ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΙΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ , ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΠΟΛΕΩΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Επιτρέψτε μου, να εκφράσω ορισμένες απόψεις για το πρόγραμμα των Εορτίων Σάμης.
Κατ’ αρχήν, συγχαρητήρια για την έμπνευση του αφιερώματος στον μεγάλο και αλησμόνητο Γρηγόρη Δανάλη, αυτή τη βιβλική, την εμβληματική μορφή του πάλαι ποτέ καλού ελληνικού κινηματογράφου.
Του εμπνευσμένου καλλιτέχνη-δημιουργού, διευθυντή φωτογραφίας σε σπουδαίες ελληνικές ταινίες και ανυποχώρητου αγωνιστή.
Δεν ξέρω, αλλά ένα αφιέρωμα με φωτογραφίες και ίσως με την προβολή κάποιας ή κάποιων ταινιών που ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει στην παραγωγή τους, θα ήταν ό,τι καλύτερο. Και ίσως η έκδοση ενός μικρού φυλλαδίου. Γιατί μια ομιλία που ίσως γίνει, σίγουρα θα είναι το ελάχιστο αλλά έστω κι αυτό είναι όντως σημαντικό για έναν τόπο που τιμά τους δημιουργούς του.
Στη συνέχεια ο λόγος για το υπόλοιπο πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα των εορτίων δείχνει και κάτι άλλο για να μην πω «με ξένα κόλλυβα κλπ….» με πικρό χιούμορ λέω: δεν απομένει παρά ένα μνημόσυνο και στον πολιτισμό. Δηλαδή, χωρίς το πρόγραμμα του συλλόγου υπό την αιγίδα της αξιότιμης Κ.Ε.ΔΗΚΕ, δε θα γίνονταν τα ενδιαφέροντα και άκρως κοινωνικά πανηγύρια στα χωριά, δε θα γίνονταν και οι θαυμάσιες εκθέσεις των καλλιτεχνών στον Καραβόμυλο; Όπως επίσης και οι εκκλησιαστικές εκδηλώσεις; Βεβαίως και θα γίνονταν!
Τότε, πού είναι η συμβολή του Συλλόγου;
Στο χορευτικό, στη μουσική περατζάδα και στη …μουσική έκπληξη; Και στην … ευγενικής χορηγίας ρίψη …πυροτεχνημάτων;
Είναι μεν θετικά όλα αυτά, όμως δεν αρκούν.
Ναι, δεν αρκούν. Σε μια εποχή όπου ο απλός άνθρωπος βάλλεται σκαιότατα από την κεντρική πολιτική εξουσία, η συντήρηση και η επανάληψη όσο καλές κι αν είναι, δεν αρκούν. Χρειάζεται επιθετικός πολιτισμός.
Επιθετικά ενεργός πολιτισμός που παράλληλα με την ψυχαγωγία θα προβληματίζει στη βάση των πολιτιστικών και κοινωνικών οραμάτων και που θα έχει στη βάση του τη νεολαία.
Τη νεολαία που δρα, βεβαίως και που χορεύει και συντηρεί την παράδοση, αλλά και που δημιουργεί –και με αυτό το πρίσμα είναι έξοχες οι εκδηλώσεις του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου-, τη νεολαία που αναζητά (πού είναι κάποιοι διαγωνισμοί ποίησης, διηγήματος κλπ; εκθέσεις ζωγραφικής μαθητών; συνεργασία με δασκάλους και καθηγητές να δώσουμε τη δική μας απάντηση απέναντι στον καλλικράτειο μαρασμό της περιοχής μας;)
Θα μπορούσε επομένως ο σύλλογος να είχε προετοιμάσει επιπλέον μικρές και ουσιαστικές εκδηλώσεις με τη δημιουργική συμμετοχή των παιδιών και μάλιστα δίχως ένα ευρώ.
