...με την κακή έννοια...
Αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε το ατυχές περιστατικό στην αρχή του φετινού καλοκαιριού σε ένα από τα καταστήματα της παραλίας. Η γνωστή καταγγελία δημοσιεύτηκε σε αρκετές ιστοσελίδες του νησιού μας. Tα τα σχόλια που συγκέντρωσε ήταν αρκετά και ποικίλα. Αρκετά ήταν και τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο «Ρουπάκι». Ένα από αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου, αρκετά σημαντικό. Το σχόλιο εκείνο ανέφερε – αντιγράφω – «...οι επαγγελματίες έχουν αρκετά προβλήματα και προσπαθούν να τα λύσουν μόνοι τους, όπως έχουν μάθει...»
Η φράση αυτή συνοψίζει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους της σημερινής πραγματικότητας, ή μάλλον της πραγματικότητας των τελευταίων ετών στην πόλη της Σάμης, κυρίως, αλλά και στο Δήμο γενικότερα.
Η μία παράμετρος είναι η κατάσταση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στην περιοχή μας. Νομίζω ότι δεν είναι απλά άσχημη αλλά συνεχώς επιδεινούμενη. Με μικρή αναλαμπή, σχεδόν τίναγμα προς τα πάνω, προς το καλύτερο, την περίοδο του "Κορέλη". Ένα τίναγμα σπασμωδικό και επικίνδυνο -σχεδόν καταστροφικό - όπως διαφαινόταν εκ των προτέρων και αποδείχτηκε εκ των υστέρων.
Οι επισκέπτες στο νησί μας λιγότεροι, στην περιοχή μας ακόμη πιο λίγοι. Είμαστε ίσως η πιο υποβαθμισμένη τουριστικά περιοχή της Κεφαλονιάς. Φαίνεται να είμαστε απλά το λιμάνι από όπου όλοι σχεδόν περνάνε αλλά ελάχιστοι μένουν ή επιστρέφουν. Είμαστε εδώ και χρόνια έξω από τις διαδρομές των εκδρομικών λεωφορείων που διατρέχουν σχεδόν όλο το νησί. Τα λεωφορεία στρίβουν στη διαστάυρωση της Αγίας Ευφημίας, επισκέπτονται τη Μελισσάνη και δεν τα ξαναβλέπουμε. Υποδομές για κρουαζιερόπλοια δεν έχουμε και για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι αρνητικό. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι επισκέπτες του νησιού περνάνε από την Αντίσαμο, αλλά μάλλον μετά το μπάνιο τους αποχωρούν. Ούτε φαγητό, ούτε καφέ, ούτε ποτό στη Σάμη. Η καθημερινότητά μας, οι εκδηλώσεις μας, τα πανηγύρια μας είναι εκτός αναφοράς από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του νησιού, και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Έχουμε μιά μεγάλη για τα δεδομένα της Κεφαλλονιάς παραλία, με αρκετά μαγαζιά, κυρίως εστιατόρια-ταβέρνες και καφετέριες που προσπαθούν να δουλέψουν με τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Τόσα μαγαζιά που έχουν από πίσω τόσες οικογένειες προσπαθούν να «βγουν» με λιγοστούς τουρίστες. Και μη νομίσουμε ότι τα πράγματα λύνονται με 10-15 μέρες τον Αύγουστο που «μπαίνει» κόσμος. Τα έξοδα τρέχουν όλους τους μήνες, από Μάϊο μέχρι Οκτώβριο και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου η Σάμη είναι μάλλον άδεια.
Ας σταματήσω όμως κάπου εδώ τα σχετικά με το πρώτο κομμάτι του σχολίου-αφορμή για την παρέμβασή μου – τα προβλήματα των καταστηματαρχών και ας προσπαθήσω να θίξω το δεύτερο, εξίσου σημαντικό. Το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους, όπως έχουν μάθει.
Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μία παραλία χωρίς δέντρα, σχεδόν ξερή, όπου περιμένει να φιλοξενήσει πελάτες στο εστιατόριό του ή στην καφέτεριά του που ψάχνουν λίγη δροσιά μέσα στο καλοκαίρι; Μιά λύση είναι να σκεπάσει την περιοχή - για την οποία πληρώνει το Δήμο - με τέντα. Από κει και πέρα είναι «ελεύθερος» να διακοσμήσει την σκεπασμένη περιοχή όπως νομίζει, να την φορτώσει πολλές φορές, ξοδεύοντας πολλά χρήματα που μάλλον δεν του περισσεύουν. Ναι, αλλά πρέπει και να έχει και το βράδυ λίγο φώς, οπότε θα περάσει καλώδιο από το μαγαζί του απέναντι στην παραλία πάνω από το δρόμο γιατί πώς αλλιώς θα πάρει ρεύμα; Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η παραλία μας έχει αισθητική πολλών ετών πίσω – ας μη χρησιμοποιήσω τον όρο που χρησιμοποιείται ευρέως, είναι κρίμα για τους συμπολίτες μας.
Από το Δήμο του λοιπόν ο κάθε επαγγελματίας περιμένει κάποιες πρωτοβουλίες. Και κάποια συζήτηση και ένα βαθμό συνενόησης και οργάνωσης. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ένα Δήμο που δίνει- μόνο - άδειες χρήσης πεζοδρομίου και παραλίας, με το αζημίωτο και απο εκεί και πέρα τίποτε.
