Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

M. Φόρτες στο LefkadaPress: « Στην Αυτοδιοίκηση οι ευρύτερες συνεργασίες επιβάλλονται»

Μάκης Φόρτες, στο Lefkadapress
« Στην Αυτοδιοίκηση οι ευρύτερες συνεργασίες επιβάλλονται»

Ο Μάκης Φόρτες υπηρετεί πάνω από είκοσι χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα περισσότερα από αυτά ως δήμαρχος Αργοστολίου. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και από την μεγάλη αλλαγή στον Αυτοδιοικητικό χάρτη που λέγεται «Καλλικράτης». Οι φήμες για το τι θέλει να κάνει σε σχέση με την περιφέρεια ταξιδεύουν όλο αυτό το διάστημα από νησί σε νησί στο Ιόνιο. Το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και δεν έθεσε υποψηφιότητα πυροδότησε διάφορα σενάρια. Λίγο πριν λοιπόν ανακοινωθούν οι υποψήφιοι μια κουβέντα μαζί του τη θεωρήσαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Μίλησε ανοιχτά για όλους και για όλα.

Lefkadapress: κ. Φόρτε είστε άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και το όνομά σας ακούγεται έντονα από την αρχή των διεργασιών για τις υποψηφιότητες «Καλλικράτη». Ενδιαφέρεστε για την Περιφέρεια;

Απάντηση: Το ενδιαφέρον μου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τώρα που έγινε αιρετή δεν έρχεται από το πουθενά. Δεν έρχεται καιροσκοπικά και κυρίως δεν είναι «επιστρατευμένο ενδιαφέρον» εν όψει των πρώτων περιφερειακών εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβρη. Είναι ένα ενδιαφέρον που έρχεται μέσα από πολύχρονη και διαρκή δράση για τη συνοχή της Περιφέρειας και τον αιρετό χαρακτήρα της, την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών της και την εφαρμογή των αρχών της νησιωτικότητας ισότιμα σε όλα τα Ελληνικά νησιά.

Lefkadapress: Δεν καταθέσατε υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ για να πάρετε χρίσμα. Σημαίνει κάτι αυτό;

Απάντηση: Έχω 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων τα 12 Δήμαρχος Αργοστολίου, τα περισσότερα στα ανώτερα αυτοδιοικητικά όργανα (ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ) και όλα στα όργανα της Περιφέρειας. Η κομματική μου τοποθέτηση στο ΠΑΣΟΚ είναι σε όλους γνωστή και ποτέ δεν την έκρυψα. Αυτή η προσωπική μου ιστορία στην πολιτική και ειδικά στην αυτοδιοίκηση, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να μην επιδιώξω το κομματικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ (ή όπως αλλιώς θέλουν να το παρουσιάσουν) για την Περιφέρεια. Στο μέσο μιας πρωτοφανούς και γενικευμένης κρίσης, ο καθένας οφείλει να πάρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί γι’αυτό το νέο θεσμό. Τώρα θα αποδειχθεί η συνέπεια των όσων έπραττε και διεκήρυττε ο καθένας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την αυτοδιοίκηση τόσα χρόνια. Προσωπικά εκτιμώ ότι η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή για την κατάκτηση της περιφερειακής συνείδησης είναι το πρωτεύον και όχι η κομματική συνοχή. Και κάτι ακόμη που έχει ιδιαίτερη αξία. Ένας Περιφερειάρχης, εκλεγμένος με το κομματικό χρίσμα σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει την όξυνση των προβλημάτων από την οικονομική κρίση και το μόνο που θα προσφέρει είναι άλλοθι στα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος και των τοπικών υποθέσεων.

Lefkadapress: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με το κόμμα το οποίο τιμήσατε και σας τίμησε τόσα χρόνια;

Απάντηση: Όταν είσαι σ’ένα κόμμα πρέπει να ξέρεις, πως στο κόμμα δίνεις ό,τι μπορείς και παίρνεις ό,τι θέλει.

