Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Κώστας Ευαγγελάτος - Μελανογραφίες του Ιονίου

Το 1989 ο ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος, αν και βρισκόταν καλλιτεχνικά στην πλέον δυναμική φάση των σωματογραφικών και εννοιακών συνθέσεων του, οι οποίες είχαν ηδη εκτεθεί με επιτυχία στη Νέα Υόρκη, (1984, 1985), στην Αθήνα (1986, 1987, 1989) και στο Σαντιγύ "les Fontaines" της Γαλλίας το 1989, επιστρέφοντας στην Κεφαλονιά το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ζωγράφισε εκ του φυσικού, κύρια στην περιοχή της Λιβαθούς τα τοπία, συνδυάζοντας όμως και φανταστικά στοιχεία 15 τοπιογραφικές μελανογραφίες.

Τα έργα αυτά στο ύφος των πρώτων εφηβικών του έργων με υπολείμματα ερειπίων και το φυσικό περιβάλλον σε μαυρόασπρη εκδοχή, ήταν μιά συναισθηματική καταφυγή στα χρόνια της αθωότητας και της πρώιμης αισθητικής του λιτότητας. Οταν εκδόθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, όλες εξαντλήθηκαν.

Το 1996 εκτέθηκαν τα πρωτότυπα έργα στην Αθήνα στο Κέντρο Τέχνης "Πανταζίδης", κανένα έργο όμως από αυτή τη σειρά δεν έμεινε στο αρχείο του καλλιτέχνη. Με την πάροδο των χρόνων και τις πρωτοποριακές αναζητήσεις του γνωστού εικαστικού και θεωρητικού τα έργα ξεχάστηκαν.

Μέχρι πρίν λίγες μέρες... που ένας ευγενής φιλότεχνος έστειλε όλη τη λιθογραφική σειρά σαν προσφορά γιά τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής της Σύγχρονης Πινακοθήκης VILLA ΡΟΔΟΠΗ στο Αργοστόλι.

Με βάση το σπάνιο υλικό θα γίνει ανατύπωση των λιθογραφιών αυτών, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν και θα εκτεθούν και πάλι αρχικά στο Αrt Studio EST στην Αθήνα και μετά στο Αργοστόλι.

Η Ιστορικός τέχνης Μαρίνα Πίσπερη έγραψε μεταξύ άλλων γιά αυτά στο ΑRΤΙ, τεύχος 31: "Η ενότητα περιλαμβάνει σχέδια του καλλιτέχνη από τοπία του Ιονίου. Συνδετικός κρίκος με την προηγούμενη ενότητα είναι το γεγονός ότι, και σε αυτή την περίπτωση, ο Ευαγγελάτος κινείται ανάμεσα στο υπαρκτό και το φανταστικό. Από τη μία μεριά αποτυπώνεται η ψυχή του τοπίου, και από την άλλη τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν τις εικόνες ( βράχια, πέτρες, δέντρα, ερείπια) δημιουργούν μια παράξενη ποιητική ατμόσφαιρα με αναφορές στο ιδεαλιστικό τοπίο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.