«Δυστυχώς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι θνησιγενής εν τη γενέσει της, αφού με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ το 2014, θα γίνει επανακαθορισμός των ορίων και των δεκατριών Περιφερειών. Συνεπώς, το στοίχημα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου είναι αν θα συνεχίσει ή όχι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μετά τη λήξη της πρώτης θητείας την 31η Αυγούστου 2014», τονίζει με έμφαση στην εφημερίδα μας ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες, ο οποίος καθιστά σαφές ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει το αξίωμα του Περιφερειάρχη, μέσα από τη σύγκλιση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και ένα αυτοδιοικητικό σχήμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα κόμματα, με τα ολιγάριθμα κομματικά κατεστημένα των Αθηνών αλλά και της επαρχίας, έχουν την κύρια ευθύνη για την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο έμπειρος Κεφαλλονίτης πολιτικός ανοίγει τα χαρτιά του εκφράζοντας την άποψη ότι η σύγκλιση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων πρέπει να λάβει χώρα από την πρώτη Κυριακή, καθώς και ότι οι συνεργασίες πρέπει να γίνουν από τώρα και εις γνώσιν του λαού, διευκρινίζοντας ότι συζητά, ήδη, στο φως και όχι στο σκοτάδι της επομένης των εκλογών της πρώτης Κυριακής, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας και της Αριστεράς, που έχουν να πουν κάτι για την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, ο κ. Φόρτες αναφέρει ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη από λαμπερά πρόσωπα και ‘σωτήρες’ εξ Αθηνών», ότι δε λέει τίποτα στους Επτανήσιους η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άντζελας Γκερέκου, ότι το παρελθόν και το μέλλον της Περιφέρειας βρίσκεται στο μέγεθος των δεσμών που έχουν αναπτύξει οι πολίτες της, καθώς και ότι είναι εκτός πραγματικότητας η υποχρεωτική καταγωγή του αιρετού Περιφερειάρχη από την πιο ισχυρή πληθυσμιακά περιοχή, την Κέρκυρα.
«Θνησιγενής εν τη γενέσει της η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών»!
Ποια η γνώμη σας για την πορεία της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών και σε τι θα την ευνοήσει ο «Καλλικράτης»;Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές δομές. Σήμερα, έχουμε την Περιφέρεια ως κρατική αποκεντρωμένη μορφή, με Περιφερειάρχη κυβερνητικό στέλεχος και Περιφερειακό Συμβούλιο από εκπροσώπους φορέων να συνεδριάζει «στη χάση και τη φέξη» και, μάλιστα, δίχως αρμοδιότητες. Από 1ης Ιανουαρίου θα υπάρξει η Περιφέρεια, ως δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, με άμεσα εκλεγμένο τον Περιφερειάρχη και το 41μελές Περιφερειακό Συμβούλιο, με πάνω από τριακόσιες αρμοδιότητες και αρκετές επί πλέον, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της.
Δυστυχώς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι θνησιγενής εν τη γενέσει της, αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών «με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ (το 2014), θα γίνει επανακαθορισμός των ορίων και των δεκατριών Περιφερειών».
Συνεπώς, το στοίχημα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου είναι αν θα συνεχίσει ή όχι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μετά τη λήξη της πρώτης θητείας την 31η Αυγούστου 2014. «Ο Καλλικράτης» δημιούργησε, στα Ιόνια, την Περιφέρεια, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχτεί μια μεγάλη πολιτική απάτη, αν ο πρώτος Περιφερειάρχης είναι και ο τελευταίος. Αν ο πρώτος Περιφερειάρχης αποδειχθεί ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, για να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του νέου θεσμού.
«Διεκδικώ το αξίωμα του Περιφερειάρχη, μέσα από τη σύγκλιση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και ένα αυτοδιοικητικό σχήμα»!
Έχετε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αξίωμα του Περιφερειάρχη, αλλά έχετε δηλώσει ότι δεν επιθυμείτε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, γιατί τα κόμματα έχουν χρεοκοπήσει. Θεωρείτε ότι θα έχει τύχη ένα αυτοδιοικητικό σχήμα;
Το ενδιαφέρον που έχω εκδηλώσει είναι να διεκδικήσω το αξίωμα του Περιφερειάρχη, μέσα από τη σύγκλιση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και ένα αυτοδιοικητικό σχήμα. Προς το παρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πολλών συμπολιτών, απ’ όλα τα νησιά και απ’ όλους τους πολιτικούς και κομματικούς χώρους.
