Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Αλ. Δεσύλλας: Έρευνα Πανεπιστημίου Αθηνών για τη Δημόσια Διοίκηση

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε στην χθεσινή του εμπεριστατωμένη ομιλία στο Επιμελητήριο Κέρκυρας ο συμπολίτης μας καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δονάτος, οι πολιτικές παρεμβάσεις αποτελούν τον ποιο αρνητικό παράγοντα στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης στη Χώρα μας.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που κράτησε τέσσερα χρόνια και διεξήχθη από το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την άμεση εποπτεία του κ. Δονάτου ,με στατιστική ανάλυση και με τους νόμους της Επιστήμης , σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.
Με συνέπεια ο βαθμός αξιοπιστίας της να αξιολογείται στο 95%.


Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις που αναπτύξαμε σε άρθρο μας , που δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2011 με τον τίτλο ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων σημειώναμε και τα εξής :
" …αναμφίβολα ο κομματισμός είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας .Δεν αφέθηκαν ποτέ ελεύθεροι οι κρατικοί λειτουργοί να αποκτήσουν την διαχρονικότητα και την υπευθυνότητα που έπρεπε να τους συνοδεύει ,προκειμένου να εκτελούν τα καθήκοντα τους, απερίσπαστοι και χωρίς παρεμβάσεις. Να αξιολογούνται και να κρίνονται ανάλογα με τα προσόντα τους και την απόδοση τους. Ακόμη και σήμερα που η απόδοση και η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού , θα έπρεπε να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα για έξοδο από την πολύμορφη κρίση που διανύουμε, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται και είναι πολλά τα παραδείγματα που θα μπορούσε κανείς να αναφέρει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ορίζονται ακόμα και με μισθό Δημοτικοί σύμβουλοι σε Δημοτικές Υπηρεσίες και σε Δημοτικές επιχειρήσεις και να υπογράφουν ακόμη και διοικητικές πράξεις. Η παρουσία επίσης πολυαρίθμων και με έμμισθη σχέση συμβούλων, συμπληρώνει τον ασφυκτικό κλοιό ,γύρω και πάνω από τους Υπηρεσιακούς παράγοντες………"

Το καθήκον όμως και η επιτυχία του κάθε επικεφαλής ενός φορέα του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, όπως βέβαια συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα , είναι να αξιοποιεί πρωτίστως το υπάρχον προσωπικό, να συνεργάζεται μαζί του ,να το κατευθύνει και να το αξιολογεί με αντικειμενικά κριτήρια.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι Υπηρεσίες του Δημοσίου διαθέτουν υπερεπάρκεια προσωπικού με σπουδές, γνώσεις και εμπειρία που μπορούν να προσφέρουν πολλά, αν αξιοποιηθούν σωστά.
Παρατηρούμε όμως ακόμη και σήμερα , που η οικονομική κατάσταση επιβάλλει για πρόσθετους λογους την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.

Οι διορισμένοι με προσωπικά και ενίοτε αδιαφανή κριτήρια σύμβουλοι να παραμερίζουν ,να περιθωριοποιούν και στην ουσία να αντικαθιστούν αξιόλογα στελέχη της Διοίκησης.
Οι λόγοι είναι προφανείς στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Είτε οι επικεφαλής κρατικών φορέων δεν έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους έχει ανατεθεί η έχουν τις προσωπικές τους στρατηγικές πέραν του Δημοσίου συμφέροντος και προσπαθούν να τις καλύψουν με εξαρτώμενους υποτακτικούς η έχουν αναλάβει δεσμεύσεις κάτω από το τραπέζι σε βάρος και πάλι του Δημοσίου συμφέροντος.

Θα πρέπει όμως το ταχύτερο να αντιληφτούν , ότι στις σημερινές τραγικές για την χωρά μας συνθήκες, σε όποια και από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις και αν ανήκουν, τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας δίνουν δυνατότητες που ενδεχομένως δεν έχουν υπολογίσει.

Αλέκος Δεσυλλας 26 /05/2011
τ. βουλευτής Κερκύρας
alekosdesillas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.