Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Ναπ. Μαραβέγιας: Eξευρωπαϊσμός στο Μεσογειακό Χώρο

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΕΞΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

Επιμέλεια: Ν. Μαραβέγιας
Έκδοση 2011, NOMIKH ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Σελ.: 360
ISBN: 978-960-272-817-8

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (210-3678800) κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Eξευρωπαϊσμός στο Μεσογειακό Χώρο» (σελ. 360) με επιμέλεια του Ναπολέοντα Μαραβέγια, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόχου της Έδρας Jean Monnet.

Ο Εξευρωπαϊσμός είναι μία έννοια ασαφής και αμφιλεγόμενη, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς συγγραφείς στην προσπάθεια να καταγράψουν, να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, όπου οι εθνικές πολιτικές, πρακτικές και συμπεριφορές επηρεάζονται λιγότερο ή περισσότερο από τη συμμετοχή των αντίστοιχων κρατών στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Ο Εξευρωπαϊσμός που προκύπτει από τις νομικές ή/και πολιτικές δεσμεύσεις του κράτους μέλους έναντι της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης είναι συγκεκριμένος και μπορεί να θεωρηθεί «αναγκαστικός» ή «άμεσος». Για παράδειγμα οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ε.Ε. με το Μνημόνιο για την αποπληρωμή των χρεών της, αποτελεί κορύφωση «αναγκαστικού» εξευρωπαϊσμού. Αντίθετα ο Εξευρωπαϊσμός που μπορεί να προκύπτει χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση του κράτους-μέλους είναι περισσότερο διάχυτος και μπορεί να θεωρηθεί «εθελοντικός» ή «έμμεσος».

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό το συλλογικό βιβλίο, ασχολούνται με πολλές από τις πιο πάνω εκδοχές του Εξευρωπαϊσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.