Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Αργοστόλι – Κεφαλληνίας και υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με ΠΙΝ







ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Θέμα: Επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Αργοστόλι – Κεφαλληνίας και υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με ΠΙΝ

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη πραγματοποίησε, σήμερα, Τρίτη, 26 Απριλίου 2011, συνάντηση εργασίας με πολιτειακούς, αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην Αντιπεριφέρεια στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας.

Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας, κ. Σωτήριο Κουρή, για την ανάπτυξη και υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Εργασίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας.

Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που υλοποιείται μέσα στο 2011 προβλέπει τη μεταφορά πόρων ύψους πάνω από 9,5 εκ. € με στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων.

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στην άμεση ένταξη 1.714 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, ύψους 5.355.000 € για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με επίδομα κοινωνικής εργασίας αντίστοιχου του βασικού μισθού έως 5 μήνες, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα άμεσης απόδοσης, όπως αποκατάσταση και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος, καθαρισμός ακτών, περιαστικών αλσών, μικρά κατασκευαστικά έργα, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.

Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ύψους 4.095.000 € με νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της περιφέρειας.

Αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Οικονομία στη χώρα. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την αρωγή των τοπικών εταίρων και έχοντας σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις θα έχουν εμπορική ιδιότητα, αλλά θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δίνοντας σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σήμερα έχω την ευκαιρία να συμμετέχω σε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, συνάντηση εργασίας θα την πω καλύτερα, με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για τη στήριξη της εργασίας, του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και ολόκληρης της Κυβέρνησης. Με δράσεις ύψους πάνω από 9,5 εκ. € στηρίζουμε την εργασία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το ζητούμενο για το Υπουργείο Εργασίας είναι αντί να χορηγούμε επιδόματα ανεργίας, να επιδοτήσουμε το δικαίωμα στην εργασία. Στον άξονα αυτό τα δύο νέα προγράμματα στοχεύουν

  1. στην ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένα και αξιοκρατικά κριτήρια και στην άμεση υλοποίηση δράσεων που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.
  2. στην προετοιμασία ανθρώπινου δυναμικού και στην κινητοποίηση βιώσιμων ιδιωτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας.

Το εθνικό στοίχημα για εμάς είναι να σταθούμε δίπλα στον πολίτη που δοκιμάζεται από την ύφεση με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, να στηρίξουμε την οικογένεια που βιώνει το δράμα της ανεργίας και να δώσουμε μια θετική προοπτική στους πολίτες, οι οποίοι ζητούν να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην εργασία. Προσβλέπω στην διαρκή συνεργασία μαζί σας και για να «πιάσουν τόπο» τα προγράμματα αυτά, αλλά και για να βοηθηθούμε αυτήν την τόσο δύσκολη για τον τόπο μας στιγμή».

Επίσης τόνισε: «Ιδιαίτερα με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά και με τους αναπτυξιακούς φορείς, έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας που στο σύνολο της χώρας αφορούν 55.000 θέσεις εργασίας και θα υλοποιηθούν από συλλογικούς φορείς με 1.714 εργαζόμενους στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θα συζητήσουμε και για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες και θα στηρίξουν 37.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που στηρίζουν και προωθούν την εργασία στις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι οι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι νέοι, οι γυναίκες και οι ομάδες πληθυσμού ηλικίας από 55 ως 64 χρονών, που αποτελούν μια κοινωνικό – οικονομική καινοτομία και μια ριζοσπαστική πολιτική, η οποία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για πολλούς νέους. Θα αναφερθούμε και στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η αποφασιστική αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις, με νέες δουλειές, με νέες θέσεις εργασίας».

