Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Φόρτες: Περιφέρεια … Κέρκυρας και Λοιπών Ιονίων Νήσων;

«ΣΥΣΚΕΨΗ (στις 13 Μαρτίου) στην Κεφαλονιά για την πορεία του τουρισμού και τον προγραμματισμό δράσεων» ενημερώνει δελτίο τύπου της Περιφέρειας και προσθέτει:
«Η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρη Κουρή και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε αυτή όλοι οι τοπικοί φορείς του τουρισμού».
Ανάλογη με της Κεφαλονιάς σύσκεψη προγραμματίζεται και στη Ζάκυνθο στις 14 Μαρτίου.

ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ οι δύο ειδήσεις έχουν αξία, όμως…πριν λίγες ημέρες, την 1η Μαρτίου, έγινε και μια άλλη σύσκεψη για τον τουρισμό.

Στην Κέρκυρα αυτή, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου και με τη συμμετοχή του ειδικού συμβούλου του για θέματα τουρισμού, πρώην υφυπουργού τουρισμού κ. Τάσου Λιάσκου.
Και η οποία ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα είχε ως θέμα «την πορεία του τουρισμού στην ΠΙΝ», εξελίχθηκε σε …καθαρά Κερκυραϊκή υπόθεση με τη συμμετοχή μόνο του…. Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας και «τουριστικών και εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων» μόνο από…την Κέρκυρα.

H ΥΠΟΘΕΣΗ δημιούργησε αντιδράσεις στα άλλα νησιά μόνο σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ενώ θεσμικά προκάλεσε μόνο την ηχηρή απουσία του επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργου Καλούδη.

ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ είναι ότι σε σημερινό δελτίο τύπου της ΠΙΝ που ανακοινώνεται η μετακίνηση κατά μία ημέρα της συνάντησης στην Κεφαλονιά, παρατίθεται ο κατάλογος με αυτούς που έχουν κληθεί.
Ο Περιφερειάρχης και ο σύμβουλος του, ειδικός για θέματα τουρισμού, δεν έχουν καν κληθεί!!!

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, δημιουργούνται τρία ερωτήματα:


  1. ΑΠΟ ΠΟΤΕ «οι τουριστικοί και εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς» της Κέρκυρας υποκαθιστούν τους αντίστοιχους φορείς των άλλων Ιόνιων Νησιών;
  2. ΓΙΑΤΙ στη συνάντηση της Κεφαλονιάς στις 14 Μαρτίου δεν θα προεδρεύσει ο Περιφερειάρχης, όπως και στην αντίστοιχη στην Κέρκυρα, ούτε και θα παρευρεθεί ο ειδικός σύμβουλος του για θέματα τουρισμού;
  3. ΟΙ ΔΗΜΟΙ, και οι άλλοι τοπικοί φορείς, εκτός Κέρκυρας, από πότε έχουν αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα για τα νησιά τους το ρόλο «του φτωχού συγγενή» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τις αλλεπάλληλες συσκέψεις περί τον Τουρισμό, στα Ιόνια Νησιά και ανεξάρτητα ποιοι συμμετέχουν, θα ξαναθέσω – για να μην ξεχνιόμαστε – και πάλι την προκλητική εξαγγελία για Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Τουρισμό …. μόνο στην Κέρκυρα (και τους Παξούς).

Δύο (τουλάχιστον) τα ανοιχτά ζητήματα:

1ον. Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ενώ αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, παρά το αίτημα που του υπεβλήθη http://makisfortes.blogspot.com/2012/01/blog-post_24.html ,
στις 20 Φεβρουαρίου συμμετείχε (μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας) σε σύσκεψη στην Αθήνα υπό την προεδρεία του Υφυπουργού κ. Μωραίτη, δίχως καμία εξουσιοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο!

ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ εθελοτυφλεί όποιος παραβλέπει ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό πρόβλημα για τη συνοχή της Περιφέρειας με την πρόθεση και μόνο υλοποίησης ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Τουρισμό μόνο στην Κέρκυρα και τους Παξούς, παρακάμπτοντας τα άλλα νησιά του Ιονίου λες και δεν ζουν και αυτά από το τουριστικό προϊόν, έστω και αν δεν είναι ομοειδές, όπως διαμηνύει ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας κ. Σκούρτης.

ΠΑΡ’ΟΛΑ αυτά εντύπωση δημιουργεί η εκκωφαντική σιωπή του κ. Σπύρου – ούτε δελτίο τύπου για τη συνάντηση στην Αθήνα δεν βγήκε!

