Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

MAJOR ARX - Εγώ, το Κτήριο των Προσκόπων – Ι Ι Ι*


* τα διαλαμβανόμενα  ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Τυχόν ομοιότητες δεν αποτελούν παρά ευτυχισμένες ή τραγικές συμπτώσεις. Το μόνο αληθινό και υπαρκτό  πρόσωπο στα κείμενα: ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ!

Ι Ι Ι. Ιδανικές κι ευτυχισμένες μέρες

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Έξι νοματαίοι με τριγυρίζανε. Ένας ψηλός, ένας κοντός με τραγιάσκα, ένας άλλος  με ποδήλατο, ένας άλλος εύσωμος και δύο νεότεροι. Ω! είπα, θα με ξαναβγάλουν ακατάλληλο. Θα φέρουν γερανούς να με γκρεμίσουν! Μήπως μ’ ακούσανε κείνη τη μέρα που φώναζα υπερφίαλα ΕΓΩ, ΕΙΜΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΣΗ ΣΑΜΗΣ; Καλά να πάθω! Δεν καθόμουνα στ’ αυγά μου; Αλλά όχι, είπα. Αφού μ’ έχουνε έτσι, καλύτερα να με γκρεμίσουνε. Θα ‘χω έναν ένδοξο θάνατο. Θα μείνω στην ιστορία με το όνομα ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ή ΤΟ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ. Τέτοιες μαύρες κι άραχνες σκέψεις έκανα, κολέηδές μου μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αφού άκουσα τον ανατριχιαστικό γδούπο που θα έκανα όταν θα με γκρεμίζανε! Φτου, γαμώτο, σκέψεις μακάβριες! Κάτσε, ρε, είπα στον εαυτό μου. Σκάσε και άκουσε! Το λοιπό, έστησα τ’ αυτιά ούλωνε των τοίχων μου και ω! αφέντες μου, ω! μοσκιές και τζατζαμινιές μου, ακούτε τι άκουσα:

Λέει ο νεώτερος απ’ ούλους:
« Όπως είπαμε, επήα εψές στ’ Αργοστόλι, υπόγραψα και από αύριο θα έχουμε ρεύμα. Έχουμε και το χαρτί που έφερα από την Αθήνα, από τσι Οδηγίνες. Όλα εντάξει». Και ο άλλος ο λίγο μεγαλύτερος: «Οπότε αρχίζουμε τσι εργασίες. Βέβαια ο Σύλλογος έχει λίγα λεφτά, και με το χαρτί που υπογράψαμε πρέπει να το κάμουμε παλάτι, αλλά θα δούμε». «Όλα ωραία», είπανε κι οι αποδέλοιποι. «Τούτες τσι μέρες θάρτει η Πετροχείλου να δούμε τα σπήλαια, το Φιτίδι και την Άγια Ελεούσα!» Και κείνος με την τραγιάσκα, με μια φωνή θριάμβου ανέκραξε: «Ω, μωρές, δεν το πιστεύω. Θα κάμουμε βιβλιοθήκες, θα κάμουμε Μουσεία ένα αρχαιολογικό και ένα λαογραφικό κι ένα παλαιολιθικό και μαζί σπηλαιολογικό και…!» «Κάνε κράτει, μωρέ!», απάντησε καλόκαρδα κείνος ο εύσωμος.

Σας άφησα άναυδους, ε! Γιατί, εγώ; Μπας και μπορώ να βγάλω μια λέξη;  Πέτε μου! Να το πιστέψω ή να μην το πιστέψω; Μού ‘ρκεται να πάρω φόρα και να φουντάρω στη θάλασσα, να δροσιστώ κι ας κάνει κρύο κι ύστερα να ανέβω ώσμε τσου Άγιους Φανέντες κι ακόμα ψηλότερα, ώσμε στον Αυγό κι αμά να δώσω έναν κλώτσο να φτάσω τα σύγνεφα κι αμά να σκαπετήσω ώσμε στην κορφή του Ρουδιού. Όχι του Αίνου, γιατί κείνη τη μέρα είχε χιονίσει και να σας πω την αμαρτία μου, είμαι κρυογάτσουλο. Σπάσανε κι ούλα μου τα τζάμια κι ο αγέρας με περονιάζει! Κουρλάθηκα, δηλαδή! Τι θέλουνε να πούνε τούτοι οι καλοί αθρώποι; Κογιονάρουνε εμένανε ή παίζουνε κάνα θέατρο για να ξεφύγουνε από την Αδιαφορία τση περιοχής;

Έμεινα κάμποσες μέρες να σκέφτουμαι. Πλάκα θα μου κάνανε, τελικά, έβγαλα την απόφαση. Ναι, είναι σίγουρο. Αλλά κι έτσι να ‘ναι, είπα, δε με νοιάζει. Μου δώσανε μια ελπίδα έστω για μια στιγμή. Άλλωστε κι οι αθρώποι, με ελπίδες δε ζούνε; Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, λένε. Και το ‘καμα σλόγκαν μου. Αλλά, παράξενο. Δεν επερίμενα τίποτα. Γιατί ούλα ετούτα τα χρόνια, ένα πράμα έμαθα: να μην περιμένω τίποτα κι από κανέναν. Είχα διαβάσει μια μέρα σ’ ένα χαρτί, σκατοσφόγκι, δηλαδή: «Να περιμένεις κάτι δεν είναι τίποτα:! Να περιμένεις τίποτα είναι το παν!»

Κι η ελπίδα δεν πέθανε! Γιατί μια μέρα που ο ήλιος ξεμύτισε από το Μεγάλο Κάστρο, ήρθανε κάποιοι με μικρά μηχανήματα και με δοχεία και με πινέλα. Δε φοβήθηκα. Μου άνοιξαν κάτι τρύπες, μου φτιάξανε κλειδωνιές, μου βάψανε τσι πόρτες και μου βάλανε τζάμια. Κι ύστερα ήρτανε κάποιοι άλλοι κι εκείνοι οι έξι μαζί και με καθαρίσανε. Μου φέρανε και ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Δεν το πιστεύω! Κυκλοφόρησε στις φλέβες μου νερό. Έπινα, έπινα αχόρταγα.  Με το ηλεκτρικό ζεστάθηκα. Ο αέρας σταμάτησε να με τρυπάει και μια γλυκιά θαλπωρή με αγκάλιασε. Σας τα λέω έτσι γλήγορα, για να το πιστέψω. Δε με νοιάζει, αν δεν τα πιστεύετε εσείς, γιατί, μωρέ κακομοίρηδές μου, σας εμπάφιασα με ούλα τα δεινά που μου τύχανε. Άλλαξα και η γνώμη μου για τσου αθρώπους τση Σάμης, άλλαξε άρδην, που λένε. Δεν είναι αδιάφοροι, είπα. Τσου αδίκησα. Γκρεμίστηκε μέσα μου ο Ναός τση Αδιαφορίας των αθρώπωνε τση περιοχής. Τι καλά! Υπέροχα!

