Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Γ. Αντζουλάτος: Φράχτες και αερόλιθοι

Φράχτης και αερόλιθοι

Να μην ανήκεις «πουθενά», αυτό είναι σοβαρό.

… ναι ήταν προφανές ότι αυτό ήταν. Τα ηφαίστεια εκτινάσσουν πέτρες και οι επαναστάσεις ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό οικογένειες στάλθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις, οι μοίρες των ανθρώπων εκτοπίστηκαν, ομάδες διαχύθηκαν και έγιναν ψίχουλα σπαρμένα εδώ και κει. Άνθρωποι που πέφτουν από τα σύννεφα, αυτοί εδώ στην Γερμανία, τούτοι οι άλλοι στην Αμερική. Εκπλήσσουν, με την ξαφνική τους παρουσία, τους αυτόχθονες. Από πού έρχονται αυτοί οι άγνωστοι; Είναι αυτός ο βεζούβιος, εκεί κάτω, που τους έφτυσε και ακόμα καπνίζει. Δίνουμε ονόματα σε αυτούς τους αερόλιθους, σε αυτά τα άτομα που έχουν απελαθεί και έχουν χαθεί, σε αυτούς που έχουν αποκλειστεί από την τύχη: τους ονομάζουμε μετανάστες, εξόριστους, τυχοδιώκτες. Αν μείνουν, τους ανεχόμαστε, αν φύγουν είμαστε ευχαριστημένοι.

Μερικές φορές πρόκειται για υπάρξεις εντελώς ακίνδυνες, κατά κύριο λόγο οι γυναίκες, ξένες τουλάχιστον με τα γεγονότα που τις κυνήγησαν, χωρίς μίσος η θυμό, που έγιναν εκτοξευμένα βλήματα χωρίς να το θέλουν, με πολλή έκπληξη. Ξαναβγάζουν ρίζες όπως μπορούν. Δεν έκαναν τίποτα σε κανέναν και δεν καταλαβαίνουν αυτό που τους έτυχε. Έχω δει μια τούφα χόρτου να τινάζεται στον αέρα από μια έκρηξη νάρκης. Η γαλλική επανάσταση, πιο πολύ από κάθε άλλη έκρηξη, έστειλε πολύ μακριά τέτοια διάπυρα αέρια…

Τα παραπάνω γράφονται το 1864, από τον Βίκτωρα Ουγκώ στο έργο του "Οι εργάτες της θάλασσας". Σε μια Ευρώπη με επαναστάσεις, πολέμους και ανατροπές, που γεννούσαν διαρκώς κυνηγημένους, αυτές τις «εκτινασσόμενες τούφες χόρτου που συνηθίζουμε να αποκαλούμε μετανάστες, εξόριστους, τυχοδιώκτες». Τότε, αυτοί οι αερόλιθοι, ήταν Γάλλοι ή Γερμανοί ή κάποιοι άλλοι που σήμερα πια τους θεωρούμε ευρωπαίους συμπολίτες μας…

Πριν από αρκετά χρόνια, πριν τα θέματα τα σχετικά με τους μετανάστες γίνουν κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, ένα φίλος που έχει περάσει, ανεπίστρεπτα, «απέναντι», μου διηγήθηκε την ιστορία της συμμορίας της μαύρης κάλτσας.

Στην Ν. Υόρκη του μεταπόλεμου μια συμμορία, φορώντας στο πρόσωπο μαύρες κάλτσες, λήστευαν γέροντες που ζούσαν μόνοι σε διαμερίσματα. Αφού τους έδεναν, τους λήστευαν και αφού τους ξυλοφόρτωναν, έφευγαν. Στην αρχή το θέμα περνούσε στα ψιλά της ειδησεογραφίας σε μια κοινωνία εξοικειωμένη με την βία, όπως είναι η Αμερικανική. Όμως, το πράγμα πήρε άλλες διαστάσεις από την στιγμή που ο ξυλοδαρμός των δυστυχών γερόντων αγρίεψε και μερικοί από αυτούς πέθαιναν. Η ανησυχία στην αρχή και η οργή στην συνέχεια διογκώθηκαν και έγιναν κατακραυγή. Κάποια στιγμή η συμμορία έγινε τσακωτή και αφού φύγανε οι κάλτσες από τα πρόσωπά τους διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για «άξια» τέκνα της ελληνικής γης που μεγαλουργούσαν με τον δικό τους τρόπο στην Εσπερία. Μάλιστα, η οργή ήταν τέτοια που στους Τimes της Ν. Υόρκης εμφανίστηκε ένα δηλητηριώδες άρθρο που, όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, υποκύπτοντας στις εύκολες γενικεύσεις και αφορισμούς, έπαιρνε αμπάριζα τους Έλληνες μετανάστες, «αυτούς τους κοντούς, τριχωτούς, μελαμψούς, χαμηλόκωλους» όπως έλεγε…