Lefkadapress: Οι φήμες ότι μπορεί να σας στηρίξει η Ν.Δ. αληθεύουν;

Απάντηση: Η απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούν ότι δήθεν θα πάρω χρίσμα (ή στήριξη ή όπως αλλιώς…) από τη Ν.Δ., είναι το αυτονόητο. Δεν αρνήθηκα το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ για να το πάρω από τη Ν.Δ.! Με την ευκαιρία όμως της ερώτησης. Όταν μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές, οι συνεργασίες ευρύτερων του ενός κομματικού και πολιτικού χώρου πολιτικών δυνάμεων, επιβάλλονται. Αυτή η αρχή ισχύει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και όπου υπάρχει αυτοδιοίκηση. Στην Κεφαλονιά για παράδειγμα, αυτού του είδους οι συνεργασίες αποτελούν εθιμικό δίκαιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του’80, με τελευταία περίπτωση πριν 4 χρόνια στις Νομαρχιακές εκλογές. Συζήτηση λοιπόν για την Περιφέρεια προφανώς και γίνεται, αλλά δίχως κομματικά «καπέλα» και σε όλο το πολιτικό φάσμα. Γι’αυτό και σε κάθε ευκαιρία τονίζω, πως η προοπτική για την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων βρίσκεται στη σύγκλιση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων. Τα κόμματα ας κάνουν ό,τι θέλουν, μόνο που θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη αυτά που στα λόγια διακηρύττουν για την αυτοδιοίκηση.

Lefkadapress: Ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να έχει τύχη σε αυτές τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης;

Απάντηση: Προσωπικά δεν μιλάω για «ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο», ούτε και για «υπερκομματικό». Είναι έννοιες παρεξηγημένες και εν πολλοίς προσχηματικές. Και στις τρεις τετραετίες μου στο Δήμο Αργοστολίου είναι γνωστό ότι είχα (μόνο) την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Όμως όλοι γνωρίζουν πως και στο Δήμο και στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης την ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ, αλλά και στα περιφερειακά όργανα (Περιφερειακό συμβούλιο και επιτροπές παρακολούθησης των ΠΕΠ), είχα πάντα ανεξάρτητη φωνή και υπερκομματική δράση. Η απόδειξη είναι όχι μόνο τα υψηλά, και από όλους τους κομματικούς χώρους, ποσοστά που έπαιρνα, αλλά και η άριστη συνεργασία και φιλία μου με συναδέλφους από όλα τα κόμματα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα όμως να συγκλίνουν ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις που αποδεδειγμένα ενδιαφέρονται για την Περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση, από να διακηρύσσεται η ανεξαρτησία του ψηφοδελτίου για προεκλογικές σκοπιμότητες όπως συνηθίζεται.

Lefkadapress: Τις φήμες ότι στις Περιφέρειες, ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, μιλάει για υποψήφιους «προσωπικότητες» της πολιτικής ζωής, πως τις σχολιάζεται;

Απάντηση: Όλοι οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προσωπικότητες (δίχως μάλιστα εισαγωγικά) της πολιτικής ζωής. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε αυτούς. Ούτε φυσικά σε αυτούς που κάποιοι αποκαλούν «εισαγόμενους». Το πρόβλημα βρίσκεται στη λογική επιστράτευσης «λαμπερών» και «ηχηρών» ονομάτων για τις εκλογικές ανάγκες των κομμάτων στην αυτοδιοίκηση. Έτσι λοιπόν και για τα Ιόνια κυκλοφορούν φήμες για επιστράτευση (γιατί περί αυτού πρόκειται) κομματικών στελεχών από την κεντρική πολιτική σκηνή, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και επιλεγμένων από το Αθηναϊκό κομματικό σύστημα, με χαρακτηριστικό «πολιτικό» προσόν τους την ευκολία «να πηγαίνουν το (κομματικό) γράμμα». Και μόνο η σκέψη για τέτοιων προσόντων «σωτήρες υποψήφιους», είναι προσβολή για τους πολίτες. Η επιστράτευση, αποτυχημένων υπουργών που έχουν προκαλέσει το πανελλήνιο, με την ανικανότητά τους, το βίο και την πολιτεία τους ή παρηκμασμένων πολιτικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής, θα είναι ντροπή για όλους και πράξη υποτέλειας του τοπικού πολιτικού συστήματος στα κομματικά κέντρα των Αθηνών. Μπορείς να κατανοήσεις όλους εκείνους που έχουν γαλουχηθεί με την κομματική νομιμοφροσύνη, ακόμη και αν προστρέχουν στο κόμμα όποτε το έχουν ανάγκη, αλλά όχι και να συμμεριστείς εν έτει 2010 όσους υποστηρίζουν τη λογική των επιστρατευμένων υποψηφίων και «το κομματικό καπέλο» στις τοπικές κοινωνίες.

