Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Γ. Κρούσσος: Εκ Βαθέων

Το ξεκίνησε το ΠΑΜΕ, αναφερόμενο στην αφεντιά μας: «Το ΠΑΜΕ καλεί το λαό να απομονώσει τους επώνυμους / ανώνυμους προβοκάτορες και όσους με τις πρακτικές τους διευκολύνουν το ρόλο τους.» Αναφερόμενο στην «προσωπικότητα» μου, έγραψε: «Έχει υιοθετήσει έναν εσμό αντι -ΠΑΜΕ και αντι-ΚΚΕ ανακοινώσεων, δηλώσεων και σχολίων από κάθε συνιστώσα του αστικού πολιτικού κόσμου, του οπορτουνισμού και του αναρχισμού, πανελλαδικά και τοπικά. Τα δημοσιεύματα έχουν πληθύνει μετά την επιτυχία των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στις 23 του Φλεβάρη.»

Στις 25 του Φλεβάρη, εγώ και οι λιγοστοί φίλοι μου, δεχτήκαμε ανηλεή επίθεση, στηριγμένη σε ψέματα…μέσα στη Σπίθα. Με τους πολλούς , απλώς, να παρακολουθούν και να καλούν σε …ενότητα.

Στις 26 Μάρτη κυκλοφόρησε σε emails και μετά στο διαδίκτυο το πιο κάτω κείμενο:

«Για μια ακόμα φορά, στη χτεσινη εκδήλωση της σπίθας για την 25η Μαρτίου, η προσπάθεια υπονομεύθηκε εκ των έσω και ο κόσμος της σπίθας πρέπει να ξέρει.


Ο κ. Κρούσος εσύσταινε σε μέλη της σπίθας να μη λάβουν μέρος στη διανομή των προκηρύξεων της σπίθας, με αποτέλεσμα πολλοί να μην προσέλθουν.


Από την αρχή της ίδρυσης της σπίθας βάζει εμπόδια, με αποκορύφωμα την απεργία της 23 φεβρουαρίου. Χωρίς να ρωτήσει κανέναν έσβησε το όνομα της σπίθας από τις προσκλήσεις για την απεργία και έτσι η μεγάλη επιτυχία της σπίθας δεν καταγράφηκε πουθενά και μπόρεσαν οι φίλοι του να βγάζουν ανακοινώσεις και να λένε πως είναι έργο δικό τους το κλείσιμο των μαγαζιών, ενώ παράλληλα τον αποκαλούσαν πρόεδρο της σπίθας.


Για να μη φανεί η σπίθα στην εκδήλωση της 23ης φεβρουαρίου εμπόδισε την κ. Ευγ. Μ. να βγάλει ανακοίνωση με την υπογραφή της σπίθας κι έτσι οι μόνοι που μοίρασαν ανακοίνωση ήταν ο φιλικός προς αυτόν σύλλογος της Κράνης και δεν φάνηκε πουθενά ο εμποροεπαγγελματικός σύλλογος που είναι ο ιδρυτικός φορέας της σπίθας. Την ίδια ώρα, η κ.Μ. αναγκάστηκε να μοιράσει ανακοίνωση χωρίς υπογραφή. Όταν τον κατάγγειλε η κ.Μπ. της απάντησε με υβριστικό χαρακτηρισμό που δεν γράφεται.


Η κ.Ν.Κ. τον κατάγγειλε πως δεν τις έδινε τους καταλόγους με τα μέλη, λέγοντας πως τα έχει άλλος ο οποίος επίσης δεν της τα έδινε ενεργόντας σαν κλίκα. Όταν ο κ. Μαρ. αποκάλυψε πως ο κ. Κρούσος έφτιαξε δικό του ψήφισμα, χωρίς καμία εξουσιοδότηση και κάνοντας φασαρία στην πλ. Καμπάνας ανάγκασε την κ. Μ.Τ. να το διαβάσει, ο κ. Κρούσος σε έξαλη κατάσταση τον αποκάλεσε ψεύτη.


Όταν είδε πως η πλειοψηφία των μελών των ομάδων δουλειάς ήταν εναντίον του , δεν ξαναπάτησε στις συνεδριάσεις , δεν έλαβε μέρος στη συγκέντρωση της Σάμης και το αποκορύφωμα ήταν η υπονόμευση της εκδήλωσης της 25ης Μαρτίου.