Πριν από λίγα χρόνια, δεν θα ξεχάσω έναν πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης που, με την ευκαιρία παρουσίασης του βιβλίου ενός πράγματι λαμπρού τέκνου της διασποράς, θυμήθηκε, και μας διηγήθηκε, την ιδιαίτερη συγκίνηση που ένοιωσε όταν διέσχισε την κεντρική πλατεία του Νew Jersey για να αναλάβει αντιδήμαρχος της πόλης, αυτός ο Έλληνας μετανάστης.

Αλλά γιατί αυτή η ιδιαίτερη συγκίνηση; Όχι γιατί θα ανελάμβανε το υψηλό αξίωμα αλλά γιατί θυμήθηκε ότι σε αυτή την ίδια την πλατεία, όχι πολλά χρόνια πιο πριν, οι συμπατριώτες μας, τα παλικάρια μας όπως έλεγε, έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τους Ιρλανδούς που, να υποθέσουμε, διεκδικούσαν τον έλεγχο κάποιας περιοχής, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των λοιπών κατοίκων. Συγκινήθηκε ενθυμούμενος την ανδρεία των δικών μας που στο τέλος μιας αιματηρής μέρας κατατρόπωσαν τους άλλους (επίσης μετανάστες) μέσα στο κέντρο της πόλης…

Ας φανταστούμε την εικόνα και ας κάνουμε ένα παιχνίδι ρόλων. Ας σκύψουμε να ακούσουμε τον απόηχο των μακρινών εκρήξεων. Ας σκεφτούμε, τί δεν θα είχε γίνει γύρω μας χωρίς αυτούς τους αερόλιθους που είναι διάπυροι και συχνά, είναι αλήθεια, καίνε τα χέρια μας. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα «παλικάρια μας», κάποια από τα «δικά μας» παιδιά, κάποτε, στην μακρινή Εσπερία, δεν ήταν και από τα πιο ήσυχα παιδιά. Μετά ακολούθησαν οι Πορτορικάνοι.

Χτίζουμε φράχτες για εκτινασσόμενους αερόλιθους. Όπως μάλιστα έλεγε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, «όταν τους κλείνετε την πόρτα, θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα ανοίξει το παράθυρο. Αν τους κλείσετε το παράθυρο, κάποιος θα σκάψει ένα τούνελ». Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό και να κάνω έωλες αναδρομές στο μόνο ανθρώπινο έργο που είναι ορατό από το διάστημα: το Σινικό Τείχος. Χτίστηκε για να προστατέψει τους Κινέζους από τις επιδρομές των Μογγόλων που εν τέλει υπήρξαν και οι τελευταίοι τους αυτοκράτορες…

Γεράσιμος Αντζουλάτος

9 σχόλια:

  1. Μερος 1


    Κυριε Αντζουλατε
    Χωρις ιχνος εθνικισμου και αλλων τεινων θελω να σου πω φιλικα τα παρακατω ολιγα

    _Εισαι απολυτα ελευθερος να ξοδεψεις ολη σου την περιουσια για την ανακουφιση των δυστυχουντων τουτης της γης.
    _Εισαι απολυτα ελευθερος να μεινεις ανεργος προσφεροντας την δουλεια σου (αν αυτο ειναι δυνατον) σε δυστυχουντες λαθρομεταναστες.
    _Εισαι απολυτα ελευθερος να φιλοξενισεις στο σπιτι σου οσους λαθρομεταναστες θελεις.

    Ομως ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μιλας εκμερους ενως λαου, η μιας μεγαλης μεριδας κοσμου που υποφερει...

