Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Φόρτες - Ο μη χαρακτηρισμός του ΞΕΝΙΑ ως μνημείο, μέγα ιστορικό ατόπημα

Θλίψη και οργή προκαλεί η είδηση:

«Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για να χαρακτηριστεί ως μνημείο το Ξενία Αργοστολίου.


Τα μέλη αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, κοινωνικής, εθνολογικής, λαογραφικής, τεχνικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους, όπως αναφέρει το άρθρο 6, παράγραφος 1γ, του νόμου 3028/2002.


Το Ξενία Αργοστολίου, που βρίσκεται στην πλατεία Ριζοσπαστών, κατασκευάστηκε το 1955 και είναι ένα από τα πρώτα δείγματα των Ξενία.


Το κτίριο φέρει την υπογραφή του Χαράλαμπου Σφαέλλου, είναι διώροφο και χαρακτηρίζεται από λιτότητα και ισορροπία στη μορφολογική του δομή.


Σήμερα, αν και στεγάζει γραφεία στους ισόγειους χώρους του, έχει στοιχεία φθοράς και εγκατάλειψης».

Θλίψη γιατί ως Δήμαρχος Αργοστολίου επί 12 έτη γνωρίζω πολύ καλά ότι μόνο ορθή δεν είναι η απόφαση του Συμβουλίου πως το κτίριο του ΞΕΝΙΑ στο Αργοστόλι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και ιστορικό στοιχείο του μετασεισμικού Αργοστολίου.

Οργή γιατί μια τέτοια απόφαση (πολύ περισσότερο όταν δίχασε τα μέλη του Συμβουλίου αφού λήφθηκε κατά πλειοψηφία) απελευθερώνει το κτίριο από δεσμεύσεις και οδηγεί ευθέως στο γκρέμισμα του και στην πώληση του οικοπέδου 15.932 τ.μ. Του μοναδικού οικοπέδου τόσης μεγάλης επιφάνειας εντός του σχεδίου πόλης – άρα «φιλέτου» για παντός είδους αξιοποίηση !

Γι’αυτή την εξέλιξη προϊδεάζει η τελευταία πρόταση της είδησης (προφανώς προερχόμενη από το εσωτερικό του Συμβουλίου):

«Σήμερα, αν και στεγάζει γραφεία στους ισόγειους χώρους του, έχει στοιχεία φθοράς και εγκατάλειψης».

Δυστυχώς το ΞΕΝΙΑ ήταν από τα ακίνητα του ΕΟΤ που δεν πέρασαν στον Δήμο Κεφαλονιάς με τον πρόσφατο νόμο 4049/2012 (παρά την αντίθεση του Βουλευτή Σπύρου Μοσχόπουλου και παρά τις διαβεβαιώσεις προς τον Δήμαρχο Αλέκο Παρίση) και σήμερα βρίσκεται περιουσιακό στοιχείο στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου».

Τώρα τι μπορεί να γίνει;

Πρώτα απ’όλα θα πρέπει ο Δήμος να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα συναινέσει (απαραίτητη προϋπόθεση η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) στην αλλαγή των χρήσεων (τουριστική, σχολική, κοινόχρηστος χώρος) στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Ας σημειωθεί πάντως ότι το ΞΕΝΙΑ είναι παραχωρημένο στο Δήμο μέχρι τις 13/7/2018.
Ύστερα η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που προΐσταται.

Που σημαίνει, ότι με Υπουργό Πολιτισμού (τον κ. Γερουλάνο) και Υφυπουργό (τον κ. Αλιβιζάτο) Κεφαλονίτες θα ήταν μέγα ιστορικό ατόπημα να γίνει αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού η (κατά πλειοψηφία άλλωστε) απόφαση του Συμβουλίου και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για «την αξιοποίηση» του οικοπέδου του ΞΕΝΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.