Η έλλειψη σεβασμού προς τις δημοκρατικές διαδικασίες έχει σαν αποκλειστικό στόχο να δημιουργεί σύγχιση, και να αναγνωριστεί και να εμφανίζεται σαν ηγέτης της σπίθας και για αυτό σε ανακοίνωση των φίλων του της ΚΡΑΝΗΣ αποκλήθηκε "πρόεδρος" και σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ "κορυφαίο στέλεχος της σπίθας". Οι πρoσωπικοί στόχοι του δεν έχουν καμια σχέση με το κινημα της σπίθας του Μίκη Θεοδωράκη.


Όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη των προσωπικών μας επιλογών και να μην προσπαθούμε να τις επιβάλουμε στους άλλους. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν.


Τα μέλη της σπίθας πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει.


Ας πράξει ο καθένας όπως καταλαβαίνει».

Για το πιο πάνω κείμενο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο κανείς από τους αναφερόμενους δεν πήρε θέση, «επιβεβαιώνοντας» τις καταγγελίες με τη σιωπή τους.

Τη γιορτή των επιθέσεων έκλεισε ο καταστηματάρχης ωραίων καφέδων, χαρακτηρίζοντας μας «γραφικό», επειδή γράψαμε πως ο κ. Μιχαλάτος φτιάχνει τη …Δημοκρατική Αριστερά, στελεχώνοντας την με ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος.

Και κορυφαία αναφορά στο πρόσωπο μου ήταν το πιο κάτω κείμενο, που αυτός(ή) που το έγραψε , έσπευσε να φύγει πριν το ακούσει, σε δημόσια ανάγνωση:

«όσον αφορά βέβαια τον "σωτήρα" του κινήματος, που "ευτυχώς που έχουμε και αυτόν, ο άγιος να του δίνει φώτηση" χωρίς τον οποίον δεν θα ενημερωνόταν κανείς, ευτυχώς που τρέχει και αυτός γιατί οι άλλοι καθόμαστε και ΤΟ ξήνουμε, και προπάντων ευτυχώς που μόνο αυτός ξέρει από δημοκρατία και δημοκρατικά και δίκαια πλασσάρει τον εαυτό του!!!


α! μην ξεχάσω τον αγαπημένο συναγωνιστή του παραπάνω πλασαρίσματος...ευτυχώς που έχουμε και αυτόν». (Σημ. η τελευταία φράση αναφέρεται στον Γερ. Βαλσαμή, που προσπάθησε να με υπερασπιστεί).

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αρκεί να λειτουργεί η δημοκρατία. Και στη Σπίθα της Κεφαλονιάς, λειτουργεί.

Αφού προσπάθησαν να μη γίνει η λαϊκή συνέλευση της, αφού «δεν έβρισκαν» αίθουσα, αφού «δεν μπόρεσαν» να μοιράσουν ανακοινώσεις,αφού η πρόσκληση για συνέλευση αναρτήθηκε στο επίσημο blog Δευτέρα βράδυ, η συνέλευση έγινε έστω και κουτσουρεμένη.

Έγινε, με έναν Κρούσο σε έξαλλη κατάσταση. Μετά τις 25/2, ξανάγινε καπνιστής, έπαθε πάνω από 3 κρίσεις υστερίας, μάλωνε με γνωστούς και φίλους, αρρώστησε, αλλά σύρθηκε ως τη συνέλευση, ζητώντας απαντήσεις, που δεν δόθηκαν. Δύο διασκεύασαν τα λεχθέντα τους, η μία έφυγε πριν ακούσει τα σχολιανά της και ο τέταρτος έλειπε. (Πότε πρόλαβε να είναι βράδυ Πάτρα και το πρωί στη δουλειά του;).

Δεν θα είχε συμβεί τίποτα, αν οι σιωπηλοί θεατές της κατάστασης δεν ένιπταν τας χείρας τους, μονίμως, αφήνοντας μια αστεία ιστορία 4-5 ανθρώπων να θεριέψει.

