Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Μελέτη για "Καποδίστρια-2"




Πηγή: Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (http://www.ita.org.gr/)

Αναδημοσιεύουμε από το Ithacanews:

Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ξεκινά άμεσα η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με τη συγκρότηση και της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξή της, έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές του 2010 να διενεργηθούν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Ως βάση συζήτησης για τους νέους δήμους που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2», για τις μητροπολιτικές λειτουργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και για τις νέες περιφέρειες, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του κ. Ραγκούση με τον συνταγματολόγο κ. Δ. Τσάτσο, θα είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μεταρρύθμιση μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2010, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών να διαψεύσει και τα σενάρια που ήθελαν παράταση της θητείας των δημάρχων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο «Καποδίστριας 2». Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία έχει υιοθετήσει και η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια 2» θα προκύψουν 350- 380 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσον αφορα τον νομό Κεφαλονιάς & Ιθάκης η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει την συνένωση των Δήμων Ερίσου - Πυλαρέων - Σάμης , και τωνΔήμων Αργοστολίου - Ελλειού Πρόνων - Λειβαθούς - Κοινότητας Ομαλών, αφήνοντας στην σημερινή τους μορφή τους Δήμους Παλικής και Ιθάκης, με αποτέλεσμα ο Νομός μας να αποτελείται σύμφωνα με τον Καποδίστρια 2 συνολικά από τέσσερις Δήμους. Η άποψη που επικρατούσε έντονα αμέσως μετα τις εκλογές του Οκτωβρίου για συνένωση όλων των δήμων σε ένα μητροπολιτικό δήμο δεν φαίνεται να υλοποιείται. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών και θεωρείται βέβαιο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, πριν απο την οριστική κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή για ψήφιση.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν καθοριστεί σημαντικά ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ωστόσο το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΚΕ, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Το βέβαιο είναι πως θα υπάρχει αιρετός Περιφερειάρχης, καθώς και μικρότερος αριθμός Δήμων, αλλά για το θέμα των συνενώσεων το «μπαλάκι» πέφτει στις κατά τόπους Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και κατ' επέκταση στην ΚΕΔΚΕ, που θα είναι η αρμόδια για τον καθορισμό των κριτηρίων. Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ιδιαίτερα «σφιχτό», προκειμένου οι επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης να γίνουν επί της νέας βάσης. Μάλιστα, οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ πρόκειται να οριστικοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει τις δικές του θέσεις.

Στόχος είναι οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως 20 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Τις πρώτες απόψεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας. Σε ό,τι αφορά τους Δήμους και τα τοπικά συμβούλια, διευρύνεται ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβουλίων, συγκροτούνται σε κάθε ΟΤΑ Α' Βαθμού επιτροπές για την οικονομική διαχείριση, την επιχειρησιακή δυνατότητα και τη χωροταξία και το περιβάλλον.Ορίζονται από τον Δήμαρχο τοπικοί αντιδήμαρχοι, διατηρούνται τα τοπικά συμβούλια, και ορίζεται ποσόστωση συμμετοχής στα Δ.Σ. αναλογικά των συνενωμένων Δήμων.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή των Τοπικών Συμβουλίων, η εκλογή θα γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ διατηρούνται οι υπηρεσίες των παλαιών Δήμων. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, η εκλογή του Περιφερειάρχη θα είναι άμεση, διατηρείται το 60% για τις πλειοψηφίες, ορίζονται στις παλιές Νομαρχίες Αντιπεριφερειάρχες, ορίζεται αναλογική εκπροσώπηση των Νομών, ενώ παραμένει εκκρεμές το θέμα εκλογής των Περιφερειακών Συμβούλων (Επικρατείας). Κρατικές υπερπεριφέρειες. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί οι αρμοδιότητες των Νομαρχιών θα κατανεμηθούν στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η έδρα των νέων Δήμων θα οριστεί με κριτήρια που θα ορίσει η ΚΕΔΚΕ, ενώ το θέμα της ονομασίας θα συζητηθεί πιθανότατα στην τελική φάση της μεταρρύθμισης.Ωστόσο, πέραν των Περιφερειών, οι οποίες αναμένεται αριθμητικά να παραμείνουν ίδιες, θα λειτουργούν πέντε κρατικές υπερπεριφέρειες, για τις αρμοδιότητες που δεν μπορούν να εκχωρηθούν στις αιρετές και οι οποίες θα ασκούνται από Γενικούς Διευθυντές. Ως προς τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση η κατεύθυνση προς Μητροπολιτικούς Συνδέσμους και Διαδημοτικές Συνεργασίες.

