Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Γερ. Αντζουλάτος - Δημόσια πάρκα και η διαχείριση έργων πρασίνου στην Κεφαλονιά


«…Δεν υπάρχει στην Ελλάδα μεγάλη παράδοση πάρκων, όπως μπορούμε να την δούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Έλληνες κατασκευάζουν περισσότερο ένα είδος «πλατειών» που στην πλειοψηφία τους είναι φτιαγμένες από μπετόν, που πάνω του τοποθετούνται παγκάκια και κάποια δένδρα για ίσκιο. 

Ένα από τα πρώτα πάρκα που δημιουργήθηκαν στο νησί βρίσκεται στο Αργοστόλι… Πρόκειται για τον Κήπο του Νάπιερ. Επισκέφθηκα επίσης μια παιδική χαρά στο Αργοστόλι και άλλη μια στην Λακήθρα. Τα πάρκα αυτά ξυπνούν μέσα μου τα ίδια ερωτήματα. Όλα μοιάζουν να έχουν γίνει χωρίς στόχο. Βρίσκει κανείς ομάδες από παγκάκια, αντικριστά, χωρίς τίποτε άλλο γύρω τους, κάτω από τον ήλιο όλη μέρα, πιο κάτω ένα είδος δάσους με πεύκα φυτεμένα ανά ένα μέτρο, λίγο πιο κάτω ένα μικρό τοιχίο που ακολουθεί το μονοπάτι και που ξαφνικά σταματάει χωρίς λόγο, μικρά δένδρα φυτεμένα σε γραμμή σαν να είναι σε φυτώριο μέσα σε ένα δάσος… 

Κοιτώντας τα πάρκα αυτά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας κανονισμός σχετικός με την ασφάλεια των επισκεπτών. Παρά το ότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει επάγγελμα σχετικό με τον σχεδιασμό τοπίου, τα πάρκα αυτά μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί χωρίς καμιά αίσθηση κοινής λογικής. 


Μια εξήγηση σε αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ελληνική φιλοσοφία σχετικά με την φύση, κατά συνέπεια τη σχέση με το φυτικό στοιχείο. Για τους Έλληνες η φύση είναι ένα δώρο του Θεού, ανήκει σε όλους και την αφήνουμε όπως έχει. Δεν ανήκει στην λογική τους η διαχείρισή της για αισθητικούς αλλά μόνο για παραγωγικούς σκοπούς. 

Από την άλλη, και αυτό δεν αφορά μόνο τους χώρους πρασίνου, η διαχείριση μετά την κατασκευή τους είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Οι δημόσιοι χώροι είναι έντονα βανδαλισμένοι και, είτε είναι είτε όχι, δεν είναι ποτέ συντηρημένοι. Οι σπάνιες επισκευές, που είναι ορατές στα πάρκα αυτά, αφορούν για παράδειγμα θάμνους που άρχισαν να καταλαμβάνουν πολύ χώρο και κόπηκαν όλοι σε μια γραμμή με την βοήθεια ενός κουρευτικού μηχανήματος…».

Τα παραπάνω γράφτηκαν από έναν αλλοδαπό προπτυχιακό φοιτητή στον κλάδο σχεδιασμού τοπίου και διαχείρισης της φύσης, που πραγματοποίησε μέρος της πρακτικής του άσκησης στο Αργοστόλι και είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί το νησί. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί για κάποια σημεία των παραπάνω.

Όμως, αξίζει να τα αφιερώσω εξαιρετικά, με αγάπη και συγκατάβαση, σε όλους εκείνους, αιρετούς και μη, που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με την διαχείριση χώρων πρασίνου στο νησί. 

Σε όλους εκείνους που, εδώ και χρόνια, καρατομούν με περισσή μανία και ευσυνειδησία τους ευκαλύπτους στο θαλάσσιο μέτωπο της Σάμης και που σε όποια άλλη χώρα του δυτικού κόσμου θα είχαν «λουστεί» με τουλάχιστον βαριά πρόστιμα. 

Σε αυτούς που ξερίζωσαν τις μουριές στο λιμάνι του Πόρου για να φυτέψουν τριανταφυλλιές ή φύτεψαν πεύκα από το πουθενά μέσα στο φαράγγι ανά ένα μέτρο λες και είναι θάμνοι. 

Σε όλους εκείνους που «αναμορφώνουν» πλατείες τσιμεντάροντας και πλακοστρώνοντας το σύμπαν. 

Σε όλους εκείνους που κόβουν τμήματα δενδροστοιχιών για να φαίνεται το οικοδόμημα που κοσμεί την δική τους προσωπική ανέλιξη.

Γεράσιμος Αντζουλάτος            

1 σχόλιο:

  1. " Ο σχιζοφρενης δολοφονος με το πριονι... " , που λεει και το ασμα , οντας εκπαιδευμενος στο σκοταδι για το σκοταδι συνεχιζει το εργο της αισθητικης ρυπανσης - τροφοδοτωντας την αποτυχια της καθημερινοτητας που ζουμε ενω " ξυριζει " με κινησεις αλαζονειας, θριαμβου, επιτυχιας και αγωνιας, τους ευκαλυπτους της παραλιας , μετατρεποντας τους σε " κοκαλωμενους νεκρους " - καταστρεφοντας το τοπιο μας !
    Ακουστε κυριοι Εντολεις και Εκτελεστες ,
    λειτουργητε ως ξεθυμασμενα απολειφαδια του παρελθοντος που συνεχιζουν να εμπαιζουν και να περιφρονουν τους συνανθρωπους τους αποκαλυπτονας τον χαρακτηρα τους ,
    εικονιζεται την Ελλαδα που μας αηδιαζει , την ανυποληπτη και κουτοπονηρη,
    οσες ψηφοι και νας σας στηριζουν - Διολου αυτο δεν βεβαιωνει οτι αυτο που αποτελειτε και εκφραζετε ειναι ο Πυρηνας της Κοινης Συνειδησης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.