ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ;
«ΠΡΟΣ: ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την πορεία των εργασιών, της αποστολής του Παν/μιου Ιωαννίνων, στον αρχαιολογικό χώρο Αγ. Αθανασίου, στο Σταυρό Ιθάκης. Επίσης, θα σας παρακαλούσαμε να μας απαντήσετε, ποια είναι τα μέχρι τώρα ευρήματα και αν αυτά σχετίζονται με το παλάτι του Οδυσσέα. Ο Δήμαρχος, Ιωάννης Κασσιανός».
Μπορώ να ρωτήσω, τόσο καλά ενημερωμένος είναι ο κ. Δήμαρχος και ρωτάει μετά από έξη-οκτώ μήνες από τη ανάμιξη του με την ΤΑ, την ΛΕ΄ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων να τον ενημερώσει για την πορεία των εργασιών της αποστολής του Παν/μιου Ιωαννίνων, στον αρχαιολογικό χώρο Αγ. Αθανασίου και τους παρακαλεί μάλιστα να του απαντήσουν ποια είναι τα μέχρι τώρα ευρήματα και αν αυτά σχετίζονται με το παλάτι του Οδυσσέα. κ. Δήμαρχε μας εμπαίζεται εξωφρενικά, γιατί μετά από τόσο διάστημα, και
- τις επισκέψεις σας στο χώρο με τους αρχαιολόγους και με τον έφορο Αρχαιοτήτων στο χώρο των ανασκαφών του Αγ. Αθανασίου,
- τις επισκέψεις σας στο χώρο της αίθουσας του ΤΔ Σταυρού που έγινε η «για τα μάτια» η ολίγων ημερών συντήρηση των ευρημάτων των 16 χρόνων ανασκαφής,
- την παρουσία του κ. Παπαδόπουλου σε τελευταίο ΔΣ και την ψήφιση μετά από πρόταση του-σας διάθεσης 80.000€ για τη συνέχιση της συντήρησης των ευρημάτων,
- τη προσφορά σας για με δικά σας χρήματα της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου που ήδη με νόμιμη άδεια έχει ξεκινήσει… ζητάτε τώρα ΑΜΕΣΗ ενημέρωση.
Αλήθεια τι συμβαίνει… τελείωσαν τα λεφτά της περίφραξης, δεν θέλετε να διαθέσετε άλλα, έχετε αρχίσει να αμφισβητείται την ανακοίνωση των αρχαιολόγων της ανασκαφής στον Άγιο Αθανάσιο της εύρεσης του «Παλατιού του Οδυσσέα», η συμβαίνει κάτι άλλο που θα πρέπει να μάθουμε όλοι εμείς οι «ανημέρωτοι και προκατειλημμένοι»!!!
Πάντως ήρθε η ώρα να σπάσετε αυγά, τώρα αν αυτά αποδειχτούν ότι είναι κλούβια… εμείς ουδεμία ευθύνη φέρομαι και ιδίως μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου και μάλιστα του άδειου. Πάντως ότι και να συμβαίνει, όποια και να είναι η αλήθεια, άστοχα επιλέχτηκε τώρα, αυτή την περίοδο, να γίνει ξανά «κουβέντα» [έκφραση δικιά σας (sic)] για αυτή την ιστορία …. πάλι εις βάρος της Ομηρικής Ιθάκης θα είναι, της «Ιθάκης που τόσο αγαπήσατε και θέλετε να πάει μπροστά μετά από ΣΑΡΑΝΤΑ χαμένα χρόνια από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές σε αντίθεση της δικιά σας επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας». Εμείς να σας ευχηθούμε καλό ξεμπέρδεμα και για να μην βρεθείτε και τελείως αδιάβαστος παρακάτω σας κάνουμε ανάρτηση εκ νέου της τοποθέτησης του Έφορου Αρχαιοτήτων κ. Βασιλάκη της ΛΕ Εφορείας που μας είχε στείλει πρόσφατα και που είναι υπεύθυνος και για τη περιοχή της Ιθάκης και της πολυσυζητούμενης ανακάλυψης.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – «ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ» ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ,
Οι έρευνες στη θέση Άγιος Αθανάσιος – «Σχολή Ομήρου» ξεκίνησαν το 1806. Ο W. Gell επισκέφθηκε τον χώρο την Άνοιξη του 1806. Ο παπά-Βρεττός, που ζούσε στο σημείο, του είπε ότι η θέση ονομάζεται «Σχολή Ομήρου», επειδή ΔΗΘΕΝ «εκεί δίδασκε ο Όμηρος». Ο Gell δέχτηκε με επιφυλάξεις το τοπωνύμιο.
Το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους επισκέφθηκε τη θέση και ο W. M. Leake, συνάντησε τον ίδιο παπά, του οποίου αναφέρει το όνομα Λεόντιος Βρεττός, αλλά ως τοπωνύμιο αναφέρει μόνο το «Άγιος Αθανάσιος». Όπως μας πληροφορεί το 1852 ο William Mure (βρετανός συνταγματάρχης, που ζήτησε ο ίδιος την τοποθέτησή του στην Ιθάκη για να βρει το παλάτι του Οδυσσέα) το τοπωνύμιο «Σχολή Ομήρου» ήταν επινόηση του παπά-Βρεττού και το είπε στον Gell για να τον ξεγελάσει. Όταν ο Mure ήταν στην Ιθάκη, δεκαετία του 1830, ο παπά-Βρεττός ζούσε ακόμη και γέλαγε υπερηφανευόμενος με το γεγονός ότι είχε εξαπατήσει έναν μορφωμένο ξένο όπως ο Gell.
Το 1811 έγιναν μικρής κλίμακας έρευνες από τον John Fiott/Lee, δεν είναι σαφές αν προχώρησε σε ανασκαφές. Το 1878 κάνει ανασκαφές ο Σλήμαν στον πύργο και γύρω από αυτόν. Το 1904 ανασκάπτει ο Vollgraff, και στη δεκαετία του ’30 ο Κυπαρίσσης, αλλά και οι βρετανοί με τους Wason και Benton. Ο Κυπαρίσσης είχε παραχωρήσει τα ευρήματά του στους βρετανούς, αλλά δεν είχαν δημοσιευθεί διότι δεν είχε βρεθεί κάτι αρχαιότερο του 3ου π. Χ. αιώνα. Αυτό το υλικό ετοιμάζει τώρα η Kathy Morgan για δημοσίευση. Οι κυριότερες έρευνες όλων είχαν επικεντρωθεί στον πύργο και γύρω από αυτόν.
Μόνο ο Vollgraff είχε επεκταθεί και η δικιά του είναι μέχρι σήμερα η πληρέστερη δημοσίευση. Η υπόγεια «μυκηναϊκή» κρήνη αναφέρεται για πρώτη φορά από τους βρετανούς, φαίνεται ότι ο Vollgraff και οι προηγούμενοί του για κάποιο μυστηριώδη λόγο δεν την είχαν εντοπίσει ή δεν θεώρησαν σημαντικό να την αναφέρουν. Κοινός παρανομαστής όλων είναι ότι στον χώρο δεν υπάρχουν ευρήματα παλαιότερα της Ελληνιστικής περιόδου.
Η ανασκαφή του Παν/μίου Ιωαννίνων είναι λοιπόν η 5η (ή 6η) στη σειρά. Η νέα ανασκαφή είναι σίγουρα η πιο εκτεταμένη αλλά ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί σε εγκυρότητα η δημοσίευση του Vollgraff.
Δρ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Διευθυντής ΛΕ’ ΕΠΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.