Ποιά είναι η μέριμνα του Δήμου για την καλαισθησία και την χρηστικότητα της παραλίας; Ποιές είναι οι κινησεις του Δήμου τα τελευταία χρονια για την παραλία; Αν θυμάμαι καλά, το μόνο έργο μετα την πλακόστρωση ενός μόνο μέρους της παραλίας - που έγινε 20 χρόνια πριν - είναι η μόνιμη εξέδρα στην κεντρική πλατεία.
Το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας με τσιμέντο! ακόμη!
Ο νέος μώλος με ασφαλτοτάπητα. Άσφαλτος και παρκαρισμένα αυτοκίνητα δίπλα στα μαγαζιά.
Αντί για δέντρα και παρτέρια κάποιες σκόρπιες ζαρντινιέρες που αν δεν τις φροντίσει ο καταστηματάρχης απλά ξεραίνονται.
Καλώδια ίπτανται του παραλιακού δρόμου σαν να μην υπάρχει άλλος τρόπος να έχουν ρεύμα τα κιόσκια των μαγαζιών.
Βιοκάδοι απορριμάτων στον παραλιακό πεζόδρομο.
Δεν θέλω να θίξω παραπάνω το γενικότερο θέμα αισθητικής της παραλίας, είναι μεγάλο και πολύ σημαντικό. Κάποτε όμως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και γι αυτό δεδομένου ότι μάλλον δεν αρέσει η παραλία μας – μας το λένε με κάθε τρόπο οι μη-επισκέπτες της.
Και μην εθελοτυφλούμε, οι επαγγελματίες ξέρουν πολύ καλά ότι τα μαγαζιά τους δεν δουλεύουν όσο θα έπρεπε ή όσο θα ήθελαν. Τουρίστες που μένουν στην Σάμη περνάνε απέναντι για φαγητό και ποτό.
Θα ήθελα όμως να θυμίσω ότι η προηγούμενη Δημοτική αρχή είχε εξαγγείλει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ολική αναμόρφωση της παραλίας. Μια φορά που το ακούσαμε και δεν το ξανακούσαμε!
Ας κλείσω όμως κάπο εδώ γιατι ξανοίχτηκα.
Σαν συμπέρασμα, ο ρόλος του Δήμου δεν είναι μόνο να εξυπηρετεί τους επαγγελματίες στα διάφορα αιτήματά τους. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του ρόλου και αφορα κυρίως σε καθημερινά και τρέχοντα ζητήματα. Μάλιστα σε κάποια από τα αιτήματα αυτά ίσως να είναι προς όφελος των επαγγελματιών να μην ικανοποιηθούν!..
Ο βασικός ρόλος του Δήμου σε σχέση με τους επαγγελματίες – που τον πληρώνουν και τον υποστηρίζουν οικονομικά - είναι να παίρνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο υποδομών και χρήσης τους ώστε να βελτιώσει συνολικά και σε βάθους χρόνου τη θέση των επαγγελματιών.
Προφανώς ένα παραλιακό μαγαζί θα ωφεληθεί αν πάρει άδεια από το Δήμο (ή το Λιμενικό Ταμείο) για μεγαλύτερο κιόσκι. Όλα όμως τα παραλιακά μαγαζιά και ολόκληρη η πόλη θα ωφεληθούν πολλαπλάσια και μονιμότερα αν ο Δήμος αποφασίσει να αναμορφώσει και να ομορφύνει όλη την παραλία.
Η παραλία μας είναι μεγάλη και μπορεί να εξυπηρετεί και τα μαγαζιά της και τη βόλτα και την ξεκούραση και την ψυχαγωγία και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά όλα αυτά χρειάζονται οργάνωση συνολική και όχι αποσπασματική. Χρειάζονται σχέδιο και συζήτηση όχι μικροεξυπηρετήσεις. Χρειάζονται πρώτα από κάθε τι άλλο θέληση και αποφάση.
Ευχαριστώ για μια φορά ακόμη το Ρουπάκι για τη φιλοξενία. Ζητώ συγγνώμη για όποιες ανακρίβειες και λάθη στην προσέγγισή μου – πολλά πράγματα δεν τα γνωρίζω ίσως όσο θα έπρεπε.
Πάραλος.
Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!
Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.
Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.
Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.
Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
επιτελους αρχιζει μια κουβεντα για ενα φλεγον ζητημα της Σαμης που ειναι η παραλια. καλα τα λες παραλες αλλα μη δισταζεις να πεις τα πραγματα με τ ονομα τους. τσαντηρι ειναι η παραλια και παραγκουπολη. ας αρχισουμε επιτελους να μιλαμε για την αλλαγη της. καντε ενα κοπο και δειτε παραλιες απο αλλα μερη. ειμαστε μοναδικοι στο ειδος και το χαλι μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήswsta en meri auta pou grafeis file parale!
ΑπάντησηΔιαγραφήAlla to thema einai na min menoume mono stin kritiki gia oti den mas aresei!
Prepei na perasoume kai se protaseis gia tin anavathmisi kai tin exugeiansi oswn den mas aresoun!
Σε έναν τόπο που έχει φτάσει να έχει μια τόσο άρρωστη νοοτροπία φίλε ανώνυμε, οι υγειής προτάσεις, δείχουν αρρωστημένες στα μυαλά των "αρρώστων"!!! Για να υπάρχουν προτάσεις, πρέπει να υπάρχει διάλογος! Και για να γίνει διάλογος, όσο περίεργο κι αν φανεί, πρέπει κυρίως να έχεις το χάρισμα να ακούς πρώτα και μετά να μιλάς... Σε αυτό τον τόπο, όλοι ξέρουν και μιλάνε... Κανένας όμως δεν ακούει...
ΑπάντησηΔιαγραφή