Με την παρουσία εκπρόσωπου του ΟΑΕΔ Κεφαλληνίας η κ. Υπουργός επεσήμανε ότι το έργο που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ είναι σημαντικό και πρέπει να ενισχυθεί με την απλούστευση των διαδικασιών, την άρση της γραφειοκρατίας, την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, που ολοκληρώνεται εντός του 2011, προκειμένου τα προγράμματα που υλοποιούνται για τη στήριξη της εργασίας να παράγουν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα και η επιδοματική πολιτική να διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπλέον τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού στον ΟΑΕΔ. Σημείωσε ότι τα προγράμματα που υλοποιούνται έχουν συμπαραστάτη και αρωγό τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οι οποίες παρά τις όποιες ελλείψεις προσωπικού που έχουν επιτελεί το έργο του με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Παρόντες στην συνάντηση εργασίας – υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με ΠΙΝ οι οποίοι καλωσόρισαν την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ήταν, εκτός βεβαίως από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ιονίων κ. Σπύρου Σπύρου, ο Βουλευτής κ. Σπύρος Μοσχόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ιθάκης κ. Σαρδελή, ο Αντιδήμαρχος Λειβαθούς κ. Ευαγ. Κεκάτος ως εκπρόσωπος του κ. Δημάρχου Κεφαλλονιάς κ. Αλ. Παρίση, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Διον. Γεωργάτος, Τζόγια Γρουζή, Ειρ. Στεφάτου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΚΙ και της ΔΕΥΑ Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόφ. Μιχαλάτος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διον. Αραβαντινός εκπροσωπώντας τον κ. Μάρκο Κοτσιλίνη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στ. Τραυλός, ο κ. Α. Κονιδάρης προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλληνίας-Ιθάκης κ. Σπ. Γαλιατσάτος, ο κ. Αθ. Μοσχόπουλος από το Δ. Σ. του Ιδρύματος Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, ο κ. Σ. Σπαθής από τον Σύλλογο Εμπόρων, ο κ. Διον. Κωνσταντάτος Πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρολόγων, ο Πρόεδρος του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου κ. Διον. Μαρκάτος, ο κ. Χαρ. Μοσχόπουλος αρχηγός των Εθελοντών Σαμαρειτών, ο κ. Σ. Μοσχόπουλος από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Λειβαθούς, εκπρόσωποι των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Παλικής και Ερίσσου, καθώς επίσης και μέλος του Δ.Σ. του Ορειβατικού Συλλόγου. Επίσης παρευρίσκετο και εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης και στήριξης αυτών των προγραμμάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία, όπως τόνισε: «έχει την ιδιαιτερότητα να είναι δυστυχώς η μοναδική νησιωτική περιφέρεια που δεν έχει κανένα προνόμιο». Κάλεσε τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνδράμουν στην εφαρμογή των δράσεων κοινωφελούς εργασίας, αλλά και των ΤΟΠΣΑ. Θεωρεί δε την σημερινή συνάντηση ως αρχή ευρύτερης συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας για τόνωση της κοινωνίας, όχι μόνο των μεγαλύτερων νησιών, αλλά και των μικρότερων.

Ο κ. Βουλευτής ευχαρίστησε την κ. Υπουργό κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στην αποφασιστική συμβολή της για χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης και στήριξης της Γέφυρας de Bosset, του Πισσαετού κ.α. όταν ήταν στο Υπουργείο Οικονομίας, και επικεντρώθηκε στη ανάγκη υλοποίησης των προγραμμάτων εργασίας τα οποία θεωρεί τονωτικά για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επιμέρους συζητήθηκαν ορισμένα θέματα τα οποία άπτονταν των δράσεων και των προβλημάτων σχετικών με την εργασία και τις κοινωνικές δομές της Κεφαλλονιάς. Μεταξύ άλλων και:

  • της Αντιπεριφέρειας Κεφαλληνίας –αίτημα του κ. Κουρή για χρήση των εγκαταστάσεων του ΕΙΝ ως φοιτητικά καταλύματα για το ΤΕΙ-,
  • της Ένωσης Ηλεκτρολόγων ως προς την αδυναμία κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών των μελών και κλεισίματος αντίστοιχων επιχειρήσεων,
  • του ΤΕΕ για ενέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί –όπως διαχείριση αποβλήτων σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη-, αλλά και μελλοντικών – όπως διαχείριση υδάτινων πόρων,
  • της Ένωσης Ξενοδόχων –για οξυμμένα προβλήματα ανεργίας στον κλάδο, και για ρύθμιση προβλημάτων-αιτημάτων μικρής δυναμικότητας καταλυμάτων.

Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

1 σχόλιο:

  1. AN KATAΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΕΝΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ' ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ; KAI ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΥΤΕ ΣΑΛΙΟ/ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.