Lefkadapress: Το όνομα Άντζελα Γκερέκου τι σας λέει ως πρόταση για την Περιφέρεια;

Απάντηση: Αν το ζητούμενο είναι μια υποψηφιότητα για το κόμμα και όχι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, φυσικά και δεν λέει τίποτα η υποψηφιότητα της Άντζελας Γκερέκου για τους Επτανήσιους! Κάπως έτσι έχει τεθεί ήδη το δίλημμα των πρώτων Περιφερειακών εκλογών: «Το ζητούμενο είναι, το χρώμα που θα έχουν το βράδυ της Κυριακής 7ης Νοεμβρίου τα Ιόνια Νησιά ή ο Περιφερειάρχης που θα εκλεγεί ;»

Lefkadapress: Από την Λευκάδα δήλωσε υποψηφιότητα ο Παναγιώτης Σκληρός, φίλος σας και συνάδελφος από τα παλιά. Πως κρίνετε την υποψηφιότητα;

Απάντηση: Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει, που ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ πριν να ολοκληρωθούν οι κομματικές διαδικασίες δηλώνει …υποψήφιος, όπως λέτε. Όμως, όλες οι υποψηφιότητες, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει το κεντρικό ΠΑΣΟΚ, είναι….υποψήφιες για την υποψηφιότητα του κόμματος. Οπότε και δεν έχει νόημα να κρίνω μια υποθετική υποψηφιότητα.

Lefkadapress: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Παναγιώτη Σκληρό;

Απάντηση: Αν σας έλεγα ότι είναι καλές, θα έλεγα ένα πολιτικάντικο ψέμα. Οι φιλίες συνήθως δοκιμάζονται και κρίνονται πάντα στην πράξη. Και μια και μιλάμε για φιλίες, προσωπικά έχω αποδείξει πάμπολλες φορές ότι πρώτα και πάνω από την πολιτική σκοπιμότητα και την κομματική νομιμοφροσύνη βάζω την προσωπικές σχέσεις. Όπως για παράδειγμα, το 2006 και το 2008…. και ο νοών νοείτω. Με τον Παναγιώτη πάντως, να είστε βέβαιοι, ότι δεν χώρισαν οι δρόμοι της φιλίας και της πολιτικής σχέσης.

Lefkadapress: Εάν θα είστε υποψήφιος θεωρείτε ότι έχετε προσβασιμότητα στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου;

Απάντηση: Προφανώς και υπάρχει – πολύ καλή, θα έλεγα – προσβασιμότητα σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Αλλά έτσι και αλλιώς με το σχέδιο «Καλλικράτης» κάθε συνδυασμός προβλέπεται να έχει υποχρεωτικά αναλογική (με τον πληθυσμό) εκπροσώπηση κάθε περιφερειακής ενότητας. Συγκεκριμένα, 22 από την Κέρκυρα (μέχρι 33), 4 από τη Λευκάδα (μέχρι 6), 1 από την Ιθάκη (μέχρι 2), 7 από την Κεφαλονιά (μέχρι 11) και 7 από την Ζάκυνθο (μέχρι 11). Και δεν είναι καθόλου θετικό που έγινε εν μέρει αποδεκτή η πρόταση που δημόσια είχα καταθέσει για την αυτόνομη αντιπροσώπευση στο περιφερειακό συμβούλιο των μικρών νησιών της Περιφέρειας. Μόνο η Ιθάκη θα εκπροσωπείται και όχι τα άλλα μικρά νησιά της Λευκάδας και της Κέρκυρας. Έτσι θα αποτελεί δημοκρατικό έλλειμμα στο περιφερειακό συμβούλιο η απουσία της φωνής των μικρών νησιών της Λευκάδας (Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός) και της Κέρκυρας (Παξοί, Μαθράκι, Ερείκουσσα, Οθωνοί).

