Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Έρχεται Τράπεζα στη Σάμη (;) - Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Δημοσίευμα του "Ανεξάρτητου". Με αφορμή αυτήν την μάλλον ενθαρυντική είδηση δημοσιεύουμε πληροφορίες για την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα και για το θεσμό και τις δυνατότητες των Συνεταιριστικών Τραπεζών γενικότερα.

1. Το δημοσίευμα του Ανεξάρτητου.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗ ΣΑΜΗ

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσε με την εκλογή του το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου “Η ΚΡΑΝΗ” ήταν η ίδρυση υποκαταστήματος στην Κεφαλονιά της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, που έχει έδρα την Πάτρα και πρόεδρο του Δ.Σ. τον τέως δήμαρχο Πατρέων και τέως πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αχαΐας, Βαγγέλη Φλωράτο.

Η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα ιδρύθηκε με σκοπό την εξυπηρέτηση ουσιαστικά του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας.Με σκοπό την εξυπηρέτηση των Κεφαλλήνων εμπόρων και βιοτεχνών, η ίδρυση υποκαταστήματος στην Κεφαλονιά της εν λόγω Τράπεζας απετέλεσε στόχο του Δ.Σ. της “Κράνης” και ιδιαίτερα του προέδρου της Σταύρου Σπαθή.

Η σύντομη υλοποίηση του στόχου “έρχεται” μετά το κενό που δημιούργησε το κλείσιμο του καταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στη Σάμη. Έτσι σήμερα Σάββατο στις 10 το πρωί φθάνει στο νησί μας ο πρόεδρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας Βαγγέλης Φλωράτος όπου θα παραστεί σε συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμης και την παρουσία εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου “Η Κράνη”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσωρινά έχει αποφασιστεί εκ μέρους του Δ.Σ. της Τράπεζας η εγκατάσταση ΑΤΜ προς εξυπηρέτηση των εμπόρων, των επιχειρηματιών αλλά και του συνόλου των κατοίκων της περιοχής της Σάμης και αμέσως μετά αρχίζει η διερεύνηση προς εξεύρεση κτιρίου όπου θα στεγαστεί η Τράπεζα στη Σάμη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα αναζητηθεί χώρος στο Αργοστόλι για τη στέγαση κεντρικού καταστήματος που ήταν άλλωστε ο αρχικός στόχος του Εμπορικού Συλλόγου “Η Κράνη”.

Πηγή: http://anexarttitos.gr/

2. Ρουπάκι: Η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.

Η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1993. Λειτούργησε σαν Πιστωτικό Ίδρυμα το 1994 και από τότε αναπτυσσόμενη με δυναμικούς ρυθμούς κατάφερε να δημιουργήσει ένα αξιόλογο δίκτυο καταστημάτων και να καταστεί κινητήριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής.

Το 2000 γίνεται μέλος του Ομίλου Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και από τότε εντάσσεται στο δίκτυο των 200 Καταστημάτων του Ομίλου σε όλη τη χώρα εξυπηρετώντας 200.000 μέλη - πελάτες και υπηρετώντας τη στήριξη και την ανάπτυξη της Ελληνικής περιφέρειας που έχει εγκαταλειφθεί από την Κεντρική Εξουσία.

Ο ρόλος της υπήρξε πρωταγωνιστικός μέσα στο χώρο του οικονομικού γίγνεσθαι. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις Εμπορικές Τράπεζες που λειτουργούν απρόσωπα με μοναδικό στόχο το κέρδος, χωρίς προσωπικές προσεγγίσεις και ευαισθησίες προς τους πελάτες τους, στέκεται πάντα δίπλα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στις αδύνατες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της απασχόλησης και ανάπτυξης δράσεων που βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας (Συμμετοχή στο ΒΙΟΠΑ - Γλαύκου, Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας. Κέντρο Καινοτομιών, Κέντρο Ηλεκτρονικού Εμπορίου, στη δράση ΦΑΡΟΣ με το πρόγραμμα των επιχειρηματικών Αγγέλων) αλλά και στην αξιοποίηση της Καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας που παράγεται στην περιοχή μας.

Με 14 πλέον χρόνια επιτυχούς λειτουργίας στον οικονομικό βίο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο οργανισμό παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καλύπτοντας έτσι τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των πελατών της.

