Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Major Arx: Ανοικτή Επιστολή για τον Πολιτισμό προς τους Υποψηφίους Δημάρχους

MAJOR ARX

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Αξιότιμοι Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι της Κεφαλονιάς,

σας παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας κοινοποιήσω σκέψεις για την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού μας, επειδή ως πολίτης αυτού του τόπου που τον αγαπά, γνοιάζεται γι’ αυτόν όπως είμαι σίγουρος ότι κι εσείς το ίδιο θα γνοιάζεστε. Πιστεύω ακράδαντα ότι έννοιες, όπως η αγάπη, έχουν κοινούς τόπους σε όλες τις ιδεολογίες.

Έτσι, Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, με αυτή τη δήλωση παίρνω το θάρρος να σας μιλήσω φιλικά, συναδελφικά για ελάχιστα έργα πολιτισμού που υποθέτω ότι μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητα. Και σας παρακαλώ, με το πέρας της πιθανής από εσάς ανάγνωσης αυτού του σημειώματός μου και όταν κάποιος από σας εκλεγεί, ας με κάνει νοητά «πέρα», επειδή σε μια θέση σαν τη δική σας, υπεύθυνη και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα διοικητικά δεδομένα δε χωρούνε ούτε «φίλοι» ούτε κόλακες ούτε «έμπιστοι», ούτε βαστάζοι, ούτε τάχατες υποστηρικτές. Και πολύ περισσότερο πρακτικές παλαιοκομματικού τύπου που δυστυχώς ακόμη κρατούν καλά.

Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι και βέβαια χρειάζεστε συνεργάτες. Αλλά αληθινούς συνεργάτες που ανιδιοτελώς θα εργάζονται διαπνεόμενοι από ουσιαστικό όραμα και αγάπη για την Κεφαλονιά και τον Άνθρωπο. Θα μου πείτε υπάρχουν τέτοιοι; Βεβαίως και υπάρχουν. Με σπουδές και με πτυχία και ανεξάρτητα από ποιο κόμμα στηρίζουν, ίσως κάπου να ψάχνουν για δουλειά ή να είναι μοναχικοί περιπατητές οραματιζόμενοι μια θετική ουτοπία της ευτυχίας. Δεν ξέρω πού θα τους βρείτε, αλλά πάντως όχι στην αγορά να γονυπετούν μπροστά σας –κοινώς να σας γλείφουν–, να φωνασκούν υπέρ σας, να σας υποστηρίζουν και να σας προφυλάσσουν τάχατες από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και να χειροκροτούν τους λόγους σας ή τα «μεγαλεπήβολα» σχέδιά σας για τον τόπο, έχοντας ένα και μόνο σκοπό που από καταβολής του ελληνικού κράτους έχει ρημάξει αυτόν τον τόπο και τον οδήγησε ήδη στη χρεωκοπία και τον εθνικό εξευτελισμό διεθνώς, με μια ιδεολογία, που πότισε ως το μεδούλι τη νεοελληνική κοινωνία και η οποία προτάσσει: τη φαυλότητα, τη διαφθορά, το βόλεμα και το ρουσφέτι που «τοποθέτησαν» στο τιμόνι της χώρας τα τελευταία χρόνια ανθρώπους ανίκανους, κοντόφθαλμους, μ’ άλλα λόγια μικρούς, ανήμπορούς να οραματισθούν και να εμπνεύσουν.

Ο αληθινός πολιτικός, Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, ιδίως στην εποχή μας και ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με τις όποιες καλλικρατικές αλλαγές ένα πράγμα δεν πρέπει να φοβάται: τις διαρκείς συγκρούσεις με δαίμονες και θεούς για τη διάνοιξη της οδού του Πολυπληθούς Λαού στη γραμμή της απόλυτης αλήθειας, της αξιοκρατίας, της ανιδιοτέλειας, του σεβασμού και του οράματος.

Γιατί μονάχα εκείνη την οδό την διασχίζει πλήθος ανθρώπων και πάνω απ’ όλα των πολλών, των παραμερισμένων ανθρώπων του Λαού. Που πρέπει να τους ακούει και διαρκώς και ειλικρινώς να τους ενημερώνει για τα πάντα. Γιατί τότε μόνο θα τους έχει μαζί του στις διαρκείς συγκρούσεις με τη λαμογιά, τον ωχαδερφισμό, τη λούφα, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, τη μίζα, τη μιζέρια και την άγνοια.

Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, κάποιος από Σας θα είναι ο πρώτος ιστορικά εκλεγμένος για να διοικήσει την Κεφαλονιά σε μια νέα εποχή. Σε μια νέα εποχή που δυστυχώς είναι μίζερη, στυγνή αλλά και στεγνή και όχι μόνο οικονομικά. Αλλά κυρίως πολιτισμικά. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η οικονομική κρίση είναι απείρως ελάχιστη απέναντι στην εμφιλοχωρούσα κρίση πολιτισμού. Γι’ αυτό θα έχετε τεράστια ευθύνη και είμαι σίγουρος ότι την έχετε συναισθανθεί.

