Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Κλαδέματα στη Σάμη - Ντροπή!

Αναδημοσιεύουμε από vlahatasamisblogspot.gr



Ένα από τα πιο όμορφα σημεία του παραλιακού μετώπου της Σάμης, είναι το τμήμα εκείνο που ξεκινάει από το νέο λιμάνι και φτάνει μέχρι την αρχή του πεζόδρομου που οδηγεί στον Καραβόμυλο.

Όλο αυτό το κομμάτι, καλύπτεται  από  ευκαλύπτους, που οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σάμης είχαν φυτέψει στις αρχές της δεκαετίας του 1950.



Αυτοί οι ευκάλυπτοι έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα όμορφη εικόνα, αλλά και ένα σημείο δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες για τους κατοίκους της πόλης και   τους  τουρίστες. 

Τις τελευταίες μέρες όμως, όποιος κατέβηκε στη Σάμη αντίκρυσε... αυτή την εικόνα!!! Δεν γνωρίζουμε ποιος και γιατί έδωσε την εντολή για το "πετσόκομα" των ευκαλύπτων, χρήσιμο όμως θα ήταν να μαθαίναμε ποιο το σκεπτικό και ποια  η σκοπιμότητα... της άκρως τουριστικής και καλοπιστικής  αυτής πράξης! Μήπως το Τοπικό Συμβούλιο Σάμης, το Λιμενικό Ταμείο, ή έστω κάποιος αρμόδιος θα μπορούσε ν' απαντήσει και να μας πει επίσης αν θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα δέντρα το "πετσόκομα";

 Οι φωτογραφίες είναι της Αριστέας Χαριτάτου.


Ρουπάκι: 

αγαπητή Αριστέα,

Η εικόνα που αντίκρυσες είναι η πρακτική που έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στη Σάμη. Θυμήσου όταν έμενες κι εσύ στη Σάμη ότι τα  πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων ήταν γεμάτα δένδρα. Αν δεν τα θυμάσαι, ξαναδές τις φωτογραφίες του Παναγή και θα τα θυμηθείς. Από αυτά δεν έχει μείνει τίποτε: τα ξεπάστρεψαν. Οπότε πάλι καλά που τους ευκαλύπτους απλά τους πετσόκοψαν -για το ...καλό τους το έκαναν, θα πούνε.

Η έχθρα λοιπόν ξεκίνησε πριν από χρόνια. Μη σε εκπλήσει το πετσόκομα. Η Σάμη είναι σε ύπνο θανάτου. Και τα δένδρα είναι ζωή. Δεν τα θέλουμε ρε παιδί μου, δεν το καταλαβαίνεις; αν είχαμε λεφτά θα βάζαμε παντού πλάκες και τσιμέντο "για να είναι ωραίο" όχι δενδρα, χώματα και φύλλα!

Μην ψάχνεις απάντηση απο θεσμούς που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ, το τοπικό συμβούλιο μάλλον δεν υπάρχει αφού δεν έχει συνεδριάσει ποτέ. Σιγά η Σάμη κοιμάται. Μην την ενοχλείτε με δένδρα και λοιπά άχρηστα.....

12 σχόλια:

  1. Ολοι Εμεις,

    οι Εξαντλημενοι Πολιτες της Αδιαφορης Σαμης,

    Χαιρετιζουμε τα..... Μ Π Ο Ν Σ Α Ϊ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΑΚΕΦΑΛΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

    Τα δέντρα μονολογούν:
    Είδες τι κάμανε οι άνθρωποι;
    Βαθιά, βαθιά στη μνήμη τους έχουν
    Εικόνες της Αθήνας εκείνης της κρίσης.
    Θυμάσαι, τα ακέφαλα αγάλματα;
    Βρήκαν τον ένοχο
    Ο Αλκιβιάδης ήταν, ο γιός του Κλεινίου
    Λίγο προτού οι Αθηναίοι εκσρατεύσουν
    Στις Συρακούσες που χάθηκαν.

    Εδώ, να δούμε τι θα γενούν
    Α, αδερφέ μου, ακέφαλα αγάλματα,
    Ερμές ...κεφαλές μας κατάντησαν.
    Ο Αλκιβιάδης πήγε στη Σπάρτη
    Τους είπε τα σχέδια.
    Ετούτοι να δούμε τι θα γενούνε
    Κυκλοφορούνε οι ένοχοι δίχως αιδώ
    Και πού θα πάνε να πούνε τα σχέδια
    Δίχως σχέδια
    Με μια κρίση μεγάλη
    Και προπάντων
    Δίχως Συρακούσες και μνήμη...

    ΔΙΚΕΛΗΣ ΒΛΙΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και άμα δεν ήβλεπε ο κόσμος απο τσι βεραντες τι ηπρεπε να καμει; ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΕΟΣ ρε σαμικοι "υπερευαισθητοι"...
    Προσωπικα θεωρω τον δημαρχο και τα τσιρακια του ενα "θεατρο σκιων και ψεμματων" αλλα στο συγκεκριμενο θα τον" υποστηριξω" καθως ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΛΑΔΕΥΤΗΚΑΝ ...!
    Εκτος απο "υπερευαισθησια" εχουμε μηπως δει πως ΚΛΑΔΕΥΟΝΤΑΙ τα δεντρα ?

