Τα σχολεία έκλεισαν. Η Διλοχία και οι έφεδροι έφυγαν για το Μέτωπο. Η Πίνδος, η Αντεπίθεση, το Έπος... Είπαν αργότερα ότι το ΟΧΙ δεν το είπε ο Μεταξάς, αλλά ο λαός. Κανείς δε το είπε αυτό ΤΟΤΕ, στις 28, 29, 30 Οκτωβρίου 1940. Ούτε ο Ζαχαριάδης. Τότε όλοι ήξεραν ότι χωρίς εκείνο το ΟΧΙ, τη νύχτα, με τις πυτζάμες, όλα θα είχαν τελειώσει. Και δεν είδα, όταν πέθανε ο Μεταξάς, ούτε έναν άντρα με στεγνά μάτια, σε μια πόλη που τον αποκαλούσε "Γιάννη Σμπάρα"[1], πριν ακόμα εκείνος πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και γίνει, με τη θέληση του βασιλιά, δικτάτορας. Όλοι έκλαιγαν σ' εκείνη την πόλη όπου, επί 4ης Αυγούστου, άκουγες να φωνάζουν ειρωνικά στους δρόμους:
- Δώστου να φάει!
- Γιατί πεινάει!
- Βάλτονε σε θέση!
- Για να μη σε χέσει!
Ή
- Ω κουμπάρε, πάχο πόχεις!
- Ολόξυγκος είσαι!
Ας μην είμαστε μικρόψυχοι. Ύστερα από σαραντατρία χρόνια, ας ξαναδώσουμε στον Μεταξά αυτό που του ανήκει.
Με κάλεσαν στη Διοίκηση της ΕΟΝ.
- Από σήμερα είσαι διοικητής της Φαλαγγονομίας. Είναι διαταγή.
- Και τί θα κάνω;
- Θα βγάζεις τα βράδυα περιπόλους, που θα κυκλοφορούν με τα κλομπς όλη νύχτα.
- Με ποιά αποστολή;
- Θα αναφέρετε κάθε ύποπτη κίνηση, Και θα τηρείτε την τάξη. Οι χωροφύλακες είναι λίγοι.
Αυτό κράτησε δύο ή τρεις μέρες, χωρίς καμμιά "ύποπτη κίνηση". 'Ωσπου, μια ηλιόλουστη μέρα, οι Ιταλοί βομβάρδισαν για δεύτερη φορά την Πάτρα. Τότε με διέταξαν να συγκροτήσω πέντε συνεργεία Πρώτων Βοηθειών: Δέκα φαλαγγίτες σε κάθε συνεργείο.
- Θα βάλω τρεις προσκόπους με πτυχίο Πρώτων Βοηθειών σε κάθε συνεργείο, είπα. Πού είναι τα φορεία;
- Θα στείλουν οι αρμόδιες αρχές.
Ο βόμβος ακούστηκε μεσημέρι. Ήταν μόνο ένα αεροπλάνο. Και έριξε μία και μόνη βόμβα, που έπεσε μέσα σ' ένα καρβουνιάρικο, σ' ένα χαμόσπιτο με κεραμίδια.
Βρήκα εκεί μόνο τους τρεις προσκόπους και δυο χωροφύλακες, κοντά σε έξι ή εφτά τραυματίες με ξεσχισμένες τις σάρκες. Μια δεκαριά νεαροί που γύριζαν από κυνήγι, άκουσαν το σφύριγμα της βόμβας και όρμησαν όλοι μαζί μέσα στο καρβουνιάρικο. Πόσοι σκοτώθηκαν; Θυμάμαι μόνο τον αδελφό ενός συμμαθητή μου, τον Νίκο Γερολυμάτο. Πλάι του, μέσα στο ματωμένο σωρό, μια κοιλιά έχασκε, με τα έντερα έξω. Βογγητά, "μάνα μου!...".
Φρίκη, κρύος ιδρώτας. Νάτος ο Πόλεμος! Και ξαφνικά, μπροστά σ' εκείνο το μακελλειό, γίναμε άντρες. Είχα κλείσει τα 17 στις 15 Οκτωβρίου.
Μεταφέραμε όποιους μπορούσαμε σε κοντινά φαρμακεία. Το νοσοκομείο ήταν μακρυά, έξω από την πόλη. Φορεία δεν έρχονταν από πουθενά. Νοσοκομειακό αυτοκίνητο δεν υπήρχε. Και στο νησί είχε μείνει μόνο ένας "λόχος" εφέδρων προχωρημένης ηλικίας.
Ο Διοικητής της Χωροφυλακής, ταγματάρχης Κεκερής, είχε στήσει ένα πρόχειρο Σταθμό Διοικήσεως στο καλοκτισμένο Παρθεναγωγείο. Βρισκόταν στο προαύλιο, μαζί με τον Νομάρχη Βαφείφη. Φώναξα λαχανιασμένος:
- Οι τραυματίες πεθαίνουν! Πώς θα πάνε στο Νοσοκομείο; Πού είναι αυτοκίνητα; Δεν έχουμε φορεία!
Ούτε αυτοί είχαν.
Με τον δεύτερο βομβαρδισμό, το Αργοστόλι άδειασε. Ο πληθυσμός - δέκα χιλιάδες άνθρωποι - έφυγε στα χωριά. Πήγαμε και μεις στο χωριό του πατέρα μου. Στα Θηράμονα. 27 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.
[1]. Χλευαστικό παρατσούκλι του Μεταξά στην Κεφαλονιά.
Απόσπαμα από το βιβλίο του Γιάννη Βούλτεψη, "Συναγωνιστής Ακέλας", εκδόσεις Γλάρος, 1983.
Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!
Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.
Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.
Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.
Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα αρχικά Ε.Ο.Ν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια γιατί τα έριξες τέτοια μέρα φίλτατε; Πόσα αγνά Ελληνόπουλα οδήγησε σε ηλιθιότητες; Και δεν είναι και η μόνη οργάνωση που έκανε το ίδιο.
Άσε το ΜΕΤΑΞΑ μόνο με το ΟΧΙ ΤΟΥ.
Το ΟΧΙ λοιπόν σαν λέξη και όχι σαν έννοια μάλλον ανήκει στην εφημερίδα «Ελληνικόν Μέλλον» της 30ης Οκτωβρίου 1940.
Αφού όμως ρίχνεις την Ε.Ο.Ν. να ρίξω και εγώ το ρετσινόλαδο και τον πάγο;
Και μια ατάκα προπολεμική του ηθοποιού Παντελή Ζερβού (αν δεν απατώμαι), σε μια επιθεώρηση: -Να το πώ; -Πέεες το. –Θα το πώ μα θα το πιώ. –Πέεες το. –Μετάξι το Μετάξι, το ψωμί πάει δεκάξι και το λάδι να πετάξει. Ε όλη τη νύκτα την έβγαλε στον πάγο.
Έτσι για να μπούμε στη νοοτροπία της τότε εποχής και της Ε.Ο.Ν.
Μην παρεξηγείς την ανάρτηση φίλε Σταράτε. Προσπαθήσαμε απλά να μεταφέρουμε το κλίμα των πρώτων ημερών του πολέμου στην Κεφαλονιά, μέσα από ένα βιβλίο ενός συμπατριώτη μας, γνωστού δημοσιογράφου. Σε αυτό βέβαια υπάρχει και η αναφορά στη ΕΟΝ, αλλά δεν είναι το κύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφή