Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών σε μέλη της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών

Του καθηγητή Γεωργίου Ν. Μοσχόπουλου
 Προέδρου της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών

Μετά από τους επαίνους της Ακαδημίας Αθηνών που απέσπασαν ήδη σε προηγούμενες Συνεδρίες της Ακαδημίας ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος για το σύνολο του έργου του και ο Σπύρος Αντωνάτος για το βιβλίο του «Αργοστόλι, η χαμένη πόλη. Δράση καθ’ οδόν 1853 – 1953» και τη βράβευση του Γεράσιμου Πεντόγαλου, εφέτος τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών θα λάβουν, στο πλαίσιο επίσημης Συνεδρίας της Ακαδημίας στο τέλος του μήνα, ο Γεράσιμος Σπ. Μπάλλας και η σύζυγός του Νίκη Λάσκαρη – Μπάλλα.

Ο Γεράσιμος Μπάλλας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην διευθυντής του τοπικού Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει αναπτύξει αξιόλογη επιστημονική δραστηριότητα στο πλαίσιο της εν λόγω Εταιρείας με επιστημονική – ιστορική έρευνα και ωραίες δημοσιεύσεις, τόσο στην Επετηρίδα της Εταιρείας «Κεφαλληνιακά Χρονικά», όσο και σε άλλες περιοδικές εκδόσεις.

Η Νίκη Λάσκαρη – Μπάλλα, φιλόλογος και για χρόνια διευθύντρια Γυμνασίων και Λυκείων, είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, με επίσης επιστημονική δραστηριότητα, συμμετοχή σε Συνέδρια και δημοσιεύσεις.
 
Οι συγγραφείς ύστερα από πολύχρονη και κοπιώδη έρευνα σ’ ολόκληρο το πλάτος του νησιού μας, στις πόλεις και στα χωριά, σε απλούς χωρικούς κυρίως ηλικιωμένους και σε μαθητές των σχολείων ( εδώ προφανής η δράση της φιλολόγου Νίκης Λάσκαρη – Μπάλλα) συνέλεξαν, ταξινόμησαν, αξιολόγησαν και εξέδωσαν λαογραφικό υλικό, στο πλαίσιο της «Σειράς Διατριβών και Μελετών» της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών. Η έκδοση είναι τρίτομη με τον κοινό τίτλο «Λαογραφικά Κεφαλονιάς» και με επί μέρους τίτλους κατά τόμο «Λιανοτράγουδα», «Δημοτικά τραγούδια», «Λαϊκοί ποιητές».

Το εν λόγω έργο, που το προλογίζουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, και για το οποίο τώρα τους απονέμεται ο έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι πολύτιμο, γιατί είναι έργο σωστικό της λαϊκής μας παράδοσης και των σπάνιων πολιτισμικών στοιχείων που συνθέτουν τη διαχρονική πορεία του λαού μας. Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, που στο πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο, αυτά τα ερείσματα του έθνους μας (και, βέβαια, κάθε έθνους) θεμελιώνουν την ταυτότητα του έθνους μας και ευρύτερα του Γένους μας, στο πλαίσιο της σύγχρονης παγκόσμιας κοινότητας. Οι εν λόγω συγγραφείς και επαινεθέντες από την Ακαδημία Αθηνών ας μείνουν παράδειγμα προς μίμηση στους νεοτέρους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.