    Προφανως και δεν εισαι εργατης, αλλιως θα ΕΝΙΩΘΕΣ στο πετσι σου την ανεργια και την ΜΕΙΩΣΗ στο μισο του ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ... Αν ησουν πιστεψε με η ποιηση δεν θα σε απασχολουσε, θα εμοιαζε με ανεκδοτο να σου μιλανε για ποιηση οταν εσυ θα εντιμετωπιζες προβλημα επιβιωσης...

    Αγαπητε κυριε, ΕΧΩ ΣΙΧΑΘΕΙ να παρομοιαζουν τους ελληνες μεταναστες μισου αιωνα πισω, με τους μεταναστες του σημερα... ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ και ας μου συχωρεθει η σκληρη αλλα περα για περα σωστη εκφραση.

    Αγαπητε κυριε επιτρεψτε μου να σας πληροφορησω-ενημερωσω, και αν κανω λαθος διορθωστε με, οταν οι ελληνες εφευγαν κατα κυμματα απο τουτο το γελοιο κρατος, εφευγαν ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ.... Μηπως αυτο σας λεει τιποτε ???

    Οταν γεμιζαμε τα Πλοια για Αμερικη-Αυστραλια και τα τρενα για Γερμανια ,ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ειχαν ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ σαν να ηταν γαιδουρια.... ΠΧ Αν καποιου του ελειπε ενα δαχτυλο ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΕ , ΑΝ καποιος ειχε τρυπιο δοντι επρεπε να το σφραγισει πρωτα και μετα να ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ... ΚΤΛΠ (ρωτα γεροντες της περιοχης και θα μαθεις..)

    Αυτοι που ερχονται σημερα στην ελλαδα ειναι αυτοι που ηρθαν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, και το μονο σιγουρο ειναι πως εχουν πληρωσει μερικες χιλιαδες δολαρια σε δουλεμπορους (λεφτα απο ναρκωτικα).

    ΑΥΤΟΥΣ τους μεταναστες ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙΣ κυριε ?????????????????
    Δεν βλεπεις πως ετσι ριχνεις λασπη(εστω και αθελα σου) στα εκατομμυρια ελληνων ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ????

    Ναι ειχαμε και εμεις αρκετους εγκληματιες αναμεσα στα εκατομμυρια που εφυγαν αλλα αυτο τι παει να πει κυριε ???? πως αυτο που γινεται σημερα στην ελλαδα ειναι φυσικο επακολουθο της οποιας μεταναστευσης (νομιμης η λαθραιας) ??
    Αν θελεις να βγαλεις σωστα συμπερασματα τοτε βαλε κατω αριθμους και συγκρινε και ΤΟΤΕ να χρησιμοποιησεις αυτο το επιχειρημα υπερ των λαθρομεταναστων... και κατι ακομα επ'αυτου, αληθεια γιατι δν αναφερεσαι στις ΤΙΜΩΡΙΕΣ που ειχαν οι ελληνες εγληματιες και να τις συγκρινεις με τις αντιστοιχες του καφενειου ελλας ?? ΜΟΝΟ τοτε θα εισαι αντικειμενικος φιλτατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερος 2


    Μπορω να γραψω πολλα αγαπητε κυριε, αλλα θα κλεισω μονο με μερικες ερωτησεις και αν μπορεις απαντησε μου.

    Προσωπικα αδιαφορω για τις θρησκειες, αλλα ΓΙΑΤΙ ολοι οι μουσουλμανοι του πακισταν-αφγανισταν κτλπ ερχονται σε μια ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ χωρα υπο χρεωκοπεια, και αν θελεις σε μια χριστιανικη ευρωπη, και δεν πανε σε ΠΛΟΥΣΙΕΣ μουσουλμανικες χωρες που χτιζουν πυργους και χλιδατα παλατια οταν σχεδον ολος ο δυτικος κοσμος εχει οικονομικα προβληματα ????

    Εμεις πηγαμε μεταναστες σε κοινωνιες που μπορουσαμε να αφομοιωθουμε και δεν αλλοιωσαμε τιποτα, ισα ισα συνεισφεραμε πολιτισμικα.Μην ξεχναμε ομως πως ειμασταν παντα ενα ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ στον συνολικο πληθυσμο της χωρας που μεταναστευσαμε. Σε τουτο καφενειο που λεγεται ελλαδα σημερα, τι πιθανοτητες βλεπεις να αφομοιωθουν τα εκατομμυρια μουσουλμανοι που περιμενουν σε στρατοπεδα της τουρκιας ?????