Δεν ξέρω αν τα κόμματα έχουν χρεοκοπήσει. Όμως, ξέρω πως τα κόμματα, με τα ολιγάριθμα κομματικά κατεστημένα των Αθηνών αλλά και της επαρχίας, έχουν την κύρια ευθύνη για την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.
Γι’ αυτό και σε αυτές τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, το ελάχιστο που έχουν να πράξουν τα κόμματα, ως πυλώνες του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, είναι να φανούν συνεπή με τα όσα διακηρύττουν για την ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης.
Τα κόμματα θα πρέπει να αποδείξουν πως το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου δεν επικεντρώνεται το ενδιαφέρον τους στο χρώμα του χάρτη των Ιονίων και των άλλων περιοχών, αλλά στην ποιότητα και τις ικανότητες των ανθρώπων που θα εκλεγούν να υπηρετήσουν το νέο θεσμό.
«Ο συνεργασίες της δεύτερης Κυριακής είναι συνεργασίες της συναλλαγής»!
«Οι συνεργασίες να γίνουν από τώρα και εις γνώσιν του λαού»! Κυκλοφορεί, όμως, η φήμη ότι ναι μεν δεν επιθυμείτε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά το διεκδικείτε από τη Νέα Δημοκρατία, συζητώντας με κορυφαία στελέχη της;
Είναι γνωστό ότι ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Δεν το έκρυψα ποτέ και ούτε το κρύβω τώρα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι εκλογές, στις οποίες συνεργάζονται κατεξοχήν ευρύτερες πολιτικές (ακόμη και κομματικές) δυνάμεις, είτε από την πρώτη Κυριακή, είτε στην δεύτερη. Η διαφορά είναι ότι οι συνεργασίες της δεύτερης Κυριακής είναι συνεργασίες της συναλλαγής και, συνήθως, γίνονται στην πλάτη του λαού.
Εγώ λέω ότι η σύγκλιση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων πρέπει να γίνει από την πρώτη Κυριακή. Οι συνεργασίες να γίνουν ΑΠΟ ΤΩΡΑ και εις γνώσιν του λαού. Γι’ αυτό και συζητώ ΤΩΡΑ με όλες τις δυνάμεις όλου του πολιτικού συστήματος, με στελέχη και απλά μέλη και όχι την επομένη της 7ης Νοεμβρίου. Συζητώ ΤΩΡΑ στο φως και όχι στο σκοτάδι της επομένης των εκλογών της πρώτης Κυριακής, με όλους εκείνους, τους ΠΑΣΟΚους και Νεοδημοκράτες, Αριστερούς και Δεξιούς, που έχουν να πουν κάτι για την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Και το κυριότερο: Αυτή η συνεργασία επιθυμώ να τεθεί στην κρίση των πολιτών στην κάλπη της 7ης Νοεμβρίου και όχι να κρατηθεί μυστική και να γνωστοποιηθεί μετά τις εκλογές, όπως συμβαίνει με τις συνεργασίες της δεύτερης Κυριακής.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι δε θα ήταν χρήσιμο, για την Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση, που έχω υπηρετήσει είκοσι χρόνια, να πορευτώ με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δε σημαίνει και ότι πάω για το χρίσμα…της ΝΔ. Ούτε φυσικά σημαίνει πως επειδή συζητώ με Δεξιούς μεν, έμπειρους αυτοδιοικητικούς δε, έγινα ξαφνικά…Δεξιός (και το αντίθετο…). Τίποτε περισσότερο – τίποτε λιγότερο. Όσοι ευαγγελίζονται άλλου είδους σενάρια, αν δεν τα διακινούν για ιδιοτελείς λόγους σίγουρα πλέκουν σενάρια…πολιτικής φαντασίας.
Αντιλαμβάνομαι τους φόβους των «σκληρών» κομματικών στελεχών για το τι θα σημάνει η ευόδωση μιας τέτοιας κίνησης για τα κόμματα, γι’ αυτό και μπορώ να κατανοήσω ακόμη και τις υποβολιμαίες φήμες για το πρόσωπό μου που κυκλοφορούν. Όμως, έχουν λάθος, και ας είναι βέβαιοι ότι από αυτήν την κίνηση όχι μόνο δεν κινδυνεύει το κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά, αντίθετα, θα δυναμώσουν οι δυνάμεις συνοχής των τοπικών κοινωνιών και της Περιφέρειας.
«Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη από ‘σωτήρες’ εξ Αθηνών»!
Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων σχετίζεται με την αποστροφή που νιώθουν οι πολίτες για την πολιτική τους;
Σχετίζεται με τα σωρευμένα προβλήματα που έχουν τα κόμματα στη δομή και τη λειτουργία τους. Οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην των πολιτών από μία πολύ μικρή κάστα στελεχών, υποτακτικών στην ηγεσία. Εξυπηρετούν, δε, διάφορα συμφέροντα, μακράν της πολιτικής βούλησης των πολιτών και των προβλημάτων της κοινωνίας. Γι’ αυτό και η έννοια του χρίσματος έχει ταυτιστεί με αυτήν της πολιτικής κηδεμονίας και όχι της πολιτικής (και μόνο) στήριξης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολίτες να στρέφουν την πλάτη στα ίδια τα κόμματα και τις μηχανορραφίες ανάδειξης των εκλεκτών από τους ολίγους σκοτεινούς κύκλους.
Από ποια στελέχη των νομών της Περιφέρειας έχετε ζητήσει τη συνδρομή τους για την κίνησή σας;
Κυρίως από παλιά και νέα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Από άτομα που η προσφορά τους στο μαζικό κίνημα και το συνδικαλισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Η προσωπική μου ιστορία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το αδιέξοδο που βρίσκεται ο νέος θεσμός, πριν καν ξεκινήσει, και η σημερινή δυσμενής συγκυρία για τη χώρα και την Περιφέρεια, με οδηγούν σε ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις. Πιστεύω ότι με αυτές τις συνθήκες απαιτείται να συμπορευτούν δυνάμεις αποδεδειγμένα έμπειρες στην αυτοδιοίκηση και ικανές στη διοίκηση. Περιθώρια, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του θεσμού, για πειράματα δεν υπάρχουν. Οι νέοι και όσοι μέσα από το μαζικό κίνημα επιθυμούν να προσφέρουν, προφανώς και είναι ευπρόσδεκτοι με μόνο κριτήριο την προσφορά στην αυτοδιοίκηση και την ανάγκη συνοχής του Ιόνιου χώρου.
Από την άλλη, οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν την ανάγκη «λαμπερών» προσώπων που μοναδικό τους προσόν είναι η αναγνωρισιμότητα, λόγω δραστηριοτήτων άσχετων με την πολιτική, την αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα των νησιών μας. Αυτά τα «λαμπερά» πρόσωπα είναι που επιτείνουν την αποπολιτικοποίηση της πολιτικής και την απαξίωσή της. Πάντως, οι τοπικές κοινωνίες, γενικά, δεν έχουν και την ανάγκη από «σωτήρες» εξ Αθηνών.
Είναι εύκολο να εκλεγεί Περιφερειάρχης από κάποιο άλλο νησί και όχι από την Κέρκυρα;Είναι εκτός πραγματικότητας η υποχρεωτική καταγωγή του αιρετού Περιφερειάρχη από την πιο ισχυρή πληθυσμιακά περιοχή, την Κέρκυρα. Μπορεί να φανταστεί κάποιος, οι ικανότητες ενός αποδεδειγμένα αποτυχημένου προσώπου της κεντρικής πολιτικής σκηνής να έπονται του κριτηρίου της καταγωγής; Ή μήπως επιβάλλεται να προταχθεί η καταγωγή του (υποψήφιου) Περιφερειάρχη της προκλητικότητας που έχει επιδειχθεί με το βίο και την πολιτεία του; Όσοι πάντως υποτιμούν το πολιτικό ένστικτο των Κερκυραίων κάνουν μεγάλο λάθος.
«Δε λέει τίποτα στους Επτανήσιους η υποψηφιότητα της Άντζελας Γκερέκου»!
