Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Α. Αρτελάρης: Στις συνεδριάσεις χάνεις τον αυτοσεβασμό σου.

Αναδημοσιεύουμε από τον "Ανεξάρτητο"ένα ενδιαφέρον άρθρο του συμπατριώτη μας Άγγελου Αρτελάρη σχετικά με την αναγκαιότητα τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Κεφαλονιάς.

Στις συνεδριάσεις χάνεις τον αυτοσεβασμό σου

Στον Έλληνα δώσ’ του μικρόφωνο και πάρ’ του τη ψυχή… Τοποθέτησε τον μπροστά σε μια κάμερα και άφησε τον να «πλέξει». Τα «δέκα λεπτά δημοσιότητας» ψάχνει ο κάθε Έλληνας. Κι όταν, εν τέλει, του δοθεί η ευκαιρία δεν την αφήνει ουδείς ανεκμετάλλευτη. Θα φλυαρήσει, θα υπερβάλλει αλλά και θα δυσφημίσει τον διπλανό του. Γνωστά είναι όλα αυτά.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο να μεταδίδονται απ’ ευθείας οι δημοτικές συνεδριάσεις; Ουσιαστικός λόγος δεν υπάρχει. Αφενός διότι, ουδείς θα καθίσει μπροστά στην οθόνη του ν’ ακούσει πολιτικούς ν’ απαγγέλλουν «ποιήματα». Διότι, οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι πολιτικοί. Εν δυνάμει βουλευτές. Πάνε οι εποχές που οι πολίτες ένιωθαν «σοκ και δέος» για τον βουλευτή, τον δήμαρχο και τους κομματικούς στρατευμένους. Πλέον, νιώθουν αηδία…

Αφετέρου, επειδή γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας, της πόλης του χωριού. Από παχιά λόγια, άλλωστε, χορτάσαμε. Ούτε να «δέσουν τα κορδόνια τους» δεν γνωρίζουν ορισμένοι. Το μόνο που θέλουν να λύσουν είναι το προσωπικό τους πρόβλημα. Είτε ζητώντας μια θέση στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια, είτε εξασφαλίζοντας ένα καλό μηνιαίο μισθό. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο…

Γιατί, αλήθεια, χρειάζεται η προβολή των συνεδριάσεων; Εν ονόματι της ελευθερίας του τύπου, επί παραδείγματι. Μα, στα συμβούλια παρευρίσκονται εκπρόσωποι Τύπου και πολίτες. Όποιος έχει έννομο συμφέρον, ασφαλώς, έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και να εκφέρει άποψη. Μήπως για να τις παρακολουθούν οι Αθηναίοι Κεφαλλονίτες ή οι μετανάστες; Άλλη όρεξη δεν έχουν οι ετεροδημότες ν’ ακούν τους συμβούλους να πλατειάζουν. Στο κάτω – κάτω, 20 ημέρες το χρόνο έρχονται στο νησί. Άντε και μια εβδομάδα το Πάσχα. Αλλά ακόμα και να επιθυμούν να παρακολουθήσουν μέσω ίντερνετ τα τεκταινόμενα στο συμβούλιο δεν έχουν δυνατότητα παρέμβασης.

Συνεπώς, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα.

Άρα, τι χρειάζεται η απ’ ευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων; Μήπως για να διασκεδάζουν με τη φρασεολογία που ακούγεται; Με τους διαξιφισμούς και τις κόντρες; Αντί των αμέτρητων ριάλιτι που έχουμε στην ελληνική τηλεόραση, να στραφούν σ’ αυτό του ίντερνετ; Μήπως επειδή δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε και βλέπουμε για χρονικό διάστημα επτά ωρών να λέει ο καθένας το «μακρύ και το κοντό του»;

Ο δήμαρχος Κεφαλληνίας κ. Παρίσης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η προβολή των συνεδριάσεων δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στους δημότες. Παρά μόνο απομυθοποιεί, σχεδόν γελοιοποιεί, τους εκπροσώπους του νησιού μας στα μάτια και του πιο «μακρινού» συμπατριώτη. Αν τους αρέσει να διακωμωδείται η κατάσταση που επικρατεί στις συνεδριάσεις και να περιγράφονται με τόσο «μελανά χρώματα» είναι δικαιώματά τους. Όμως, μαζί με ορισμένους δημοτικούς συμβούλους της Κεφαλονιάς διασύρονται και οι άλλοι και ταυτόχρονα υποβαθμίζεται ο θεσμός του δημοτικού συμβουλίου. Είναι αυτό που είπε ο Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής: «Είναι προτιμότερο να μείνεις σιωπηλός και να νομίζουν οι άλλοι ότι είσαι ανώριμος, παρά να ανοίξεις το στόμα σου και να γκρεμίσεις κάθε αμφιβολία».

