Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Α. Καλλιβωκάς - Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ:   1.ΥΠΟΥΡΓΟ  ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ
              2. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ   Κ. ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
              3. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  Π.Ι.Ν.  Κ. ΣΠΥΡΟΥ  ΣΠΥΡΟ
              4. ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  Κ.  ΠΑΡΙΣΗ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης                                  Σάμη 13/7/2012

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε ο τόπος μας είναι πλούσιος σε δείγματα αρχιτεκτονικής και ανθρώπινης δημιουργίας. Δεκάδες χρόνια τώρα αποκαλύπτονται στη Σάμη αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικής αξίας κυρίως Ρωμαϊκής και Μυκηναϊκής εποχής. Σε όλη την πόλη αποκαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη μνημεία, κενοτάφια, άφθονα χρυσά ευρήματα. Δίπλα στο ενάλιο βυθισμένο λιμάνι, αποκαλύπτεται το χερσαίο τμήμα με τεράστιους ογκόλιθους και πιο πέρα στο λουτρό περίτεχνες Ρωμαϊκές κρήνες.                                              

Υπάρχουν   σημαντικά μνημεία στις δύο ακροπόλεις, ο ναός του Απόλλωνα, Ρωμαϊκά λουτρά, τείχη και αρχαίος βωμός στο Πυργί.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς οι Δημότες αυτής της πόλης δεν έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν γεμίσει τις αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας .

Είναι σημαδιακό το γεγονός ότι μπροστά από το Δημαρχείο στη Σάμη βρέθηκαν θαυμάσια ψηφιδωτά. Είναι σαν η Ιστορία της Πόλης να κτυπά την πόρτα του Δημαρχείου διαμαρτυρόμενη.

Η συγκυρία αυτή γεννά αναπόφευκτα την ιδέα ότι στη  Σάμη πρέπει να γίνει Αρχαιολογικό Πάρκο με σύνδεση των Αρχαιολογικών χώρων.

Επιβάλλεται η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης, που θα φιλοξενήσει τα Αρχαιολογικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας και τα ψηφιδωτά.

Το κτήριο που θα στεγάσει το Μουσείο υπάρχει, καθώς και μελέτη από την Αρχαιολογική υπηρεσία.
Η λειτουργία του θα προβάλει και θα αναδείξει την ιστορία του τόπου μας. Παράλληλα θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στη γενικότερη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής σε μια δύσκολη και δυσοίωνη οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός και ο τόπος.

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες θα πλημμυρίζουν τη Σάμη εξαιτίας των Αρχαιολογικών θησαυρών του Μουσείου και πέρα από τα άμεσα οφέλη θα διαφημίζουν τον τόπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών με βάση στατιστικά στοιχεία παγκόσμιας ιστοσελίδας ενδιαφέρονται για την Αρχαία Ελλάδα και την ιστορία κάθε τόπου.

Αξιότιμοι κύριοι, ολόκληρη η περιοχή σας παρακαλεί να συντονίσετε τις προσπάθειες και τις ενέργειές σας ώστε μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου ή το περιφερειακό πρόγραμμα ή από άλλες πηγές, να επισπευτεί η λειτουργία του Μουσείου της Σάμης. Θα είναι από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας. Άλλωστε το σημαντικό αυτό έργο έχει εξαγγελθεί χρόνια τώρα από πολλούς αλλά δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί.

                                                                                      Με εκτίμηση
                                                                                       ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ
                                                                                       Εκπαιδευτικός


Υ.Γ. Η ίδια επιστολή είχε σταλεί στις 27/4/2011 στην τότε πολιτική ηγεσία και βουλευτή του Νομού. Δε δόθηκε καμία απάντηση.

1 σχόλιο:

  1. Ανέκαθεν από τους εκλεγμένους της κάθε φορά δεξιόστροφης ή πασοκόθρεφτης αντιπολίτευσης δεν είχαμε κανένα παράπονο. Πάντα έκαναν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Και τώρα ακόμα περισσότερο. Ο δε πολιτισμός τρέχει από τα μπατζάκια τους. Αλλά τη γλιτώνουν. Γιατί αφού οι Σαμικοί περί τίποτα τυρβάζουν (ούτε καν περί άλλα), μακάρι να είχαν φωνή και χέρια οι πέτρες! Δεν πιστεύω τέτοια αδιαφορία και ανικανότητα να τη συναντήσεις πουθενά αλλού.
    Τους παρουσιάζεται κάθε φορά η ευκαιρία να κάνουν κάτι. Τη μια με το κτίριο των προσκόπων. Την άλλη με το Μουσείο.
    Πήγα τις προάλλες στην Ιταλία, στην Καλαβρία. Τρία οικόπεδα με αρχαία είχαν περιφραγμένα, με δύο κιόσκια. Χιλιάδες τουρίστες και χιλιάδες ευρώ στην τοπική διοίκηση. Εδώ, ξέρω, τι θα λένε τα αρχοντόπουλα. Είναι σα να του ακούω:

    "Ποια αρχαία ωρέ, μας λέτε; Εκείνες τσι πέτρες; Ποια κάστρα, ωρέ: Εκείνα τα κοτρόνια που στελιάζανε για να χωρίζουνε τα χωράφια τσου οι παλιοί ανθρώποι; Και μένανε μέσα οι πλούσιοι; Και τι δηλαδή, είναι αρχαία τα μαρμάρινα και χάρκινα κεφάλια που κάποιοι θεότρελοι παλιά τα εχώνανε γιατί δεν είχανε πού να τα βάλουνε; Και θέλετε εκείνα να τα βάλουμε σε Μουσείο; Ωρές, σ'εκείνο το κτίριο που φκιάσανε για Μουσείο πρέπει να το κάνουμε δωμάτια να τα νοικιάζουμε τσου ξένους να βγάλει και κανένα φράγκο ο Δήμος!"

    Δηλαδή ανώτερος πολιτισμός. Της π....!!Αντεστε παλικάρια μου, Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αλλά όταν για σας η Ρόδος είναι ο σανός κι η ανημπόρια, η στενομυαλιά κι η ανικανότητα κι όταν το πήδημα είναι το σούρσιμο στα καταγώγια των ανέφελων, ανύπαρκτων και νηπιακών προβληματισμών σας, τότενες...
    Κάποιος τό είχε γράψει σε αυτό το μπλογκ. Η Σάμη είναι άτυχη. Ποτέ, μα ποτέ δεν είχε ανθρώπους αντάξιους της ιστορίας της. Πιστεύω, πως άν ήταν άνθρωπος θα είχε προ πολλού μεταναστεύσει.
    Επομένως, ό,τι και να γράφεις, Αντώνη μου, δυστυχώς, είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κι άλλες φορές δεν έχεις γράψει, για τα αρχαία, για το περίφημο ενετικό γεφύρι και για τόσα άλλα! Φαίνεται, επαληθεύεται για μια ακόμα φορά πως ένας ή και δύο κούκοι δε φέρνουν την άνοιξη. Όσο κι αν εγώ, φαίνεται κι εσύ, ίσως και κάποιοι ελάχιστοι άλλοι πιστεύουμε το αντίθετο. Μακάρι. Μακάρι να γίνει το Μουσείο κι εκείνοι που απευθύνεται η επιστολή να ξυπνήσουν. Αλλά...., άσε καλύτερα...

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.