Μία ακόμη από τις σημαντικότερες παραμέτρους που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Υπουργείου και ΚΕΔΚΕ, είναι η κατάργηση του 42% για την εκλογή των δημοτικών αρχών.

Πηγή: http://www.ithacanews.gr/

3 σχόλια:

  1. ΕΛΠΊΖΩ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗς ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ(ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΙ). ΕΛΠΙΖΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΔΗΜ.ΣΥΜΒ. ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΝΥΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗς ΣΑΜΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗς ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΗΓΕΤΗ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΕΜΠΟΛΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥς ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΡΟΥΣΦΕΤΙΑ. ΙΣΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, ΙΣΩΣ ΕΙΜΑΙ ΧΑΖΟΣ, ή ΑΙΘΕΡΟΒΆΜΩΝ. ΜΗΠΩς ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΣ; ΜΗΠΩς ΚΑΠΩς ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΌ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΟ ΡΟΥΠΑΚΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΤΙς ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΟΥ ΟΠΩς ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΟΥ. ΛΙΓΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΛΙΓΟΙ ΚΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΘΙΞΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΕΝΑΣΧΟΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ. ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΣΥΜΗΘΩΣ. ΕΜΠΑΘΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ. Η ΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΕΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕς ΑΞΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ.ΙΣΩΣ ΟΜΩς ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ, ΤΣΑΛΑΚΩΜΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΤΗς ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ. ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ; ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ; ΣΚΕΨΟΥ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙς ΑΡΑΔΕΣ ΣΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΔΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΒΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με την προηγούμενη ανάρτηση γιατί θεωρώ πως υπάρχει η ανάγκη να ειπωθούν κάποια πράγματα σχετικά με έναν νέο εργαλείο επικοινωνίας και ενημέρωσης και αυτό είναι το blog(ιστολόγιο). Να επισημάνω ότι δεν είμαι διαχειριστής στο roupaki.

    Το roupaki όπως αυτοπροσδιορίζεται είναι ένα blog στο οποίο διαπραγματεύονται θέματα που αφορούν την Σάμη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

    Η διαφορά ενός blog από μία οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα είναι πως το περιεχόμενο του δεν είναι στατικό αλλά λειτουργεί διαδραστικά. Πιο συγκεκριμένα, ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να γίνει και συντάκτης. Αυτό του δίνει μια τεράστια δυναμική που συνεχώς αυξάνεται αφού αρχίζει και αποκτά την δική του αυτονομία. Το roupaki δεν προσδιορίζεται μόνο από τους διαχειριστές του αλλά αποκτά την δική του ταυτότητα η οποία αποτελεί ένα συνονθύλευμα ηλεκτρονικών ιχνών. Τέτοια ίχνη αφήνουν οι αναγνώστες του, αφήνουμε εσύ και εγώ που γράφουμε τώρα.

    Οι διαχειριστές είναι τα άτομα τα οποία ρίχνουν την σπίθα για να ανάψει η φλόγα της συζήτησης. Αυτό που όμως είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε είναι πως την σπίθα αυτή μπορεί να την ρίξει ο οποιοσδήποτε και αυτή είναι η ποιοτική διαφορά ενός blog. Ωστόσο, όσο η κοινότητα των ανθρώπων που συμμετέχει σε αυτό μεγαλώνει, αυξάνεται και η ευθύνη που βαραίνει τους διαχειριστές του. Πρέπει να προσεγγίζουν τα θέματα όσο το περισσότερο αντικειμενικά γίνεται και γι’ αυτό ο ρόλος τους οφείλει να είναι διακριτικός.

    Όσο αφορά την ποιότητα των αναρτήσεων, αυτή δεν μπαίνει σε στεγανά, δεν κατευθύνεται και γι ‘αυτό δεν πρέπει να κόβεται καμία ανάρτηση. Μια διαλογή των κειμένων θα αναιρούσε μάλλον την λογική με την οποία λειτουργεί ένα blog όπως ανέφερα πιο πριν. Κρίνεται απαραίτητο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που το κείμενο είναι ανάρμοστο και μπορεί να θίξει σοβαρά κάποιο άτομο. Η ποιότητα προσδιορίζεται από τα άτομα τα οποία συμμετέχουν σε αυτή την κοινότητα. Αν αυτή μας δυσαρεστεί, δυστυχώς είναι η ποιότητα των ανθρώπων που ζουν γύρω μας. Αν όμως εγώ, εσύ και ο καθένας μας έχει να πει κάτι διαφορετικό το ας το γράψουμε και σε διαβεβαιώνω ότι όσο ο χώρος αυτός μεγαλώνει θα βρεθούν και άλλα τέτοια άτομα.

    Αντώνης Βαγγελάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.