Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

A. Δεσύλλας: Προβλήματα Ανταγωνιστικότητας Νησιωτικών Περιφερειών

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Όπως είναι γνωστόν, με τον νόμο 2093/1992 ( ΦΕΚ181Α/92) δόθηκαν στα Νησιά του Αιγαίου αναπτυξιακά κινητρα, περαν βέβαια εκείνων που υπήρχαν στην συνθήκη ενσωμάτωσης στην Ελλάδα της Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα τα κίνητρα αυτά αφορούσαν την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης(ΕΦΚ) στα καύσιμα, στα ποτά κ.α

Οι μειώσεις αυτές προβλέπονται από την οδηγία 92/77 της EOK λογω των ιδιαιτεροτήτων των Νησιωτικών περιοχών και των συνεπεία τούτων αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκριτικά βέβαια με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Στα πλαίσια αυτά κατεβλήθησαν σημαντικές και ουσιαστικές από εμάς προσπαθειες,τοσον κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή όσον και με την κατάθεση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για το σύνολον των Νησιων του Ιονιου.

Συγκεκριμένα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής ζήτησα δυναμικά και επίμονα στη σχετική ρύθμιση για το Αιγαίο να υπαχθουν και τα Νησιά του Ιονίου ,απειλώντας την οριακή τότε Κυβερνητική πλειοψηφια,ότι θα καταψήφιζα το νομοσχεδιο.Το γεγονός αυτό προκάλεσε την συντονισμένη και σφοδρή αντίδραση των συναδέλφων Κυβερνητικών βουλευτών του Αιγαιου, με επακολουθο ο Προεδρευων τοτε να αναγκαστει να διακοψει την συνεδριαση της Βουλης με την φραση "δεν θα μεταβαλλουμε την αιθουσα της Βουλης σε ναυμαχια Ιονιο –Αιγαιο".

Στη διαρκεια της διακοπης εγιναν διαβουλευσεις και πηρα συγκεκριμμενες δεσμευσεις , ότι θα υποβαλλετο από την Κυβέρνηση της ΝΔ αντίστοιχο αίτημα στην ΕΟΚ και για τα Νησιά του Ιονίου.
Συνεπεία των παραπανω,που σημειωτέον απασχόλησαν εκτενώς τις επόμενες ήμερες τον Αθηναϊκό τυπο, ηταν να συσταθει Διουπουργικη επιτροπη για να επεξεργαστει το σχεδιο ειδικου αναπτυξιακου προγραμματος που ειχα υποβαλλει στην τοτε Κυβερνηση για το συνολον των Νησιων του Ιονιου,προκειμενου να υποβληθεί στην ΕΟΚ για έγκριση.

Δυστυχώς η πρόωρη τότε πτώση της Κυβέρνησης της ΝΔ ,παρά το γεγονός ότι η αναπτυξιακή αυτή πρόταση βρίσκονταν στο στάδιο ολοκληρωσης,δεν επετρεψε την υποβολη της στην ΕΟΚ.
Το ολο θεμα επανεφερα ως βουλευτης πλεον αντιπολιτευσης,με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας ,οποίος αφού παραδέχτηκε την αναγκαιότητα και την βασιμότητα των προτάσεων που είχα υποβάλλει και την μέχρι τότε εξέλιξη του όλου θεματος, μετεφερε την άποψη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι οι δράσεις που περιελάμβανε το πρόγραμμα θα αντιμετωπιζόταν από τα υπάρχοντα τότε κοινοτικά πλαίσια στήριξης(Β ΚΠΣ) και συνεπώς δεν απαιτείτο πλέον η υποβολή του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος στην ΕΟΚ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις προτεινόμενες με το ειδικό αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα δρασεις,περιλαμβανετο, μεταξυ αλλων,το πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών του Ιονίου καθώς και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το μεν συγκοινωνιακό πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε για μια περίοδο προσωρινα,από την ολυμπιακή αεροπλοΐα, με την επέκταση του δρομολογίου Κέρκυρα –Θεσαλλονικη,που αποδέχτηκε τότε το αίτημα μας,για την αεροπορική σύνδεση της Κέρκυρας με την βόρεια Ελλάδα, το δε πρόβλημα της διαχείρισης των αποριμματων,αφεθηκε να πάρει τις εκρηκτικές διαστάσεις που όλοι μας βιώνουμε σήμερα.

Είναι πράγματι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονος,ότι μετά από τόσα χρόνια Επτανησιακής απραξιας,όλα τα παραπάνω προβληματα,μπηκαν επιτέλους στην προεκλογική βέβαια ατζεντα,ακομη και εκεινων των εκλεγμένων εκπρόσωπων μας,που ουδέποτε μέχρι σήμερα ενδιαφέρθηκαν έστω να τα κινήσουν.

ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Το γεγονός αυτό ίσως είναι και η βασικότερη αιτία των σημερινών συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εμείς οι Επτανήσιοι.

Αλέκος Δεσυλλας
πρώην βουλευτής Κέρκυρας
Email alekosdesillas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.