Σε τέτοιες εποχές, Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, οι αληθινοί ηγέτες τι κάνουν;

Μα τίποτε άλλο παρά σκύβοντας με ειλικρίνεια, γνώση, σεβασμό και αποφασιστικότητα στις ανεξάντλητες ιστορικές και λαϊκές ρίζες του λαού που εκπροσωπούν.

Ανοίγοντας, για παράδειγμα, τα κλεισμένα σε όλα τα χωριά σχολικά κτίρια είτε διαμορφώνοντάς τα σε μικρά λαογραφικά μουσεία είτε ιδρύοντας στέκια πολιτισμού νεολαίας, φτιάχνοντας βιβλιοθήκες, χώρους άθλησης, επικοινωνίας. Οι νέοι μας πρέπει να έχουν την απόλυτη προτεραιότητά σας σε όλους τους τομείς. Γιατί τότε θα αρχίσει να πνέει μια πολιτιστική άνοιξη δημιουργίας και ζωής μακριά από αλλότριες διαδρομές θανάτου..

Τα σχολεία επιζητούν την προσοχή σας. Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, οι μαθητές πρέπει να κάνουν μάθημα σε σύγχρονα κτίρια, με σύγχρονες μεθόδους και με πλούσια εποπτικά μέσα και άριστο εποπτικό προσωπικό. Μη λυπηθείτε δαπάνες για τα σχολεία. Σταθείτε κοντά στον εκπαιδευτικό, που αν και συκοφαντημένος ακόμη φυλάει Θερμοπύλες, δώστε του ό,τι μέχρι σήμερα δεν του έδωσε η κεντρική εξουσία, συνεργαστείτε με τους συλλόγους εκπαιδευτικών, βοηθήσετε την έρευνα, βυθίστε τα χέρια στο ανεξάντλητο ελληνικό και κεφαλλονίτικο παραδοσιακό υλικό.

Εκμεταλλευτείτε τους όπου γης Κεφαλονίτες. Καλέστε τους, θεσπίστε παγκόσμια συνέδρια στην Κεφαλονιά με τη συμμετοχή Κεφαλονιτών επιστημόνων και άλλων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Γιατί, μπορούν να βοηθήσουν πολλαπλώς. Για το πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο και την άνθηση του τόπου μας. Απλά, απαιτείται συντονισμός, ενθάρρυνση, αγώνας και πάνω απ’ όλα: έμπνευση.

Δημιουργήστε έναν εκδοτικό οργανισμό που θα συγκεντρώσει όλα τα γραπτά των Κεφαλλονιτών διανοουμένων και τα έργα μεγάλων μουσουργών για να γεμίσουν τις ανύπαρκτες (με ευθύνη της πολιτείας) βιβλιοθήκες των χωριών και των σχολείων. Αλήθεια, πόσα, ανάμεσα στους μεγάλους Έλληνες και ξένους δεν έχουν να μας πουν στις μέρες μας ο Πανάιτ Ιστράτι, ο Λασκαράτος, ο Άβλιχος, ο Μολφέτας, ο Τυπάλδος, ο Γεράκης του Σιάμ, ο ποντοπόρος Φωκάς, ο Ζερβός Ιακωβάτος, ο Αντύπας, ο Τσιτσέλης, ο Λαυράγκας, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος και τόσοι άλλοι… Αλήθεια, ποιους απ’ αυτούς τους ογκόλιθους της σκέψης και της πράξης γνωρίζει σήμερα η νεολαία μας;

Ενδιαφερθείτε για την πολιτιστική αναζωογόνηση των παλιών πλέον δήμων. Τονώστε και συσπειρώστε τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και τους συλλόγους της διασποράς. Ζητήστε τη συνεργασία τους.

Κύριοι Δήμαρχοι, όλοι οι σύγχρονοι της θεωρητικής σκέψης διεισδύουν και ερμηνεύουν το παρελθόν, γιατί ξέρουν ότι χρειάζεται για ένα ασφαλές και ευοίωνο μέλλον. Θέλω να πω, για παράδειγμα, Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, ξέρετε πόσοι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν άγνωστοι για τη μόρφωση, τη διατήρηση της ιστορικής παράδοσης και την πρόσβαση στους κατοίκους και στα παιδιά της Κεφαλονιάς μας;

