Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Φόρτες: Το ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά έχει βουλιάξει..μεσοκάναλα!


Σχετικά με το δελτίο τύπου του Περιφερειάρχη κ. Σ. Σπύρου που εκδόθηκε ως απάντηση στην επερώτηση που είχα υποβάλλει «Για το εργολαβικό τέλμα που έχουν περιέλθει Κεφαλονιά και Ιθάκη και τις επιδόσεις της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ» (προδήλως συνταγμένη από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του ΕΣΠΑ….) και σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που είχε δώσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το περασμένο Σάββατο 30 Ιουνίου, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Επιδόσεις της ΠΙΝ στο ΕΣΠΑ.

Τα στοιχεία είναι ομολογία πλήρους αποτυχίας αξιοποίησης του προγράμματος (18 μάλιστα μήνες πριν την ολοκλήρωσή του) όταν κατατάσσουν την ΠΙΝ στον ένα χρόνο που έχει την ευθύνη του ΕΣΠΑ, στην 13η και τελευταία θέση (μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας) για την αξιοποίηση του προγράμματος στις συμβασιοποιήσεις νέων έργων με ποσοστό 7,5% και με μόνο 17 εκατ. ευρώ!!!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο 5μηνο δεν συμβασιοποιήθηκε  ούτε ένα ευρώ, ενώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες πρέπει να συμβασιοποιηθούν κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ (το 39,8% του προγράμματος), για να καλύψουμε το πρόγραμμα!!!

Αλλά και στις πληρωμές με μόνο 8,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 10,3% στο χρόνο της ευθύνης του ΕΣΠΑ, η ΠΙΝ βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις (από την 8η έως την  13η θέση) !!!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί τρεις φορές (Απρίλιος 2011, Ιούλιος 2011 και Σεπτέμβριος 2011) στην ενημέρωση που έχει γίνει στο Περιφερειακού Συμβουλίου παταγωδώς έχουν αστοχήσει !

2. Λιμάνι Πισαετού Ιθάκης.                                                     
Δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών η άχρωμη απάντηση των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ δια του κ. Περιφερειάρχη, για το Λιμάνι στον Πισαετό της Ιθάκης.

Και αυτό γιατί «ο κόσμος τόχει τούμπανο και …..οι υπηρεσίες του ΕΣΠΑ τόχουν κρυφό καμάρι» πως ο εργολάβος έχει εγκαταλείψει το έργο και ψάχνει να βρει (άλλο) εργολάβο που θα το συνεχίσει, πράγμα το οποίο ο ίδιος ο κ. Σπύρου ανέφερε……στην προφορική του απάντηση το περασμένο Σάββατο στο Περιφερειακό Συμβούλιο!!!

Όταν σε 15 περίπου ημέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην Ιθάκη (στις 21 Ιουλίου) ελπίζω να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους πολίτες του νησιού και πάνω απ’όλα να έχει δρομολογηθεί λύση.

Σε τελική ανάλυση όταν η αξιοπιστία του συγκεκριμένου εργολάβου είναι γνωστή στην Κέρκυρα (με «το έργο φάντασμα» μαρίνα στη Σπηλιά), επανέρχεται στην επικαιρότητα αναγκαστικά η ανάθεση του έργου πριν ένα χρόνο. Οι υπηρεσίες στην Κέρκυρα, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής ανάθεσαν το έργο στον συγκεκριμένο εργολάβο, παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Κεφαλονιάς και παρά την αντίθετη άποψη του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Κουρή, και των δύο Κεφαλονιτών συμβούλων στην οικονομική επιτροπή που μειοψηφήσαμε (εμένα και της Τ. Γρουζή) …..

3. Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ιθάκη.   
Επίσης πλήθος ερωτηματικά δημιουργεί η απάντηση των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ (δια του κ. Περιφερειάρχη πάντα) σχετικά με το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Μικρών Νησιών (ΟΣΑΜΝ)» για την Ιθάκη.   