Δεν θα είχε συμβεί τίποτα και δεν θα συνέβαινε τίποτα σε αυτή την πατρίδα, αν οι νηφάλιοι, οι λογικοί και οι νοικοκυραίοι ξόδευαν λίγο περισσότερο χρόνο, σπάζοντας λίγο περισσότερο τα νεύρα τους και θυσιάζοντας λίγο χρόνο , για να εμποδίσουν την πολιτική αθλιότητα και διαφθορά των μετρίων και των απατεώνων. Δημοκρατία, από τα σαλόνια του σπιτιού δε γίνεται. Η Δημοκρατία, χωρίς πόλεμο δεν έρχεται. Η δημοκρατία, η ανθρωπιά, η φιλία, η ανθρώπινη σχέση, η ευτυχία δεν μπορούν να υπάρξουν, χωρίς μικρές θυσίες πολλών ανθρώπων.

Το μικρό θέμα, που έπληξε 2-3 ανθρώπους έληξε στη λαϊκή συνέλευση της σπίθας. Κι όπως είπα δημόσια:

Δεν «αγωνιζόμαστε» όλοι για τον ίδιο σκοπό. Για το τι αγωνίζεται ο καθένας δοκιμάζεται κάθε μέρα στην πράξη. Αυτό που ζούμε είναι πόλεμος και όχι εκδρομή. Συμμαχητές και συνοδοιπόροι δύσκολων διαδρομών χρειάζονται και όχι αφ’ υψηλού θεωρία και πολιτική του σαλονιού. Ο καθένας έχει τη μικρή ιστορία του και δε την πετά στα σκυλιά.

Στη Σπίθα Κεφαλλήνων , πετύχαμε το ακατόρθωτο: να συνενώσουμε, πολιτικά και χωρίς ιδιαίτερο ζόρι, ανθρώπους από την άκρα αριστερά ως την άκρα αριστερά.

Μένει το πιο δύσκολο:

«Βάση της συσπείρωσης πρέπει να είναι η φιλία, η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο έρωτας, το πάθος για την ομορφιά και τη δημιουργική δυνατότητα των ανθρώπων». (από την πρώτη απόφαση της σπίθας κεφαλλήνων πολιτών)

Αυτό επιτυγχάνεται και φτιάχνει από μόνο του ομορφιά, όταν ανάμεσα μας δεν μπαίνει το ψέμα και η υποκρισία. Σ’ αυτή την ιστορία, μπαίνεις καλοδεχούμενος και περνάς καλά, όταν έρχεσαι με τον τρόπο που συναντάς τους φίλους σου. Τι δουλειά έχει το ψέμα, στη φιλία;

Όπου αυτό εμφανίζεται, είναι προφανές πως υπάρχει εκεί, γιατί ο φορέας του δεν έχει τον ίδιο σκοπό με τους πολλούς. Και λίγο με νοιάζει να ψάξω να τον βρω.

Η πολιτική είναι αλήθεια, αλλιώς είναι πολιτικαντισμός. Η πολιτική είναι έργο πολιτών και όχι πολιτικών.

Μετά τη συνέλευση της σπίθας, στις 13/4, τα πράγματα έγιναν καλύτερα. Κι ας ματώσαμε. Κι ας πληγώσαμε άλλους και εαυτούς. Το 40% των παρόντων ήταν νέα μέλη, που έμειναν ως το τέλος. Επώδυνη διαδικασία, αλλά και δημιουργική. Είναι σπουδαίο πράγμα, να τα λες, κοιτώντας τον άλλο στα μάτια. Μια νέα ομάδα δουλειάς αντικατέστησε την προηγούμενη. Ο πολίτης που μαθαίνει να κυβερνά και να κυβερνιέται. Άνθρωποι , που πρώτη φορά στη ζωή τους θα βρεθούν στο "τιμόνι" πολιτικής ομάδας. Με τη βοήθεια όλων.

Και ο πόλεμος συνεχίζεται :

Παραιτήθηκαν από τη Σπίθα οι Ληναίος και Καζάκης:

«Διάβασα σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα, την αναπάντεχη, ολοκληρωτική μεταστροφή της ΣΠΙΘΑΣ και λυπήθηκα πάρα πολύ… Δεν θέλω όμως να έχω καμιά σχέση με την Κίνηση Εξαρτημένων Πολιτών της 11ης του Απρίλη 2011.» (Ληναίος).


