Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Συνέντευξη Δημάρχου Σάμης

Αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη του Δημάρχου Σάμης κ. Μανόλη Βαλέτα όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Παιδιόθεν".


«Π»: Ξεκινήσατε από πρόεδρος της κοινότητας, βρεθήκατε στο δημαρχιακό θώκο της Σάμης και έχετε αναλάβει την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου. Ποιό είναι το επόμενο βήμα σας;

Μ.Β.: Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη τιμή για έναν πολίτη είναι να προσφέρει στην κοινωνία και στον τόπο του. Με εκφραζει απόλυτα η ανάμειξή μου με τα κοινά και δεν έχω μεγαλύτερη φιλοδοξία. Εν ολίγοις, θέλω και μπορώ να προσφέρω στη Σάμη, διότι είμαι «γεμάτος» από εμπειρίες.

«Π»: Θεωρείτε υπεράριθμους τους δήμους του νησιού μας;

Μ.Β.: Πρωτίστως, όπως διαφαίνεται, θα γίνουμε ένας δήμος με την Πύλαρο και την Έρισσο, ενώ υπάρχει περίπτωση να ενσωματωθούν και οι Πόρος, Σκάλα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ενωποιηθούν οι δήμοι σε όλη την Κεφαλονιά. Να δημιουργηθεί ένας και μοναδικός δήμος υπό τις βασικές προϋποθέσεις να διατηρηθεί η πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά της κάθε περιοχής και, βέβαια, να υπάρχει μια ισχυρή εκπροσώπηση των τοπικών φορέων.

«Π»: Άρα, ο θεσμός της Νομαρχίας θα περιοριστεί αισθητά.

Μ.Β.: Θα εξαλειφθεί δια παντός. Όταν αναφερόμαστε σε μια αρχή, σε μια πανίσχυρη εξουσία στην Κεφαλονιά δεν υπάρχει και λόγος ύπαρξης της Νομαρχίας.

«Π»: Τι θα επιφέρει η συρρίκνωση των δήμων και η κατάργηση της Νομαρχίας; Μήπως τον περιορισμό της γραφειοκρατίαςή την ελαχιστοποίηση των εξόδων;

Μ.Β.: Αναμφισβήτητα, δεν θα υπάρχουν τα τεράστια κόστη, άρα έχουμε οικονομία και τα χρήματα διατίθενται για την αξιοποίηση του νησιού. Δεν είναι αδικία, αλήθεια, να μην μπορούμε να συμμετέχουμε στο πιστοποιημένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ; Πάντα όμως με μια ισχυρή αρχή.

«Π»: Η ισχυρή εξουσία προϋποθέτει ικανούς και δραστήριους ανθρώπους. Προϋποθέτει την εξάλειψη του «εκλέγεσθα» μέσω ενός ευρύτατου κύκλου, συγγενικού και φιλικού. Κοινώς, το σόι δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση, στο πλασάρισμα ενός δημοτικού συμβούλου.

Μ.Β.: Δεν το θεωρείτε σημαντικό το συγκεκριμένο γεγονός; Ο κατακερματισμός των δήμων και η διάσπαση που παρατηρείται επέφερε το φαινόμενο πλασαρίσματος των συμβούλων μέσω του κύκλου τους. Διαφωνείτε, δηλαδή, ότι εκλέχθηκαν πολίτες στα δημοτικά συμβούλια με γνώμονα όχι την ικανότητα, την εμπειρία και την τεχνογνωσία αλλά επειδή διαθέτουν μεγάλο αριθμό συγγενών ή φίλων;

«Π»: Τουναντίον, η πλειοψηφία ψηφίστηκε με βάση τα προσωπικά συμφέροντα.

Μ.Β.: Γνωρίζω ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν τολμούν να κατέβουν στις εκλογές επειδή δεν διαθέτουν ένα μεγάλο συγγενολόι ή ένα ισχυρό κόμμα. Αναπόφευκτα, η εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια γίνεται από από άλλους παράγοντες. Δυστυχώς, στις περιοχές με μικρό αριθμό ψηφισάντων, σημαντικό ρόλο παίζει ο «πυρήνας».