Αντί να υπάρξει άμεση τροποποίηση του προγράμματος με βάση την καταγγελία δύο παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου στις 4/6/2012, ότι δεν έχουν ενταχθεί τα έργα που ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης (π.χ. το λιμάνι των Φρικών), αλλά αυτά που πρότεινε ο Δήμαρχος (αποκλειστικά προμήθειες….), το δελτίο τύπου αναφέρεται ……σε διαδικασίες τροποποίησης που πρέπει να γίνουν από τους Δήμους!!!!

 

4. Εξοπλισμός Φιλαρμονικών.

Για το έργο «Εξοπλισμός & ενίσχυση των Φιλαρμονικών ν. Κεφαλληνίας-Ιθάκης» το δελτίο τύπου αναφέρεται μόνο στο ένα υποέργο, αυτό της  προμήθεια των οργάνων και δεν κάνει….καμία αναφορά στο άλλο υποέργο της προμήθειας στολών 88.513,10 ευρώ !!!


Αλλά και για το υποέργο της προμήθειας οργάνων αξίζει να αναφερθεί ότι 30 μήνες μετά την ένταξή του (29/1/2010) δεν έχει ανάδοχο, ενώ σύμφωνα με το δελτίο τύπου μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 27 Ιουνίου 2012, δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΣΠΑ (Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή) για υπογραφή σύμβασης !!!

Η γραφειοκρατία, και όχι μόνο…., σε όλο της το μεγαλείο !!!

5. Δίκτυο ύδρευσης Αργοστολίου.
Για την απάντηση σχετικά με το έργο «Δίκτυο ύδρευσης Αργοστολίου - Χαμηλή ζώνη» εύλογα δημιουργείται το ερώτημα:

Το έργο εντάχθηκε στις 11/3/2011, δημοπρατήθηκε στις 21/2/2012 (δηλαδή μετά από ένα χρόνο) και 16 μήνες μετά (5 μήνες από την δημοπρασία) δεν έχει γίνει υπογραφή σύμβασης, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ΕΣΠΑ συνεχίζει να ζητάει, τελευταία φορά στις 27 Ιουνίου 2012, συμπληρωματικά στοιχεία !!!

Αυτό και αν δεν λέγεται …. αποτελεσματικότητα!!!

6. Δρόμος Χάρακα.
Για το έργο «Λειτουργική αποκατάσταση-ασφάλεια αριθμ. 25 Ε.Ο.(περιοχή Χάρακα)» η απάντηση των υπηρεσιών (δια του κ. Περιφερειάρχη) είναι επίσης τυπική – ποιος είναι ο προϋπολογισμός, πότε δημοπρατήθηκε κ.λ.π.

Δικαιούμαι πάντως να ισχυριστώ ότι αφού δεν υπήρξε καμία απάντηση «αληθεύει πως η καθυστέρηση της  υπογραφής  της σύμβασης με τον εργολάβο, ελλοχεύει τον κίνδυνο για δύο περιόδους (2013 και 2014) από Απρίλιο έως Ιούλιο η πρόσβαση στην (ιδιαίτερα τουριστική) βόρεια Κεφαλονιά να γίνεται από την άνω Έρισο υποχρεωτικά, λόγω της απαγόρευσης των εργασιών που επιβάλλεται από εγκεκριμένο περιβαλλοντικό όρο» !!!

Ασφαλώς οι Ρισιάνοι δεν έχουν αντιληφθεί τι τους περιμένει….

7. Αξονικός τομογράφος.
Για την «Προμήθεια και εγκατάσταση ενός αξονικού τομογράφου 16 τομών του Γ.Ν. Κεφαλληνίας», εντύπωση κάνει η αφοπλιστική ειλικρίνεια των υπηρεσιών (δια του κ. Περιφερειάρχη πάντα) πως ενώ το έργο δημοπρατήθηκε στις 25/10/11, εννιά μήνες μετά βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης !!!

