Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Η Ιθάκη τίμησε τον Πλάτωνα Δρακούλη

Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώθηκε, καιρού επιτρέποντος, στις 23, 24, 25 Οκτωβρίου στην Ιθάκη για τον Ιθακήσιο πρωτοσοσιαλιστή Πλάτωνα Δρακούλη, με στόχο να διερευνηθούν πάρα πέρα η ζωή και η πολυδιάστατη δράση του, να μελετηθούν οι αρχές και η ιδεολογία του, να αξιολογηθεί το συγγραφικό του έργο.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά το Συνέδριο για τον Πλάτωνα Δρακούλη, είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2008, χρονολογία συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννηση του, επειδή όμως αρκετοί αποδέκτες της πρόσκλησής για την δήλωση συμμετοχή τους στο Συνέδριο εξέφρασαν αδυναμία συμμετοχής λόγω του περιορισμένου χρόνου προετοιμασίας τους, αποφασίστηκε η διεξαγωγή του φέτος τον Οκτώβριο.

Η πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου υλοποιήθηκε μετά από πρόταση που καταθέσαν ο Δημοσιογράφος Τηλέμαχος Καραβιας τέως Δήμαρχος Ιθάκης και ο καθηγητής Πέτρος Πετράτος στο Δήμαρχο Ιθάκης Γεώργιο Βασιλόπουλο, στον Επαρχο Ιθάκης Θανάση Λιβιτσάνη και στον Αντινομάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης το 2008 των 150 χρόνων από την γέννηση του Ιθακήσιου Πλάτωνα Δρακούλη (1858-1942), με σκοπό να τιμηθεί ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ στη γενέτειρά του.

Τον Πλάτωνα Δρακούλη είχε ξανατιμήσει ο Δήμος Ιθάκης τον Απρίλιο του 1982, επί δημαρχείας Σπύρου Αρσένη, όταν αφιέρωσε το Πανεπτανησιακό Συνέδριο «Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το οποίο έγινε τότε στο νησί της Ιθάκης, στην μνήμη του. Το σκεπτικό ήταν ότι είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε, να προβάλλουμε και να τιμάμε προσωπικότητες των νησιού μας οι οποίες με τη δράση τους , με το συγγραφικό τους έργο και γενικότερα με τη ζωή τους εργάστηκαν για την πρόοδο της γενέτειρας τους, της πατρίδας μας, της ανθρωπότητας.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τα Συμβούλια των παραπάνω φορέων και η οργανωτική επιτροπή που συγκροτήθηκε:
  • Πρόεδρος: Τηλέμαχος Καραβίας, Δημοσιογράφος, τ. Δήμαρχος Ιθάκης
    Αντιπρόεδρος: Σπύρος Αρσένης, Νομαρχιακός Σύμβουλος Κεφαλονιάς- Ιθάκης, τ. Δήμαρχος Ιθάκης,
  • Γραμματέας: Δημήτριος Ραυτόπουλος, Φιλόλογος,
  • Ταμίας: Νατάσσα Βλησμά, υπάλληλος του Επαρχείου Ιθάκης,
  • Μέλος: Χριστίνα Κωστήρη, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ιθάκης,

απέστειλε σχετική εγκύκλιο - πρόσκληση σε επιστήμονες και ερευνητές και επιστημονικά ιδρύματα για συμμετοχή στο συνέδριο ζητώντας εισηγήσεις για:

  • Τη ζωή του Πλάτωνα Δρακούλη (νεώτερα στοιχεία για την οικογένεια του, τις σπουδές του, την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία),
  • Τις δραστηριότητες του επιστημονικές και πολιτικές (στην Ελλάδα, στην Αγγλία),
  • Τις πολιτικές του θέσεις (για το εργατικό κίνημα και την οργάνωση του, για την κοινωνία, τον εργάτη, για τον πόλεμο, για το σοσιαλισμό κ.α),
  • Τις ιδέες του (επιρροές, σχολιασμός και επιδράσεις),
  • Το συγγραφικό του έργο (αυτοτελή, μεταφράσεις, αρθρογραφία),
  • Τη θεοσοφία του,
  • Το Ελληνικό και Διεθνές εργατικό – σοσιαλιστικό κίνημα τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έλαβε η οργανωτική επιτροπή τις κατάταξε στις εξής ενότητες και οι οποίες ανεπτύχθησαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν:

  • Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ
  • Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΛ. ΔΡΑΚΟΥΛΗ
  • Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΔΡΑΚΟΥΛΗ
  • ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΔΡΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΗ -ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΟΙ ΘΕΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΔΡΑΚΟΥΛΗ
  • ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛ. ΔΡΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Kατά γενική ομολογία το Συνέδριο είχε επιτυχία σε ότι αφορά τις συμμετοχές, τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις του, το γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε και την καλή διοργάνωση του.