Δίκτυο Καταστημάτων

Η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα λειτουργεί συνολικά δέκα (10) καταστήματα, εκ των οποίων επτά (7) στο νομό Αχαΐας, δύο (2) στο νομό Ηλείας και ένα (1) στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Πηγή: http://www.acbank.gr/axawwwimages/KHP_F764.pdf

Πηγή: http://www.acbank.gr/axawww/articles/article.jsp?categoryid=4&context=103&articleid=3165&globalid=10104

3. Ρουπάκι: Συνεταιριστικές Τράπεζες

Συνεταιριστικές Τράπεζες & τοπική ανάπτυξη
Των Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη & Ελπίδας Τσιτσιρίδη, 27 Ιουλίου, 2007

Ο θεσμός των Συνεταιριστικών Τραπεζών, ο οποίος εισάγεται στην Ελλάδα το 1994 με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε το 1992 και στηρίχθηκε στο Νόμο περί Αστικών Συνεταιρισμών, έχει πλέον τη δική του θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά, και κατ’ επέκταση στα γενικότερα οικονομικά δρώμενα της χώρας.

Τα πιστωτικά αυτά ιδρύματα ειδικού τύπου ανήκουν σε έναν κλάδο δυναμικό και κερδοφόρο, ο οποίος ενώ υπάρχει σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, βασίζεται στις σύγχρονες αρχές του συνεργατισμού που έχουν ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα: απευθύνονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με προϊόντα προσαρμοσμένα στις εκάστοτε τοπικές συνθήκες και ανάγκες.

Συνδυάζοντας τη στρατηγική για αύξηση του μεγέθους τους, για εξεύρεση κεφαλαίων, για διεύρυνση του δικτύου τους και για αύξηση του μεριδίου αγοράς τους με τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα, την ευελιξία και την αποκεντρωμένη λειτουργία καταφέρνουν να προωθούν σημαντικά τόσο τη δική τους, όσο και την τοπική ανάπτυξη. Ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα αυξανόμενα οικονομικά μεγέθη και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας των Συνεταιριστικών Τραπεζών αναμένεται να δώσει η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία επιτρέπεται από τώρα και στο εξής η πραγματοποίηση συναλλαγών και με μη μέλη αυτών, μετά από έγκριση και κάτω από ειδικούς όρους μέχρι ποσού μικρότερου του 50% των χορηγήσεων ή καταθέσεών τους.

Σήμερα λειτουργούν 16 στο σύνολο Συνεταιριστικές Τράπεζες, από τις οποίες 14 ασκούν τη δραστηριότητά τους σε επίπεδο Νομού, ενώ 2 έχουν άδεια λειτουργίας σε επίπεδο Επικράτειας. Είναι σημαντικό ακόμη να σημειωθεί εδώ ότι από τις 14 αυτές Συνεταιριστικές Τράπεζες, 2 ακόμη πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας σε επίπεδο Επικράτειας και άλλες 2 σε επίπεδο όμορων Νομών.[....]

Από τη μια πλευρά με την ίδρυση της Πανελλήνιας Τράπεζας, η οποία παράλληλα με τις καθιερωμένες τραπεζικές της δραστηριότητες παρέχει στα μέλη της (15 Συνεταιριστικές Τράπεζες και 13 Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί της χώρας) υποστήριξη, τεχνογνωσία και υπηρεσίες που λόγω μεγέθους και κόστους δεν μπορεί από μόνη της η κάθε τράπεζα να αναπτύξει και από την άλλη με την ίδρυση της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), η οποία αποτελεί το όργανο εκπροσώπησης, υποστήριξης και ανάπτυξης της συνεταιριστικής πίστης στη χώρα μας, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες αποκτούν τα πλεονεκτήματα ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου και αποτελούν μια ανερχόμενη τραπεζική δύναμη.

Από την ίδρυσή της έως και σήμερα η κάθε μια, αλλά και στο σύνολό τους οι ελληνικές Συνεταιριστικές Τράπεζες -σύμφωνα με τις αναλύσεις των οικονομικών τους μεγεθών- είναι φανερό ότι σημειώνουν πορεία με αξιόλογη άνοδο παρόλο το εντεινόμενο ανταγωνιστικό κλίμα που επικρατεί. Αυτό βέβαια δε συνέβη με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο για όλες, κάτι που οφείλεται σε διάφορους λόγους που σχετίζονται κυρίως με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται και με την περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν να λειτουργούν.

Ρίχνοντας μια ματιά στα βασικά οικονομικά μεγέθη του κλάδου για την τελευταία πενταετία, διαπιστώνεται ότι τα μεγέθη αυτά ακολουθούν μια σαφή ανοδική πορεία, η οποία οφείλεται στη δυναμική δραστηριοποίηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο χώρο τους καθώς και στην εν δυνάμει αύξηση του μεριδίου αγοράς τους.