Αλλά ακριβώς εκείνη την εποχή, ένα άλλος ναός  μου πήρε τα πρωτεία. Απέναντί μου, ακριβώς άρχιζε να χτίζεται η εκκλησιά τση Σάμης. Πελώρια, ψηλή και πλατιά, ναι, όμορφη. Δε μ’ ένοιαξε αν μου πήρε, τα πρωτεία. Άλλωστε κι άλλα κτήρια άρχιζαν αργότερα να υψώνονται. Και του ΟΤΕ παραδίπλα. Δε μ’ένοιαζε, το ξαναλέω. Η σοφή, ναι το πιστεύω, η σοφή ρήση μου «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΣΗ ΣΑΜΗΣ», που δεν είναι υπερφίαλη, ξαναφούντωνε. Είμαι σίγουρο, τώρα  Έχω να παίξω σπουδαίους ρόλους, εγώ, για την περιοχή, έλεγα και ξανάλεγα. Να’ ναι καλά εκείνοι οι αθρώποι κι ο Σύλλογός τσου.

Κι η γη από εκείνες τσι μέρες  έκαμε πολλούς κύκλους γύρω από τον ήλιο. Κι εγώ θριάμβευα. Όλο άνθιζα κι όλο πρωταγωνιστούσα. ΕΓΩ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΣΗ ΣΑΜΗΣ είχα πολλά πρόσωπα. Φωτεινά, μουσικά, πρόσωπα αφήγησης, πρόσωπα διδασκαλίας, πρόσωπα θεάτρου. Γιόμισα καρέκλες στα δωμάτιά μου από κάτου, στη μεγάλη μου αίθουσα. Και να σας το πω με απλά και ποιητικά λόγια: Έγινα όλο μια Άνοιξη. Άνοιξη λέξεων, άνοιξη μουσικής, άνοιξη παιδιών, άνοιξη βιβλίων, άνοιξη παντοειδών φώτων και φωτισμών. Δεν είχα πια νοσταλγία για τίποτα. Η νοσταλγία είναι ασθένεια τση γεροντικής ηλικίας  κι εγώ ήμουν νέος. Ένας  νέος, ούτε καν είκοσι χρόνων. Έφηβοι άνεμοι χαίδευαν την γκρίζα φορεσιά μου. Κι ένας ήλιος «θηρίο ελπίδας» με αγκάλιαζε και με ζέσταινε. Κι ένα νήπιο αεράκι που κατηφόριζε από τσου Άγιους Φανέντες με δρόσιζε απαλά κάθε μέρα.

Επιτέλους, επιτελούσα το ρόλο μου. Το ρόλο που μου είχε αναθέσει ο γεννήτοράς μου. Να είμαι, εγώ, παρών σε όλες τις εποχές του χρόνου.  Τόσο, που πια, οι εποχές φωλιάσανε μέσα μου. Όλες στην πρώτη τους μέρα ήμουν εγώ, η άνοιξη, αρχηγός, δραγουμάνος, ιππότης του παλιού καιρού, Μέγας Λογοθέτης των Βιβλίων, καβαλάρης των δημοτικών τραγουδιών, πρέσβης στα μεγάλα σαλόνια να κουβεντιάζω με κτήρια μεγάλα της Κεντρικής Ευρώπης. Με μεγάλες βιβλιοθήκες. Έχω κρατήσει μέσα μου μυρουδιά από τη βιβλιοθήκη τση Αλεξάντρειας. Μου την είχε αφηγηθεί ένα βιβλίο στη μεγάλη βιβλιοθήκη του Βατικανού. Γιατί, ναι κι εκεί μπήκα. Να κουβεντιάζω και με μεγαλόσχημους αρχηγούς κρατών. Να κουβεντιάζω με παιδαγωγούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες κινηματογράφου, θεατράνθρωπους, αρχαιολόγους. Κρατούσα τα λόγια τσου. Κουβέντιαζα όμως και με τσου απλούς αθρώπους. Σοφά λόγια άκουγα απ’ αυτούς κι εγώ προσπαθούσα να τσου μεταφέρω την πείρα μου ούλη. Πιστεύω πως με άκουγαν.

Μου είπε κάποτε ένας: «Μη χαίρεσαι κακομοίρη μου!» Τον αποπήρα: «Εφκειά θα λέμε τώρα; Δε γλέπεις που χαίρομαι; Δεν ακούς τσι φωνές των παιδιώνε; των μεγάλωνε, που με δοξολογούνε;». Δεν είχα λόγους να πιστέψω τίποτ’ άλλο.

Οι εποχές, λοιπόν, φωλιάσανε μέσα μου. Εποχές με φως τα τοπία του Ρενουάρ, του Σεζάν και του Μονέ. Εποχές με μορφές και συναίσθημα του Μποτιτσέλι, του Τσαρούχη και του Μοντιλιάνι. Εποχές με ιδανικές οπτασίες του Παρθένη. Εποχές με πολύχρωμες πελώριες αισθήσεις του Καντίνσκυ και του Βαν Γκογκ. Εποχές με ονειρικά τοπία και τη ρευστότητα του χρόνου του Νταλί και απόλυτα δικές μου κυβιστικές φιγούρες –είχα κλίση σε αυτές- του Πικάσο.  Α! εκείνες οι «Δεσποινίδες της Αβινιόν»!

Και κείνη «Η ρευστότητα του χρόνου» του Νταλί, πόσο μου πάει! Λες κι ο Νταλί, εκείνον τον πίνακα με το χυμένο ρολόι, τον έφτιαξε για μένα. Που έχω με το χρόνο συνάψει συμφωνία, αλλά πάντα μου ξεφεύγει ο άτιμος! Εκεί που λέω πως μ’ έχει ξεχάσει, έρκεται και με βρίσκει, ανέλπιστα. Ο πανούργος! Ο αδηφάγος! Τον έχω νιώσει στο κορμί μου! Πού θα μου πάει, όμως…Δεν έχει δει ότι αντέχω; Που από ιδανικός; μύστης της νοσταλγίας έγινα ιδανικός παραχαράκτης του παρόντος και εραλδικός οραματιστής του μέλλοντος! «Θα ’ρτει, λέω μια μέρα που….!»

Και κολέηδές μου, ορίστε οι εποχές μου. Θα σας τσι πω με τη σειρά ή και τη μία πάνω στην άλλη, σαν εικόνες πολύχρωμες ενός κάδρου πιασμένου στην απόχη του Νταλί….συγνώμη του χρόνου. Θα σας τσι αφηγηθώ από τότενες, από κείνη τη μέρα του 1979 που θέριεψε μέσα μου η ελπίδα ώσμε τα σήμερα. Ναι, ώσμε σήμερα, μέρες του 2012!

(συνεχίζεται)

MAJOR ARX




Για το εργολαβικό τέλμα που έχουν περιέλθει Κεφαλονιά και Ιθάκη και τις επιδόσεις της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ


Για το εργολαβικό τέλμα που έχουν περιέλθει Κεφαλονιά και Ιθάκη και τις επιδόσεις της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ

Επερώτηση

Γεράσιμου Φόρτε Περιφερειακού Συμβούλου, για το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 30/6/2012.
Αργοστόλι 26 Ιουνίου 2012


Προς: Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Άνθη

Κύριε Περιφερειάρχη
Με δεδομένα:
  • την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ότι προΐσταστε της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων,
  • την τερατώδη γραφειοκρατία στην υλοποίηση  των έργων του ΕΣΠΑ, ενώ απομένει ελάχιστος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος,
  • τις ανεκπλήρωτες εξαγγελίες για συγκεκριμένα έργα, αλλά και το παρατεταμένο και πρωτοφανές εργολαβικό τέλμα που έχουν περιέλθει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη ιδιαίτερα μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Με βάση:
  • το γεγονός ότι δίχως ανάπτυξη έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει,
  • τις επιδόσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ερωτάσθε

Α. Τι γίνεται με τα έργα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα:
1) Το έργο «Αποκατάσταση & ενίσχυση γέφυρας De Bosset στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας» είναι το μοναδικό έργο που σήμερα εκτελείται, με προϋπολογισμό σύμβασης 1.990.016 ευρώ.

Τι απορροφήσεις έχει μέχρι σήμερα;

2) Τι γίνεται με το έργο «Λιμάνι Πισαετού Ιθάκης» προϋπολογισμού σύμβασης 4.253.456 ευρώ που εδώ και καιρό (σε κάθε περίπτωση πάνω από τρεις μήνες) έχουν σταματήσει οι εργασίες;

Οι φήμες οργιάζουν και τα δημοσιεύματα μιλούν για εγκατάλειψη του έργου από τον εργολάβο!

Αληθεύει ότι η ευθύνη της διακοπής των εργασιών βαραίνει αποκλειστικά τον εργολάβο και σε καμία περίπτωση τις υπηρεσίες;  

Αν ναι, τι έχετε πράξει για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση «του έργου ζωής» (στην κυριολεξία «έργο ζωής») για την Ιθάκη;

Είναι αλήθεια ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει ανάλογη συμπεριφορά και σε άλλο έργο στην Περιφέρεια;

3) Τι γίνεται με το έργο «Δίκτυο ύδρευσης Αργοστολίου - Χαμηλή ζώνη» προϋπολογισμού 4.840.000 ευρώ και δημοπρατημένο στις 21/2/2012 ;

Είναι αλήθεια ότι ακόμη δεν έχει γίνει υπογραφή της σύμβασης, παρά το γεγονός ότι εντάχθηκε πριν …. 15 μήνες (στις 11/3/2011) και παρ’όλες τις διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκίναγε τον Απρίλιο;

4) Τι γίνεται με το έργο «Εξοπλισμός & ενίσχυση των Φιλαρμονικών ν. Κεφαλληνίας-Ιθάκης» ;

Είναι αλήθεια ότι 28 μήνες μετά την ένταξή του (στις 29/1/2010) και με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ δεν έχει ανατεθεί (ίσως το μοναδικό από τα αντίστοιχα έργα στα υπόλοιπα νησιά) εγκλωβισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας;

5) Τι γίνεται με το έργο «Λειτουργική αποκατάσταση-ασφάλεια αριθμ. 25 Ε.Ο. (περιοχή Χάρακα)»;

Είναι αλήθεια ότι αν και ενταγμένο το έργο πριν από 20 μήνες (27/9/2010) με προϋπολογισμό 7.000.000 ευρώ δημοπρατήθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλη;

Είναι αλήθεια ότι λόγω του ανάγλυφου της περιοχής θα υπάρξει διακοπή της πρόσβασης στη βόρεια και ιδιαίτερα τουριστική Κεφαλονιά στο μεγαλύτερο διάστημα που θα εκτελούνται οι εργασίες (η πρόσβαση θα γίνεται από την άνω Έρισο αναγκαστικά), ενώ από Απρίλιο έως Ιούλιο απαγορεύονται εργασίες από τον εγκεκριμένο περιβαλλοντικό όρο, με κίνδυνο αυτό να συμβεί για δύο περιόδους (2013 και 2014) αν καθυστερήσει η υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο;

6) Τι γίνεται με το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ενός αξονικού τομογράφου 16 τομών του Γ.Ν. Κεφαλληνίας» προϋπολογισμού 350.000 ευρώ που έχει ενταχθεί πριν από ένα χρόνο (στις 22/7/2011);

7) Τι γίνεται με το έργο «Προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού ΑΕΝ Ιονίων Νήσων» προϋπολογισμού 900.000 ευρώ που έχει ενταχθεί επίσης πριν από ένα χρόνο (στις 28/7/2011);

8) Τι γίνεται με το πρόγραμμα « Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Μικρών Νησιών (ΟΣΑΜΝ)» για την Ιθάκη ;

Στις 4 Ιουνίου δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Ιθάκης σας κατάγγειλαν ότι οι προτάσεις που υπέβαλλε το δημοτικό συμβούλιο Ιθάκης δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, αλλά αντιθέτως εντάχθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμαρχος, οι οποίες όμως έχουν απορριφθεί από το  δημοτικό συμβούλιο!

Έχετε προχωρήσει όπως οφείλετε στην τροποποίηση του προγράμματος, ώστε να ενταχθούν τα έργα και οι δράσεις που αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ το Δ.Σ του Δήμου Ιθάκης ; Και αν όχι γιατί;

9) Τι γίνεται με τα προγράμματα α) «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ)» της πόλης του Αργοστολίου και
β) «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου» για την Κεφαλονιά;

Με δεδομένη την απερίγραπτη γραφειοκρατία στην ένταξη των έργων, στη δημοπράτηση και στη συμβασιοποίησή τους (κατά μέσον όρο 20 περίπου μήνες), πως μπορεί να εξασφαλιστεί η εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ (απομένουν μόλις 18 μήνες για συμβασιοποιήσεις) εκτέλεση των έργων που θα περιλαμβάνονται στα δύο παραπάνω προγράμματα.

10) Τι γίνεται με το έργο «1ο και 2ο Λύκειο Αργοστολίου»;

Με το αριθμό 38.Τ2/2241/17-2-2012 έγγραφό του ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων σας είχε ζητήσει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με  προϋπολογισμό 9.800.000 ευρώ και προβλεπόμενο κόστος κατασκευής τα 7.000.000 ευρώ.

Γιατί 4 ½ μήνες μετά το έργο δεν έχει ενταχθεί ;

Αν ευθύνεται ο ΟΣΚ και δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής του έργου, όπως σας διαβεβαίωνε ότι θα έχει γίνει μέχρι τις 30/3/2012, ή οτιδήποτε άλλο, σε τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί Περιφέρεια και Δήμος;  

Β. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 συναντηθήκατε στην έδρα της Περιφέρειας με τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλ. Παρίση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν προτάθηκαν από τον Δήμαρχο 15 έργα.
Οκτώ μήνες μετά ούτε ένα (!) από τα παραπάνω έργα δεν έχει ανακοινωθεί ότι εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, παίρνοντας μάλιστα υπόψη ότι κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 11 προτεινομένων από το Δήμο πράξεων του προγράμματος ΟΣΑΑ Αργοστολίου !

