Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

50 έτη Εθνικός Δρυμός Αίνου – 10 έτη Φορέας Διαχείρισης



Αργοστόλι, 19.12.2012
Αρ. Πρωτ.: 662


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Ημερίδα με τίτλο “50 έτη Εθνικός Δρυμός Αίνου – 10 έτη Φορέας Διαχείρισης” την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων “ΜΥΘΟΣ” στα Τραυλιάτα και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Βουλευτής Ν. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Σωτήριος Κουρής, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Ηλίας Μπεριάτος, Περιφερειακός Σύμβουλος, Αλέξανδρος Παρίσης Δήμαρχος Κεφαλονιάς και Άννα Λύτρα Διευθύντρια Δασών Κεφαλληνίας.

Τα θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές ήταν αφιερωμένα στον Εθνικό Δρυμό και στον Φορέα Διαχείρισής του. Έγινε εκτενής αναφορά των πεπραγμένων στα 50 έτη από την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού, καθώς και στις δράσεις του Φορέα στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί από την αρχή της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού, στην παρακολούθηση ειδών Χλωρίδας και Πανίδας, στην επόπτευση και φύλαξη του Εθνικού Δρυμού, στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και στην ανάπτυξη των καινοτόμων δράσεων του Φορέα Διαχείρισης, που περιλαμβάνουν την λειτουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού και την καταγραφή και παρακολούθηση ειδών μακρομυκήτων (μανιταριών) του Αίνου και της Κεφαλονιάς γενικότερα. Επιπλέον, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εξελικτική πορεία της βλάστησης της Κεφαλονιάς και τις ανθρώπινες επιδράσεις επ’ αυτής, στις θερμοϋγρομετρικές συνθήκες του Αίνου, στα σενάρια διάδοσης δασικών πυρκαγιών, στις προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης του Εθνικού Δρυμού, αλλά και στις προοπτικές χρηματοδότησης κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Οι ομιλίες που δόθηκαν ήταν υψηλού επιπέδου και κάλυψαν σφαιρικά το σύνθετο θέμα της Ημερίδας.

Αναλυτικά, οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως εξής:


  • Πενήντα έτη Εθνικός Δρυμός από την κ. Γεωργία Καμάρη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα.
  • Έργα και Δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου από τον κ. Γεώργιο Μήτσαινα, Δρ. Βιολογίας, Διευθυντής/Συντονιστής του Φορέα.
  • Η δράση της Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου στη διατήρηση της βιοποικιλότητας από τον κ. Μιχάλη Ξανθάκη, Δασολόγο, Δρ. Γεωγραφίας, Υπεύθυνος της δράσης Επόπτευσης/ Φύλαξης του Φορέα.
  • Λειτουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού & Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης του Φορέα από την Βασιλική Καραγιάννη, MSc, Γεωπόνο, Υπεύθυνη της Τράπεζας Γενετικού Υλικού και της Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα.
  • Εθνικός Δρυμός Αίνου και Περιβαλλοντικά Προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τον κ. Διονύσιο Τσελέντη, Γεωλόγο, Καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης.
  • Καταγραφή και Παρακολούθηση των σπανίων και απειλούμενων ειδών της Χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού Αίνου από τον κ. Κων/νο Κουγιουμτζή, MSc, Υποψήφιο Διδάκτορα Βιολογίας & την κ. Αργυρώ Λιβανίου- Τηνιακού, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών και Επιστημονική Υπεύθυνη.
  • Μακρομύκητες του Αίνου. Μια άγνωστη, αλλά μόνιμη και ποικιλότροπη παρουσία από την κ. Μαρίνα Τριανταφύλλου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Βιολογίας & την κ. Ζαχαρούλα Γκόνου- Ζάγκου, Λέκτορα Βιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνη. Την παρουσίαση έκανε η κ. Γεωργία Λυσίτσα, MSc Δασολόγος του Φορέα.
  • Καταγραφή και Παρακολούθηση της Πανίδας του Εθνικού Δρυμού Αίνου από την κ. Ευαγγελία Γιαγιά-Αθανασοπούλου, Καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Την παρουσίαση έκανε ο κ. Γεώργιος Μήτσαινας Δρ. Βιολογίας, Διευθυντής/Συντονιστής του Φορέα.
  • Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 – Τομέας «Περιβάλλον» από την κ. Χρυσούλα Κούρτελη, Δρ. Χημικό Μηχανικό, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων του Υ.Π.Ε.Κ.Α.
  • Οι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα από την κ. Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη, Δρ. Παν/μίου Πατρών και Γραμματέα του Δ.Σ. του Φορέα.
  • Θερμοϋγρομετρικές συνθήκες περιοχών του Εθνικού Δρυμού Αίνου από τον κ. Αθανάσιο Καμούτση, Επίκουρο Καθηγητή & Στέλιο Μανιάτη, MSc Γεωπόνο, Υποψήφιο Διδάκτορα, Εργαστήριο Γενικής & Γεωργικής Μετεωρολογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Σενάρια διάδοσης δασικών πυρκαγιών στον Εθνικό Δρυμό Αίνο από τον κ. Μιλτιάδη Αθανασίου, MSc Περιβαλλοντολόγο, Υποψήφιο Διδάκτορα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, από τον κ. Ευάγγελο Κεκάτο, Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Κεφαλονιάς.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν τοποθετήσεις και έγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αναπτύχθηκαν. Πριν από τη λήξη της Ημερίδας και με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του Νομοσχεδίου με το οποίο συγχωνεύονται και καταργούνται Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών και ελαττώνονται από 29 σε 14, αποφασίστηκε, με ομόφωνη απόφαση εισηγητών και συμμετεχόντων, η έκδοση ψηφίσματος με το οποίο διεκδικείται η συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και η μη συγχώνευσή του υπό το νέο Φορέα με την επωνυμία “Φορέας Διαχείρισης Οικοσυστημάτων Δυτικής Πελοποννήσου και Κεφαλονιάς”.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου

Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.