Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Σ. Μεταλληνός: Απορροφητικότητα

Θα …«απορροφηθούμε» εντελώς;

Στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα για την αλίευση ψήφων σε θολά νερά, παρακολουθώ αμήχανος το σύνολο των υποψηφίων κομματικών Δημάρχων και Περιφερειαρχών να παρελαύνουν από το γραφείο του Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και το μοναδικό θέμα που τους απασχολεί είναι η «απορροφητικότητα» του ΕΣΠΑ.

Απογοητεύομαι να ακούω του υποψηφίους να λένε ότι πρέπει να ΠΑΜΕ πιο γρήγορα, χωρίς να αναρωτιέται κανείς ΠΟΥ ΠΑΜΕ; Άραγε λόγω άγνοιας, ή σκοπιμότητας;

Χρεωκοπήσαμε λόγω της ενασχόλησή μας με την «απορροφητικότητα» και την παντελή αδιαφορία για «δημόσιες επενδύσεις». Τον θυμάται άραγε ακόμα αυτόν τον όρο κανείς;

Δανειζόμαστε χρήματα για να εκτελούμε έργα και αντί να ασχοληθούμε με την αποτελεσματικότητά τους στην βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής δραστηριότητας, μας ενδιαφέρει μόνο πως τα χρήματα των δανείων αυτών θα «τονώσουν την αγορά»!

Δηλαδή ενώ δανειζόμαστε π.χ. € 1 με τον όρο να εκτελέσουμε έργο που θα αποδώσει στην τοπική οικονομία € 15 σε διάστημα 10 ετών, ασχολούμαστε πως θα «απορροφήσουμε» το €1 σε διάστημα λίγων μηνών εξαϋλόνοντάς το!

«Απορροφήσαμε» στα Ιόνια Νησιά € 450 εκ. (Γ’ ΚΠΣ) σε 6 χρόνια. Και δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς να κάνει ένα απολογισμό. Που πήγαν τα χρήματα αυτά; Τι αποτελεσματικότητα είχαν στις τοπικές μας οικονομίες; Σε τι βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας; Λάθη και αστοχίες δεν έγιναν; Άχρηστα ή μη λειτουργικά έργα σίγουρα έγιναν. Δεν πρέπει να μιλάμε όμως γι’ αυτά, ώστε να μπορέσουμε να επαναλάβουμε την σπατάλη!! Για να μην μας πάρουνε χαμπάρι και μας κοπεί η «απορροφητικότητα».

Και προχωράμε να «απορροφήσουμε» με τον ίδιο και το € 1,1 δις του ΕΣΠΑ με μυστικό σχεδιασμό. Κανείς όμως δεν τολμά να ρωτήσει ΠΟΥ ΠΑΜΕ; Είμαι μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚ Κερκύρας και το Συμβούλιο στην πλειοψηφία του ουδέποτε δέχθηκε να λάβει μέρος στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, παρ’ όλο που η Αυτοδιοίκηση έχει την πλειοψηφία των ψήφων στο Περιφερειακό Συμβούλιο! Γιατί άραγε;
Συνεδρίασε το «δημοκρατικότατο» Περιφερειακό μας Συμβούλιο για 3η μόλις φορά σε 7 χρόνια (!!!) προ 2 μηνών με θέμα το «κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ» και την χρηματοδότηση μελετών για έργα του ΕΣΠΑ. Με κρυφές εισηγήσεις και άγνωστες αποφάσεις. Οι πολιτικάντηδές μας ασχολήθηκαν επικοινωνιακά με το θέμα της διάλυσης της Περιφέρειάς μας. Έτσι τους βόλευε «απορροφητικά».

Για να σταματήσει λοιπόν η «απορροφητικότητα» και να ξεκινήσουν οι Δημόσιες Επενδύσεις, με τα χρήματα που δανειστήκαμε υποθηκεύοντας την χώρα, πρέπει να αποφασιστεί επιτέλους ένας νέος σοβαρός σχεδιασμός στα Συμβούλια (Δημοτικά και Περιφερειακό). Αφού όμως γίνει απολογισμός των 3 ΚΠΣ και δούμε τι λάθη κάναμε.

Ο τρόπος με τον οποίο σπαταλήσαμε τον πακτωλό αυτό των χρημάτων, όχι μόνο δεν απέτρεψε, αλλά μας οδήγησε στην χρεοκοπία.

Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από νησιωτικές πολιτικές. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις. Και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν αποσκιρτήσουμε από την Αναπτυξιακή Περιφέρεια Πελοποννήσου και ενταχθούμε σε μία ενιαία Ελληνική Περιφέρεια Νήσων, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης του ΕΣΠΑ, όσο και Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Είναι προτάσεις μου απορριφθείσες από την συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΤΕΔΚ Κερκύρας τόσο το 2007, όσο και το 2010.

Το ΕΣΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσει τις υποδομές για αειφόρο τοπική οικονομία και βιώσιμες δραστηριότητες. Με έμφαση στον αγροτικό τομέα, την μεταποίηση, το περιβάλλον (φυσικό και αστικό) και την κουλτούρα μας. Είναι τα βασικά συστατικά της πολυπόθητης ταυτότητας που επιδιώκουμε στο τουρισμό.

Ας επιλέξουμε σε αυτές τις εκλογές να εκλεγούν Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι που θα είναι σε θέση να μελετήσουν και να σχεδιάσουν τα νησιά μας από μηδενική βάση και να σταματήσουμε να εκλέγουμε «απορροφητικά υλικά».

Άλλη η έννοια της «απορροφητικότητας» και άλλη της επένδυσης.

Σεβαστιανός Μεταλληνός
Επτανησίων Συμπολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.