    Αληθεια ο ανθρωπισμος που πρεπει να "περιοριζεται" ? Εισαι ας πουμε σε μια βαρκα 10-20 ατομων (οπως στο ναυαγιο του τιτανικου) σε ενα φουρτουνιασμενο πελαγος και 100νταδες ναυαγοι τριγυρω θελουν να ανεβουν στην βαρκα που εισαι με την οικογενια σου, θα του βοηθησεις να ανεβουν οταν ξερεις πως θα βουλιαξεις ? Η παρομοιωση με τον τιτανικο ειναι ακρως ρεαλιστικη για εναν ελληνα εργατη δεν ξερω για σενα...

    Αληθεια γιατι πρωτα δεν καθεσαι να κανεις μια μελετη του ΠΟΣΟΥΣ μεταναστες αντεχει αυτο καφενειο η ελλας, πρωτου επελθει πληρης κοινωνικη αποσταθεροποιηση και ΖΟΥΓΚΛΟΠΟΙΗΣΗ(επιτρεψε μου) η αν θες ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΗ τουτου του τοπου ??? κατι που θα αλλαξει αυτο που παραλαβαμε απο τους παλιους ελληνες και την ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΛΗ ...

    Αν στ'αληθεια θες να προσφερεις στον ανθρωπισμο και στο καφενειο την χωρα σου, μαθε ποσους μεταναστες μπορει να δεχτει η ελλαδα και υπο ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, και τοτε να τους φερουμε εδω με τις οικογενειες τους.
    Κανεις δεν ειναι εναντιων τους. Ολοι συμεριζομαστε την κατασταση τους. Ολοι τους εχουμε βοηθησει με καποιο τροπο....
    Αλλα με το να ειμαστε ισως το μοναδικο "κρατος" (στα χαρτια τουλαχιστον) στον κοσμο που να δεχομαστε τους παντες, ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΟΥΜΕ την ιστορια μας και τους εαυτου μας, και οδηγουμαστε σε μια απολυτος δικαολογημενη απομονωση (απορω πως δεν μας πεταξαν απο την ευρωπη ακομα με το ξεφτιλισμα που καναμε στα ελληνικα διαβατηρια πουλοντας τα σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε, αρθρογράφε, δε θα διαφωνήσω επί της ουσίας. Και βεβαίως η ανόρθωση ενός τείχους στις μέρες είναι και αντιανθρώπινη, βλακώδης και τουλάχιστον αντιαισθητική. Όμως δε θα αποφύγω τον πειρασμό να εκφράσω ορισμένα ερωτήματα-απόψεις:

    α. Η Ελλάδα του σήμερα, μπορεί να είναι η πλούσια Αμερική του χθές; ώστε να δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους ή και διωγμένους πολιτικά από τον τόπο τους;
    β. Μήπως ήταν καλύτερα κάποιος να κάθεται στον τόπο του να παλαίψει για καλύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες; Δηλαδή πόσο δημοκρατικός/επαναστατικός είναι ο σημερινός αριστερός λόγος όταν γνωρίζει ότι ολόκληρα κράτη με την ανθρώπινη απογύμνωσή τους παραμένουν στα χέρια απολυταρχικών ηγεμόνων, βορά στα χέρα του διεθνούς κεφαλαίου; Όταν μάλιστα γωρίζουν πολύ καλά ότι οι άρχουσες τάξεις των χωρών του τρίτου κόσμου κρατάνε μόνο αυτούς που τους χρησιμοποιούν, ενώ τους άλλους τους διώχνουν για ευνόητους λόγους;

    Δηλαδή, φίλε αρθρογράφε, κατά πόσο η μεταμοντερνιστική άποψη του Lyotard για τον πόλεμο ενάντια στην ολότητα και για την ανάδυση της ετερότητας είναι το ασφαλές παράδειγμα, ώστε να μην μιλάμε για διάσπαση των συλλογικοτήτων αλλά για μια άλλη συμπαγή ενότητα σε μια εποχή που πολλαπλώς δρα διαλυτικά;

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρείς, μάλλον δυόμισι θα έλεγα απόψεις (γιατί η τρίτη κινείτε εν μέρει στα πλαίσια της δεύτερης), που αν και αντίθετες είναι κατά βάθος σωστές.

    Ω τι μπέρδεμα!

