Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

O Προέδροw της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Ν. Θεοτόκη 154, Τ.Κ. 49100, Κέρκυρα
Τηλ: 2661049008, 27823, 25657,
Fax: 2661081823, Email: info@ped-in.gr
www.ped-in.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ 04/02/2013
                                                                                                                                    
 Με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας του σχεδίου «Αθηνά», για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που οδηγεί στην υποβάθμιση και ουσιαστικά, στην κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Δήμαρχος Κέρκυρας και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ Ι.Ν Γιάννης Τρεπεκλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ανάμικτα συναισθήματα έκπληξης, οργής και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, να υποβαθμίσει και ουσιαστικά να καταργήσει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Η προκλητική αυτή απόφαση, η οποία δεν στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση, λειτουργεί σε βάρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά, υποβαθμίζοντας την, πλήττει καίρια τις τοπικές κοινωνίες, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Λευκάδας και αποψιλώνει τα Ιόνια νησιά από μια βασική δομή, η οποία συνάδει με την επτανησιακή ταυτότητα και την πολιτισμική ιδιαιτερότητα τους.

Επιφέρει κατ’ αυτόν τον τρόπο, καίριο πλήγμα στην αναπτυξιακή ενδυνάμωση μιας νησιωτικής περιοχής, με άμεσο κίνδυνο, να τεθεί εν αμφιβόλω η συνοχής της και η συνέχεια της στο  άμεσο μέλλον.


Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει ένα τεράστιο έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού, τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για την αναπτυξιακή λειτουργία των νησιωτικών περιοχών, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό και συνταγματικό κεκτημένο.

Επιχειρείται να καταργηθεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο διαθέτει, σχεδόν στη πλειοψηφία του ιδιόκτητα κτίρια, τα τελευταία μάλιστα εγκαινιάσθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Διακόπτεται με βίαιο και αδικαιολόγητο τρόπο η λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καταδικάζοντας τα νησιά, όχι μόνο σε οικονομικό μαρασμό, σε μία εξόχως δύσκολη περίοδο αλλά στερώντας τους, τον νεανικό ενθουσιασμό και την ανανέωση που μεταφέρει σε αυτά, η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Είναι απορίας άξιον, γιατί το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την μετακίνηση σχολών από τα Ιόνια νησιά προς εκπαιδευτικά ιδρύματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα του ΤΕΙ Μεσολογγίου και όχι τη μετακίνηση σχολών, προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς τα Ιόνια νησιά, για να ενισχυθεί η νησιωτικότητα, όπως επιβάλλει  η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Σύνταγμα μας.

Έκπληξη προκάλεσε η αιφνιδιαστική (;) απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με τη βιωσιμότητα των σχολών, αφού και ικανός αριθμός φοιτητών υπάρχει αλλά και οι σχολές παρουσίαζαν ζήτηση.

Ο δεύτερος λόγος, σχετίζεται με την προ 40ημέρου περίπου διαβεβαίωση του Υπουργού Παιδείας, προς τον πρόεδρο της Δ.Ε του ΤΕΙ Ι.Ν ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας». Τι μεσολάβησε στο χρονικό διάστημα αυτό και το Υπουργείο άλλαξε γνώμη;

Όλοι αυτοί οι λόγοι αλλά και η ισχυρή επιχειρηματολογία, συντείνουν στο συμπέρασμα ότι, όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το ΤΕΙ Ιονίων Νησιών, αντιθέτως, η πολιτεία με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οφείλει να συμβάλει στην αναβάθμιση του.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο και δυναμικό μέτωπο σε όλα τα Ιόνια Νησιά και με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και αποφασιστική διεκδίκηση, να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας να άρει την απόφαση του αυτή».

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΚΡΚΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.