Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Τ. Τόκκας: Απόηχος της ημερίδας «Σάμη, ένα ανοιχτό μουσείο»

Αναμφισβήτητα, σημείο αναφοράς για μεγάλο χρονικά διάστημα θα είναι η ημερίδα που έγινε στις 4 Ιουνίου 2011 στο θέατρο «Κέφαλος», με θέμα: Σάμη ένα ανοιχτό Μουσείο.

Το θέμα αυτό είναι η κορωνίδα ενός ζητήματος που απασχολεί και ταλανίζει τους κατοίκους της από μακρού χρόνου.

Η Σάμη, είναι ένας μεγάλος, υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος- μουσείο. Λόγω την οικοδομών, αλλά κυρίως λόγω της βιολογικής αποχέτευσης, ήρθαν στο φώς πολλά και σημαντικά ευρήματα. Δυστυχώς όμως, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν αξιώθηκε να διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δύο ήταν οι κύριοι λόγοι για αυτή την ημερίδα που θα αναφερθούν εν συντομία :

1.Παρότι κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί μελέτες και έχουν γίνει ανακοινώσεις με συμπεράσματα από την μελέτη των ευρημάτων των αρχαιολογικών ερευνών, εν τούτοις, ποτέ διακεκριμένοι και εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, δεν είχαν κάνει από κοινού ανακοινώσεις παρόμοιας βαρύτητας προς το ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα:

Ο Δρ. Αντώνης Βασιλάκης, αρχαιολόγος και προϊστάμενος της ΛΕ΄Αρχαιολογικής εφορείας, στη μεστή ομιλία του αναφέρθηκε ανάμεσα στ΄άλλα, στα κοινά σημεία και πιθανές εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ Κρήτης και Κεφαλονιάς, κάτι που πρέσβευε και ο Μαρινάτος.

Ο κύριος Ανδρέας Σωτηρίου, αρχαιολόγος και αναπληρωτής προϊστάμενος της ΛΕ΄εφορείας, με την πολύχρονη και έμπειρη αρχαιολογική έρευνα και μελέτη του, ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που είπε ,έκλεισε το κεφάλαιο για τους λεγόμενους «σκοτεινούς αιώνες» στη Κεφαλονιά.

O Δρ. Καλούστ Παραγκαμιάν ,Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδος, με την αναπάντεχη και γλαφυρή ομιλία του, έδωσε νέες πολύτιμες πληροφορίες και προτάσεις για τη Σπηλαιολογική ανάπτυξη της περιοχής Σάμης.

Δυστυχώς, εξ αιτίας σοβαρού κωλύματος, δεν μπόρεσε να προσέλθει η επί των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος.

Ο κύριος Γιάννης Χουλιάρας, ανέλαβε πρότινος προϊστάμενος της 20ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και παρευρίσκετο στην ημερίδα ως προσκεκλημένος. Προς τιμήν του, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τις μεσημβρινές ώρες αντί για ξεκούραση ,τις διέθεσε πεζοπορώντας σε δυσπρόσιτες περιοχές για αρχαιολογική ενημέρωση.

Οπότε, μετά την συντονισμένη και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση και πληροφόρηση για τα τελευταία αρχαιολογικά δεδομένα, να δημοσιευθούν σε τόμο τα πρακτικά και άρα οι γνώσεις αυτές να αποδεσμευθούν και να μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως.

2. Συγχρόνως, με την ευκαιρία της ημερίδας να υπενθυμισθεί και κυρίως να ασκηθεί πίεση σε κάθε επίπεδο, ούτως ώστε να κινηθεί διαδικασία για την εύρεση λύσης και το άνοιγμα-επιτέλους- του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης.

Ο κύριος Κουνάδης για το μεγάλο ζήτημα του ανοίγματος του Μουσείου, αν και το κτήριο υφίσταται και έχουν γίνει έργα υποδομής εδώ και μια δεκαετία για τον σκοπό αυτό, συναντήθηκε εκ νέου με τους υπευθύνους της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και ήδη κατέθεσε στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς, Ηλεκτροτεχνική Μελέτη χωρίς την οποία δεν αποπερατώνεται το κτήριο.

Ευελπιστούμε όλοι οι Σαμικοί και όχι μόνο, το ζήτημα αυτό να δρομολογηθεί και να δοθεί σύντομα η οριστική λύση.

Στο πραγματικά μεγάλο τρέξιμο, για την διοργάνωση της ημερίδας, αγόγγυστα προσέφεραν τα μέγιστα, οι κυρίες Όλγα Αντωνάτου-Βάλσαμου και Λιάνα Γιακουμάτου. Ακόμη αμέριστη ήταν η συμπαράσταση και βοήθεια από τον Αντιδήμαρχο κύριο Σπύρο Κουνάδη και βέβαια ή όλη εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δημάρχου Κεφαλονιάς κυρίου Αλέκου Παρίση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με τα μέλη της επιτροπής, τέθηκε το ζήτημα να γίνει η ημερίδα στον προαύλειο χώρο μπροστά από το άδειο Μουσείο, όμως πλειοψηφικά αποφασίστηκε να διεξαχθεί στο Αργοστόλι.

Από τις άτυχες στιγμές της ημερίδας ήταν η λήστευση του χρόνου της κατά 1.30 ώρα, με τους επαναλαμβανόμενους λόγους των πολιτικών. Αρκούσαν οι χαιρετισμοί των κ.κ Κουνάδη και Παρίση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξιώνονταν οι υπόλοιποι.

Βεβαίως τα παθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα και άρα ευχή όλων μας είναι στις επόμενες εκδηλώσεις ούλα να πάνε πρίμα! .

Για το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου.
Τάκης Τόκκας

1 σχόλιο:

  1. Είθε, λοιπόν, το Μουσείο να γίνει. Όπως και μια βιβλοθήκη. Η Σάμη είναι το μοναδικό μέρος της Κεφαλονιάς και τολμώ να πω των νησιών μας που δε έχει βιβλιοθήκη. Αλλά φοβάμαι, ότι και πάλι οι ελληνικές καλένδες θα θριαμβεύσουν. Μακάρι να διαψευστώ. Επειδή για λόγους στομφώδεις και διαφημισμένες παράτες είμαστε παρόντες, για έργα, μάλλον απέχουμε από αυτή τη λέξη. Να δούμε τι θα κάνει και η λεγόμενη ομάδα πρωτοβουλίας. Ας δούμε επιτέλους και κάποιο κείμενό της. Περιμένουμε.

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.