    Μηπως τα δεντρα τοκαλοκαιρι δεν θα εχουν ενα μετρο κλαρι ?
    Μηπως τα δεντρα του χρονου δεν θα εχουν μερικα μετρα κλαρια ?
    Θελουμε ομως να ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ρε παιδι μου, και οταν πρεπει να το κανουμε σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟ θεμα, τοτε μας ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ καθως ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ...

    Σταματηστε να ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΤΑΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΑ...
    Μεγαλες λεξεις και θεωριες συνομοσιας στα "πιτουρα" και ΤΥΦΛΑ τα ματακια στο αλευρι-ειδικα οταν βαταμε και τα χερακια μας βεβαιως (για να παραφρασω μια λαικη παροιμια)

    Και εγω ΣΑΜΙΚΟΣ ΕΙΜΑΙ και δεν με πειραζει καθολου το κλαδεμα που εγινε, επειδη τα δεντρα σαν ζωντανος οργανισμος που ειναι ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ.
    Αυτο που μου εκανε να νιωσω ΞΕΦΤΙΛΑ σαν σαμικος ειναι η "ειδηση" του ενεκδιήγητου kefalonipress με τιτλο "ΣΑΜΗ: Ιδου το χαλι μας " ... ΜΟΝΟ που το χαλι ειναι σε αυτον που εστειλε το γελοιο αυτο mail...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνᾱνώνυμε δε μπορώ να μη σου δώσω δίκιο αν εννοείς ότι σε άλλα πιο σημαντικά ζητήματα μάλλον σιωπούμε. για το κλαδεμα όμως δεν ειμαι ειδικός και από την άλλη δεν κλαδεύονται όλα τα δένδρα την ίδια εποχή, ούτε με τον ίδιο τρόπο -θα συμφωνήσεις με αυτό. Με βάση την προχειρότητα που όλοι αντιμετωπίζουμε κάποια πράγματα αλλά και το γέγονός ότι η Σάμη έχει πολυ λιγότερα δένδρα από όσα είχε πριν κάποια χρόνια, μπορει και να υποθέσει κανείς ότι το κλάδεμα ηταν υπερβολικό ή άκαιρο και να διαμαρτυρηθει για αυτό.

      Διαγραφή
  5. Το καλυτερο του να μεγαλωνει κανεις ειναι οτι δεν ειναι υπευθυνος για να θυμαται πραγματα-γεγονοτα-κλπ!
    Ακομα και σημαντικα πραγματα!... "Το ΞΕΧΑΣΑ..."
    Εχει πολυ πλακα...Σαστιζουν ολοι, δεν ξερουν πως να σε χειριστουν...!

    Μπορεις Ακομα και να...Χεστεις πανω σου!...Το Περιμενουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΡΙ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΩΣ


    Βέβαια οι αρχόντοι τση Σάμης ξέρουνε να κλαδεύουνε. Τον πολιτισμό τον έχουνε κλαδέψει για τα καλά. Για τα καλά έχουνε κλαδέψει και τη φύση. Για παράδειγμα στην Αντίσαμο, στον Πάλιουρα και αλλού. Από συνήθειο, βέβαια κλαδέψανε και τα δέντρα και το πιτύχανε το κλάδεμα. Κάνανε κι ένα καλό. Φοβάμαι μην τσου πάρει η φόρα κι η μαλιγκουνία και κλαδέψουνε και τίποτις άλλο. Οπότενες, καταλαβαίνετε, θα τρέχουνε και δε θα φτάνουνε. Κι εμείς μαζί τσου.

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναρωτιέμαι ποιος μπορει να είναι ρόλος και ο λόγος της δασικής υπηρεσίας. Ειχαν τα δένδρα ανάγκη κλαδέματος; Πάντω, το θέμα είναι ότι το μέτωπο και η εικόνα της Σάμης δεν μπορεί να αποφασίζονται με βάση την ορατότητα των μπαλκονιών.....ορισμένων...

    Ο γέρος του βουνού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γέρο του βουνού, θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου. Δηλαδή, να μη γλέπουνε την Αγιά Θυμιά; να μη γλέπουνε τα παπόρια που αριβάρουνε και τα ψάρια που σκρεμιδεύουνε μέχρι να πάει ο ψαράς να τα τσακώσει; να μη γλέπουνε τσου γλάρους; να μη γλέπουνε τσι βάρκες που μπαινοβγαίνουνε στο λιμανάκι; να μη γλέπουνε τα κότερα που έρκουνται και κουβαλούνε τσου τουρίστες; Δεν το καταλαβαίνεις, ότι στα σπίτια τσου σκοτεινιάζει γλήγορα και ξεγελιούνται και δε γουδέρουνε το θάμα τση δύσης του ήλιου και πέφτουνε με μια οριά τον ήλιο να κοιμηθούνε πριχού σκαπετήσει οπίσω από τα Λιβαθινάτα κι αμά ξυπνάνε από τ' άγρια χαράματα και σουλατσέρνουνε σαν κουρλοί με τσι τσίμπλες κι αμά ούλη τη μέρα είναι αβαλίδοι; Γιατί να μην έχουνε κι εκείνοι οι έρμοι το φως τσου, για το φως τσου το κάμανε, για την ....τύφλα τσου δηλαδή. Μήπως και η δική μας πάει καλύτερα;