«Π»: Μήπως από την άλλη, οι ικανοί δεν τολμούν να εκτεθούν στις εκλογές λόγω της απαξίωσης που επικρατεί στην πολιτική; Μήπως αδιαφορούν για τα κοινά, διαπιστώνοντας ότι με χαρακτηριστική ευκολία επέρχεται η δυσφήμιση;

Μ.Β.: Υπάρχει, σίγουρα, έλλειψη συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια, που μου δημιουργεί αρνητικό συναίσθημα. Δεν είναι δυνατόν να μην παρίσταται ο απλός πολίτης στα δημοτικά συμβούλια, να ενημερώνεται για τα καίρια και μη ζητήματα, να παλεύει για μια καλύτερη ζωή. Είναι δυνατόν να μην έχεις απέναντί σου τους πολίτες, να μάθεις τα «πιστεύω» τους να ενημερωθείς για τις προθέσεις τους αλλά και να τους ενημερώσεις για τις ενέργειες του τοπικού φορέα;

«Π»: Γι’ αυτό υπάρχουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης... Αφήστε, που η παρουσία της τηλεόρασης στα συμβούλια έχει αναχθεί σε μέγιστο θέμα.

Μ.Β.: Η εφημερίδα έχει έναν άλλο ρόλο στην ενημέρωση και την ελευθερία διακίνησης των πληροφοριών. Η τηλεόραση, όμως, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, διότι περιθωριοποιεί τους πολίτες, αλλά και δίνει «βάθρο» στις έντονες διαμάχες που ως μοναδικό σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό. Διότι, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος δίνει το δικό του «ρεσιτάλ», στην προσπάθειά του να κερδίσει τα δέκα λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν...

«Π»: Τα κρούσματα στο δήμο Σάμης είναι αρκετά. Πώς τα αντιμετωπίζετε;

Μ.Β.: Ως άτομο είμαι ολιγόλογος και δεν επιδιώκω την προβολή μου. Καλύτερα να μιλάς με πράξεις, ώστε να κριθείς στο τέλος της τετραετίας με το έργο σου. Πολλοί σύμβουλοι, όμως, το «τραβάνε» παραπέρα. Δεν πειράζει....

«Π»: Δεν πρέπει να λησμονίσουμε ότι ο δήμος Σάμης είναι ένα ζωντανό «κύτταρο», είναι μια δραστήρια περιοχή και ίσως ακόμη και η παρεκτροπή να επιτρέπεται....

Μ.Β.: Γενικότερα, πρόκειται για έναν ζωντανό δήμο, μια περιοχή προικισμένη με πολλές δυνατότητες. Η παρούσα οικονομική συγκυρία, ωστόσο, «φρενάρει» τις επιδιώξεις και τις εξελίξεις. Εντούτοις, τα πράγματα θα βελτιωθούν.

«Π»: Ίσως και με την πιο εύκολη πρόσβαση στο νησί.

Μ.Β.: Με την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, αλλά και με την ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Θα δούμε μια εντελώς διαφορετική Κεφαλονιά. Θεωρώ ότι πολλοί δεν έρχονται για ένα τριήμερο στο νησί μας λόγω απόστασης, όπως βέβαια και λόγω των επικίνδυνων δρόμων.

Η άφιξη των ιερών λειψάνων και η «περιπλάνηση» στα σπήλαια

Μ.Β.: Οι πατέρες Γεώργιος και Χρυσόστομος, με τη συνδρομή του Μητροπολίτη μας, κατάφεραν να φέρουν από τη Βενετία τα λείψανα των Αγίων Φανέντων. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τη Σάμη αλλά και γενικότερα για την Κεφαλονιά. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

«Π»: Το δεύτερο θέμα είναι η εξερεύνηση των σπηλαίων της Σάμης.

Μ.Β.: Οι δύτες ανακάλυψαν έναν κόσμο φανταστικό, με σταλακτίκτες και σταλαγμίτες υπέροχους και με τεράστιες διαστάσεις. Οφείλεται στην άνοδο του νερού, που συνέβη εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια. Είναι μαγευτικό το θέαμα. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σπήλαια στη Σάμη διαθέτουν κάτι το ξεχωριστό, δεδομένου ότι η διαφορετικότητα εντοπίζεται στα διάφανα νερά και στην υψηλή θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι.

«Π»: Δεν πρέπει να εκμεταλευτείτε στο έπακρο τη διαφορετικότητα των σπηλαίων;

Μ.Β.: Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε χρήματα από το πρόγραμμα «Θησέας» για άμεσες ενέργειες. Προχωράμε σε μελέτες, που θα μας αποφέρουν τα χρήματα για την εκμετάλλευση των σπηλαίων.

«Π»: Διαπιστώνουμε επιπροσθέτως, ότι αυξήθηκαν φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου συγκριτικά με τον πρώτο χρόνο της θητεία σας.

Μ.Β.:
Όλα είναι σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου. Από τη στιγμή την οποία είχαμε την οικονομική δυνατότητα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. Παράλληλα, δημιουργήθηκε θεατρικό εργαστήρι, υπάρχει η φιλαρμονική του δήμου, έχουν προσληφθεί δάσκαλοι μουσικών οργάνων ενώ διαθέτουμε και αθλητικούς συλλόγους ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το μοναδικό στοιχείο που απουσιάζει είναι μία σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων.

