Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από τη Συνέντευξη Τύπου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων


18 Δεκεμβρίου 2012
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων: Μια δημιουργική προσπάθεια σε εξέλιξη

O Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας και οι Αντιπρόεδροι Καθηγητές Σωτήριος Σούλης και Ιωάννης Δραγώνας παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου με θέμα την παρουσίαση των δράσεων της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας».
«Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και διάλυσης του κοινωνικού ιστού, η επιτυχής διεκδίκηση και εφαρμογή μιας τόσο φιλόδοξης και καινοτόμου δράσης μάς επέτρεψε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για ένα ισχυρό τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα νησιά του Ιονίου με έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή του», τόνισε στην εισαγωγή του ο κ. Μαραβέγιας.
«Ανάμεσα στους στόχους της δράσης περιλαμβάνονται οι συνεργασίες με ελληνικά και ξένα ΑΕΙ, οι υποστηρικτικές ερευνητικές δραστηριότητες και κυρίως η σύνδεση των Τμημάτων μας με τις τοπικές κοινωνίες», συνέχισε. «Χάρη στα εργαλεία που θέτει στη διάθεσή μας το πρόγραμμα, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της πολυνησιωτικής διασποράς σε πλεονέκτημα όσον αφορά την εκμετάλλευση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού πλούτου των Ιονίων Νήσων».
Οι δράσεις του προγράμματος διαρθρώνονται σε συγκεκριμένους τομείς: την ηλεκτρονική διασύνδεση, τα επιστημονικά προγράμματα σπουδών, τα θερινά προγράμματα σπουδών, τη διάχυση προς την τοπική κοινωνία, το ψηφιακό σχολείο.
Στην παρουσίασή του, ο κ. Μαραβέγιας έδωσε συγκεκριμένα επιτυχημένα παραδείγματα από τις δράσεις. «Τα δέκα θερινά σχολεία, τα οποία διοργανώσαμε σε δύο μόλις χρόνια, συγκέντρωσαν 275 επιστήμονες και επαγγελματίες απ’ όλη την Ελλάδα και αποτέλεσαν την αφορμή για τη συνεργασία με 30 εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς από τη χώρα μας και το εξωτερικό».
Οι δράσεις για την τοπική οικονομία περιλαμβάνουν την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών (όπως για παράδειγμα την προώθηση των τοπικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά και την τυποποίηση και ταυτοποίηση των επτανησιακών τοπικών οίνων), την ανάδειξη της περιβαλλοντικής κληρονομιάς των νησιών (όπως για παράδειγμα την καταγραφή της φυσικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων) και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των νησιών (όπως για παράδειγμα τα ενιαία ψηφιακά αρχεία για τη διάσωση του μουσικού πλούτου των Επτανήσων και για τη διάδοση της παραδοσιακής επτανησιακής διατροφής).
«Εξάλλου, η θητεία μου ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με δίδαξε ότι η ανάδειξη του διατροφικού πλούτου της χώρας μας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά πρέπει να συνδέεται με τον πολιτισμό κάθε τόπου», σχολίασε σχετικά.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ, αναφερόμενος στην οργάνωση ηλεκτρονικών υποδομών για την υποστήριξη της εξ αποστάσεων εκπαιδευτικής διαδικασίας και διοίκησης και την υλοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου, τόνισε ότι «οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για τις προσπάθειές μας».
Ως δείγμα του ψηφιακού πολιτισμού που κυριαρχεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο με την ψηφιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση της οικίας του μεγάλου ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς.
Με την ίδια ευκαιρία ο κ. Μαραβέγιας παρουσίασε και τον απολογισμό της δράσης του ΤΕΙ κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-11 και 2011-12, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις συνθήκες κρίσης που διανύουμε, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν μπορεί παρά να λειτουργούν ως ατμομηχανή για την ανάπτυξη. Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κάνουμε τα πάντα για την όσμωση των προγραμμάτων που διαχειριζόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τον απόδημο ελληνισμό».
Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητά του είναι «η δημιουργία δικτύων: δίκτυα φίλων στήριξης, δίκτυα συνεργασίας με παραγωγικούς, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς, αναπτυξιακές συμπράξεις, οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην ισχυροποίηση των δεσμών της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον τόπο και την κοινωνία, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας».
Θα βρείτε την παρουσίαση του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια εδώ:
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
Διοικούσα

Μαραβέγιας - Ορφανού

Μαραβέγιας - Ζίβας

Προεδρείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.