Την τελευταία μέρα και στο κλείσιμο του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Τηλέμαχος Καραβίας, ανακοίνωσε τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτό το Συνέδριο:

……«Στο σύνολό τους οι ανακοινώσεις ήταν ενδιαφέρουσες. Αρκετές ήταν εκείνες που έφεραν νέα στοιχεία στην υπόθεση Δρακούλη. Άλλες μας παρουσίασαν νέους προβληματισμούς και άνοιξαν δρόμους για έρευνα.

Είναι αλήθεια ότι φεύγουμε από το Συνέδριο περισσότερο και καλύτερα ενημερωμένοι για τη ζωή, τη δράση, την ιδεολογία και τις πρακτικές του Πλάτωνα Δρακούλη.

Κατανοήσαμε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε και δραστηριοποιήθηκε ο Δρακούλης. Επρόκειτο για μία εποχή πλούσια σε γεγονότα και σοβαρές ανακατατάξεις και ιδιαίτερα στο εργατικό σοσιαλιστικό κίνημα.

Διευκρινίστηκαν στοιχεία για την καταγωγή και το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε.

Σοβαρή συζήτηση έγινε για το περιεχόμενο της ιδεολογίας του και για τις πρακτικές που εφάρμοσε ο Πλάτων Δρακούλης. Κινήθηκε γενικά μέσα στη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία, την οποία προσπάθησε να στηρίξει με κείμενα δικά του και μεταφράσεις ξένων έργων.

Επιρροές δέχθηκε από την αρχαία ελληνική σκέψη και τη χριστιανική ηθικολογία, ενώ είχε ανάμειξη και σε αναρχικές πρακτικές.

Ο σοσιαλισμός του είναι συγκεχυμένος με πολλά αντιφατικά στοιχεία. Από τις αρχές ωστόσο του 20ου αιώνα πέρασε σε αστικοδημοκρατικές θέσεις, στηρίζοντας μάλιστα το Βενιζέλο στην εξωτερική αγγλόφιλη πολιτική του.

Ιδιαίτερος λόγος έγινε για τις πρακτικές που χρησιμοποίησε ο Δρακούλης, προκειμένου να προβληθεί τόσο στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα, όσο και στο ελληνικό. Αυστηρά κρίθηκε η τακτική του στις προεκλογικές και μετεκλογικές εποχές. Αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του δεν ξέφυγαν από την κριτική κάποιων ανακοινώσεων.

Ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές ήταν οι ανακοινώσεις που έγιναν για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, του τύπου και της εκδοτικής παραγωγής, του θεοσοφισμού και των αγροπόλεων. Όλα αυτά τα θέματα συνιστούν σοβαρές συνιστώσες της ιδεολογίας και της πρακτικής του, που δεν πρέπει να υποτιμώνται από τους μελετητές του Πλάτωνα Δρακούλη. Σε κάποια μάλιστα από αυτά τα θέματα οι προβληματισμοί και οι προτάσεις του είναι πρωτότυπες και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.

Πάντως πέρα από τα όποια αρνητικά της δράσης και της τακτικής του, όλοι σχεδόν ομολόγησαν τη συνεισφορά του Πλάτωνα Δρακούλη, στον προβληματισμό της ελληνικής κοινωνίας, κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Μπορεί να θεωρείται προδρομική μορφή του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος, ενταγμένη πάντα μέσα στα ιστορικά πλαίσια της εποχής του.

Τελειώνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Χωρίς εσάς δεν θα είχαμε αυτό το άνοιγμα στη μελέτη του φαινομένου «Πλάτωνα Δρακούλη».