Τελικά πόσα και ποια από αυτά τα 15 έργα πρόκειται να ενταχθούν, αφού στα δελτία τύπου που ακολούθησαν της συνάντησης για όλα τα προτεινόμενα έργα αναφερόταν ότι «προετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να ενταχθούν σύντομα στο ΕΣΠΑ» ;

Ειδικότερα το έργο «ανέγερση του νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου (Β’ φάση)» που κρίθηκε ώριμο στη συνάντηση και χαρακτηρίστηκε ως «πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο Κεφαλονιάς», γιατί οκτώ μήνες τώρα δεν έχει ενταχθεί;

Γ. Τι γίνεται με τις ζωτικής σημασίας μελέτες για τα Ιόνια Νησιά:

α) «Μελέτη για την εφαρμογή της αρχής του χερσαίου μεταφορικού ισοδύναμου στις θαλάσσιες συνδέσεις των Ιονίων Νήσων». Η μελέτη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 13/12/2010 με το ποσόν των 110.700 ευρώ και έκτοτε ενώ δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, μετά από 17 μήνες (στις 25/5/2012) υπογράψατε τροποποίηση της μελέτης !

β) «Μελέτη για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων στον τουρισμό στα Ιόνια Νησιά». Και αυτή η μελέτη εντάχθηκε πριν 18 μήνες στις 17/12/2010 με το ποσόν των 90.000 ευρώ και έκτοτε παρά την εξαιρετική σημασία της για την τοπική οικονομία των νησιών αγνοείται η πρόοδος της.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δικαιούχος και των δύο μελετών είναι….η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων της οποίας προΐσταστε.

Δ. Τι γίνεται με την ενεργοποίηση – επιτέλους! – των προγραμμάτων που απευθύνονται στις επιχειρήσεις, κυρίως του τουριστικού τομέα;

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου 2011 σας είχα υποβάλλει ερώτηση σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ.

6 ½ μήνες μετά και παρά τις διαβεβαιώσεις το πρόγραμμα ύψους άνω των 70 εκατομ. βρίσκεται μακριά των ενδιαφερομένων . Με την κρίση να βαθαίνει στην αγορά κάθε ημέρα και περισσότερο, είναι έξω από κάθε λογική εκατομμύρια που προορίζονται για τους επιχειρηματίες όχι μόνο να μην διατίθενται αλλά να συνεχίζουν να τα εκμεταλλεύονται οι τράπεζες.

Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παραλαμβάνοντας το ΕΣΠΑ στις 30/6/2011 βρισκόταν στην 4η θέση στις πληρωμές με 27,7 % και στην 6η θέση στις συμβασιοποιήσεις με 52,7 %.

Ενώ στο εννιάμηνο Ιούλιος 2011 – Μάρτιος 2012 που η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα, διολίσθησε στην 10η θέση στις πληρωμές με 8,1 % και στην 13η θέση (τελευταία) με 7,5% ! 

Με το κλείσιμο του πρώτου χρόνου (από την 1/7/2011) που το ΕΣΠΑ βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση για τις επιδόσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ποιες οι πληρωμές, ποιες οι εντάξεις και ποιες οι συμβασιοποιήσεις των έργων του ΕΣΠΑ ; 

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος
Γεράσιμος Φόρτες

Nυστέρι Άη Γιάννη του Λαμπαδιάρη (μαζεύουμε τη ρίγανη)

Στο Νυστέρι που κυκλοφορεί:
  • Εθελοντική Ομάδα Δράσης Κεφαλονιάς - Μετά τις πατάτες τί;
  • Γκρίζα Ζώνη - Ναρκωτικά και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις
  • Τοπικό Συμβούλιου Καραβομύλου - Η απάτη των "βιολογικών καθαρισμών" καίει

  • Το Νυστέρι μπορεί να ταξιδέψει με email σε μορφή pdf.



Θερινό Σχολείο για τον Βιώσιμο Τουρισμό σε Νησιωτικές Προστατευόμενες Περιοχές



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θερινό Σχολείο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
σε Νησιωτικές Προστατευόμενες Περιοχές

Η επιτυχημένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συνεχίζεται και το 2012 με μια σειρά Θερινών Σχολείων που απευθύνονται σε επιστήμονες και επαγγελματίες, σε μια ευρεία γκάμα επιστημονικών αντικειμένων.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων  διοργανώνει από τις 30 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2012, στη Ζάκυνθο, Θερινό Σχολείο με θέμα:

Βιώσιμος Τουρισμός σε Νησιωτικές Προστατευόμενες Περιοχές


Ο σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων της τουριστικής βιομηχανίας από την πλευρά της προσφοράς (τοπική αυτοδιοίκηση, ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, περιβαλλοντικοί και εκπαιδευτικοί φορείς) που δραστηριοποιούνται στον παράκτιο χώρο της Περιφέρειας των Ιόνιων Νήσων και ειδικότερα σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Η εκπαίδευση για τον βιώσιμο τουρισμό θα βασίζεται στις αρχές της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος γενικότερα  και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Η ένταξη νέων τεχνολογιών και πρακτικών που προάγουν ένα «πράσινο» μοντέλο τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για τις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και γι’ αυτόν τον λόγο η εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων φορέων θα συμβάλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συνολική διάρκεια του Θερινού Σχολείου για τον Βιώσιμο Τουρισμό σε Νησιωτικές Προστατευόμενες Περιοχές θα είναι δύο (2) εβδομάδες, έξι (6) ώρες ημερησίως. Δικαίωμα απουσιών: 6 ώρες (10% των ωρών παρακολούθησης). Στους συμμετέχοντες θα καταβληθεί μικτό επίδομα 4,00 € για κάθε ώρα κατάρτισης (συνολικά μικτά:  240 € κατ’ άτομο).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • Εργαζόμενους και στελέχη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και στελέχη φορέων της τουριστικής βιομηχανίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε απασχολούμενους σε  φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
  • Πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, με ευρύτερο υπόβαθρο την αειφόρο διαχείριση και τον βιώσιμο τουρισμό.
  • Φοιτητές συναφών αντικειμένων εκπαίδευσης προς το αντικείμενο του σχολείου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι υποψήφιοι να διαθέτουν:

  • Ακαδημαϊκές  γνώσεις στα αντικείμενα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος, αειφόρου ανάπτυξης και τουριστικής οικονομίας.
  • Επαγγελματικές γνώσεις συναφών αντικειμένων, περιβάλλοντος και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους
έως τις 13 Ιουλίου 2012.

