στις πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ μέχρι τις 30/6/2011 που είχε την αρμοδιότητα η κρατική διοίκηση, έχει διολισθήσει στην 11η θέση από την 1/7/2011 που η αρμοδιότητα έχει περιέλθει στην αιρετή Περιφέρεια, ενώ στις συμβασιοποιήσεις νέων έργων από την 6η θέση έχει κατακρημνιστεί στην 13η και τελευταία θέση».

Ο κ. Σπύρου μου απάντησε τότε ότι «χρησιμοποιώ του αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία, δίνοντας τη δική μου ερμηνεία προκειμένου να κινδυνολογήσω».

Σήμερα όμως που επιβεβαιώνονται οι επιδόσεις της ΠΙΝ από τον ίδιο, τουλάχιστον ας υπάρξει αφύπνιση από την περιφερειακή αρχή και την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή.

Τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ που παραμένουν αναξιοποίητα δεν μπορεί να παραμένουν «εν ύπνω» και η αγορά να στενάζει για ρευστό. 

Η διαπίστωση της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ πως με τα νέα θεσμικά μέτρα της κυβέρνησης είναι «βεβαιότητα ένα «βατερλό» του ΕΣΠΑ» μόνο ανησυχία δημιουργεί και αποδεικνύει πως οι αλλεπάλληλες βαρύγδουπες εξαγγελίες της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Ο κ. Σπύρου οφείλει, όπως εγγράφως του ζήτησα, στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο να θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης, την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις αποφάσεις της επιτροπής παρακολούθησης και τα νέα θεσμικά μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν σε καταστροφικές καθυστερήσεις.

Το διακύβευμα

Στην αυριανή συνεδρίαση ο κ. Σπύρου οφείλει να μιλήσει πολιτικά και υπεύθυνα ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου και κατ’επέκταση του λαού των Επτανήσων για τα οικονομικά της περιφέρειας και τον προϋπολογισμό της, όπως και για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που προβλέπονται για την ανάπτυξή της.

Και ο μεν προϋπολογισμός ή υλοποιείται με τους πόρους που το κράτος έχει εισπράξει από τους πολίτες μέσω της φορολογίας εξ ονόματος του θεσμού και τους έχει υπεξαιρέσει ή γίνεται αναγκαστική στάση πληρωμών και εξωθείται σε χρεοκοπία η περιφέρεια.

Για δε το ΕΣΠΑ ή η ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων γίνεται πρώτη προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής και της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής δίχως γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά ή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οδηγείται «με βεβαιότητα σε ένα «βατερλό» του ΕΣΠΑ», αφού το μεγαλύτερο μέρος των 172.318.229 ευρώ που παραμένουν (τουλάχιστον παρέμεναν μέχρι τις 15/10) αναπορρόφητα δεν θα αξιοποιηθούν, αφού 110.288.662 ευρώ θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν τους επόμενους 13 μήνες.

Το διακύβευμα είναι ένα:

«Βατερλό» και χρεοκοπία ή ανάπτυξη και πρόοδο;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.