Lefkadapress: Θα έχει τύχη ένας μη Κερκυραίος υποψήφιος;

Απάντηση: Προφανώς και έχει τύχη ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης μη Κερκυραίος, ακόμη και από τα μικρονήσια της Περιφέρειας. Η καταγωγή θα παίξει κάποιο ρόλο, αλλά όχι και τον κυρίαρχο. Άλλα κριτήρια θα βαρύνουν, όπως η ικανότητα στη διοίκηση, η αυτοδιοικητική εμπειρία, η αναγνωρισιμότητα σε όλα τα νησιά, η θέση του για την Περιφέρεια, οι πολιτικές του σχέσεις με όλους τους χώρους, η θέση του για το μέλλον της Περιφέρειας κ.λ.π. Μπορεί για παράδειγμα να φανταστεί κανείς ένα αποτυχημένο πολιτικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής να διεκδικεί την Περιφέρεια και αυτό το κριτήριο για τις ικανότητές του να έπεται της καταγωγής του; Όσον αφορά το μύθο της καταγωγής, έχω πει και άλλες φορές, πως αν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χρειάζεται την Κέρκυρα και η Κέρκυρα χρειάζεται την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Και αυτό το γνωρίζουν πολλοί καλά οι Κερκυραίοι! Όσοι υποτιμούν το πολιτικό ένστικτο των Κερκυραίων κάνουν μεγάλο λάθος!

Lefkadapress: Ποιος και πόσο καθοριστικός πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο νέος ρόλος του Περιφερειάρχη;

Απάντηση: Ο νόμος 3852/2010, γνωστός ως σχέδιο «Καλλικράτης», δίνει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στον Περιφερειάρχη με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο άρθρο 159 και αλλού, τόσο που κάποιοι μιλάνε για Περιφερειαρχικοκεντρικό σύστημα. Προσωπικά, πιστεύω ότι σωστά «ο Καλλικράτης» καθιστά τον Περιφερειάρχη ως το κυρίαρχο όργανο της Περιφέρειας. Ένας θεσμός για να είναι ισχυρός, πρέπει να έχει τον επικεφαλή και ισχυρό μα και αδιαμφισβήτητο. Βέβαια οι νόμοι κρίνονται στην πράξη από τους ίδιους τους ανθρώπους. Ένας πετυχημένος Περιφερειάρχης θα συμπαρασύρει στην επιτυχία και τον «Καλλικράτη» στην Περιφέρειά του. Αυτός που έχει από το νόμο διακοσμητικό ρόλο είναι ο άμεσα εκλεγόμενος αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αποκτά ουσιαστικό ρόλο μόνο….αν το θέλει ο Περιφερειάρχης που δυνητικά του μεταφέρει ό,τι αρμοδιότητες επιθυμεί. Ο θεσμός του άμεσα εκλεγόμενου αντιπεριφερειάρχη είναι προφανές ότι δημιουργήθηκε αντισταθμιστικά προς την κατάργηση του θεσμού του Νομάρχη και μάλλον για να εξασφαλίσει την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων από τους εν ενεργεία Νομάρχες – όπως και έγινε.

