ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Οι συντελούμενες σήμερα στη χώρα μας μεταρρυθμίσεις με τους ρυθμούς που αυτές υλοποιούνται, δημιουργούν ασφαλώς πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα τους.
Γιατί η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που καθημερινά πλέον προωθούνται στη χώρα μας,εξαρταται από τους αντίστοιχους ρυθμούς που η υπάρχουσα πολιτική, οικονομικη,πολιτισμικη και κοινωνική πραγματικότητα το επιτρέπει.
Αποτελεί αξίωμα οε μια ελεύθερη και δημοκρατική πολιτεια,ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση η νέο μέτρο για να επιτύχει θα πρέπει να έχει πρωτίστως εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα minimum πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.
Υπάρχει σήμερα αυτή η συναίνεση;
Οι ελεγχόμενες μέχρι σήμερα αντιδράσεις δεν αποτελούν ούτε καν ένδειξη ότι υπάρχει έστω συνειδητή ανοχή.
Διανύουμε μια περίοδο που ο λαός που βλέπει το εισόδημα του να μειώνεται συνεχώς ,αισθάνεται ότι αδικείται αλλά συγχρόνως νιώθει αμήχανος, κάτω από το βάρος και των διλημμάτων που του έχουν τεθει,να επιλέξει τον χρόνο και τον τρόπο
της αντίδρασης του.
Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές ,η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη και με πάντα υπαρκτό τον κινδυνο,γενικευμενης αντίδρασης που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τα προσδοκώμενα από όλους μας θετικά αποτελέσματα.
Το ζητούμενο πλέον είναι ποιο πολιτικό σύστημα μπορεί να δώσει στο λαό την απαραίτητη αξιοπιστία και υπομονή στις αποφάσεις που προωθούνται;
Οι χαμένες ευκαιρίες της μεταπολιτευτικής περιοδου,εχουν δικαιολογημένα δημιουργήσει συνθήκες γενικευμένης αναξιοπιστίας.
Συνθήκες που αναμένεται να δημιουργήσουν κατά προτεραιότητα εκτεταμένες αμφισβητήσεις στις αποφάσεις των νεοεκλεγέντων αυτοδιοίκητων οργανων,κυριως λόγο της αμεσότητας του χώρου ευθύνης των, της δεδομένης και γνωστής οικονομικής των δυσπραγίας και της ιδιαίτερα περιορισμένης,λογω αποχής,εκλογικης των βάσης.
Η υπέρβαση των κομματικών και αυτοδιοικητικων σχηματισμών, να αποτελεί πλεον,την μοναδική προσωρινή έστω παρένθεση στο πολύ θολό τοπίο που έχουμε μπροστά μας.
Ομολογουμένως πολύ δύσκολο εγχειρημα,όπως αποδεδείχθηκε στις περιφερειακές εκλογές στα Ιόνια Νησια,που η πρόταση μας για την δημιουργία ενιαίου ψηφοδελτίου μέσα από την κοινωνία χωρίς την σύμπραξη των κομμάτων και με τη συμμετοχή σε μεγάλα ποσοστά νέων και άφθαρτων δυνάμεων της Επτανησιακής κοινωνίας μας,δεν αξιολογήθηκε έστω στοιχειωδώς, ούτε από τις ελεύθερες από κομματικά δεσμά κοινωνικές δυνάμεις, ούτε βέβαια από τα υπάρχοντα κατεστημένα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες επιβάλλεται να εκδηλωθουν,το ταχύτερο δυνατόν και σε Εθνικό επίπεδο.
Αλέκος Δεσυλλας
alekosdesillas@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.