Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Π. Πανταζόπουλος - Τα ΤΕΙ μας και οι Πειραιώτες…


4-2-13

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις μου, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις – αναφέρομαι στο κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - που δίνουν στο νησί μας την χαριστική ίσως βολή. Βέβαια δεν υπάρχει όριο στο χειρότερο και οι κυβερνώντες έχουν πάντα την ικανότητα να μας εκπλήττουν. Δεν θα ξανά αναφέρω τα γνωστά για το πόσο σημαντικό είναι το ΤΕΙ κτλ που έχουν ήδη ειπωθεί από πολλούς (για την οικονομία του νησιού, ποιότητα εγκαταστάσεων και επιπέδου του ΤΕΙ κτλ….) αλλά θα μπω κατευθείαν στο θέμα.

Εντύπωση μου έκανε διαβάζοντας τις δηλώσεις του καθηγητή Μαραβέγια ότι είχε προηγηθεί συζήτηση και συμφωνία για τον περιορισμό κατά 50% των σχολών στο νησί μας. Συμφωνία σκληρή βέβαια, όμως δεν τηρήθηκε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, που άλλα συζητούσε και άλλα πραγματοποιεί.

Σημαντικό επίσης είναι ότι το κλείσιμο αυτών των σχολών γίνεται με μία άνευ προηγουμένου αυθαιρεσία χωρίς καμία αξιολόγηση. Ακόμη και αν δεχτούμε -έστω για μια στιγμή- την ηλίθια και προπαγανδίστικη  αυτή άποψη που ακούγεται στα ΜΜΕ, ότι έχουμε πολλά ΤΕΙ που έχουν το ίδιο αντικείμενο ή ότι δεν χρειάζονται, οι συγχωνεύσεις θα έπρεπε να γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια (οι λιγότερο καλύτερες σχολές συγχωνεύονται με την καλύτερη) και όχι παντελώς αυθαίρετα όπως γίνονται τώρα. Η ομιλία του καθηγητή κ. Κονιδάρη στο δημοτικό συμβούλιο είναι αποκαλυπτική και καταρρίπτει ένα-ένα τα ψεύδο επιχειρήματα του σχεδίου “Αθηνά”.
Το κλείσιμο των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων -είναι ξεκάθαρο πλέον- είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου περιορισμού των κρατικών δαπανών με το σύστημα των γνωστών οριζόντιων περικοπών. Δεν κρατάμε το καλύτερο, κάνοντας ορθολογικές περικοπές σε ότι δεν χρειάζεται με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά, περικόπτουμε παροχές και υπηρεσίες όπως να’ναι… με ποσοστά… τόσο τις % λιγότερα χρήματα, τόσο τις % λιγότεροι καθηγητές (και γιατροί για την υγεία), τόσο τις % λιγότερα πανεπιστήμια...(και βέβαια να μην ξεχνάμε τα πολιτικά κριτήρια καθώς τα ΤΕΙ στην Καλαμάτα επιβιώνουν ενώ έπρεπε να κλείσουν όπως στο Αργοστόλι).

Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται στην Υγεία, στην Παιδεία και γενικά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Στόχος είναι η μείωση των δαπανών του δημοσίου και τίποτα άλλο.

Διόλου ενδιαφέρει τους επιτελείς του Υπουργείου αν θα ρημάξει ο τόπος και τι δεινές επιπτώσεις θα υπάρξουν στην ήδη κλονισμένη οικονομία του νησιού. Διόλου τους ενδιαφέρει ότι σειρά ωρομίσθιων καθηγητών θα οδηγηθούν στην ανεργία, (μιλάμε για καθηγητές πανεπιστημίου με μάστερ, διδακτορικά, χρόνια εμπειρίας στην διδασκαλία, δηλαδή για την πνευματική αφρόκρεμα νέων συμπολιτών μας…) ούτε πόσο θα χειροτερέψει η πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σκοπός είναι η μείωση των εξόδων και μόνο, μετρούν μόνο οι αριθμοί όχι πια οι άνθρωποι. Πρόκειται για την γνωστή πρακτική των οριζόντιων περικοπών που ζούμε καθημερινά.  Είναι η πρακτική που υπακούει στην Τροϊκανή λογική του: «θα μας τα ξεπληρώσετε όλα μέχρι τελευταίας δεκάρας, εδώ και τώρα»! Σε αυτή την λογική θα ζούμε και τα επόμενα χρόνια όπως φαίνεται.




Τι μπορεί να γίνει όμως;