  1. Τρόπος Λήψης Αιτήσεων:
  • Διαδικτυακά μέσω ιστοτόπου:
  • Από τη γραμματεία του Τμήματος «Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας», ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πλατεία Κάλβου 2, Τ.Κ. 29100, Ζάκυνθος
  1. Τρόπος Κατάθεσης Αιτήσεων:
  • Αυτοπροσώπως από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00 – 16:00, στη γραμματεία του Τμήματος «Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας», ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πλατεία Κάλβου 2, Τ.Κ. 29100, Ζάκυνθος.
  • Ταχυδρομικά στην ως άνω διεύθυνση, με την ένδειξη “Για Θερινό Σχολείο Βιώσιμου Τουρισμού σε Νησιωτικές Προστατευόμενες Περιοχές”, με ημερομηνία παραλαβής από το ΤΕΙ την 13/07/2012.
  • Μέσω e-mail στη διεύθυνση : th.aeiforia@gmail.com
Σε περίπτωση επιλογής οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη να προσκομίσουν ακριβή αντίγραφα των απαιτούμενων δικαιολογητικών πριν την έναρξη του θερινού σχολείου.

Πληροφορίες 



Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Θερινό Σχολείο για τη Βιολογική Αμπελουργία και Οινολογία



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θερινό Σχολείο για τη Βιολογική Αμπελουργία και Οινολογία

Η επιτυχημένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συνεχίζεται και το 2012 με μια σειρά Θερινών Σχολείων που απευθύνονται σε επιστήμονες και επαγγελματίες, σε μια ευρεία γκάμα επιστημονικών αντικειμένων.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων  διοργανώνει από τις 30 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου 2012, στην Κεφαλονιά, Θερινό Σχολείο με θέμα:

Βιολογική Αμπελουργία και Οινολογία
Ο σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι η παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στο αντικείμενο της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης. Το θερινό σχολείο στη βιολογική αμπελουργία και οινολογία επιδιώκει να συμπληρώσει και να εξειδικεύσει την εκπαίδευση του θερινού σχολείου βιολογικής γεωργίας και να δημιουργήσει καταρτισμένα στελέχη εργατικού δυναμικού που θα μπορούν να εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης προϊόντων αμπέλου.

Η συνολική διάρκεια του Θερινού Σχολείου Βιολογικής Αμπελουργίας και Οινολογίας θα είναι δύο (2) εβδομάδες, έξι (6) ώρες ημερησίως. Δικαίωμα Απουσιών: 6 ώρες (10% των ωρών παρακολούθησης). Στους συμμετέχοντες θα καταβληθεί μικτό επίδομα 4,00 € για κάθε ώρα κατάρτισης (συνολικά μικτά:  240 € κατ’ άτομο).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
  1. Φοιτητές συναφών αντικειμένων εκπαίδευσης προς το αντικείμενο του σχολείου.
  2. Πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, με ευρύτερο υπόβαθρο στην γεωπονική επιστήμη, στα συστήματα καλλιέργειας και διαχείρισης φυτικής παραγωγής, καλλιέργειας αμπέλου και παραγωγής οίνου και στις επιστήμες επεξεργασίας τροφίμων και προϊόντων αμπέλου.
  3. Εκπαιδευτικούς Β’-βάθμιας και Γ’-βάθμιας εκπαίδευσης με ειδικότητες συναφείς προς τα θέματα αμπελουργίας, οινολογίας αλλά και βιολογικής γεωργίας.
  4. Επιχειρηματίες από τον χώρο της βιολογικής γεωργίας. Κατά προτεραιότητα επιχειρηματίες από το χώρο της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, της παραγωγής οίνου αλλά και από τον ευρύτερο χώρο διαχείρισης αμπελώνων και της παραγωγής τους (παραγόμενων σταφυλιών και κρασιού αλλά και διαχείρισης παραπροϊόντων).
  5. Εργαζόμενους και στελέχη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ, κ.λπ. που ασχολούνται με θέματα καλλιέργειας αμπέλου αλλά και παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας προϊόντων αμπέλου. 
  6. Ερασιτέχνες ενδιαφερόμενους για οικιακής κλίμακας καλλιέργεια αμπέλου και παραγωγή οίνου με βιολογικές μεθόδους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι υποψήφιοι να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και να έχουν ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές γνώσεις στα ακόλουθα ευρύτερα γνωστικά πεδία: αμπελουργίας, οινολογίας, γεωπονίας, φυτικής παραγωγής, χημείας, επιστήμης τροφίμων. 


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους
έως τις 10 Ιουλίου 2012.

  1. Τρόπος Λήψης Αιτήσεων:
  • Διαδικτυακά μέσω ιστοτόπου: http://www.teiion.gr/index.php/el/anaouncements/481-----------a--.html
  • Από τη γραμματεία του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων (Δ/νση: Τέρμα Λεωφόρου Βεργωτή, ΤΚ 28100, Αργοστόλι, τηλέφωνο: 26710-27101).
  1. Τρόπος Κατάθεσης Αιτήσεων:
  • Αυτοπροσώπως από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00 – 13:00, στη γραμματεία του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων (Δ/νση: Τέρμα Λεωφόρου Βεργωτή, ΤΚ 28100, Αργοστόλι, Τηλέφωνο: 26710-27101)
  • Ταχυδρομικά στην ως άνω διεύθυνση, με την ένδειξη “Για το Θερινό Σχολείο Βιολογικής Αμπελουργίας & Οινολογίας”, με ημερομηνία παραλαβής από το ΤΕΙ 10/07/2012.
Σε περίπτωση επιλογής οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη να προσκομίσουν ακριβή αντίγραφα των απαιτούμενων δικαιολογητικών πριν την έναρξη του θερινού σχολείου.

Πληροφορίες :

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Θερινό Σχολείο Αειφορικής Τουριστικής Ανάπτυξης σε Νησιωτικές Παράκτιες Προστατευόμενες Περιοχές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 30/7/12 - 8/8/12



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θερινό Σχολείο Αειφορικής Τουριστικής Ανάπτυξης σε Νησιωτικές Παράκτιες Προστατευόμενες Περιοχές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 
30/7/12 - 8/8/12

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων  διοργανώνει από τις 30 Ιουλίου 2012 έως και τις 8 Αυγούστου 2012 (30/07/12 - 08/08/12), στη Ζάκυνθο, Θερινό Σχολείο με θέμα:
«Αειφορική Τουριστική Ανάπτυξη σε νησιωτικές Παράκτιες Προστατευόμενες Περιοχές».

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των συμμετεχόντων σε θέματα αειφόρου διαχείρισης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε νησιωτικές και Προστατευόμενες Περιοχές, με σκοπό να αποκτήσουν ικανότητες και δεξιότητες για την εφαρμογή νέων μοντέλων  βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης,  ακολουθώντας τις αρχές της αειφορίας.

Το Θερινό Σχολείο περιλαμβάνει  60 διδακτικές ώρες με  διαλέξεις γενικού και ειδικού αντικειμένου, επισκέψεις πεδίου και συναντήσεων εργασίας (workshops), οι οποίες αναπτύσσονται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός απουσιών των εκπαιδευόμενων είναι 6 ώρες (10% των ωρών παρακολούθησης). 