[....]

(Μετά από σχετική αξιολόγηση (2006)) Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, [...] στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται η Αχαϊκή Πίστη και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

[...]

Η ανοδική πορεία των Συνεταιριστικών Τραπεζών και η αυξητική τάση των οικονομικών μεγεθών τους αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και της μετάβασης προς μια νέα εποχή αναβάθμισης και αναγέννησης. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, που σε παγκόσμιο επίπεδο καταλαμβάνουν σημαντικά μερίδια αγοράς, στην Ελλάδα κάνουν σημαντικά βήματα και κινήσεις στρατηγικές, όπως πχ. η συνεργασία της Πανελλήνιας Τράπεζας με την Κεντρική Συνεταιριστική Τράπεζα της Γερμανίας DZ Bank, καθώς και προσπάθειες για να ανοιχθούν κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας με το εξωτερικό, επιδίωξη η οποία θα δώσει στις Συνεταιριστικές Τράπεζες ένα πολυεπίπεδο χαρακτήρα που θα αποτελέσει την ασπίδα τους απέναντι στον εντεινόμενο ανταγωνισμό της εποχής μας.

Πηγή: http://www2.enthesis.net/index.php?news=500

Ανοδικά κινούνται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες

Hellenic Business [04.11.2009, 16:16]

Τα οικονομικά στοιχεία των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο εννεάμηνο του 2009, παρουσίασαν ικανοποιητικές αυξήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) Νίκο Μυρτάκη.

Το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 4.546,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18.8%, συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2008. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 17.6% και διαμορφώθηκαν στα 3.597 εκατ. ευρώ, στοιχείο που ενισχύει ακόμα περισσότερο την υψηλή ρευστότητα των Συνεταιριστικών Τραπεζών και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης και της αποδοχής των τοπικών κοινωνιών στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, ενώ οι χορηγήσεις ανήλθαν στα 3.152,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6.4%. Τα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 6,11% στο 9μηνο του 2009, σε σύγκριση με το 9μηνο του 2008, και ανήλθαν στα 541,9 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία (προ φόρων) ανήλθε στα 39,9 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 10,61%, γεγονός που οφείλεται στη μείωση του περιθωρίου κέρδους και στην αύξηση του κόστους χρήματος.

Επίσης, δημιουργήθηκαν 13 νέα καταστήματα σε όλη την χώρα, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό των καταστημάτων του Ομίλου Συνεταιριστικών Τραπεζών σε 213.

Πηγή: http://www.hellenicbusiness.gr/index.php/permalink/18896.html

1 σχόλιο:

  1. Μ’ αυτή τη Συνεταιριστική Τράπεζα που θάρθει, λέει, στη Σάμη.
    Με ένα ΑΤΜ μόνο.
    Κάποιος είπε, δηλαδή θάρθει να μας τα πάρει μόνο;

    Ας κρατήσουμε μικρά καλάθια.
    Φαίνεται ότι ο Δήμαρχος στη Σάμη θέλησε να δώσει κάποια δημοσιότητα.
    Γράφοντας κάποια πρωτοσέλιδα ότι θάρθει ο Φλωράτος να εγκαταστήσει την νέα Τράπεζα κ.ά.
    Τελικά, νομίζω ότι κάποιο λάθος κάνει ο Δήμαρχος ή όποιος θέλησε να δώσει δημοσιότητα μεγάλη …
    Να δώσει δηλαδή κάποια…. λαμπρότητα, ας πούμε, για τον ερχομό της Συνεταιριστικής Τράπεζας.
    Με…. επιλεγμένες διαρροές.

    Η λύση είναι η κρατική Τράπεζα ή το Ταμιευτήριο.
    Μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η Τράπεζα αυτή θα λύσει το πρόβλημα της Σάμης.
    Είναι λάθος, και θα το πληρώσετε άσχημα όσοι προτρέχετε.

    Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν 7 υποκαταστήματα σε διάφορα μέρη.
    Δεν ακούγονται και καλά λόγια…
    Έτσι είναι, σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει καχυποψία, ανταγωνισμός.
    Χρειάζεται το θέμα να διερευνηθεί.

    Ωστόσο, μου κάνει εντύπωση η αφέλεια κάποιων εκεί στο Δήμο που βγήκαν να πανηγυρίσουν
    Μ ε την Συνεταιριστική Τράπεζα προσπαθούν να δώσουν φρούδες ελπίδες.
    Ας προσέξουν να μην προσθέσουν άλλο ένα λάθος σε τόσα που έχουν κάνει.
    kefaloniaphotonews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.