    Τελικά αλλάζοντας την βάση στήριξης (ανθρωπισμός, κίνδυνοι στις συνθήκες επιβίωσης ενός συμπαγούς συνόλου, φιλοσοφία του μέλλοντος, ταξική αγωνιστικότητα, κλπ.), αλλάζει και η έννοια του «σωστού».

    Πολύ δύσκολα θα κατέληγα στο τρίτο σχόλιο (ανών.-ανών.), με τον προβληματισμό στο τέλος, να με βασανίζει τα μάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνέχεια:

    Και να σας πω και μια διαπίστωση;

    Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα στους λαούς, που ένα μεθοδευμένο σύστημα μας συσσώρευσε μέσα από χρόνια σπουδή, και χρήσης εξελιγμένων τεχνολογικά μέσων, που κάποιοι φιλοσοφούντες και σκεφτόμενοι άνθρωποι είναι μάλλον οι ήρωες της εποχής.
    Αυτοί που δεν κουράστηκαν και δεν απογοητεύτηκαν ακόμα να σκέφτονται, αυτοί που δεν προσπαθούν να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα.

    Ας περιμένουμε μια μοντέρνα ίσως Βαβέλ εξουσίας που θα μας οδηγήσει στην «λύτρωση».

    Σε εμάς απομένει να είμαστε έτοιμοι.

    ‘Άλλη λύση δεν βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα από τα θέματα που ανακυκλώνονται και δημιουργούν στερεότυπα για τους μετανάστες είναι εκείνο της σχέσης τους με την βία και την εγληματικότητα. Πολλές αναλύσεις έχουν γίνει και αρκετές συνδέουν το θέμα με την θρησκεία και το πολιτιστικό φορτίο του καθένα από αυτούς.
    Στο μικρό λοιπόν κείμενο που προηγήθηκε αναφέρθηκαν γεγονότα από άλλες εποχές και με άλλους πρωταγωνιστές, για να μην πέφτουμε στην λογική των εύκολων στόχων και των κλισέ που αναμασάμε. Μια προσπάθεια αποστασιοποίησης και πιθανά νηφαλιώτερης προσέγγισης.
    Και εν πάσει περιπτώσει ας μην αναμασάμε την καραμέλα της ανεργίας γιατί είναι γνωστό, το λένε ακόμα και μελέτες της ΓΣΕΕ, ότι στο μεγαλύτερο μέρος μετανάστες δημιουργούν νέα απασχόληση και δεν ανταγωνίζονται τόσο το ντόπιο δυναμικό. Ας κοιτάξουμε για λίγο χώρες της Δ. Ευρώπης με παρελθόν και παρόν στο θέμα. Αυτός ήταν ο στόχος του κειμένου και όχι πραγματεία περί μετανάστευσης.
    Τώρα, η μετανάστευση και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί σε αυτούς που έρχονται και σε αυτούς που τους υποδέχονται είναι πολλά και παλιά. Ας ξαναδούμε νηφάλια το κείμενο του Ουγκώ που όντας ποιητικό δεν χάνει τίποτα από την αμεσότητά του.
    Με την ευκαιρία ένα μικρό σχόλιο για το θέμα:Η Ελλάδα σήμερα είναι εγλωβισμένη ανάμεσα στον φράχτη που είναι ένα ανάχωμα μπροστά σε μια πλυμμυρίδα που με κάθε τρόπο θα περνάει και στις δεσμεύσεις συνθηκών(Δουβλίνο) που δεν επιτρέπουν την μεταφορά των εισερχομένων σε άλλες περιοχές του νέου "Ευρωπαϊκού Ιμπέριουμ". Λειτουργούμε δηλαδή σαν μια απομακρυσμένη επαρχία της Ε.Ενωσης που βέβαια έχει όρια στην δυνατότητα υποδοχής και στην ειρηνική συμβίωση όλων. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ειδικά στις σημερινές συνθήκες της χώρας. Ας αναλάβουν όλοι οι εταίροι μας αναλογικά με τον πληθυσμό και το επίπεδο ανάπτυξης τους το βάρος διαχείρισης του προβλήματος, τοπικά στο έδαφός τους. Ας μην τρώμε μεταξύ μας τις σάρκες μας που απότι φαίνεται λιγοστέυουν μέρα με την μέρα...
    Γ. Αντζουλάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κυριος Αντουλατος γραφει παραπανω : << Και εν πάσει περιπτώσει ας μην αναμασάμε την καραμέλα της ανεργίας γιατί είναι γνωστό, το λένε ακόμα και μελέτες της ΓΣΕΕ, ότι στο μεγαλύτερο μέρος μετανάστες δημιουργούν νέα απασχόληση και δεν ανταγωνίζονται τόσο το ντόπιο δυναμικό. >>