Προβλέπεται η απόδοση επιδόματος/ώρα κατάρτισης στους συμμετέχοντες. Ειδικότερα,  σε κάθε συμμετέχοντα μετά τη λήξη του Θερινού Σχολείου θα καταβληθεί μικτό επίδομα 4.00 € για κάθε ώρα κατάρτισης.

Οι θεματικές ενότητες  που θα καλύψει το Θερινό  Σχολείο είναι:

  • ΕΝΟΤΗΤΑ 1:  Τουρισμός και Περιβάλλον
  • ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη  και Νησιωτικό Περιβάλλον
  • ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Προστατευόμενες περιοχές και τουρισμός
  • ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
  • ΕΝΟΤΗΤΑ 5: Οργάνωση Workshopς
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε:

  • Πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών Πανεπιστημίων και Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο αντικείμενο της  Διαχείρισης Περιβάλλοντος, της  Αειφόρου Διαχείρισης και Ανάπτυξης, το Βιώσιμο Τουρισμό καθώς και άλλων  συναφών ειδικοτήτων.
  • Φοιτητές και τελειόφοιτους Πανεπιστημίων και Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συναφών ειδικοτήτων εκπαίδευσης προς το αντικείμενο του σχολείου.
  • Εργαζόμενους και στελέχη φορέων της τουριστικής βιομηχανίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, απασχολούμενους σε Φορείς Διαχείρισης παράκτιων προστατευόμενων περιοχών, σε εκπαιδευτικούς.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 13 Ιουλίου 2012 (13/07/12) με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00 – 16:00 στο γραφείο του Θερινού Σχολείου στο  κτίριο του Τμήματος «Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας», ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πλατεία Κάλβου 2, Τ.Κ. 29100, Ζάκυνθος (αίτηση και σε περίπτωση που επιλεγούν αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και επισυναπτόμενα ακριβή αντίγραφα τίτλων σπουδών, βεβαιώσεων προϋπηρεσίας).
  • Ταχυδρομικά στην ως άνω διεύθυνση, με την ένδειξη Για το Θερινό Σχολείο «Αειφορική Τουριστική Ανάπτυξη σε νησιωτικές Παράκτιες Προστατευόμενες Περιοχές», (αίτηση και σε περίπτωση που επιλεγούν αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και επισυναπτόμενα ακριβή αντίγραφα τίτλων σπουδών, βεβαιώσεων προϋπηρεσίας) με ημερομηνία αποστολής στο ΤΕΙ την 13/07/2012.
  • Μέσω e-mail στη διεύθυνση: th.aeiforia@yahoo.gr (αίτηση). Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης μέσω e-mail, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη να αποστείλουν ταχυδρομικά ακριβή αντίγραφα των απαιτούμενων δικαιολογητικών αφού επιλεγούν, πριν την έναρξη του θερινού σχολείου.


Πληροφορίες:

  • Κα Ντούζεβιτς ή κα Παράσχη, τηλ: 2695024941-2
  • http://www.teiion.gr (και ειδικότερα: http://www.teiion.gr/index.php/el/action3/478-------q-------a-q-.html)

ΣΑΜΗ : Ντουζ για.. τουριστικό βραβείο!!

Αναδημοσιεύουμε από το KefaloniaPress.

 
Aυτά είναι τα ντουζ της Σάμης κύριε Δήμαρχε Κεφαλονιάς, κύριε Πρόεδρε Σάμης και Αντιδήμαρχε.

Σας ευχαριστούμε που μας νοιάζεστε!!!!!!!!!

Λείπει μόνο το σαπούνι !!!!! Να μας το στείλετε σας παρακαλούμε!!!!!!!!! Διαφορετικά θα το κρατήσουμε από τα δημοτικά τέλη που μας ζητάτε ή από τα χρήματα του Λιμενικού Ταμείου για τα τραπεζοκαθίσματα.

Μπορείτε επίσης να τα βάλετε στην τράπεζα της Σάμης.

Όλα τα φτιάξατε κύριε Δήμαρχε τα δυο χρόνια που είστε Δήμαρχος!!!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!

Ευχόμαστε να είστε καλά εσείς και οι παρατρεχάμενοί σας να μας παρέχετε ακόμα περισσότερα!!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

Kefalonia Press: Τα δημοτικά ντουζ στη Σάμη έχουν κλείσει γιατί ο Δήμος δεν έχει λεφτά να προσλάβει υπάλληλο. Δημότες ζητάνε τα κλειδιά για να αναλάβουν δωρεάν την λειτουργία και την καθαριότητά τους για να εξυπηρετούνται τα μικρά σκάφη που πάνε στη Σάμη, και να κατεβαίνει κόσμος στο λιμάνι ώστε να έχουν κίνηση τα μαγαζιά. Ο Δήμος ακόμα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα.

Έτσι, προκειμένου να εξυπηρετούνται κάποιοι τουρίστες και περισσότερο για διαμαρτυρία κάποιοι βάλανε ντουζ στο φοίνικα. Πρέπει να ξέρετε ότι το πρώτο που θέλουν οι επιβάτες από τα ιστιοπλοϊκά μόλις φθάνουν σε ένα λιμάνι, είναι να ρίξουν νερό επάνω τους να φύγει η αλμύρα. Ούτε στο Αργοστόλι, ούτε στη Σάμη προσφέρεται αυτή η βασική υπηρεσία.

Πηγή:  http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=30481&Itemid=38

Λέγανε για τη Σάμη...... (2005)

Πλοηγώντας στο διαδίκτυο βρήκαμε το παρακάτω κείμενο, οι εντυπώσεις επισκεπτών στη Σάμη, το 2005.

Sami
Sitting as it does in a wide bay, Sami was once the island’s capital and is the sole survivor of Kefalonia’s four city states. Everyone knows, of course, that Sami was used to recreate a wartime Argostoli for the filming of Captain Corelli’s "Mandolin" in 2000. Being ardent fans of the film, Sami is therefore a must-see for us today.


