Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης - ΛΕ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων

Σύλλογος Φιλομήρων: Σας παραθέτουμε την επιστολή όπως δήμοσίευτηκε στο www.Ithacanews.gr

Ο ΔΝΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕ΄ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤ «ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ»

Σχετικά με το δημοσίευμα των «Φιλομήρων Ιθάκης» που θέσατε υπόψη μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

  1. Πρόκειται για ανεύθυνο δημοσίευμα αναρμόδιου φορέα που μονίμως δημιουργεί προβλήματα σχετικά με την υπόθεση του «Ανακτόρου του Οδυσσέα» στον Άγιο Αθανάσιο Ιθάκης. 
  2. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται ελήφθησαν παράνομα σε ώρα που το συνεργείο, που πραγματοποιεί τη δοκιμαστική ανασκαφή στο χαντάκι της περίφραξης του απαλλοτριωμένου αρχαιολογικού χώρου δεν εργαζόταν, ίσως Παρασκευή 13/5 απόγευμα. 
  3. Το δημοσίευμα περιήλθε στην αντίληψη μας τυχαία το Σάββατο 14/5 το πρωί.

Για την αποκατάσταση των πραγμάτων αναφέρομε υπεύθυνα τα εξης:

Η δοκιμαστική ανασκαφή πραγματοποιείται ύστερα από έγκριση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημειων, με ευθύνη και επίβλεψη του προϊσταμένου της ΛΕ΄ΕΠΚΑ, με υπεύθυνο εργασίας πεδίου τον έμπειρο αρχαιολόγο Γεράσιμο Λιβιτσάνη, καλό γνώστη όλων των αρχαιολογικών δεδομένων της περιοχής, ο οποίος προσλήφθηκε από το δήμο Ιθάκης, που χρηματοδοτεί το έργο, ύστερα από πρόταση της Εφορείας.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας -που έχει ήδη μεταβεί τέσσερις φορες σε διάστημα ενός μήνα στην Ιθάκη- έχει συνεχή ενημέρωση για την πορεία της δοκιμαστικής ανασκαφής, η οποία ολοκληρώνεται πιθανόν μέχρι το τέλος του Μαίου ή τις αρχές του Ιουνίου, οπότε και θα είμαστε σε θέση να καταθέσομε την αναλυτική αναφορά μας.

Ωστόσο για την αποφυγή παρερμηνειών και εντυπώσεων που δημιουργούνται, αναφέρομε υπεύθυνα ότι η διατύπωση.

α) «οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων - ποιων αληθεια;- χρονολογούν το εύρημα στη μυκηναική εποχή με εμφανή στοιχεία μεταγενέστερων περιόδων (sic)!" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

β) επισης η διατυπωση ότι «οι αρχαιολόγοι - ποιοι αληθεια;- προβληματίζονται για το εάν το τείχος περικλείει την ακρόπολη του οδυσσειακού ανακτόρου» προφανώς αντανακλά, όπως και η προηγούμενη, τη γνωστή άποψη των ανασκαφέων του Αγίου Αθανασίου, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί υπεύθυνα σε επίσημη αναφορά τους, και δεν εχει πείσιει κανένα σοβαρό αρχαιολόγο!.

γ) Ύστερα από τα παραπάνω, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσομε υπευθυνα οτι οι αρχαιότητες που εχουν αποκαλυφθεί κατα τη δοκιμαστική ανασκαφή -που, ας σημειωθει, γινεται με ιδιαιτερη προσοχή και φτάνει μέχρι το στέρεο βράχο και/ή το αργιλικό υπόστρωμα- για την κατασκευή της περίφραξης του χώρου στον Αγιο Αθανάσιο (το λεγόμενη χωρίς καμιά τεκμηρίωση «Σχολή Ομήρου») είναι τοίχοι περιβόλου και όχι «τείχη οχύρωσης» και όλα τα κινητά ευρήματα, κυρίως όστρακα αγγείων και κεραμίδες, χρονολογούνται από το τέλος του 3ου π.Χ. και ύστερα, δηλαδή στην υστεροελληνιστική και κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο.

Τμήματα αυτών των τοίχων έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν από παλιότερους ανασκαφείς. Τα ευρήματα μελετώνται εντατικά και σε πολύ σύντομο χρόνο θα κατατεθεί ιεραρχικά η τεκμηριωμένη αναφορά των αποτελεσμάτων της ανασκαφής, και εν συνεχεία, αν η αρμόδια προίσταμενη αρχη εγκρίνει, θα ενημερωθεί ευρύτερα το κοινό.

Πάντως ο υπογράφων δεν ρωτήθηκε από κανενα μεσο ενημερωσης και, κατά παγια τακτική, δεν ειναι υποχρεωμενος να ενημερώσει κανενα αναρμόδιο και ανεύθυνο φορέα, για να προστατέψει το κύρος και τη σοβαρότητα της υπόθεσης, αλλα και της υπηρεσίας, από την παραπληροφόρηση και τις ανεύθυνες ενέργειες που βλάπτουν μάλλον ή προωθουν την αρχαιολογικη έρευνα και την ιστορική αλήθεια.

Δρ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Διευθυντής ΛΕ΄ ΕΠΚΑ

Σύλλογος Φιλομήρων: Για όσους δεν διάβασαν τη Ανάρτηση μας στις 13/5, σας την παρουσιάζουμε ξανά, ώστε να γνωρίζετε σε τι αναφέρεται-απαντάει ο κ. Βασιλάκης.

ΤΕΙΧΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΤΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ»

Νέα ανακάλυψη στον Αϊ Θανάση – Σχολή Ομήρου, Ιθάκης. Τμήμα τείχους εντοπίστηκε κατά την διάρκεια εργασιών περίφραξης του χώρου από συνεργείο του Δήμου & της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Το «τείχος» διασχίζει κάθετα τον χωματόδρομο ο οποίος οδηγεί στην περιοχή. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων χρονολογούν το εύρημα στη μυκηναϊκή εποχή με εμφανή στοιχεία μεταγενέστερων περιόδων. Επίσης, οι αρχαιολόγοι προβληματίζονται για το εάν το τείχος που βρέθηκε είναι τμήμα του τείχους που περικλείει την ακρόπολη του Οδυσσειακού ανακτόρου; Η συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας θα δείξει!

Με την ευκαιρία σας ενημερώνουμε ότι στην τελευταία συνέλευση του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Σπύρο Αρσένη . αντιπρόεδρο τον Νίκο Αλεξανδρόπουλο, γραμματέα τον Μάκη Παξινό, ταμία τον Γιάννη Μαρμάρη, έφορο τον Σωτήρη Κουβαρά και αναπληρωματικό μέλος τον Γιάννη Ανδριανάτο. Τέλος, ο σύλλογος συμμετέχει στη νέα ανασκαφική έρευνα με το ποσό των 3000ευρώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ «ΕΥΧΕΙΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»

Σύλλογος Φιλομήρων: Πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΔΣ Σπύρου Αρσένη:

"Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.