Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Η Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη για τον Κώστα Ευαγγελάτο


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
(Γ.Βαφοπούλου 3-τηλ:2310.424.132/133)

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ " ΙΔΕΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ"
Aτομική έκθεση, Φεβρουάριος 2013.

Ανήσυχος και πολυπράγμων, με σημαντικές σπουδές γύρω από την τέχνη, τη θεωρία και τις εφαρμογές της ο Κώστας Ευαγγελάτος, για 30 και πλέον χρόνια δημιουργεί και παρουσιάζει τον προσωπικό, εικαστικό του λόγο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παράλληλα με τον ποιητικό και λογοτεχνικό.

Με αφορμή ποικίλες και ετερόκλητες πηγές εμπνέεται και οργανώνει τις θεματικές του ενότητες, αφήνει τη φαντασία του να λειτουργήσει ευεργετικά και, στοχεύοντας να αναδείξει πτυχές τους, προβαίνει σε ευφάνταστους συνδυασμούς, πρωτότυπους τόσο σχεδιαστικά όσο και χρωματικά.

Επιπλέον, οι εμπειρίες του, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα από το 1986 έως το 1993 και η ομάδα τέχνης του ART STUDIO EST που δημιούργησε το 1990, του έχουν δώσει τη δυνατότητα μιας διευρυμένης, κριτικής ματιάς γύρω από την εγχώρια και διεθνή τέχνη.

Υλικά, σχήματα, μεγέθη, υφές, χρώματα συντίθενται ανάλογα στα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών του, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, δίνοντας διαστάσεις ουσιαστικής κατεύθυνσης, καλλιτεχνικής δράσης και φυσιογνωμίας.

Ανοίγουν διαλόγους ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, καταθέτουν κλίμακες αξιών λόγου και τέχνης, φιλοσοφίας και εικονοποιϊας.

Σε προγενέστερες ενότητές του με τίτλους: «Νεφελογραφίες», «Σωματογραφίες», σε επιζωγραφισμένες κατασκευές ευμεγέθεις ή μικρογραφικές, καμωμένες με γεωμετρικά σχήματα, στις αρχαϊκές του ποικίλες συλλήψεις και πιο πρόσφατα σε ομάδες έργων με τίτλους «Ιδεογραφικές συλλήψεις» και «Ιδεογραφικές μορφές και συλλήψεις», ο Ευαγγελάτος βρίσκει τρόπους να συνδέσει το απώτερο παρελθόν με το σύγχρονο παρόν, να παραθέσει σύμβολα που προκύπτουν από μαθηματικούς τύπους, γράμματα και ιδεογράμματα, προσωποποιώντας φυσικούς νόμους με θεωρίες, φορμαλιστικές αισθητικές που συγκροτούν την καλλιτεχνική πρακτική του.

Οι μορφές του, πρόσωπα που παρατίθενται φασματικά, σε συνέργεια με ένα ακαθόριστο περιβάλλον, σώματα που αναδεικνύουν το ανθρώπινο κάλλος, αίρουν την ενσάρκωσή τους από αγγειογραφικά ευρήματα, από την αρχαία αγαλματοποιϊα και βέβαια τη γενναιόδωρη γραφή των αρχαίων συγγραφέων, στοιχεία που ο Ευαγγελάτος επεξεργάζεται και μεταφέρει έντεχνα στις εικόνες του, συνεργαζόμενος πάντα με ζωντανά μοντέλα.

Η μορφοποίησή τους σε επιφάνειες μουσαμά, σε πανιά, σε χαρτιά, σε ξύλα συλλεγμένα από τη φύση, που διατηρούν το φυσικό τους σχήμα, δημιουργεί αλληλουχίες ιστορικού λόγου και πράξης και μίας πνευματικής συγγένειας, που αναδύεται για να διατηρηθεί η διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας.

Ο σχεδιασμός με απευθείας χρήση της χρωματικής πάστας, εκτός του ότι δημιουργεί, σε πολλές περιπτώσεις, έξεργη υφή, δίνει την αίσθηση της χαρακτικής πρακτικής και φυσικά ιδιότητες υφολογικές.

Μορφές φιλοτεχνημένες με περιγράμματα, σ’ένα περιβάλλον συμπαντικό, δίνουν δυνατότητες για πολλές ερμηνείες και υποβάλλουν το θεατή να οδηγηθεί σ’ένα ταξίδι χρόνου και ιστορίας.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος δεν επαναπαύεται στις πολύχρονες επιτυχίες του. Αναζητά ενσυνείδητα νέες κατευθύνσεις, κυρίως εκφραστικές, καθώς η ανθρώπινη μορφή είναι εμβληματική, σε όλες σχεδόν τις συνθέσεις του.

Στο έργο του μπορεί κανείς να ανακαλύψει, πέρα από την προσωπική έκφραση, μια ποιητική της ίδιας της ζωής, που ξεπερνά κάθε πρόσωπο και αφήγηση, ύφος και μορφή.

Έλλη Κοκκίνη Καπλάνη
Ιστορικός, Κριτικός Τέχνης
Προϊσταμένη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
& Εικαστικών Τεχνών
Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.