We enter the town from the west and drive down the road towards the harbourside. “It’s a bit rundown,” says Caz, and I’m inclined to concur. Holes in the road, houses with shutters hanging off them, cars that look like they’ve just competed in (and lost) the local demolition derby, and a general air of tattiness: our image is fading rapidly...
The wide main square is where we leave the jeep to stroll along the harbourside. There are a few decent-looking tavernas here, all offering “catch of the day,” most hanging on till the last seconds of the summer to ensnare some late-season customers while they can. We see a few rundown-looking hotels and a couple of tourist shops, their stock now almost depleted.
Suddenly, there it is, can it be…? Yes, it is, it’s... CAPTAIN CORELLI’S SNACK BAR!! Half expecting to see Nicholas Cage and Penelope Cruz enjoying a doughnut, we stroll by only to be disappointed. Can this really be all that Sami has to offer? The answer to that is an astounding YES.
If ever a place got complacent and decided to rest upon its Hollywood laurels, then it’s here. It’s no surprise that the majority of British tour companies don’t even bother with Sami anymore, and I can’t say that we blame them.
I like to illustrate my journal entries with the maximum four photographs; I’m going to be hard-pressed here to find four things worthy of a picture. Fortunately, a fisherman ambles into view and I catch him with his bag of sardines as he mooches by. I do then find the pretty church up a side lane (that’s two then) and click away here.
We do “find” the central square that was mocked up as Argostoli, but no thanks to the local information boards. Maybe Sami feels that we don’t need telling?
Without wishing to appear flippant, there’s just one thing I can say about Sami: God help her if she ever experiences another earthquake, but at least there’s nothing much left to fall down or to be damaged.
Στην αρχή σκεφτήκαμε να μην το μεταφράσουμε, τουριστικό μέρος είμαστε, ξέρουμε να διαβάζουμε και να καταλαβαίνουμε αγγλικά. Aς ξεκινήσουμε όμως ανάποδα, και ας μεταφράσουμε την κατακλείδα του κειμένου:


Χωρίς να θέλω να φανώ επιπόλαιος, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορώ να πω σχετικά με τη Σάμη: Ο Θεός να την βοηθήσει αν ποτέ βιώσει ένα άλλο σεισμό, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει τίποτα να μείνει και πολλά να πέσουν ή να καταστραφούν.
Και σε άπταιστα ελληνικά: floor is open to comments!

Τι συμβαίνει ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Σάμης Σπύρο Κουνάδη και το Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση;

Αναδημοσιεύουμε από το e-Kefalonia.net.

e-mail απόγνωσης από αναγνώστη μας από τη Σάμη.

Τι συμβαίνει ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Σάμης Σπύρο Κουνάδη και το Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση;;; 

Πού είναι άραγε οι καλές μέρες του παρελθόντος, που οι δυο τους ήταν κολλητοί και συμφωνούσαν σε όλα;;;

Που πήγαν οι προσπάθειες για μια καλύτερη και αναβαθμισμένη Σάμη;;;

Η περιοχή μας, με όλη αυτήν την ανακατωσούρα στις σχέσεις των δύο ανδρών, έχει εγκαταλειφθεί και δεν φαίνεται κανένα φως στο τούνελ.

 Όσο για τους άλλους Σαμικούς δημοτικούς συμβούλους; Εξαφανισμένοι…!!! Κανένας και πουθενά….!!!

Θα πρέπει όμως όλοι αυτοί να γνωρίζουν ότι η Σάμη είναι μια «περήφανη» περιοχή και δεν ανέχεται τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες βέβαια μας πάνε πολλά χρόνια πίσω και δεν βοηθούν καθόλου στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε….

Αξίζει να αναφέρω ότι το παραθαλάσσιο γεφύρι που ενώνει τον Καραβόμυλο με τη Σάμη είναι σε άθλια κατάσταση… ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν γίνει κάποιο ατύχημα;;;

Επίσης, εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας είναι απλήρωτοι από πέρυσι…

Στη λίμνη Άκωλη η κατάσταση ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε βρωμιά….

Δήμαρχε, κάποτε ερχόσουν στη Σάμη και μας αποκαλούσες «αδέρφια» σου… αν το θυμάσαι, σε προκαλώ να κάνεις μια βόλτα από την περιοχή μας….

Εύχομαι και ελπίζω κάποιοι να ξυπνήσουν γρήγορα γιατί αν χάσουν το τρένο, άντε μετά να περιμένουν το επόμενο!!!

Αφήστε που αντί να τους πάει στη Σάμη, μπορεί να τους αφήσει στα μέσα της διαδρομής…

Με τιμή,Σ. Αμούργης

Πηγή: e-kefalonia.net

Το "Νυστέρι" του Ιουνίου


Σταχυολογούμε από το πρωτοσέλιδο:
  • Κλείστε το Νυστέρι - Ο Κρούσοσ στη φυλακή
  • Γκρίζα ζώνη - Ναρκωτικά και δουλειές
  • Άγνωστοι έβαψαν το Φανάρι
  • Στο Νοσοκομείο Τομογράφος τέλος!

Λεπτομέρειες και τα υπόλοιπα ...επί χάρτου, στο Νυστέρι που κυκλοφορεί ανάμεσά μας...

Η λειτουργία της Μελισσάνης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αναδημοσιεύουμε από το KefaloniaPress

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

Προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς:

Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε σε συνεδρίαση, (22η συνεδρίαση) στο Δημοτικό κατάστημα (Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» αίθουσα Αντίοχου Ευαγγελάτου) στις 21 Ιουνίου 2012 ημέρα Πέμπτη & ώρα 18:30 προκειμένου να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  1. Αποδοχή απόφασης ένταξης στον άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 της πράξης « Αγροτική οδοποιία στην πυρόπληκτη περιοχή Δ.Ε. Λειβαθούς. ΕΙΣ: Γρ. Προγραμματισμού 
  2. Τροποποίηση Προϋπολογισμού Δήμου Κεφαλλονιάς οικ. έτους 2012 για πληρωμή οφειλών βάσει δικαστικών αποφάσεων. ΕΙΣ: Οικονομική Υπηρεσία 
  3. Ανάληψη χρημάτων από το λογαριασμό του κληροδοτήματος Θεαγένους Τρομπέτα ΕΙΣ: Α/Δ κ. Ε. Θεοφιλάτος 
  4. Συζήτηση επί ενστάσεων για χορήγηση γαμήλιου δώρου από κληροδότημα θεαγένους Τρομπέτα . ΕΙΣ΅: Α/Δ κ/ Ε. Θεοφιλάτος 
  5. Έγκριση μελέτης για την προμήθεια υγρών καυσίμων και ελαιολιπαντικών και τροποποίηση προϋπολογισμού . ΕΙΣ: Οικονομική Υπηρεσία 
  6. Έγκριση μελέτης- διάθεσης πίστωσης – καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου: Ανόρυξη ερευνητικής γεώτρησης στη θέση : « Κουρνή/Φλαμπελου-Φακίστρα» Δ.Ε. Ερίσου Δ. Κεφαλονιάς ΕΙΣ: ΤΥΔΚ 
  7. Έγκριση μελέτης –διάθεσης πίστωσης – καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου : Γεωτεχνικές εργασίες υπαίθρου & εργαστηριακές δοκιμές στα πλαίσια της μελέτης αποχέτευσης Αγ. Δημητρίου& Αγ. Βασιλείου Δ.Ε. Παλικής. ΕΙΣ: ΤΥΔΚ 
  8. Έγκριση μελέτης : «Διαρρύθμιση ισογείου Θεάτρου για εγκατάσταση ΚΕΠ». ΕΙΣ: ΤYΔΚ 
  9. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής του έργου: « Αποχέτευση Παλικής (Δ.Δ. Ματζαβινάτα – Βουνί). ΕΙΣ: ΤΥΔΚ 
  10. Έγκριση μελέτης για το έργο : ” Υπηρεσίες λειτουργίας Λημνοσπηλαίου Μελισσάνης”. ΕΙΣ: Οικονομική Υπηρεσία 
  11. Απευθείας μίσθωση ακινήτου για χώρο στάθμευσης έξωθεν λιμνοσπηλαίου Μελισσάνης ΕΙΣ : Α/Δ κ. Σ. Σαββαόγλου 
  12. Εκμίσθωση ακινήτων Δ.Ε. Παλλικής ΕΙΣ: Α/Δ κ. Ε. Θεοφιλάτος 
  13. Έγκριση Ετήσιου Σχεδίου Δράσης Τουριστικής Προβολής 2012. ΕΙΣ: Α/Δ κ. Ε. Κεκάτος 
  14. Εργασίες καταγραφής υφιστάμενης κατάστασης δημοτικού φωτισμού της πόλης του Αργοστολίου ΕΙΣ: Οικονομική υπηρεσία 
  15. Επιχορήγηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κατά το άρθρο 202 του Ν. 3463 ΕΙΣ: Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Ν. Ανουσάκης 
  16. Εισήγηση επί της υπ αρίθμ. 52081/2011 αίτησης κ. Άννας Ραυτοπούλου – Μπάνου ΕΙΣ: Α/Δ κ. Δ. Πυλαρινός 
  17. Κυκλοφοριακή ρύθμιση στην Πλατεία Καμπάνας ΕΙΣ : Α/Δ Σ. Σαββαόγλου 
  18. Έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής . ΕΙΣ: Α/Δ κ. Σ. Σαββαόγλου 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Θυμάστε; Τί γίνεται με το μουσείο; (scripta manent)