8. Εξοπλισμός Ναυτικής Σχολής.
Η απάντηση για το έργο «Προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού ΑΕΝ Ιονίων Νήσων» είναι το λιγότερο εξοργιστική για τους ρυθμούς υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Με διάφορες γραφειοκρατικές δικαιολογίες ενημερωνόμαστε πως ενώ το έργο έχει ενταχθεί πριν ένα ακριβώς χρόνο (28/7/2011) η προέγκριση της δημοπράτησης δόθηκε (4 μήνες μετά!!!) στις 24/11/11 και σήμερα (12 μήνες μετά)…. «αναμένεται η επαναϋποβολή των Τευχών Δημοπράτησης» !!!

9. Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης Αργοστολίου και Αγροτικής Ανάπτυξης Κεφαλονιάς.
Για το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ)» της πόλης του Αργοστολίου» και το αντίστοιχο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου» για την Κεφαλονιά» καμία απάντηση δεν δίνεται στο εύλογο ερώτημα πως είναι δυνατόν με την υπάρχουσα γραφειοκρατία (κεντρικά και τοπικά) να επιτευχθεί συμβασιοποίηση έργων που δεν είναι ώριμα, που δεν έχει καν δρομολογηθεί η δημοπράτησή τους, εντός των επόμενων 18 μηνών που ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ, όταν τα ήδη ενταγμένα έργα φθάνουν και στους 30 μήνες για να συμβασιοποιηθούν (π.χ. εξοπλισμός Φιλαρμονικών) !!!

10. Γηροκομείο Αργοστολίου.
Δημιουργεί πολλές απορίες η σιωπή του δελτίου τύπου για τα 15 (τουλάχιστον) έργα του Δήμου Κεφαλονιάς που ανακοινώθηκαν ως προτεινόμενα για ένταξη στο ΕΣΠΑ από τις 27/9/2011 μετά από συνάντηση Περιφερειάρχη – Δημάρχου Κεφαλονιάς.
Ιδιαίτερα δημιουργεί ανησυχία η απουσία ενημέρωσης για το ζωτικής σημασίας έργο της Β΄ φάσης της ανέγερσης του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου που επανειλημμένα έχει ανακοινωθεί η ωριμότητα της ένταξής του.

11. 1ο και 2ο Λύκειο Αργοστολίου.
Για το έργο «1ο και 2ο Λύκειο Αργοστολίου» η απάντηση στο δελτίο τύπου έχει ….. συνδικαλιστικό χαρακτήρα.

«Δεν ευθύνεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή που δεν έχει ενταχθεί το έργο, αλλά ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων» !!!

Όμως επειδή ήμουν υποψιασμένος…….είχα προκαταλάβει την απάντηση της υπηρεσίας – Περιφερειάρχη:

Συγκεκριμένα ρωτούσα : «Αν ευθύνεται ο ΟΣΚ και δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής του έργου, όπως σας διαβεβαίωνε ότι θα έχει γίνει μέχρι τις 30/3/2012, σε τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί Περιφέρεια και Δήμος;»

Και σε αυτή την κρίσιμη ερώτηση ο κ. Σπύρου δεν δίνει καμία απάντηση, προφανώς γιατί αυτή 
προέρχεται από την αναρμόδια….αρμόδια υπηρεσία!!!

12. Μελέτες
Τέλος για τις δύο σημαντικές μελέτες που ρωτούσα, το δελτίο τύπου αναφέρεται μόνο στη μία που αφορά «το μεταφορικό ισοδύναμο», αλλά και γι’αυτήν η απάντηση είναι τυπική – τεχνοκρατική (προφανώς γιατί προέρχεται από την αρμόδια υπηρεσία).

Γι’αυτό και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή εκθέτει τον κ. Περιφερειάρχη όταν δεν δίνεται καμία εξήγηση πως συμβαίνει να είναι δικαιούχος της μελέτης ….η ίδια και να δημοπρατείται η πράξη 18 μήνες μετά την ένταξή της !!!