Σχετικά με τα πρακτικά, θα γίνει προσπάθεια από την πλευρά μας να εξοικονομήσουμε την απαραίτητη επιχορήγηση της έκδοσής τους. Ήδη δύο εκδοτικοί οίκοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Γι’ αυτό θα θέλαμε να μας στείλετε το κείμενο της ανακοινώσεώς σας μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη (σε ηλεκτρονική μορφή και μία εκτύπωση).»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Τηλέμαχος Καραβίας, ανακοίνωσε ότι η Οργανωτική Επιτροπή:

  • Θα συνεχίσει να προβάλει τη δράση και το έργο του Πλάτωνα Δρακούλη, στην Αθήνα (στις 29 Νοεμβρίου, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα και κάλεσε όσους από τους Συνέδρους θέλουν να συμμετάσχουν να το δηλώσουν),
  • Θα προτείνει στο Δήμο Ιθάκης για την ονομασία δρόμου ή πλατείας με το όνομα του Πλάτωνα Δρακούλη,
  • Θα προτείνει στο Δήμο και στο Επαρχείο Ιθάκης να προχωρήσουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη φιλοτέχνηση της προτομής του Πλάτωνα Δρακούλη,
  • Θα προτείνει να θεσπισθεί υποτροφία για πρωτότυπη ερευνητική εργασία μεταπτυχιακού επιπέδου, με θέμα τον Πλάτωνα Δρακούλη.

Μέρος των βιβλίων και αντιγράφων των ντοκουμέντων που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα παραχωρηθούν στην Βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Ιθάκης Γιώργος Βασιλόπουλος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Ιθάκης θα αναλάβει την έκδοση πολυσέλιδης μελέτης με τίτλο: « Πλάτων Ευστ. Δρακούλης : Η εποχή. Η ζωή, η δράση. Η ιδεολογία του. Αξιολόγηση της προσωπικότητας του» που ο ιστορικός Σπύρος Δημ. Λουκάτος είχε θέσει στη διάθεσή του Πρόεδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Τηλέμαχου Καραβία χωρίς καμμιά απολύτως δέσμευσή του σε ότι αφορά τα δικαιώματα της έκδοσης. Επίσης ο Έπαρχος Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά η ΝΑ Κεφαλονιάς & Ιθάκης- Επαρχείο Ιθάκης έχει αποφασίσει να τιμήσει τον Ιθακήσιο Εθνολόγο ΠΑΝΑΓΗ ΛΕΚΑΤΣΑ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, λειτούργησε Έκθεση βιβλίων, εντύπων, φωτογραφιών και ντοκουμέντων για τον Πλάτωνα Δρακούλη και την εποχή του, Σύνεδροι και Προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της Ιθάκης, ενώ την Κυριακή το βράδυ μετά τη λήξη του Συνεδρίου παρακολούθησαν Συναυλία Πολιτικού Τραγουδιού από το συγκρότημα του Χρήστου Κουμούση.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ:

  • Τους Συνέδρους, τους προσκεκλημένους και όλους όσους με την παρουσία τους τίμησαν τον ΠΛΑΤΩΝΑ ΔΡΑΚΟΥΛΗ,
  • Το Νομάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Διονύση Γεωργάτο, και ιδιαίτερα τον Αντινομάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο, που σαν πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού της ΝΑ αποδέχτηκε την πρόταση για χρηματοδότηση του Συνεδρίου καθώς και τον Έπαρχο Ιθάκης κ. Θανάση Λιβιτσάνη,
  • Τον Δήμαρχο Ιθάκης κ. Γιώργο Βασιλόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο που κάλυψε μέρος των εξόδων του Συνεδρίου,
  • Τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Κέντρου κ. Σπύρο Γρίβα και το Δ.Σ. για την διάθεση της αίθουσας,
  • Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Σπύρο Αρσένη, Χριστίνα Κωστήρη, Δημήτρη Ραυτόπουλο, Νατάσσα Βλησμά για τη συνεργασία μας,
  • Τις κ. Πηνελόπη Μαρούλη στη γραμματεία, την Ελένη Αλπίτση και Κατερίνη Πετράτου σε ό,τι αφορά την καλή εμφάνιση της αίθουσας του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης,
  • Το Σύλλογο Φιλομήρων για τη προσφορά βιβλίων και χάρτη που συνόδευσαν το ντοσιέ των Συνέδρων.

Κλείνοντας η Οργανωτική Επιτροπή θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από όσους ταλαιπωρήθηκαν από τη κακοκαιρία από το πηγαιμό τους στην Ιθάκη. Ευχόμαστε «Όσω δίκαια παράπονα και αν έχης εναντίον οιουδήποτε, μη τον κηρύξεις εχθρόν σου» Πλ. Δρακούλης «Βιονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.