Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Τράπεζες: Νέα μείωση καταστημάτων και προσωπικού το 2012

Αναδημοσιεύουμε από το euro2day.gr (Δεκέμβριος 2011) μια επισκόπηση των μεταβολών των τραπεζικών καταστημάτων κατά το 2011 και αντίστοιχη εκτίμηση για το 2012. Αν δούμε τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας κατανοούμε ότι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας....


“Μαχαίρι” σε δίκτυο και προσωπικό έβαλαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, επιδιώκοντας να συρρικνώσουν τα κόστη λειτουργίας, εν όψει της ριζικής αναδιάταξης του χάρτη που θα επιφέρουν το «κούρεμα» του χρέους και η μελέτη της Black Rock.

Από τις αρχές του έτους ελληνικές και ξένες τράπεζες έβαλαν λουκέτο σε περίπου 200 καταστήματα, στην Ελλάδα, ενώ μείωσαν το προσωπικό τους – σε επίπεδο μητρικής – από τις 30/9/2010, κατά τουλάχιστον 4.200 άτομα, που αντιστοιχούν περίπου στο 8,75% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στις εξεταζόμενες τράπεζες.

Πρωτοπόρες στο κλείσιμο των καταστημάτων που διατηρούν στην ελληνική τραπεζική αγορά είναι οι ξένες τράπεζες σε αντίθεση με τις ελληνικές που προχωρούν, τουλάχιστον προς το παρόν, σε «χειρουργικές επεμβάσεις», προκειμένου να μην προκαλέσουν σοκ στο σύστημα.

Τα περισσότερα καταστήματα, 36 τον αριθμό, έκλεισε εντός του 2011 η θυγατρική της Societe Generale στην Ελλάδα, η Geniki Bank. Η τράπεζα δεν έχει καταφέρει, από την ημέρα που πέρασε στην ιδιοκτησία των Γάλλων, να περάσει στην κερδοφορία παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαιακής επάρκειας που δέχεται από την πλευρά της μητρικής.

Ψηλά στην λίστα φιγουράρει η τραπεζική μονάδα της Citibank στην Ελλάδα. Η αμερικανική τράπεζα αποφάσισε, πριν μερικούς μήνες, να προχωρήσει εν μία νυκτί στο κλείσιμο 31 καταστημάτων, κυρίως στην Αττική.

Πιο συντηρητική εμφανίζεται έως τώρα η Emporiki Bank, η οποία έκλεισε εντός του 2011, 4-5 καταστήματα, ενώ 3 έκλεισε η Millennium.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατά την οικονομική χρήση του 2011 προχώρησε στο κλείσιμο περίπου 30 καταστημάτων ανά την επικράτεια, με τη διαφορά ότι κάποια που έκλεισαν μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία.

Στην Eurobank έχουν κλείσει περίπου 20 καταστήματα, ενώ αναμένουν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Alpha Bank, έτσι ώστε να προσδιορίσουν τον αριθμό των καταστημάτων που ενδεχομένως θα κλείσει με τη δημιουργία της νέας τράπεζας AlphaEurobank.

Για το τρέχον έτος, από την πλευρά του, ο όμιλος της Alpha Bank έκλεισε 16 καταστήματα, εκ των οποίων τα 7 στην Αττική και στα υπόλοιπα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στην Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν έως το τέλος του 2012 να κατεβάσουν ρολά σε 45 καταστήματα, εκ των οποίων τα 15 εντός του 2011. Η ATE Bank έκλεισε 16 καταστήματα, εκ των οποίων τα 6 παραμένουν ως σημεία πώλησης χωρίς όμως να παράγουν χορηγήσεις. Μάλιστα, η τράπεζα έχει αποφασίσει 106 καταστήματα από το σύνολο των 468 να πραγματοποιούν όλες τις τραπεζικές εργασίες πλην των χορηγήσεων.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κλείσει 2 καταστήματα, η Proton Bank επίσης 2, ενώ στο κλείσιμο 6 καταστημάτων έχει προχωρήσει η TBank. Αντίθετα, η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει στο άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων.

Θα ενταθούν τα λουκέτα το 2012

Ο αριθμός των λουκέτων παραμένει χαμηλός, αν συνυπολογισθεί ότι οι προαναφερόμενες τράπεζες διατηρούσαν στις αρχές του έτους, δίκτυο που αριθμούσε 3.176 καταστήματα, παρέχει, όμως, πρόγευση, για την επόμενη ημέρα.

Η βαθειά ύφεση σε συνδυασμό με την πολύχρονη προσπάθεια που θα απαιτηθεί για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάταξη της οικονομίας οδηγεί σε αναγκαστική αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη.

Το κούρεμα του χρέους κατά 50% και οι πρόσθετες προβλέψεις που θα κληθούν να σχηματίσουν οι τράπεζες για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, οδηγεί σε ολική, σχεδόν, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αποτιμήσεις μάλιστα απαγορευτικές, καθώς χθες σημειώθηκαν νέα ιστορικά χαμηλά σε σειρά δεικτοβαρών τίτλων.

Είτε αποφύγουν την προσφυγή στο Τ.Χ.Σ. και την κρατικοποίηση είτε όχι οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις, εντός του 2012, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε εκτενέστερη αναδιάρθρωση δικτύων με λουκέτα σε καταστήματα και περαιτέρω μειώσεις προσωπικού.

Και μείωση προσωπικού σε Ελλάδα και εξωτερικό

Κατά τη διάρκεια του 12μήνου μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2010 με Σεπτεμβρίου 2011 οκτώ τράπεζες που υπάγονται στην Τ.τ.Ε. μείωσαν το προσωπικό τους σε επίπεδο ομίλου κατά περίπου 6.500 άτομα, ενώ σε επίπεδο μητρικής ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 4.200 άτομα.

Στους παραπάνω αριθμούς πρέπει να συμπεριληφθούν και οι τουλάχιστον 190 άτομα που είχαν φύγει από τον όμιλο Εμπορικής μεταξύ Ιουνίου 2010 με Ιούνιο 2011.

Η μείωση του προσωπικού είναι εμφανώς μεγαλύτερη στα Βαλκάνια λόγω και των πωλήσεων θυγατρικών, ενώ στην Ελλάδα υπήρξαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου και προγράμματα προσωρινής άδειας, ώστε να μην οξυνθεί η υψηλή ανεργία.

Παράλληλα, αρκετές τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις δαπανών μισθοδοσίας με τελευταία παραδείγματα τις Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.