    ΜΠΡΑΒΟ και ΕΥΓΕ φιλτατε...
    δεν ξερω αν καταλαβες πως μολις ελυσες το προβλημα ΑΝΕΡΓΙΑΣ των 1,5 εκατομμυριων ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ κατοικων, και του θανατου της ελληνικης αγορας.

    Ανεργια τελος λοιπον αν μπασουμε τουλαχιστων ακομα 1,5 εκατομμυρια πακιστανο-αφγανους απο τα 2-3 που περιμενουν σε στρατοπεδα στην τουρκια.
    Να πως θα δημιουργησουμε θεσεις απασχολησης, και η αγορα θα ζωντανεψει παλι.... Να ο δρομος της αναπτυξης... καποιος να ενημερωσει την
    κυβερνηση του καφενειου μας παρακαλω και συντομα...

    Συμφωνα με τις μελετες που επικαλειται ο κυριος Αντζουλατος και φυσικα τις ενστερνιζεται, αν μπασουμε 1,5 εκατομμυρια απο αυτους που στελνει η τουρκια σε μας, τοτε θα δημιουργησουμε πανω κατω 1,5 εκατομμυρια θεσεις εργασιας....

    Υποκλινομαι στις μελετες...

    Συμπερασματικα:Πρεπει να ειναι βλαμενοι οι εργατες που οταν πανε να ζητησουν δουλεια η δεν βρισκουν ή τους λενε αν θελουν με μεροκαματο "πακιστανου" και χωρις ενσημο.
    Αλλα ξεχασα πως σε τουτο τον γελοιο τοπο που ζουμε υπαρχουν δυο τουλαχιστων ειδη ανθρωπων: αυτοι που τελειωσαν πανεπιστημια η κατι παρομοιο, και οι αλλοι ... τα θυματα...
    Οι πρωτοι που εχουν προσβαση στα ΜΜΕ και διατυπωνουν θεωριτικους-γενικολογους-ανθρωπιστικους ταχαμου λογους και μιλανε εκ του ασφαλους χωρις να εχουν χασει ΤΙΠΟΤΑ (η σχεδον τιποτα), Οι αλλοι, τα θυματα, Δεν εχουν λογο καθως συνηθως δεν εχουν προσβαση στα ΜΜΕ και οταν μιλανε, ,μιλανε απο την θεση του ΘΥΜΑΤΟΣ , εχοντας χασει τα παντα (η σχεδον τα παντα).Και αυτο που ποναει περισσοτερο ειναι οτι χανουν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ τους, που αυτο το γελοιο μερος ΑΝ ΗΤΑΝ κρατος θα επρεπε να τους την ειχε εξασφαλισει....


    Διευκρινιση: Η αντιπαραθεση δεν ειναι με τον κυριο Αντζουλατο, αλλα με οσους ειναι σε αυτη την θεση και σκεφτονται ετσι. Αν μην προσωποποιουμαι τιποτα λοιπον, κυριως καθως εγω μιλαω ανωνυμα.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α, και επειδη και παλι ξεχασα να πω την σκεψη μου για τον φραχτη να το κανω τωρα.

    Ο φραχτης δεν ειναι λυση. Η λυση ειναι Διακρατικη συμφωνια με πακισταν αφγανισταν και ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ και επιστροφη στην πατριδα τους.

    Αν η χωρα αντεχει 1 εκατομμυριο μεταναστες να τους φερει εδω ΝΟΜΙΜΑ με τα χαρτια τους, τις οικογενειες τους, ολα τους τα δικαιωματα και ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Να μην αναφερω περιοχες αφρικης που ΛΟΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ κτλπ.... Η ελλαδα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γινει αποικια των αφγανισταν-πακισταν. Ουτε ο ανθρωπισμος ειναι προς μια κατευθυνση.