Για δε την δεύτερη μελέτη, «Μελέτη για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων στον τουρισμό στα Ιόνια Νησιά», άκρως σημαντική για την βασική δραστηριότητα στα νησιά μας τον τουρισμό ιδιαίτερα τούτη την περίοδο της κρίσης, δημιουργεί ερωτήματα γιατί στο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται λέξη, όταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Σπύρου απάντησε ότι «θα την απεντάξει γιατί δεν την θεωρεί σημαντική»!!!

13. Άλλο οι προθέσεις και άλλο η αποτελεσματικότητα.
Θα τελειώσω με αυτό που έχω πει πολλές φορές μέχρι τώρα.

«Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του κ. Σπύρου.
Κάθε άλλο μάλιστα.
Όμως άλλο οι προθέσεις και άλλο η αποτελεσματικότητα!
Το πρώτο εκφράζει επιθυμία, το δεύτερο είναι το ζητούμενο!»

Θα προσθέσω όμως ότι το δυστύχημα για τον κ. Σπύρου είναι ότι ενώ οι προθέσεις του είναι αποκλειστικά δικό του ζήτημα, η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται και από άλλους παράγοντες….όπως οι συνεργάτες του!!!

Και για να μην μου πει κανένας οτιδήποτε….. όπως είναι γνωστό όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα.

Και δυστυχώς το ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά έχει βουλιάξει..... μεσοκάναλα!

Αμέτρητες φορές έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους 18 μήνες που λειτουργεί η Περιφέρεια για την ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς, έστω και αν έχω κατηγορηθεί ότι δημιουργώ εντυπώσεις, η κατάσταση θυμίζει τον Τιτανικό όταν βούλιαζε μεσοκάναλα του Ατλαντικού και η μπάντα παιάνιζε χαρμόσυνους σκοπούς.
Έτσι και με το ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά.
Την ώρα που το ΕΣΠΑ βουλιάζει μεσοκάναλα του Ιονίου, η αρμόδια υπηρεσία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής επιδίδεται σε ανακοινώσεις θάρρους και αισιοδοξίας!    

Βέβαια στην αποτελεσματικότητα ή όχι του έργου της Περιφερειακής Αρχής, δεν περιλαμβάνεται η βιομηχανία επιχορηγήσεων διαφόρων απίθανων συλλόγων και εκδηλώσεων στο όνομα της τουριστικής προβολής των Ιονίων Νήσων που τις τελευταίες ημέρες ήλθαν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή κάποια ατυχή γεγονότα που συνέβησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Κυριακή στο Αργοστόλι, ούτε φυσικά αν θα υπάρξει μία ή πέντε έδρες ΤΑΞΙ στην Παλλική.

Αντίθετα η αποτελεσματικότητα του έργου της Περιφερειακής Αρχής εξαρτάται από τη θεμελιακή αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που είναι ο αναπτυξιακός της ρόλος.
Με απλά λόγια, η αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής εξαρτάται από την αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων από τα Ευρωπαϊκά (κυρίως) προγράμματα, του ΕΣΠΑ αλλά και της Ε΄ προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 που θα ξεκινήσει στη θητεία της παρούσης Περιφερειακής Αρχής και στην εξ αυτών ανάπτυξη που θα επιτευχθεί στα Ιόνια Νησιά.

Όταν η ανεργία καλπάζει στα Ιόνια Νησιά, με πρώτα θύματα τους νέους και τις γυναίκες, και η κρίση έχει φέρει στα όρια της απόγνωσης τον επιχειρηματικό κόσμο, είναι τεράστιο λάθος η αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων με την κατασκευή έργων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισροή ζεστού χρήματος στην αγορά, να αρχίζει και να τελειώνει στην γραφειοκρατία και στις καλές προθέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.