«Αγαπητέ Μίκη,Όπως σας έχω εξηγήσει λεπτομερώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ως οργάνωση δεν είχε σχέση τόσο με πρόσωπα, όσο με έναν μηχανισμό παρακράτους, ο οποίος ήθελε να αλώσει την Σπίθα και να την μετατρέψει σε μια νέου τύπου φασιστική οργάνωση. Τα ηνία κρατά συγκεκριμένο «ίδρυμα» πέραν του Ατλαντικού... Όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θεωρώ πλέον ότι το παρακράτος υπερίσχυσε. Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να προστατέψω το όνομα, την ιστορία και κυρίως την υστεροφημία σας. Δυστυχώς απέτυχα… Αποχωρώ από την Σπίθα και την συμβουλευτικής σας, μιας και ο δρόμος που έχετε επιλέξει δεν έχει καμμιά σχέση με τον δικό μου.» (Καζάκης)

Νέος κύκλος, νέος γύρος. Η ζωή συνεχίζεται. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Η γιορτή συνεχίζεται. Το σκοτάδι και το ψέμα έχασαν και θα χάνουν πάντα, όπου υπάρχει δημοκρατία. Κι ας μάθουν κάποιοι, πως οι πολίτες που δρουν δεν είναι δεδομένοι. Απλώς, θα φροντίσουμε να γίνουμε περισσότεροι. Και μπορούμε να αλλάξουμε, ακόμα και τον τίτλο. Η ουσία μετράει , το περιεχόμενο και όχι οι ταμπέλες.

Πάμε, τώρα, για το νόημα της ζωής.

Η δημοκρατία είναι μορφωτική διαδικασία. Είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθούμε εκεί που θέλουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝ. ΚΡΟΥΣΟΣ

ΥΓ. Δεν είμαι πολιτικός που ενδιαφέρεται για την «επικοινωνιακή του εικόνα». Είμαι αυτό που είμαι και ό,τι μπορώ να κάνω. Άνθρωπος – πολίτης, με σάρκα, αίμα, ψυχή, θυμό, χαρές και αδυναμίες και όχι μια πολιτική κατασκευή, μια ξενέρωτη, άοσμη, ηλίθια, αγράμματη και άγευστη εικόνα, που ξοδεύει χρήμα σε συνεστιάσεις οπαδών - πελατών. Ζητώ συγνώμη, για τους θυμούς και τις εκρήξεις, αλλά θα συνεχιστούν, όποτε οι συνθήκες τους προκαλούν.

Εξακολουθώ να είμαι ένας φοβισμένος άνθρωπος. Και παίρνω λίγο θάρρος, που δεν είμαι ο μόνος.

Συνεχίζουμε. Στους δρόμους της αλήθειας και της μάχης, εκτίθεσαι και εκθέτεις. Ως ότου η δημόσια σφαίρα γίνει τεράστια και η δύναμη των ανθρώπων απίστευτη. Κι ας γίνει η δική σου δημόσια εικόνα, καταρρακωμένη ασχήμια: "Γραφική, περίγελως, αντικείμενο ειρωνίας, σαρκασμού, απομόνωσης και βαθιάς περιφρόνησης". Τι είναι πιο μεγάλο;

Κανένας οίκτος για τους προσκυνημένους και τους σιωπηλούς. Για τα μίσθαρνα πολυκομματικά όργανα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Για τους υπηρέτες της τοπικής και πανελλήνιας συναίνεσης στις επιταγές των τραπεζιτών.

150 συμβόλαια ακινήτων πολιτικής και επιχειρηματικής διαπλοκής κυκλοφορούν σε τούτο το μικρό τόπο. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιος είναι συνέταιρος ποιού, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει διαφάνεια. Δεν επιτρέπεται να ξέρεις. Ελληνική Προεδρευομένη Διαφθορά. Πόλεμος για περισσότερο φως. Για περισσότερο ουρανό.



Όποιος δε φοβάται το φως, τέτοια γράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.