Αύριο αρχίζει το καλοκαίρι με τον ήλιο να εισέρχεται στο ζώδιο του καρκίνου. Θυμηθήκαμε, λοιπόν, μια συνάντηση και αντίστοιχες δηλώσεις, πέρσι τον Σεπτέμβρη.

Η δήλωση προερχόταν από τον Αντιδήμαρχο Σάμης, κ. Σ. Κουνάδη, η οποία, όπως καταγράφηκε από το e-Kefalonia.net έλεγε τα ακόλουθα:

"Στο περιθώριο της χτεσινής συνάντησης του Δημάρχου κ. Α. Παρίση με καταστηματάρχες της Σάμης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Κουνάδης έκανε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση, σχετικά με το μουσείο της πόλης. Συγκεκριμένα είπε ότι η τελική μελέτη για την εσωτερική διαμόρφωση του κτηρίου, έχει κατατεθεί στην αρχιτεκτονική επιτροπή της πολεοδομίας και αναμένεται εντός του μηνός να έχει εγκριθεί. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι εργασίες με στόχο το καλοκαίρι του 2012 να είναι έτοιμο για το κοινό."


(Δείτε την περσινή ανάρτηση εδώ: http://sami-roupaki.blogspot.gr/2011/09/blog-post_24.html)


Επειδή λοιπόν το καλοκαίρι άρχισε, και εμείς δεν έχουμε δει να κινείται τίποτε, μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος τι γίνεται με το μουσείο;


Θα μπορούσε να πει κάποιος, βέβαια, ότι η δήλωση ήταν σαφής: ο στόχος ήταν το καλοκαίρι το μουσείο να είναι έτοιμο για το κοινό. 


Τα πράγματα είναι απλά: Δεν υπάρχει κοινό! Η Σάμη, τουριστικά είναι ανύπαρκτη!....

Κρουαζιέρες: σκέψεις και προβληματισμοί.


Σαν επαγγελματίας στην Αρχαία Ολυμπία πολλά χρόνια και έχοντας εμπειρία από το θέμα κρουαζιέρα εκεί θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις.

Προσωπικά δεν θα ήθελα να είμαι μάντης κακών αλλά είδαμε εικόνα (από το kefalonia press)  λιθόστρωτου με τρία κρουαζερόπλοια. Ερημιά και τα περισσότερα μαγαζιά άδεια και ‘’άσεφτα’’.

Το γιατί δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Στο Κατάκωλο ο κόσμος που μένει είναι λίγος σε σχέση με αυτούς που αγοράζουν την εκδρομή για Αρχαία Ολυμπία.

Και εδώ το ίδιο συμβαίνει. 

Άρα ο κόσμος φεύγει για Μελισσάνη Μύρτο κ.λ.π.  

Αυτοί που μένουν εδώ συνήθως δεν αγοράζουν τίποτα. 

Αυτοί που έχουν λίγα λεφτά αγοράζουν την εκδρομή ή παίρνουν ταξί, νοικιάζουν μηχανάκια και φεύγουν. 

Άσε που το μπαστούνι είναι τόσο μακρυά από την αγορά που οι περισσότεροι - ειδικά οι ηλικιωμένοι - αδυνατούν να κατέβουν.

Μήπως τελικά είναι καλύτερα κάποια κρουαζιερόπλοια ειδικά τα μικρότερα  να πιάνουν στη Σάμη ετσι ώστε οι εκδρομές να κατεβαίνουν στην πόλη για το μουσείο και shopping?

Τι νόημα έχει να έχουμε δύο μεγάλα καράβια την ίδια μέρα και ώρα να φεύγουν 45 λεωφορεία για εκδρομές και η πόλη να έχει ελάχιστο κόσμο και τα μαγαζιά άδεια…

Ελπίζω να μην σας κούρασα.

Παπαλάμπρος Λάμπρος.
Ρουπάκι: να θυμήσουμε προπέρσινη ανάρτηση για το θέμα, τις προσδοκίες και τις ...πλάνες που δημιουργεί το θέμα της κρουαζιέρας - αυτής της ειδικής κατηγορίας τουρισμού. 

Κρίση ....Αντιδημάρχου

Αναδημοσιεύουμε από το Kefaloniaphotonews.

Kρίση στις σχέσεις του αντιδήμαρχου Σπ. Κουνάδη και του Δήμαρχου για θέματα που έχουν σχέση με τη Σάμη. 


Όπως είπε ο Σπύρος Κουνάδης, η Σάμη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άσχημο χάλι, με τα χόρτα και την καθαριότητα. Ζήτησε  το ειδικό μηχάνημα για να καθαρίσει τη Σάμη και όπως του είπε ο Δήμαρχος είναι χαλασμένο και δεν γνωρίζει πότε θα φτιαχτεί.


Χολωμένος με τη συμπεριφορά του Δήμαρχου δημιούργησε, όπως λένε οι πληροφορίες μας, έντονο επεισόδιο στη Δημαρχία αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Σπύρος Κουνάδης σε μερικά  θέματα ψήφισε «παρών»  και άλλα τα καταψήφισε.
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήρθε ο  σύμβουλος του Δήμαρχου κ. Διον. Λυκούδης και είχε μακρά συζήτηση μαζί του.
Πηγή:  Kefaloniaphotonews