  1. Η δήλωση των καθηγητών δια στόματος κυρίου Κονιδάρη στο δημοτικό συμβούλιο με εκφράζει απόλυτα. Σίγουρα οι ίδιοι είναι οι πιο κατάλληλοι τεχνοκρατικά, (καλό είναι να μην αρχίσουμε να κάνουμε τους ειδικούς και να εκφράζουμε ο καθένας μια πρόταση για τα ΤΕΙ ως προς τι πρέπει να μείνει και τι να φύγει, τι πρέπει να αναβαθμιστεί και τι να υποβαθμιστεί ή να ενωθεί κτλ…) μια και αυτοί ζουν, εργάζονται εκεί καθημερινά και δεν τους λείπουν και οι γνώσεις. Είναι λοιπόν ικανότατοι να κάνουν μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση ως προς την επιβίωση των ΤΕΙ.
  2. Το κάλεσμα των καθηγητών και των φοιτητών για μάχη δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους ως Κεφαλονίτικη κοινωνία. Ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του.
  3. Περιμένουμε πράξεις από την πολιτική εξουσία του τόπου, εκλεγμένους,  πολιτευτές, ακόμη και απλά μέλη κομμάτων. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σε αυτούς που ανήκουν στα κόμματα της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση, αξιωματική και μη, ίσως έχει πιο εύκολο ρόλο, πάντως τον ασκεί όπως και στο συγκεκριμένο θέμα. Η απώλεια των ΤΕΙ από τον τόπο μας θα βαρύνει αυτούς που ανήκουν στα κόμματα της συμπολίτευσης. Είμαι όμως βέβαιος ότι ο καθένας τους θα πράξει το χρέος του ως Κεφαλονίτης.
  4. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να κάνει έναν πολιτικό να αλλάξει γνώμη; Το πολιτικό κόστος βέβαια, να κινδυνέψει να μην ξαναεκλεγεί! Τρόμος! Ας στείλουμε ένα ψήφισμα λοιπόν, στον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, το οποίο θα είναι υπογεγραμένο από Κεφαλονίτες –και φίλους ή γνωστούς τους- που ψηφίζουν στην Α’ Πειραιώς, η οποία είναι και η εκλογική περιφέρεια του υπουργού (έχουμε την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Πειραιά να απευθυνθούμε). Το μήνυμα είναι απλό: «εμείς έχουμε ως σκοπό μας την μη επανεκλογή σας στις επόμενες εκλογές, είτε οι ίδιοι ως Νεοδημοκράτες, είτε σε γνωστούς και φίλους μας ψηφοφόρους σας, θα γνωστοποιήσουμε την καταστροφική πολιτική σας για το νησί μας, και θα τους πείσουμε να μην θέσουν σταυρό προτίμησης δίπλα στο όνομα σας, αλλά σε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο του κόμματός σας». Οι Κεφαλλονίτες στον Πειραιά δεν είναι πολλοί σαν τους Μεσσήνιους –Μεσσηνία η καταγωγή του Υπουργού- αλλά αρκούν λίγες εκατοντάδες ψήφοι ώστε να χάσει την πρωτιά! (στην Α’ Πειραιώς κάθε κόμμα εκλέγει 1 βουλευτή).
Ας ελπίσουμε ότι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ΤΕΙ Μεσσηνίας να έχουμε τα μεγάλα μέσα, αλλά και ο αγώνας πολλές φορές φέρνει καλά αποτελέσματα όχι μόνο το “μέσο”…

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετική πρόταση μείγμα πολιτικάντικου εκβιασμού και "μεσολάβησης", "δι ενεργειών μου" και ....αξιοκρατίας. Μπορεί να διδαχθεί και σαν μάθημα στο ΤΕΙ μετά τη διάσωσή του για να μάθουν οι νεοι επιστήμονες πως πρεπει να διαλέγονται με το κράτος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού ακούστηκε ότι θα μαραζώσει η επαρχία από το κλείσιμο των ΤΕΙ. Καλά είμαστε με τα καλά μας; Θα συνεχιστεί η υποβάθμιση σε μια αγορά εργασίας που η σίγουρη μελλοντική της τόνωση (δυστυχώς όπως μεθοδύεται μέσω της κρίσης) θα φέρει ξένους επιστήμονες καταρτισμένους ουσιαστικά στη χώρα μας. Αντί να ζητάμε κεντρικές σχολές πλήρως εξοπλισμένες, ανταγωνιστικές με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, ζητάμε συνέχιση των πολιτικών παραμάγαζων. Και με την φοίτηση σε ατά μαθητών με βαθμό 2 και 7. Δεν είμαστε καλά. Ας ζητήσουμε άλλα μέτρα τόνωσης της επαρχίας. Και το σπουδαιότερο: ας ζητήσουμε ουσιαστική εκπαίδευση, κλείσιμο των ιδιωτικών φροντιστηρίων (να ποια τονώνονται) που δεν υπάρχουν αλλού στον υπόλοιπο κόσμο, εξοπλισμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,έριστα εκπαιδευμένους δασκάλους για να μην υπάρχουν μαθητές με 2 και 7. Και επίσης ας ζητήσουμε άλλους τρόπους τόνωσης της επαρχίας και πρωτίστως το κράτος να προσέξει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε τόπου. Και οι πολιτικάντες κάθε τόπου ας σταματήσουν να πουλούν την πολιτική του ραγιά, του υποτελούς και τις πελατειακές τους σχέσεις. Και για να μην αναγνωστεί λάθος το κείμενό μου προεξοφλώ. Καθόλου μα καθόλου δεν είμαι με το μέρος της εσωτερικής τρόικας που αντί να μελετήσει σωστά το χάρτη της εκπαίδευσης εκμεταλλεύεται την κρίση για να δώσει ένα ακόμα άκαιρο χτύπημα στην παιδεία.

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενώ οι απέναντι στην εσωτερική τρόικα συνασπίστηκαν και αγωνίστηκαν για να παραμείνει αυτό το χάλι ...χάλι. Παιδεία του studio και του καφέ στην επαρχία. Ντροπή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.