Lefkadapress: Πως κρίνετε την πορεία της Περιφέρειας σήμερα και τι βλέπετε να παραλαμβάνει ο πρώτος αιρετός;

Απάντηση: Τα Ιόνια Νησιά, θέλουν δεν θέλουν, κινούνται στο μήκος κύματος της οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Έχουμε μια Περιφέρεια με αναπτυξιακό έλλειμμα και περιβαλλοντική υποτίμηση. Με εγκληματική καθυστέρηση του ΕΣΠΑ και τελμάτωση των δημοσίων επενδύσεων. Πρώτη πανελλαδικά στην ανεργία και τη βαριά της βιομηχανία, τον τουρισμό, στον κατήφορο της αποσύνθεσης. Μια Περιφέρεια που εν τη γενέσει της είναι θνησιγενής, αφού «με τη λήξη του ΕΣΠΑ (το 2013) επανακαθορίζονται τα όρια των 13 Περιφερειών του Καλλικράτη»! Μια Περιφέρεια που η συνοχή της κινείται στην κόψη του ξυραφιού και που η περιφερειακή συνείδηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη έννοια. Μια Περιφέρεια που ως θεσμός έμελλε να βιώσει την πιο ανώμαλη περίοδο της ιστορίας της στη δύση της κρατικής της υπόστασης, έτσι που θα την σημαδεύει και στην αιρετή μορφή της. Η συνεχιζόμενη συγκάλυψη της υπόθεσης από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, απλά προσφέρει στην γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Ιδιαίτερα όταν η επιχειρηθείσα λύση στο αδιέξοδο που περιήλθε η Περιφέρεια προέρχεται από ένα αποτυχημένο παρελθόν, δεν είναι και ό,τι το καλλίτερο για την αξιοπιστία των θεσμών, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης των θεσμών. Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων άρχισε να λειτουργεί οκτώ (!) μήνες μετά τις εκλογές, δεν περιποιεί τιμή για όσους όχι μόνο ευθύνονται, αλλά και ανέχτηκαν αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Αυτή, δυστυχώς, είναι η προίκα του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη!

Lefkadapress: Ποια νομίζετε πως είναι η ευθύνη του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη; Υπάρχει αισιόδοξο μήνυμα;

Απάντηση: Σε ένα θλιβερό σκηνικό και με μια θλιβερή προίκα, ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του έχουν την ευθύνη, πρώτα και κύρια, «να στήσουν» την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων ως αιρετό θεσμό, να της δώσουν θεσμική οντότητα. Να φροντίσουν για την εξέλιξη των προγραμμάτων και την ανάπτυξη των νησιών, να εξασφαλίσουν τη συνοχή της Περιφέρειας, να εμπεδώσουν και να σφυρηλατήσουν την περιφερειακή συνείδηση στους πολίτες. Μα πάνω απ’όλα έχουν την ευθύνη να κρατήσουν ζωντανή «με νύχια και δόντια» την ίδια την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μετά το 2014. Ουδείς πάντως θα ήθελε να είναι ο πρώτος …και ο τελευταίος Περιφερειάρχης και να μείνει στην ιστορία ως ο ιδανικός αυτόχειρας των Ιονίων Νήσων! Έτσι τουλάχιστον πιστεύω….. Σήμερα όλοι εμείς οι ενεργοί πολίτες της Επτανήσου, πρέπει να οδηγήσουμε τα νησιά μας στην ιεράρχηση υψηλών προτεραιοτήτων για τις Περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Η μεγάλη ιστορία των Επτανήσων και οι παρακαταθήκες του Ριζοσπαστισμού, δεν επιτρέπουν χαμηλές προσδοκίες για το νέο θεσμό. Ο πήχης των οραμάτων μας πρέπει να μπει ψηλά. Ακόμη και αν η Περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, το πιο αισιόδοξο μήνυμα που μπορεί να σταλεί είναι αυτό που είχα πει στο παρελθόν – στις δύσκολες για τη συνοχή της περιφέρειας εποχές – «ακόμη και αν δεν υπήρχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα έπρεπε να δημιουργηθεί»!

Βιβιάννα Βαρδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.