Πηγαίνετε, για παράδειγμα, μια μέρα στη Σάμη, μια Σάμη σημαντικό αρχαιολογικό κέντρο αλλά δίχως Μουσείο (!!!…) και ρωτήστε, δεν μπορεί, κάποιος από τους παλιούς, θα ξέρει. Θα σας οδηγήσει στο ναό του Απόλλωνος. Βρίσκεται σ’ ένα μικρό λόφο κάπου ανάμεσα στα αιγοπρόβατα και τις ακαθαρσίες τους να «απορεί» με τα υπέροχα πολυγωνικά σπαράγματα του τείχους του και τους βωμούς του. Αλήθεια, με ένα υποτυπώδες φράξιμο δεν θα απέδιδε συν τοις άλλοις και έσοδα;

Και να μην μιλήσω για τις ακροπόλεις της Σάμης και για το Ρακόσπιτο (ρωμαϊκά λουτρά) που ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό είναι σκεπασμένο με άμμο και χαλίκια ή για τα ψηφιδωτά που αποκολλήθηκαν ή θυσιάστηκαν στο μινώταυρο του λεγόμενου βιολογικού. Α, και για το Φυτίδι, ένα σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής, παλιά, στρούγκα ζώων, σήμερα καταφύγιο νυχτερίδων.

Δεν ξέρω, αν γνωρίζετε όλα αυτά, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν τώρα τα μαθαίνετε, θα νιώσετε πικρία, Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, που δύσκολα φεύγει.

Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, ξέρω πως όταν κάποιος από εσάς εκλεγεί θα πρέπει να έχει κι άλλα πολλά εξίσου σημαντικά στο νου του. Την υγεία, την οικολογική διαφύλαξη των κεφαλλονίτικων οικοσυστημάτων, τη διαφύλαξη των παραλιών, την αναζωογόνηση των χωριών, την πάταξη της ανεργίας, την τουριστική ανάπτυξη, το μεταναστευτικό, τη συντήρηση αγροτικών δρόμων, την έρευνα για τα πυρηνικά απόβλητα στη θάλασσά μας (αυτό ποτέ δεν πρέπει να το ξεχάσετε) κλπ. κλπ.
Και θα μου πείτε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν; Βεβαίως και μπορούν να γίνουν. Είναι μεν πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Για όλα και πιθανόν και για άλλα, μια αρχή ουσίας που θα περιέχει τη συνέχεια και το όραμα είναι πολύ εύκολο και απόλυτα εφικτό. Μια πρώτη ανάσα σε πολύ σύντομο διάστημα είναι αρχή για πολλά ξεχωριστά και πάνω απ’ όλα: χειροπιαστά πράγματα.

Κλείνοντας, Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, σκέφτομαι: αλήθεια, ποιος είμαι εγώ που θα σας πω τι πρέπει να κάνετε για την Κεφαλονιά και για τους Ανθρώπους της! Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, μην με παρεξηγήσετε και προς θεού: μην εσείς παρεξηγηθείτε! Σας διαβεβαιώνω δεν ήταν καθόλου στις προθέσεις μου. Απλά, σκέψεις ξετύλιξα και είμαι σίγουρος ότι, με συμπάθεια αφαιρώντας όσες εκ πρώτης όψεως φαίνονται νουθετικές, θα σκύψετε με περισσό ενδιαφέρον απέναντι στις υπόλοιπες, νομίζω, τις πολύ σοβαρές και ουσιαστικές.

Γιατί Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, μπορεί κάποιος να σας συγχωρήσει τα λάθη, αλλά κανείς δεν θα σας συγχωρήσει την οποιαδήποτε αδιαφορία ή ολιγωρία. Και πολύ περισσότερο: η Ιστορία…

Υ.Γ. Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, αν ήξερα ότι κάποιος από Σας θα υπέγραφε αβασάνιστα και προ πάντων δεσμευτικά για ένα εύλογο όριο χρόνου τα παραπάνω, θα τον ψήφιζα! Το γνωρίζω πως είναι αρκετά εγωιστικό,

όμως,

Κύριε Υποψήφιε Δήμαρχε, πολύ θα ήθελα να σας ψηφίσω…

MAJOR ARX

1 σχόλιο:

  1. Απλά και πολύ μεστά λόγια MAJOR ARX. Τι να πει κανείς για την Τρίτη παράγραφο, την τέταρτη την, την… Και όλα τα λεφτά ο στοχασμός του υστερόγραφου… Μακάρι οι νεοκεφαλλονίτες αιρετοί να «ξύσουν» πάνω σε αυτά, σε ένα έστω μικρό ποσοστό, την σε συνήθως αλλότριες σκέψεις εγκλωβισμένη φαιά ουσία τους.

    Υ.Γ.
    Και αν δεν το αποφασίζουν να το ματασκεφτούν, γιατί οι καιροί είναι γκαστρωμένοι!!!

    Και μια ερώτηση απλή και επίκαιρη αλλά με απάντηση που συνήθως την παραβλέπουμε:
    Ποιο είναι το μεγάλο ελάττωμα του μπισναδόρου; Ποιος είναι ο «Θεός» του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.