Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Φόρτες: “Τέτοιες επιδόσεις δεν είναι για πανηγυρισμούς”

Δημοσιεύτηκε στην «ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ» 9/1/2012

ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Στις διεκδικήτριες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Μ. Φόρτες: “Τέτοιες επιδόσεις δεν είναι για πανηγυρισμούς”

Διαφορετικών ταχυτήτων φαίνεται να είναι όχι μόνο οι ρυθμοί απορρόφησης των δεκατριών Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του θεσμού των αιρετών περιφερειών και έξι μήνες μετά και την επίσημη ανάληψη του ΕΣΠΑ από τους σημερινούς αιρετούς περιφερειάρχες, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας των κατα καιρούς δεικτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αν και η ευθύνη των αιρετών περιφερειαρχών εκτείνεται σε διάστημα μισού ή το πολύ ενός χρόνου που διαρκεί η θητεία τους (από 1.1.2007 έως και 30.12.2010 η διαχείριση των ΠΕΠ γίνονταν από τους διορισμένους περιφερειάρχες και από 1.1.2011 μέχρι 30.6.2011 από τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε συνεργασία πάντως με τους αιρετούς) τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δρόμο που έχουν διανύσει οι περιφέρειες μέχρι σήμερα στον πλέον σημαντικό τομέα, την ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ, είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ης Νοεμβρίου 2011, που έχει στη διάθεση του και δημοσιεύει το aftodioikisi.gr, οι δεκατρείς περιφέρειες μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες αναφορικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και συγκεκριμένα στις πρωταθλήτριες, τις διεκδικήτριες που ανήκει και η δική μας, τις μέτριες και τους ουραγούς.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανήκει στην κατηγορία εκείνων που έχει προχωρήσει σε συμβασιοποιήσεις έργων από (σχεδόν) 70 έως 80% του προγράμματος και σε δαπάνες/αποπληρωμές άνω του 30 και έως περίπου 40%. Ειδικότερα, έχει προχωρήσει στη συμβασιοποίηση του 58,9% του συνολικού προγράμματος (165,5 από τα 280,6 εκατ. ευρώ) και στην αποπληρωμή του 31,9% (89,6 από τα 280,6 εκατ. ευρώ).

Αντιφατικά τα στοιχεία προόδου

Σχολιάζοντας την πρόοδο αυτή, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Φόρτες επεσήμανε ότι τέτοιες επιδόσεις σίγουρα δεν είναι για πανηγυρισμούς, αφού με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 23 Ιουλίου 2011 στην Κέρκυρα για την εικόνα του ΕΣΠΑ που παρέλαβε η Περιφέρεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και συγκρίνοντάς τα με αυτά του δημοσιεύματος διαπιστώνει κανείς ότι, τα πράγματα έχουν ως εξής:

“Στις 30/6/2011 παρέλαβε η Περιφέρεια το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 284,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται 280,6 εκατ. ευρώ.

Πως γίνεται σε πέντε μήνες (Ιούλιος – Νοέμβριος) το πρόγραμμα να έχει μειωθεί κατά 4 εκατ. ευρώ!!!
Οι συμβάσεις που παρέλαβε η Περιφέρεια στις 30/6/2011 ήταν 159,3 εκατ. ευρώ και στις 30/11/ 2011 σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν 165,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε 5 μήνες συμβασιοποιήθηκαν μόνο 6,5 εκατ. ευρώ (από το 56,8% του συνολικού προγράμματος ανέβηκε στο 58,9%)!!!

Οι πληρωμές που παρέλαβε η Περιφέρεια στις 30/6/2011 ήταν 85,3 εκατ. ευρώ και στις 30/11/ 2011 σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν 89,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε 5 μήνες πληρώθηκαν μόνο 4,3 εκατ. ευρώ (από το 30,4% του συνολικού προγράμματος αυξήθηκε στο 31,9%)!!!

Πολύ, δε, περισσότερο όταν, πάντα με τα στοιχεία του ίδιου του κ. Περιφερειάρχη, από τα 159,3 εκατ. ευρώ που είχαν συμβασιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου 2011 τα 133 εκατ. ευρώ προέρχονται από έργα “γέφυρες” του Γ΄ ΚΠΣ. Αντίστοιχα οι πληρωμές από έργα “γέφυρες” του Γ΄ ΚΠΣ την ίδια περίοδο ήταν 70,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για νέα έργα έχουν δοθεί μόνο 26,3 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 3,8 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δομές και 10 εκατ. ευρώ στο ταμείο JESICA, δηλαδή στην ουσία πέντε χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ μόνο 7,5 εκατ. ευρώ”, δήλωσε ο κ. Φόρτες

Επιπροσθέτως, επεσήμανε πως με τους ρυθμούς που υλοποιούνται τα έργα δεν ανακουφίζονται οι ανάγκες στα Ιόνια νησιά, ενώ πολλές από τις παρεμβάσεις παραμένουν μόνο στα χαρτιά, δεν εκτελούνται και χάνονται τα κονδύλια και των επόμενων προγραμμάτων.

Άλλωστε και παλιότερα ο κ. Μάκης Φόρτες, είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον κ. Σπύρου με αφορμή τοποθετήσεις του για τα έργα του ΕΣΠΑ, που εμφανίζουν απορροφήσεις μέχρι τέλος του 2011, καθώς και από τη λίστα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία περιελάμβανε έργα της Περιφέρειας, τα οποία δεν έχουν καν δημοπρατηθεί!

Β.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.