Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Γ. Αντζουλάτος: Θέλουμε Μουσείο;

Θέλουμε (εν τέλει) μουσείο στη Σάμη;

Πριν από λίγο καιρό ο Δήμος Κεφαλονιάς μέσω της τοπικής του συγκρότησης με την συμμετοχή και άλλων συμπολιτών μας οργάνωσε εκδήλωση με θέμα τις αρχαιότητες της περιοχής. Λαμπρά και άξια συγχαρητηρίων όλα αυτά.

Αλλά, τι νόημα άραγε θα είχαν στην σημερινή δύσκολη συγκυρία, αν δεν προέκυπτε και κάτι πιο χειροπιαστό εκτός από διακηρύξεις και εύκολους λεονταρισμούς του τύπου «σπάω λουκέτα» του Δημάρχου.

Κάποιοι συμπολίτες πήραν την πρωτοβουλία να θέσουν ανοικτά το θέμα της ίδρυσης μουσείου-αρχαιολογικής συλλογής στη Σάμη και να αναλάβουν δράσεις για την προώθηση-υποστήριξη του στόχου αυτού.

Στην συνάντηση στα γραφεία του Ναυταθλητικού Όμίλου Σάμης η συμμετοχή ήταν ενθαρρυντική.

Προτάσεις και σκέψεις για δράσεις, για πιθανή συλλογή υπογραφών και για μια δημόσια εκδήλωση έπεσαν στο τραπέζι.

Και εκεί που το πράγμα πήγαινε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για κινητοποίηση των συμπολιτών μας υποστηρικτική του αιτήματος, φαίνεται ότι υπογείως τα πράγματα ξεφουσκώνουν:

Η αρχαιολογική υπηρεσία εκφράζει την αντίθεσή της στην συλλογή υπογραφών διαβεβαιώνοντας ότι το έργο θα ενταχθεί (το ακούμε τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια) και διατυπώνοντας την άποψη ότι η συλλογή υπογραφών μπορεί να βλάψει τελικά την πορεία ένταξης του έργου στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ (με το φτωχό μου μυαλό δεν μπορώ να καταλάβω πως;)

Κάποιοι μάλλον αποσύρονται γιατί δεν θέλουν να την δυσαρεστήσουν για διάφορους λόγους;

Υπάρχουν και μικροϋπολογισμοί στη βάση διαπροσωπικών σχέσεων;

Ύστερων σκέψεων για άλλα μνημεία; προσωπικών υπολογισμών; άλλο τι;

Και όλα αυτά ενώ ο Δήμος, μετά τα περί σπασίματος του λουκέτου, μάλλον αλλάζει γνώμη και το αφήνει στη θέση του. Τουλάχιστον προχωράει η μελέτη για τα Η/Μ και αν ναι πότε θα παραδοθεί;

Η επιτροπή πρωτοβουλίας εξατμίζεται στην ζέστη του καλοκαιριού και τα πράγματα μάλλον τελματώνουν και πάλι. Πρόθεση για νέα συνάντηση δεν φαίνεται να υπάρχει, ενώ ο χρόνος για την εκδήλωση και την συλλογή υπογραφών τρέχει εις βάρος μας.

Αν τα πράγματα έχουν έτσι, τότε αναρωτιέμαι σοβαρά αν θέλουμε, πράγματι, μουσείο στη Σάμη, ή απλά το πράγμα είχε έναν μάλλον προσχηματικό χαρακτήρα.

Εννοούμε αυτά που λέμε στις δημόσιες συναντήσεις;

Έχει κάποιος κάτι καλύτερο να προτείνει για να το δούμε και αυτό;

Να εμπιστευτούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις ενέργειές τους; Για πόσο ακόμα, για άλλα δέκα ή είκοσι χρόνια;

Ευχόμαστε να τελεσφορήσουν αυτή τη φορά, αλλά… Υπάρχει κάποιο σοβαρό σχέδιο από κάποιον άλλο ή τον Δήμο;

Ας μας το πουν να το στηρίξουμε. Θα θέλαμε πολύ να το ακούσουμε.

