Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Τ.Καραβίας: Όταν και όσο η αλήθεια ενοχλεί η Ιθάκη θα παραμένει γυμνή....

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε στην Ιθάκη η Ομάδα Μελετητών της Εταιρείας «Trans Coop», η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη Ανάπτυξης των Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Την Ομάδα, αποτελούσαν: ο Σάκης Καραμόσχος, ο Δημήτρης Καλουδιώτης, πολιτικοί μηχανικοί και η Ντέπη Καραμητοπούλου Οικονομολόγος. Κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της Ιθάκης έδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Σμαράγδα Σαρδελή συνοδευόμενη από την Ματίνα Σαράντη, πραγματοποίησαν επιτόπια –διήμερη καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών του νησιού

Επισημάνθηκαν τα προβλήματα του λιμανιού των Φρικών και του επαρχιακού οδικού δικτύο, καθώς και η ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων όπως: το Μοναστήρι των Καθαρών, ηοι Βυζαντινές Εκκλησίες στο Περαχώρι, το καμπαναριό της Μητρόπολης, οι ανεμόμυλοι χρειάζονται άμεσα προστασία και ανάδειξη.

\Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε στους μελετητές για το πόσο σημαντική είναι για την Ιθάκη η ανάδειξη του ονόματός της και του ήρωά της Οδυσσέα, που θα επιτευχθεί με την προστασία και προβολή των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, την επισκευή και συντήρηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ιθάκης και των εκθεμάτων τους και η δημιουργία του Οδυσσειακού Κέντρου, το οποίο θα αποτελεί πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πόλο έλξης για την Ιθάκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε προτάσεις για Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού όπως: Περιπατητικός (προστασία δασών Περαχωρίου και Κιονίου, ανάδειξη μονοπατιών), Θρησκευτικός, Αλιευτικός, Ιστορικός, Συνεδριακός και όσες άλλες προοπτικές μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στο νησί. Επίσης, επισήμανε τις ελλείψεις σε υποδομές στην Εκπαίδευση στον Πολιτισμό στον Αθλητισμό και στην Υγεία και αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας κινήτρων που θα ωφελήσουν όσον αφορά στην απασχόληση των νέων, καθώς η ανεργία οδηγεί στην ερήμωση του νησιού.

Στην συνέχεια οι μελετητές συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Ιθάκης, αν και η Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε στο Δήμαρχο να γίνει κοινή σύσκεψη, κάτι ο Δήμαρχος όχι μόνο δεν το δέχτηκε αλλά μίλησε με άσχημο έως και απειλητικό τρόπο στην Σαρδελή… «αυτό δεν είναι δική σου δουλειά και θα δεις ότι είναι δική μου. Μην μπαίνεις στα χωράφια μου…, να μην ανακατεύεσαι καθόλου με την Ιθάκη». Οι σχέσεις Κασσιανού-Σαρδελή από την αρχή φάνηκε ότι δεν θα ήταν οι καλύτερες και άρχισαν να φαίνονται στη πράξη από την απαξίωση των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας από το Δήμαρχο, στην αντίδραση του κατά τη συζήτηση στο ΔΣ για τον Βιολογικό Καθαρισμό και η συνέχεια ήταν εδώ με το πρόγραμμα ΟΣΑΜΝ.

Εδώ να επισημάνουμε την παθητική έως αρνητική θέση του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή που τότε δεν κάλυψε τους Υπαλλήλους της Π.Ε. Φαίνεται ότι ο κ. Κουρής δεν βλέπει και με καλό μάτι την Π.Ε της Ιθάκης, κρατάει αποστάσεις και πιστεύουμε ότι στις όποιες προτάσεις γίνουν για τη κατάργηση της Περιφερειακής Ενότητας θα τον βρουν υποστηριχτή. Ίσως δεν είναι τυχαία και η στάση του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου που δεν έχει δώσει ένα χρόνο μετά, αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο στη κ. Σαρδελή.

Και φτάσαμε στην συνάντηση τις Λευκάδας όπου ο Δήμαρχος πριν τη συνάντηση διαλαλούσε σε φιλικά προς αυτόν άτομα, ότι πάει στη Λευκαδα να φέρει λεφτά, «δεν ξέρω τι θα μου δώσουνε από τα 10εκ ευρώ εγώ θα τους πάρω τα πέντε». Απ τα γνωστά πυροτεχνήματα του Δημάρχου, αφού αρέσκεται να εντυπωσιάζει με τα συνεχιζόμενα ψέματα του. Επιμένουμε η ΙΘΑΚΗ μέσω του Δημάρχου της πήγε γυμνή χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς απόφαση ΔΣ η ακόμη και μια συζήτηση-ενημέρωση με τους Δημοτικούς Συμβούλους με αποτέλεσμα να προταθούν μόνο προμήθειες ύψους 1.860.000 ευρώ με προμήθειες χωρίς να είναι στις πρώτες προτεραιότητες του Δήμου Ιθάκης. Και θα καλεστούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο παραπέντε να ψηφίσουν στο ΔΣ τις προτάσεις του Δημάρχου χωρίς καμιά προεργασία η συζήτηση. Εξάλλου ο Δήμαρχος το επαναλαμβάνει συνέχεια.. «δεν θα κάνουμε τώρα κουβεντολόη»

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ, ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΣΑΜΝ

Ο Προϊστάμενος της μονάδας Α' της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής της Π.Ι.Ν. Θανάσης Σπίγγος απέστειλε στον Δήμαρχο Ιθάκηςτην τελική πρόταση για την δομή, τον προϋπολογισμό και τις δράσεις του προγράμματος ΟΣΑΜΝ.

