Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Φόρτες - Ο ευφυής κ. Μανιάτης

«Ο ευφυής» κ. Μανιάτης και η ενημερωτική σύσκεψη για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

του Μάκη Φόρτε

ΧΑΡΗΚΑ ειλικρινά που συνδιοργανωτής της ενημερωτικής σύσκεψης για τους υδρογονάνθρακες που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος» χθες 22/3/2012 με την παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου και μάλιστα που τον συνόδευσε μέχρι την Κεφαλονιά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Άνθης.

Όμως λυπάμαι που οι δύο ισχυροί άνδρες της περιφερειακής αρχής συμπεριφέρονται, σαν να μην έχει υποβαθμιστεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανεπίτρεπτα το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, να έχει συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο και να μην έχει παραχωρηθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Λυπάμαι που η περιφερειακή αρχή προσδιόρισε ακόμη και χθες ότι «η Περιφέρεια στοχεύει να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις της, για να καταστήσει σαφές το πλαίσιο διεκδικήσεών της» δίχως να δεσμευτεί ότι αυτό θα γίνει με βάση αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Σίγουρα αναγνωρίζω στον κ. Σπύρου, τις ειλικρινείς προθέσεις του για το θέμα, αλλά…..δεν αρκούν.

ΧΑΡΗΚΑ ειλικρινά που ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Παρίσης, συμμετέχει στην οργάνωση μιας ενημερωτικής σύσκεψης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της Κεφαλονιάς.

Όμως λυπάμαι που πέρασαν τρεις πολύτιμοι μήνες από την προκήρυξη των ερευνών ανεκμετάλλευτοι πολιτικά και τώρα αυτοσχεδιάζεται από σύσκεψη σε σύσκεψη η κατάθεση προτάσεων και μάλιστα ερήμην του δημοτικού συμβουλίου.

Λυπάμαι που δίνεται η εντύπωση πως ο Δήμος Κεφαλονιάς χειρίζεται επικοινωνιακά και μόνο το θέμα, όταν μετά τη συνάντηση στην Αθήνα στις 15/3/2012 διαβεβαίωνε ο Δήμαρχος ότι «στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κεφαλονιά θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την οικονομική κατανομή» και στη χθεσινή σύσκεψη εναπόθεσε «το τι συμβαίνει και το τι πάει να γίνει» στην ….ευφυΐα του κ. Μανιάτη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πίστη ότι ….«θα σταθεί (ο κ. Μανιάτης) στο ύψος των περιστάσεων» έστω και αν ο κ. Υφυπουργός είναι ουσιαστικά ….υπηρεσιακός!

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ειλικρινά που άνοιξε ο διάλογος, όμως η ενημερωτική σύσκεψη των κ. Σπύρου – Παρίση, μου δυνάμωσε τον ενδοιασμό που έχω εκφράσει προ διμήνου: « Η Πάτρα τα λεφτά κι εμείς …. την βρώμα;».

Γιατί;

Μα γιατί ο κ. Μανιάτης δεν ξεκαθάρισε με σαφήνεια τις δεσμεύσεις του στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στις αρχές Φεβρουαρίου για απόδοση του περιφερειακού φόρου.

Αντίθετα επιβεβαιώνοντας το Δήμαρχο για την ευφυΐα του, ο κ. Μανιάτης μετατόπισε το ζήτημα της απόδοσης του περιφερειακού φόρου ….στις προτάσεις των Ενώσεων των Δήμων και των Περιφερειών για την ΚΥΑ και η κόντρα έγινε αν ….θα πρέπει να καθοριστεί (ο περιφερειακός φόρος) με νόμο ή με ΚΥΑ.

Λες και χρειάζεται να είσαι έμπειρος πολιτικός για να ξέρεις πως ένας νόμος στη σύνταξη του είναι απρόσιτος στους τοπικούς φορείς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με μια ΚΥΑ.

Όσοι γνωρίζουν πως γίνονται αυτού του είδους οι ΚΥΑ για την ρύθμιση αντισταθμιστικών οφελών, ξέρουν πως γίνονται από τους άμεσα ενδιαφερομένους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Αν όμως η απόδοση του περιφερειακού φόρου γίνει με νόμο, τα ισχυρά πολιτικά λόμπυ της Αχαΐας και της Ηλείας είναι βέβαιο ότι θα την διαμορφώσουν κατά πως τους συμφέρει και δίχως την γνώμη κανενός φορέα.

ΤΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ βέβαια της επιβεβαίωσης της διαπίστωσης του κ. Δημάρχου για την ευφυΐα του κ. Μανιάτη ήλθε με το δεύτερο σκέλος ….της ρήξης.

Αντί να απαιτηθεί σαφής απάντηση στο ερώτημα «η επίμαχη γεώτρηση γίνεται εντός των ορίων της Κεφαλονιάς ή της Αχαΐας; », το θέμα μετατοπίστηκε …στην ονομασία του «συγκεκριμένου οικοπέδου που αναφέρεται ως Πατραϊκός κόλπος» !

Και βέβαια ο ευφυής κ. Μανιάτης «δεν ήταν καθόλου σαφής, σε ότι αφορά στην αλλαγή της ονομασίας του οικοπέδου που αφορά την Κεφαλονιά», ενώ θα ήταν υποχρεωμένος να είναι σαφής αν του απαιτείτο να δώσει ….τις συντεταγμένες «του συγκεκριμένου οικοπέδου».

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ από την πολυδιαφημισμένη σύσκεψη;

Μπορεί σε μια απλή σύσκεψη αρμοδίων και πολιτών, να μην συνηθίζεται να παίρνονται «οριστικές αποφάσεις» και μάλιστα «οικονομικού περιεχομένου» όπως από απειρία ίσως και για επικοινωνιακούς λόγους προϊδέαζε το δελτίο τύπου του κ. Παρίση, όμως θα μπορούσε στη συγκεκριμένη να εξασφαλιστούν για το μέλλον δύο πολιτικές υποθήκες:

Πρώτη, ότι η επίμαχη γεώτρηση γίνεται (που γίνεται!) εντός των χωρικών υδάτων της Κεφαλονιάς (άρα και κατ’επέκταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων), άρα είτε νόμος – είτε ΚΥΑ μικρή η σημασία

και

Δεύτερη, ότι για την περιβαλλοντική προστασία και την εξασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Κεφαλονιάς θα υπάρξουν οι αυστηρότερες παγκοσμίως προδιαγραφές προστασίας περιβάλλοντος.
Σε τελική ανάλυση όταν βρίσκεσαι σε προεκλογική περίοδο, όπως τώρα, μόνο πολιτικές υποθήκες μπορείς να εγγράψεις σε μια σύσκεψη.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ακόμα προς αποφυγή παρεξηγήσεων ….

Να θυμίσω ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Μανιάτη στους Πατρινούς για τα αντισταθμιστικά δόθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 2012 όντας Υφυπουργός της Κυβέρνησης Παπαδήμου που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. (τότε και από το ΛΑΟΣ).

Άρα υπάρχει συνευθύνη των δύο (τριών) κομμάτων στις ενέργειες του κ. Μανιάτη.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το χθεσινό θερμό μήνυμα στη σύσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού και υποψήφιου της Ν.Δ. κ. Αλιβιζάτου που ρητά διαβεβαιώνει τον κ. Μανιάτη «ότι σε όλες τις προσπάθειες που κάνεις και τις διαδικασίες που εποπτεύεις, θα είμαι σύμμαχός σου» !

ΚΑΙ ΜΙΑ τελευταία απορία.

Άκουσα (μαγνητοφωνημένη) τη συζήτηση και ομολογώ ότι εξεπλάγην με τους πολλούς και υψηλούς διεκδικητικούς τόνους.

Δεν άκουσα όμως από ΚΑΝΕΝΑΝ ομιλητή να ρωτάει τον κ. Μανιάτη, γιατί με το νόμο 4001/2011 τα δημόσια έσοδα από 40% που ήταν με το νόμο 2289/1995, μειώθηκαν σε 25% (20 % ειδικός φόρος εισοδήματος και 5 % περιφερειακός φόρος), ούτε καν να προτείνεται η αλλαγή της αναλογίας 25 προς 5;

Υ.Γ. Από την χθεσινή σύσκεψη έλλειπα γιατί για λόγους οικογενειακούς ήμουν εκτός Κεφαλονιάς και επέστρεψα όταν είχε τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.