Υπάρχει δυνατότητα να υπερβούμε εν μέρει την τοπική κακομοιριά και μοιρολατρεία;

Ή θα συνεχίσουμε μοιραίοι και «ωραίοι» τον δρόμο που σαν κοινωνία πορευόμαστε εδώ και χρόνια;

Σας αρέσει; Τότε πάω πάσο…

Γεράσιμος Αντζουλάτος
21.7.2011


3 σχόλια:

  1. Με αφετηρία την φράση … «Υπάρχει δυνατότητα να υπερβούμε εν μέρει την τοπική κακομοιριά και μοιρολατρία;»… έχω να πω δυό σύντομα λόγια:
    Σας έχει εμπνεύσει ποτέ εμπιστοσύνη για θέματα της Σάμης μα και του ευρύτερου χώρου, ο τρόπος λειτουργίας της αρχαιολογικής υπηρεσίας; Εμένα καθόλου, τουναντίον απαράδεκτες καταστάσεις έχω γνωρίσει με τον τρόπο σκέψης μου πάντα. Άσε προσωπικά σε κάνα δυο περιπτώσεις απαξίωσαν και μια απάντηση έτσι για το τυπικό της υπόθεσης.
    Για παράδειγμα ας θυμηθούμε εκείνες τις έρευνες στο Ληξούρι, η εντύπωση που σχημάτισα ήταν ότι είχαν αφήσει να αλωνίζουν για χρόνια κάποιοι χωρίς να έχουν έστω κάποια πληροφόρηση. Ψέματα;
    Η εντύπωση πάντα η δική μου είναι ότι μάλλον σε διαρκείς διακοπές βρίσκονται οι άνθρωποι χωρίς να θέλουν σκοτούρες και ούτε καν το μεράκι του ερασιτέχνη αρχαιολόγου διαθέτουν. Από την άλλη ο Δήμος δεν βρίσκεται και στην καλύτερη των καταστάσεων για να ενδιαφερθεί, και για μένα ξεχάστε το!.
    Δεν είμαι άτομο που μου αρέσουν οι ενέργειες χωρίς σκέψη και προοπτική γιατί κουράζουν και απογοητεύουν, αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι με υπογραφές και κάποια πίεση μπορεί να πάει μπροστά κάτι, να γίνει.
    Τα υπόλοιπα είναι για να είναι τα πρόβατα ήσυχα! Άκου λέει οι υπογραφές εμπόδιο στην ένταξη του έργου!
    Μήπως εμποδίζει και το άρμεγμα στις γίδες; Να τις αφήσουμε ανάρμεχτες!
    Μήπως να κάμουμε καμιά λιτανεία όχι για να βρέξει, αλλά να μας σώσει πλέον ο Πανάγαθος; Ή το απαγορεύουν εκείνοι οι καινούργιοι Αγίοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γαιδουράγκαθος23 Ιουλ 2011, 10:46:00 π.μ.

    Ειναι κωμικοτραγικο τωρα που ο δημος ειναι ενας για ολη την κεφαλονια και δεν υπαρχουν λεφτα, να ξυπνησουμε ξαφνικα απο τον ληθαργο και ζηταμε μουσειο.

    ΝΑΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ....

    Κυριοι της εξουσιας που ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ τωρα προσπαθητε να ξεσηκωσετε τον κοσμο για πιθανως κομματικα σας ωφελοι), στο ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟ παρελθον-πριν ελλαχιστα χρονια, ειχατε ή μπορουσατε να εχετε στα χερια σας την Μελισσανη.
    Αυτο το λιμνοσπηλαιο θα μπορουσε να εχει ΧΤΙΣΕΙ και ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΙ ενα συχρονο μουσειο.
    ΧΩΡΙΣ να παρακαλατε καμια εξουσια...
    Χωρις να γλυφετε κανεναν υπουργο η προισταμενο.

    Η μελισσανη μπορουσε να ειχε χτισει οχι μονο μουσειο, αλλα να δημιουργησει και αρκετες αλλες θεσεις εργασιας και φυσικα να παει την σαμη μπροστα, να την κανει ενα συχρονο χωριο.

    Αντι αυτου, τι καναν οι τοπικοι αρχοντες και οι παρατρεχαμενοι τους τα τελευταια 20 χρονια ???

    ΤΡΩΓΑΝ...ΤΡΩΓΑΝ...ΤΡΩΓΑΝ...και ΧΩΝΑΝ και τα κοληταρια τους να φανε οτι μπορουσαν...

    ΡΟΥΣΦΕΤΙ...ρουσφετι...ρουσφετι...

    Και φυσικα οταν ειχαν το σπηλαιο στα χερια τους ειχαν και ΖΗΜΙΑ απο αυτο...!!!
    Μιλαμε για ρεκορ Γκινες...

    Και φυσικα εχουμε και Δρογκαρατη και τα αλλα σπηλαια που θα μπορουσαν να αξιωποιηθουν και να εχει η περιοχη παραπανω εσοδα.