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επισης να προσθεσω πως περισσοτερες υπηρεσιες θα προσφεραμε ΑΝ ΨΑΧΝΑΜΕ να δουμε και να ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ποια κομματοσκυλα σοσιαΛΗΣΤΕΣ και γαλαζοκλεφτες ειχαν κατσει στο σβερκο της Σαμης και επιναν το αιμα της, (λεφτα απο τα φυσικα λαχεια που κληρωσε ο δημιουργος στον τοπο τουτο). Καποιοι επαναστατες των οπισθιων που οταν ηταν στα πραγματα και ειχαν στρογγυλοκατσει σε καποια ΚΑΡΕΚΛΑ (διευθυντη πληρωνε και καλυτερα), και ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΤΣΕΠΩΝΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΧΥΛΟΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΕ ΦΟΥΛ ΚΑΡΓΑ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, με μοναδικο ΠΡΟΣΟΝ το οτι προσφεραν κομματικες υπηρεσιες. ΑΥΤΟΙ οι κυριοι ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΖΩΗΣ.
    Θα ειχαμε το ΜΟΥΣΕΙΟ που τωρα παρακαλαμε, θα ειχαμε μια ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ή ενα ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ, θα ειχαμε ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για την Σαμη με ΤΟΣΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ απο τη Σαμη, αλλα τοτε καποιοι υπερευαισθητοι ΤΟΥΜΠΕΚΙΑΖΟΝΤΑΝ, γιατι ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΖΑΝ το "νοημα του αγωνα τους". Με την αλλαγη των πραγματων τωρα, με την κριση και τον αργο θανατο του τοπου, αυτα τα ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΝΕΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙΑ. Και το γελοιο ειναι πως καποιοι απο αυτους το παιζουν και "υπερμαχοι του τοπου". "Αγωνιζονται" οι νεοκοποι επαναστατες, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ αλλα για το καλο του τοπου. Το να μας στρεφουν την προσοχη σε ελαχιστης σημασιας ζητηματα οπως το κλαδεμα δεντρων, ειναι απλα τακτικη χειραγωγησης της οποιας μαζας, μετρησης της "δυναμης τους", και ΑΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ .
    Ναι το αποτελεσμα του κλαδεματος δεν ειναι τοσο ωραιο τωρα, και το βρισκο υπερβολικο, αλλα τα δεντρα θα ειναι τα ιδια και δυνατοτερα σε 1-2 χρονια. Αυτα που στερησαν καποιοι απο την Σαμη ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ.
    Αν για τα δεντρα ΥΣΤΕΡΙΑΖΟΥΜΕ στα διαφορα ΑΝΕΥΘΥΝΑ sites που ανεβαζουν οτιδηποτε χωρις ελεγχο, για τους ΚΛΕΦΤΕΣ του ΑΥΡΙΟ της Σαμης τι πρεπει να κανουμε ? Αλλα και τι εικονα δειχνει η Σαμη ? Οταν θα φωναζουμε αυριο για το κλεισιμο αλλης μια υπηρεσιας, ΠΟΙΟΣ θα ασχοληθει σοβαρα μαζι μας ?
    "Ελα μωρε οι ΓΡΑΦΙΚΟΙ της Σαμης φωναζουν", θα πουν, και θα ξυσουν τα ... "μολυβια" τους.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη,

      ευχαριστούμε για το σχόλιό σου. Επίτρεψέ μας να ...παραπονεθούμε λίγο για την περίπτωση που μας θεωρείς ανεύθυνο site. Θα θέλαμε μόνο να σημειώσουμε ότι είμαστε αρκετά προσεκτικοί στις αναρτήσεις μας αλλά και στα σχόλια που παραμένουν στις αναρτήσεις. Προφανώς η αποστολή μας είναι κυρίως ο προβληματισμός, η συζήτηση και η ενημέρωση μας. Δεν έχουμε τη δύναμη να φέρουμε λύσεις σε όλα αυτά που αναφέρεις και στα οποία λίγο ως πολύ συμφωνούμε. Υπάρχουν οι θεσμοί και οι δυνατότητες για περαιτέρω δραστηριοποίηση αλλά εξαρτάται από τους πολίτες. Εμείς μπορούμε να δώσουμε βήμα έκφρασης στους πολίτες αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις πράξεις τους.

      Διαγραφή
    2. Το ανευθυνο site ηταν για το kefaloniapress (και οχι γιατι εχει διαφορες με τον δημαρψο και τα τσιρακια του αλλα πολλακις γραφει ανευθυνοτητες) οχι για το ρουπακι.

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.