«Σε συνέχεια της από 7-2-2012 σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα για την οριστικοποίηση των δράσεων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών της Π.Ι.Ν., σας επισυνάπτουμε την τελική μας πρόταση για τη δομή, τον προϋπολογισμό και τις δράσεις του Προγράμματος.

Η παραπάνω πρόταση αφορά μόνο τα έργα Α’ Προτερειότητας. Παρακαλείται η Ανάδοχος Εταιρεία να επισυνάψει σε ειδικό Παράρτημα ΟΛΑ τα υπόλοιπα έργα/δράσεις με πρώτα στη σειρά το έργο προσπελασιμότητας Μεγανησίου και αυτά της Ιθάκης. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την πάροδο μηνών, υπάρχει η δυνατότητα μερικής αναθεώρησης, σε περίπτωση ώριμων έργων.

Θεωρούμε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να εξετάσουν τη στήλη του Πίνακα με τον προτεινόμενο «Δικαιούχο Φορέα Υλοποίησης» και να προτείνουν στον Ανάδοχο, την τελική τους επιλογή/προτίμηση ανάμεσα στους δύο πιστοποιημένους Δήμους Κέρκυρας και Λευκάδας.

Επισημαίνουμε την ανάγκη επαναδιατύπωσης του τίτλου των δράσεων που αφορούν «μουσεία» και «πλωτά ασθενοφόρα», καθώς και της αναλυτικής περιγραφής και τεκμηρίωσης των δράσεων δημοσιότητας και συλλογικής επεξεργασίας του Προγράμματος (συναντήσεις, επαφές κλπ)
Στη δε Σύμπραξη καλόν είναι να συμμετέχουν με συμβουλευτικό ρόλο και οι 3 Σύλλογοι.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι, αμέσως μόλις ο Ανάδοχος καταθέσει στην ΕΔΑ τη Μελέτη και το Επιχειρησιακό (επόμενες 2-3 ημέρες) και εντός του 2ου 15μερου του Μαρτίου 2012 θα πρέπει τα Δημοτικά Συμβούλια να έχουν αποφασίσει για την κατάθεση του Επιχειρησιακού, το Συμφωνικό Συνεργασίας και τον ορισμό του Συντονιστή Φορέα (Δήμος Κέρκυρας), με βάση υπόδειγμα που θα αποστείλει έγκαιρα ο τελευταίος».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ

  1. Προμήθεια Μηχανημάτων Καθαρισμού Ακτών 100.000 €
  2. Αυτοκινούμενο σάρωθρο χωρητικότητας 2μ3 90.000 €
  3. Κάδοι κομποστοποίησης 40.000 €
  4. Ευαισθητοποίησης 30.000 €
  5. Αυτοκινούμενο Μηχάνημα θραύσης και τεμαχισμού ξύλων 60.000 €
  6. Πλωτές προβλήτες πρόσβασης Μικρών Σκαφών 650.000 €
  7. Προκατασκευασμένη δεξαμενή αποθήκευσης νερού 150.000 €
  8. Ηλεκροφωτισμός δικτύων με ΑΠΕ 560.000 €
  9. Ταχύπλοο ασθενοφόρο σκάφος 160.000 €

Σύνολο 1.860.000 €

Είναι δυνατόν το νησί της Ιθάκης στον Άξονα «Προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη μνημείων, κτιρίων και σημείων ενδιαφέροντος» να μην έχει καμία πρόταση και όλα τα υπόλοιπα μικρά νησιά να έχουν. Το ίδιο συνέβη και στον άξονα «Δράσεις για την ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών-δικτύων», φαίνεται ότι ο Δήμαρχος δεν έχει πάρει είδηση ότι τελευταία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στο νησί της Ιθάκης, για τουρισμό περιπατητικό και μάλιστα σε περιόδους που η τουριστική κίνηση είναι μικρή (Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο). ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ας αρκεστούμε στα μηχανήματα Καθαρισμού Ακτών (100.000 €), μιας και το νησί της Ιθάκης δεν διαθέτει ακτές προσβάσιμες σε ένα τέτοιο μηχάνημα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

ΥΓ. Στη συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος Ιθάκης έκανε την αφελή ερώτηση…. «τι ρευστό θα πάρουμε…», από αυτό και μόνο καταλαβαίνεται πόσο απέχει από την πραγματικότητα… !!!!!!!! Εκτός αν περιμένει την πρόσληψη του Ειδικού Συμβούλου διαχείρισης αιγοπροβάτων για να τον βγάλει από το αδιέξοδο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.