    Τωρα αυτα τα δυο σπηλαια "πληρωνουν" (με ασπρο-μαυρο τροπο) ολους τους εργαζομενους στο νεο δημο κεφαλονιας !!! αλλα πριν απο ενα χρονο που ειχαν ζημια = δεν μπορουσαν να πληρωσουν χωρις να χρεωνουν το δημο, ουτε τους εργαζομενους τους...!!!
    Και μονο για αυτο πρεπει να στηθει καποιος αγαλμα στο τοπο μας, υπερ του αγνωστου λαμογιου, και απο κατω να γραφουν τα ονοματα των τοπικων αρχοντων των τελευταιων 20 τουλαχιστων ετων.

    Και αναφερομαι στο παρελθον γιατι αν δεν κλεισουμε τις "πληγες" του χθες, αν δεν κοπει η γαγγραινα που ριμαξε τον τοπο, τοτε το αυριο ειναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ...
    ΤΙΜΩΡΙΑ κυριοι . ΠΡΩΤΑ ΤΙΜΩΡΙΑ στα λαμογια (οποια και αν ειναι αυτα) που φαγαν του σκασμου, που πλουτισαν και εγιναν οικονομικοι παραγοντες, οντας απλα ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ (νδ-πασοκ δεν διαφερει). Δημευση περιουσιας τους αν δεν μπορουν να δικαιολογησουν το ποθεν εσχες του πλουτου τους, και ΦΥΛΑΚΗ σε οποιον εσκεμμενα εβλαψε τον τοπο.

    Ναι στο μουσειο

    αλλα σε τι κοινωνια θα το βαλεις το μουσειο ?

    Αν δεν ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ οι καθε λογης ΚΛΕΦΤΕΣ, ακομα και να γινει το μουσειο, σε λιγα χρονια θα κλεισει λογω αδυναμιας συντηρησης του.
    Επειδη εχουμε ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ και οικονομικα, και κυριως σαν κοινωνια και ανθρωπινο ειδος, πρωτα λοιπον τα θεμελια, οι βασεις, και μετα χτιζουμε το οτιδηποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ορέ Γαϊδουράγκαθε δίκια έχεις αλλά μην τα ισοπεδώνεις όλα πάνω σε στιγμές αγανάκτησης.
    Εδώ μέσα γράφουν καμιά γνώμη και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για κάτι καλύτερο αναμφίβολα, αλλά το θεωρείς εύκολο πράμα;
    Ξεκίνα να αντιδράσεις για κάτι καλό για το μέλλον και κράτα σημειώσεις για να γράψεις απομνημονεύματα. Όλα μέσα στην κουτοπονηριά δουλεύουν. Αυτή η κατάσταση έχει κάτι ρίζες που φτάνουν μέχρι Αθήνα. Πρέπει να κινηθείς σαν τον Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα.
    Έχει δημιουργηθεί μια κοινωνία που κινείται υπογείως και δεν γνωρίζεις από πού θα ξεφυτρώσει το κεφάλι να σε δαγκώσει
    .Μέσα σε αυτόν το βάλτο μάθανε να επιβιώνουν όλοι.
    Όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν μιλάει-αντιδρά παράξενο για Κεφαλλονίτες. Τόσα πράγματα είναι γνωστά που βρομάνε και η μόνη αντίδραση από τους πολίτες ήταν οι συγκεντρώσεις κάποιων παρασυρμένων και κάποιων ίσως γραφικών με κάτι τζετζερέδες για το Μνημόνιο.
    Την κλοπή που τους έκαναν, τους κάνουν μέσα στην αυλή τους δεν την βλέπουν, δεν τους ενδιαφέρει;
    Αν αύριο αποδειχθεί ότι έγινε σήμερα κατάχρηση δημόσιου χρήματος ποιος θα αντιδράσει;
    Εδώ μας έχουν πάρει πρέφα και οι Αθηναίικες εφημερίδες για τους προηγούμενους και δεν κουνιέται φύλλο.
    Αυτό είναι λοιπόν το παράδειγμα για τους τωρινούς και έχει κάτι μπουμπούκια μάνα καημένη. Όλη η υπόθεση για να ξεβρομίσει ο τόπος είναι 3-4 άνθρωποι με μυαλό να σπρώξουν ένα ξυλάκι από το βρώμικο ντόμινο της κοινωνίας μας και θα δείς πόσοι και ποιοι θα σωριαστούν τ΄ ανάσκελα.
    Αν μπορούσε να αλλάξει λογικές αυτό το νησί και να προγραμματίζει κάθε χειμώνα δεν θα είχε κανέναν ανάγκη.
    Μακάρι οι ανάγκες των καιρών να γίνουν διδάσκαλοι και υπάρχουν πιθανότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.