2ον. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την εκφρασμένη θέση (και όχι μόνο δική μου) ότι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Τουρισμό της Κέρκυρας αποτελεί «χοντροκομμένο παλαιοκομματικό παιγνίδι» (εκτός των άλλων «χρηματοδοτείται» από….. το ανύπαρκτο πόρων Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που όπως φαίνεται έχει επιστρατευτεί για την κάλυψη γενικευμένων…. αναγκών ανά την Ελλάδα), τέτοιες ενέργειες, ακόμη και ως πρόθεση, δυναμιτίζουν τη συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και προωθούν ανάπτυξη αντίστοιχων με τον αριθμό των νησιών ταχυτήτων.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ που έχει κατατεθεί (και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι την έχει υιοθετήσει και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Κουρής) είναι ότι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Κέρκυρα και τους Παξούς, και μάλιστα στην πιλοτική του εφαρμογή, πρέπει να υλοποιηθεί, με τις αναγκαίες εννοείται διορθώσεις και προσθήκες (σαφής προϋπολογισμός, όργανα διοίκησης κ.λ.π.), με εξασφαλισμένους (και όχι ανύπαρκτους) πόρους και με την προϋπόθεση ότι θα είναι υποπρόγραμμα ενός ενιαίου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων, όπως πολλά χρόνια πίσω με αρκετούς συναδέλφους απ’όλα τα Ιόνια Νησιά διεκδικούσαμε.

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ο τουρισμός είναι η μοναδική ελπιδοφόρα οικονομική δραστηριότητα για τα Ιόνια Νησιά μεσούσης της κρίσης.

Όπως αναμφισβήτητα, άλλη η τουριστική δυναμική της Κέρκυρας και άλλη των άλλων νησιών.
Άρα και οι σχεδιαζόμενες ενέργειες προβολής και ανάπτυξης, δεν μπορεί να είναι ούτε ισότιμες, ούτε και ισομεγέθεις.

Από αυτή όμως τη θέση, μέχρι την αποκλειστική παρουσία της Κέρκυρας και την ταυτόχρονη εξαφάνιση των άλλων νησιών από αναπτυξιακές δραστηριότητες, όπως συμβαίνει με το Ειδικό Πρόγραμμα για τον Τουρισμό, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Όπως επίσης υπάρχει μεγάλη διαφορά να συμμετέχει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης (αλλά και ο ειδικός περί τον τουρισμό σύμβουλός του) σε συσκέψεις σχετικά με την πορεία του τουρισμού και τον προγραμματισμό δράσεων μόνο της Κέρκυρας και όχι των άλλων νησιών.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ απ’όλα τα παραπάνω «παράδοξα» που δοκιμάζουν επικίνδυνα τη συνοχή (άρα και το μέλλον) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων;

Με πρώτο τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, πρέπει να σταλεί το μήνυμα σε όλους και σε κάθε κατεύθυνση, αλλά και ο ίδιος με τις πράξεις του να αποδείξει, πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι ενιαία και αδιαίρετη και όχι Περιφέρεια …Κέρκυρας και Λοιπών Ιονίων Νήσων.



Υ.Γ.
Τουλάχιστον τρεις φορές το τελευταίο διάστημα έχω δημοσιοποιήσει το ζήτημα της εκμετάλλευσης των πετρελαίων στο Ιόνιο και ειδικότερα στο θαλάσσιο χώρο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης http://makisfortes.blogspot.com/2012/01/blog-post.html
http://makisfortes.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
http://makisfortes.blogspot.com/2012/02/blog-post_11.html

Προχθές, ο Δήμαρχος της Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, με την ιδιότητα του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, διαμήνυσε στον Υφυπουργό κ. Μανιάτη ότι «η όποια καθυστέρηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ιονίων Νήσων μπορεί να αποβεί καταστροφική για την οικονομία και το περιβάλλον των νησιών μας, σας ζητώ την ίση αντιμετώπιση των Ιονίων Νήσων με την Δυτική Ελλάδα», αναφερόμενος στις έρευνες στο Ιόνιο (κατ’ουσία μόνο στα χωρικά ύδατα της Κεφαλονιάς αυτή την περίοδο) για την εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η στάση του κ. Τρεπεκλή έρχεται σε αντιδιαστολή με τον υποτακτικό τρόπο με τον οποίο ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου αντιμετώπισε την προσχηματική άρνηση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Μανιάτη να παραστεί στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ αναδεικνύει την αδράνεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη στο συγκεκριμένο θέμα.

Ίσως γιατί υπάρχουν σοβαρότερα ενδιαφέροντα και άλλες προτεραιότητες, από το μέλλον των νησιών μας, την εξασφάλιση των συμφερόντων μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ίσως γιατί το πρόβλημα, τελικά, δεν είναι η Κέρκυρα, αλλά το να αποδέχεσαι το ρόλο «του φτωχού συγγενή» ή ακόμη και μια θέση στα…. Λοιπά Ιόνια Νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.