Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Φόρτες: Η Πάτρα τα λεφτά κι εμείς ….την βρώμα;

Στις 8/1/2012 είχα δημοσιοποιήσει το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με αφορμή τον προκηρυχθέντα διαγωνισμό στις 2/1/2012 για την υποβολή προσφορών στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου (http://makisfortes.blogspot.com/2012/01/blogpost.html ).

Και αντί οι πρωτοβουλίες να έλθουν από την αυτοδιοίκηση (α΄ και β΄ βαθμού) των Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου οργάνωσε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, όπου και συζητήθηκε το θέμα των ερευνών για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σύμφωνα δε με δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο κ. Μανιάτης «ανέφερε πως το 5% «των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».

Και για να ξέρουμε τι συζητάμε, «τα προσδοκώμενα έσοδα» από τον περιφερειακό φόρο του 5% από το εκτιμούμενο κοίτασμα του Πατραϊκού των 200 εκατομμυρίων βαρελιών και των 3 έως 6 εκατομμυρίων σε αυτό του Κατάκολου, είναι πάνω από 1 δις ευρώ για τα επόμενα 20 έτη, δηλαδή 50 (και) εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!!!

Είναι προφανές, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σπεύδει να οικειοπηθεί τα αντισταθμιστικά οφέλη από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, εκμεταλλευόμενη την αδιαφορία (;) των φυσικών ιδιοκτητών – Περιφέρειας και Δήμων του Ιόνιου χώρου.

Και όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως προκύπτουν από τον σχετικό χάρτη που συνοδεύει την προκήρυξη.

Η προκηρυχθείσα περιοχή με την επωνυμία «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά) (θαλάσσια)», όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, προσδιορίζεται με σαφήνεια στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Κεφαλονιάς, των Εχινάδων νήσων και της Νοτιοανατολικής Ιθάκης της πρώην Νομαρχίας Κεφαλληνίας και Ιθάκης (σήμερα Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) και σε καμία περίπτωση δεν αφορά, ούτε κατ’ελάχιστον, τον Πατραϊκό κόλπο όπως τεχνηέντως παρουσιάζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!


Η δε προκηρυχθείσα περιοχή με τη επωνυμία « Κατάκολο (θαλάσσια)» προσδιορίζεται στο χάρτη, στη θαλάσσια περιοχή Νότια της Ζακύνθου και Βόρεια των Στροφάδων Νήσων της πρώην Νομαρχίας Ζακύνθου (σήμερα Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), μέχρι το θαλάσσιο χώρο του Κατάκολου και του Βόρειου τμήματος του Κυπαρυσσιακού Κόλπου και σε καμία περίπτωση δεν αφορά το Κατάκολο και μόνο, όπως – επίσης – τεχνηέντως παρουσιάζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!

Η ολιγωρία εκ μέρους των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών μπορεί να αποβεί ασυγχώρητα τραγική για το μέλλον της περιοχής – οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Και αυτό γιατί αν τελικά επιβληθεί η άποψη ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τότε το μόνο βέβαιο είναι η Πάτρα να πάρει τα λεφτά και εμείς…. την βρώμα !!!

Παίρνοντας όμως εμείς τις πρωτοβουλίες στα χέρια μας, θα μπορέσουμε όχι μόνο να κατοχυρώσουμε τα αντισταθμιστικά οφέλη που μας ανήκουν έτσι κι αλλιώς, αλλά και να επιβάλουμε όρους για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνάρτηση με την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής και την εξασφάλιση του τουριστικού μας προϊόντος.

Το θέμα, λοιπόν, πρέπει να συζητηθεί, αν όχι σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, σίγουρα στην ΑΜΕΣΩΣ επόμενη και σε κάθε περίπτωση ΑΜΕΣΑ και στα Δημοτικά Συμβούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.