Πώς κρίνετε όσα ακούγονται για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άντζελας Γκερέκου στην Περιφέρεια;
Γι’ άλλη μία φορά θα πω, πως αν το ζητούμενο είναι μια υποψηφιότητα για το κόμμα και όχι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, φυσικά και δε λέει τίποτα στους Επτανήσιους η υποψηφιότητα της Άντζελας Γκερέκου! Κάπως έτσι έχει τεθεί, ήδη, το δίλημμα των πρώτων Περιφερειακών εκλογών: «Το ζητούμενο είναι, το χρώμα που θα έχουν το βράδυ της Κυριακής 7ης Νοεμβρίου τα Ιόνια Νησιά ή ο Περιφερειάρχης που θα εκλεγεί;»
Ποια η γνώμη σας για το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Κώστας Γεωργαλίδης διεκδικεί το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρειά μας;
Το πρόβλημα δεν είναι τι διεκδικεί ο καθένας. Τι του δίνουν και γιατί του το δίνουν, είναι το ζητούμενο. Γιατί, λοιπόν, ο ίδιος ο κ. Γεωργαλίδης να μη διεκδικεί το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρειά μας, όταν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης (του ΠΑΣΟΚ) θεωρούν ότι κάνει για διορισμένος Περιφερειάρχης και, μάλιστα, δύο περιόδους και φορές (ανεξάρτητα, βέβαια, τού γιατί απομακρύνθηκε την πρώτη φορά) και δεν κάνει για υποψήφιος αιρετός Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ;
«Το παρελθόν και το μέλλον της Περιφέρειας βρίσκεται στο μέγεθος των δεσμών που έχουν αναπτύξει οι πολίτες της»!
Ποια θεωρείτε τα ισχυρά σημεία της Περιφέρειας;
Όσο και να ακούγεται περίεργα ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας είναι το ένα και ισχυρό (ισχυρότατο) σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Αρκεί να μην εκλαμβάνεται ως κουσούρι. Κανένα νησί στον κόσμο δεν έχει χάσει όταν εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά του και «δεν περιμένει στα καθιστά» να εισπράξει από αυτά. Τα μειονεκτήματα είναι θέμα του πώς διεκδικείται η άμβλυνσή τους. Άλλωστε, τα νησιωτικά λόμπυ στην Ευρώπη (και σε όλο τον κόσμο) είναι από τα πλέον ισχυρά.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες της;
Η έλλειψη περιφερειακής συνοχής που προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης σήμερα περιφερειακής συνείδησης στους πολίτες, είναι η μεγάλη αδυναμία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η αδυναμία αυτή έχει αρνητικές συνέπειες την ανάπτυξη των νησιών. Παράδειγμα, ο τουρισμός, ο οποίος ως η σημαντικότερη παραγωγική διαδικασία είναι η ίδια σε όλα τα νησιά, αλλά με ελάχιστη συσχέτιση μεταξύ τους.
Όμως, το παρελθόν και το μέλλον της κάθε περιοχής βρίσκεται στο μέγεθος των δεσμών που έχουν αναπτύξει οι πολίτες της. Έτσι και το μεγαλείο της ιστορίας των Επτανήσων βρίσκεται στην Επτανησιακή συνείδηση.
Από τις εμπορικές σχέσεις στην αρχαιότητα και τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς στη Φραγκοκρατία, τη Ενετοκρατία και την Αγγλοκρατία, μέχρι τον Επτανησιακό πολιτισμό και το μοναδικό Ριζοσπαστισμό. Αλλά και το αύριο του κάθε νησιού ξεχωριστά και συνολικά του Ιόνιου χώρου, εξαρτάται από εμάς και μόνο από εμάς. Από την δική μας και μόνο συνείδηση και τίποτε άλλο.
Ποια Περιφέρεια ονειρεύεστε;
Μια Περιφέρεια που θα τιμά κάθε στιγμή τον πολιτισμό και την ιστορία της.
Μια Περιφέρεια ισότιμη σε όλα, στον ελληνικό νησιωτικό χώρο.
Μια Περιφέρεια που θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του νησιωτικού της χαρακτήρα, ενώ θα σέβεται το περιβάλλον της.
Μια Περιφέρεια ισχυρή και ακμάζουσα, σ’ ένα εθνικό περιβάλλον φιλικό και όχι εχθρικό στους πολίτες της.
Μια Περιφέρεια υπολογίσιμη, ως θεσμική αυτοδιοικητική δύναμη, στην Ελλάδα, στις όμορες χώρες και την Ευρώπη.
Μια Περιφέρεια οι πολίτες της οποίας θα έχουν ιστορική και περιφερειακή συνείδηση και θα είναι περήφανοι για το παρελθόν τους και αισιόδοξοι για το μέλλον τους.