    Ομως περα του αριθμου που ΜΠΟΡΕΙ τουτο το μερος να αντεξει, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΙΣΩ την αλλη ημερα (εκτως ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΩΝ φυγαδων για πολιτικους η αλλων λογους = ΑΣΥΛΟ).
    Ας παψουμε να ειμαστε το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ σε ολο τον κοσμο....

    ΟΧΙ πλεον στις παρεες νεαρων που διακινοντας ναρκωτικα αποκτουν τα "ναυλα" για τους δουλεμπορες και ερχονται στα συνορα του ΜΠΟΡΝΤΕΛΟΥ που ζουμε, και απο εκει ολα ελευθερα...

    Θα επαναλαβω πως ο τοπος εχει 1,5 ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, και ειναι υπο ΠΤΩΧΕΥΣΗ... οταν οι πλουσιες μουσουλμανικες χωρες της γης (οπου και θα ενσωματωνονταν ευκολα) ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ , το μπορντελο η ελλας δεν εχει ακομα αποφασισει τι να τους κανει.... Δεν εχει ακομα αποφασισει αν και οι ντοπιοι κατοικοι και νομινοι μεταναστες εχουν δικαιωματα οπως οι λαθραιοι...

    Ο φραχτης ισως να βοηθησει σε ενα πραγμα, να αποδειξουμε στην ευρωπη πως η τουρκια τους στελνει σε εμας (κατι που φυσικα ολοι ξερουν) αλλα επειδη ειμαστε καφενες της καρπαζιας κανεις δεν μας υπολογιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με αφορμη το "εξυπνο" και τοσο επικαιρο αρθρο του Αντζουλατου, καθως και το αρθρο του Μ.Α. (προτασεις προς...), το δοσμενο με τοση αγωνια για την πολιτισμικη πορεια-μας στο μελλον, ως ωφειλουμε, περιμενα και ενα σχολιο, ενα τοσο δα μικρο σχολιακι απο καπου να ξεπροβαλει, εκ μερους του συλογου "Αιγιαλος".
    Καιρος ειναι κυριοι στο 2011 που ζουμε,να ανοιχτητε στον κοσμο και μεσω του διαδικτυου, ως συλογος παντα και να παψετε να σουλατσαρετε μεσα στο κλειστο-σας δωματιο κατω απο το πορτρετο-σας, γιατι ετσι κανουν οι στενοκεφαλοι, οι οποιοι μεταξυ των αλλων η δεν αναγνωριζουν τιποτα που να τους υπερβαινει, η ο,τι δεν καταλαβαινουν το παρακαμπτουν ως δηθεν αδιαφορο, οποτε το νου-σας στο μεγαλο κυμα που θα 'ρθει και θα σκασει στον "Αιγιαλο" και τοτε...
    ...μενεξεδες και ζουμπουλια
    και θαλασσινα πουλια
    σαν θα δειτε το...πουλι-μου...(!!!),
    χαιρετισματα πολλα!
    Επισης, απευθυνομενος στους " ε ξ α γ ρ ι ω μ ε ν ο υ ς α ν θ ρ ω π ι σ τ ε ς " που χτυπιουντε μεσα στον ορθολογισμο-τους, ενεκα της " α δ ι κ ι α ς " που γινεται σε βαρος των " φ τ ω χ ω ν " απολυμενων συμπατριωτων-μας
    γιατι δεν προσφερεται σε αυτους το " α ρ ω μ α " που " λ ο υ ζ ο υ ν " τους μεταναστες, προτεινω να χαμηλωσουν τους τονους και να σκεφτουν πολυ καλα την ιστορικης σημασιας περιοδο που διανυουμε,οπως επισης να συνειδητοποιησουν πως ολα κινουνται μ α λ α κ α και τ ρ υ φ ε ρ α μεν, ο μ ω ς με το " Α χ " των μεταναστων συνανθρωπων-μας !!! , που οταν και οι τυφλοποντικες ακομα εχουν φωλια,...εκεινοι δεν εχουν που να γειρουν το κεφαλι-τους !
    Ας σκυψουμε λοιπον ταπεινα, ως Ε μ ε ι ς και οχι ως Ε γ ω και ας κοιταξουμε βαθεια μεσα-μας ωστε να αντιληφθουμε τον τ ρ ο μ ο και την α γ ω ν ι α - τ ο υ ς μπρος στην επερχομενη σ τ α υ ρ ω σ η - τ ο υ ς , μιας που ειναι και δ ι κ η - μ α ς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.