Πηγή:  http://www.anexarttitos.gr/article.asp?Aid=12817

Ρουπάκι: Είναι γνωστή η άποψή μας για το θέμα και είχε διατυπωθεί σε αντίστοιχο προβληματισμό σχετικά με τις συνεδριάσεις του - τότε - ΔΣ Σάμης. 


Οι εκλεγμένοι πρέπει να εκτίθενται και οι συνεδριάσεις να μεταδίδονται. 


Καταλαβαίνουμε τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό του κ. Αρτελάρη. Διαφωνούμε όμως ότι η προβολή των συνεδριάσεων "σχεδόν γελοιοποιεί τους εκπροσώπους του νησιού μας". 


Ο καθένας είναι και πρέπει να είναι υπεύθυνος των λόγων του. Αυτό ακριβώς παρουσιάζεται από την προβολή των συνεδριάσεων. Ο λόγος, το ύφος και το ήθος των αντιπροσώπων του νησιού μας. Και στις περιπτώσεις που "ξεφεύγουν" ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να διακρίνει το κίνητρο: υπευθυνότητα, αγανάκτηση, ανθρώπινα νεύρα, ή "ρόλος". Ο πολίτης εκλέγει και ο πολίτης πρέπει να διακρίνει. 


Ο σύμβουλος εκλέγεται και είναι υποχρεωμένος να διατυπώνει τις απόψεις του σαν να τον παρακολουθεί όλο το νησί. 


Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να διαφυλάξει το κύρος του. Μπροστά στους ψηφοφόρους. Και αυτό γίνεται με σχετικό κανονισμό. 


Σχετικά με τη ρήση του Α. Λίνκολν θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι μάλλον απευθύνεται σε πρόσωπα που δεν έχουν άποψη και αισθάνονται ανασφαλείς να πάρουν οποιαδήποτε θέση. Γι αυτό και αναφέρεται στις "εντυπώσεις".  Ο στόχος όμως των συνεδριάσεων του ΔΣ δεν είναι να προστατεύει, να αναδεικνύει ή να κατεδαφίζει πολιτικά προφίλ. Αλλά να αντιμετωπίζει προβλήματα. 


Να θυμίσουμε και κάτι άλλο: μπορεί οι ετεροδημότες να έρχονται 20 μέρες το χρόνο στο νησί, είναι όμως, πολλοί από αυτούς, ψηφοφόροι Κεφαλονιάς. 


Αυτά από την πλευρά μας. 


Μπορεί κάποιος από τους φίλους σχολιαστές να μας απαριθμήσει τί και ποιόν θα ωφελήσει η διακοπή της προβολής των συνεδριάσεων; 

1 σχόλιο:

  1. ΤΖΟΡΤΖΙΝΑΣ α.τ.Κ.17 Ιουλ 2011, 3:12:00 μ.μ.

    Όχι Κύριε! Η αλήθεια είναι μία! Δεν είναι άποψή μου, η άποψή σας, είναι η ορθή σκέψη! Ανήκει στην λογική, την ελεύθερη ενημέρωση, το άπλετο φως… ακόμα κι εκείνο που σε τυφλώνει, η σε φορτώνει με ανούσια!
    Συμφωνώ μαζί σας για την απαξίωση και δικαιολογημένα, των πολιτικών, των σόουμαν δημοσιογράφων και στο σύνολό τους τα δημόσια εκτρώματα… τους φτηνά εξαγορασμένους εντολοδόχους καριερίστες τετραετιών και διαχρονικών σκουπιδιών! (…) Η Αλήθεια όμως δεν κινδυνεύει τόσο στο φως όσο στο σκοτάδι! Οι κίνδυνοι της απαγόρευσης και του κουκουλώματος είναι εκ διαμέτρου μεγαλύτεροι από εκείνοι της εκμετάλλευσης της παρουσίας στην θέαση των δήθεν!
    Αν έχετε πρόβλημα με κάτι, αυτό είναι η ορθή κρίση και η παιδία των συμμετεχόντων πομπών, η παιδία των συμπασχόντων και συμμετεχόντων δεκτών!
    Σας εύχομαι, να κάνετε υπομονή, να σκέπτεστε ελεύθερα … και να περηφανεύεστε για τις απόψεις σας, τα λόγια σας να είναι εικόνα σας πριν τα πείτε και για χρόνια αργότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.