Πριν μήνες το είχαμε γράψει, μάλιστα πρότειναν αρκετοί πάμπολλες ανέξοδες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα:
Έλειψε μια εκδήλωση με προβολή υλικού για τα αρχαία της περιοχής; να βοηθήσουμε και τις ενέργειες που γίνονται για το Μουσείο;
Έλειψε μια εκδήλωση με κέντρο το λαογραφικό μουσείο για τον περαιτέρω εμπλουτισμό του και την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γι’ αυτό;
Έλειψε μια εκδήλωση για τη θάλασσα και τους ναυτικούς μας; μια συλλογή αφηγήσεων με έκθεση φωτογραφίας που θα μπορούσαν να την κάνουν ακόμη και τα παιδιά του Δημοτικού αν υπήρχε συνεργασία με τους δασκάλους;
Έλειψε μια εκδήλωση Σαμικών λογοτεχνών παλιών και νέων;
Έλειψε μια εκδήλωση που θα τιμήσει τιτάνες των γραμμάτων και της τέχνης της ευρύτερης περιοχής (π.χ. Στέρης, Κριστιάν Ζερβός, κ.ά.);
Έλειψε μια εκδήλωση που θα γνωρίσει την ιστορία της περιοχής στους νέους ανθρώπους;
Έλειψε η έκδοση ενός φυλλαδίου για τη ιστορία της περιοχής που θα διανεμηθεί σε όλους τους κατοίκους;
Έλειψε μια μελετημένη (όχι πρόχειρη) πολυθεματική έκθεση βιβλίου (ιστορία, λογοτεχνία, πληροφορική, πολιτική, άλλες επιστήμες, παιδικά) με ομιλίες συγγραφέων και ανθρώπων γενικά των γραμμάτων; Αν π.χ. οργάνωνε ο σύλλογος μια μικρογραφία έκθεσης που γίνεται στην Αθήνα, στο Πεδίο του Άρεως (σε συνεργασία με το σύλλογο των εκδοτών, άρα και ανέξοδα) φαντάζεστε τι κόσμος θα συνέρρεε στη Σάμη;
Τέλος έλειψε μια εκδήλωση ή μάλλον πολλές εκδηλώσεις να βγει εκείνο το κομμάτι της νεολαίας που δίχως να φταίει βρίσκεται σε λήθαργο;
Τέτοιες και άλλες εκδηλώσεις, μαζί με τις ψυχαγωγικές, ακόμη κι αν επαναλαμβάνονται, πάντα έχουν κάτι να πουν γιατί δεν απευθύνονται αποκλειστικά στην ψυχαγωγία αλλά πρωτίστως στη διεύρυνση των οριζόντων του νου.
Τώρα αν θέλαμε μαζί με δύο τρία από τα παραπάνω προτεινόμενα, μαζί με τα ήδη προγραμματισμένα κι εμείς να κάνουμε κάτι μεγάλο και βαρύ και πολυέξοδο, έλειψαν οι συναυλίες, οι παραστάσεις θεατρικών έργων και άλλα δοκιμασμένα μεν αλλά ποιοτικά ;
Και δεν υπάρχει η δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων, γιατί, κοιτάτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αργοστολιού και του Ληξουριού να δείτε τί γίνεται: θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες, συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικά, όπερα και άλλα πολλά.
Εκεί η περίφημη Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ (Κοινωφελής κλπ.) υπήρξε γαλαντόμος και μάλλον αλλήθωρη. Επωφελής για αετονύχηδες, ανωφελής για τους υπόλοιπους.
Γιατί εκμεταλλευόμενη την αδιαφορία της Σάμης, σου λέει, ποιος θα φωνάξει εκεί και πολύ περισσότερο ποιος θα διεκδικήσει; Ουδείς!!! «Γιατί εμείς», σκέφτονται, «είμαστε οι πατρίκιοι, αυτοί; είναι οι πληβείοι».
Κι είναι η απάντηση σε όποιον υπεραμυνόταν του ενιαίου Δήμου. Γιατί, εμάς τους Σαμικούς, πληβείους μάς θέλουν, οι κατά τα άλλα...επιθυμούντες διακαώς να συνενώσουν μετά … τέσσαρες χιλιάδες χρόνια..την αρχαία Τετράπολιν!!! Και … βρίσκουν έδαφος…
Κι όμως έχουμε μέγιστη και στέρεη βάση, έχουμε ιστορία, πολιτισμό, έχουμε φυσικές καλλονές, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε; ναι, έχουμε… όμως έχουμε και …πυροτεχνήματα και …δυστυχώς δεν έχουμε όραμα…
Και όπως θα έλεγε κι Βάρναλης: δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα…
MAJOR ARX
Εσείς που εγράψετε δύο φορές αστείο
ΑπάντησηΔιαγραφήθα σας στελιάσουν άγαρμα μπρος στο Λιμεναρχείο.