«Π»: Έχετε την αρωγή επιχειρηματιών σε αυτή την προσπάθεια;

Μ.Β.: Δε θα μπορούσα να λησμονήσω την οικογένεια Τζανετάτου, που χρηματοδότησαν το έργο του γηροκομείου της Σάμης και έχουν δώσει ένα σεβαστό ποσό. Γενικότερα, δύσκολα βάζει το χέρι στην τσέπη ο Κεφαλονίτης. Προσωπικά, προσπαθώ να δίνω χρήματα για την ανάπτυξη της περιοχής μου.

«Π»: Δεν επηρεάζει και η διεθνής οικονομική κρίση;

Μ.Β.: Είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Θεωρώ ότι τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα. Από τον προσεχή Οκτώβριο τα προβλήματα θα διαφανούν στην αγορά. Οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι «σφιχτοί» και πρέπει να σκέφτονται διπλά όταν δίνουν μια επιταγή.

«Π»: Τέλος, θα ήθελα να αναφερθείτε και στο Βιολογικό Καθαρισμό.

Μ.Β.: Το έργο, ήδη ολοκληρώθηκε και πλέον γίνονται δοκιμές. Από το Φθινόπωρο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Βιολογικός.

Για τις αθλητικές δραστηριότητες

Μ.Β.: Διατηρούμε άριστη συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο κ. Ζαχαράτο του Α.Ο. Σάμης. Έχουμε μάλιστα στη διάθεσή μας πίστωση 200.000 ευρώ, που κατάφερε να αποσπάσει ο βουλευτής κ. Παρίσης από την Γ.Γ.Α. για την επισκευή του γηπέδου στον Καραβόμυλο. Πιστεύω ότι μέχρι τη δημιουργία του νέου Αθλητικού Κέντρου, για το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» για την αγορά οικοπέδου, πρέπει να λειτουργήσουμε το γήπεδο του Καραβομύλου με την τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα, ενώ επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην επισκευή αποδυτηρίων και την κατασκευή των κερκίδων. Επιδίωξή μας, επίσης, είναι να βελτιώσουμε το γήπεδο Πυργιού.


roupaki: Κάποια πρώτα σχόλια από εμάς...

Αρχικά να επικροτήσουμε την άποψη του Δημάρχου τόσο για την ανάγκη συμμετοχής όσο γίνεται περισσότερων πολιτών στα κοινά, όσο και την αναγκαιότητα να "ακούγεται" η φωνή των Δημοτών. Ταυτόχρονα, δεν βλέπουμε να προτείνει τρόπους για να γίνει αυτό πέρα από την φυσική παρουσία των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, ακόμη και ο χώρος είναι περιορισμένος. Μακάρι ο πολίτης να συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του την συμμετοχή του αλλά μέχρι τότε όμως, τα τηλεοπτικά συνεργεία δεν δημιουργούν πρόβλημα. Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει τις δομές εκείνες, π.χ. δημοσίευση πρακτικών συνεδριάσεων, που να παρέχουν στον πολίτη αδιαμεσολάβητη ενημέρωση για το τι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο.
"Η εφημερίδα έχει έναν άλλο ρόλο στην ενημέρωση και την ελευθερία διακίνησης των πληροφοριών", λέει ο κ.Δήμαρχος. Να απαντήσουμε εδώ, ότι η εφημερίδα στις μέρες μας σπάνια είναι αντικειμενική και αμερόληπτη... Και ότι όσο πιο απαλλαγμένη από διαμεσολάβηση είναι η ενημέρωση τόσο πιο αληθινή είναι.
Η δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων είναι ό,τι πιο απλό. Δεν λύνει το πρόβλημα της ενημέρωσης των πολιτών, αλλά είναι μια καλή αρχή. Η αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί.

Πολύ ενδιαφέροντα όσα λέγονται και για τα γήπεδα του Δήμου μας, και για την δημιουργία του νέου Αθλητικού Κέντρου. Αν καταλάβαμε καλά, έχουν ήδη δοθεί οι πιστώσεις και για την επισκευή του γηπέδου του Καραβομύλου και για την αγορά του οικοπέδου για το Αθλητικό κέντρο. Καλά νέα. Μακάρι να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αυτά.

Σχετικά με την ενοποίηση των Δήμων, δεν είμαστε σίγουροι ότι καταλάβαμε πώς ακριβώς η ενοποίηση των Δήμων οδηγεί σε κατάργηση της Νομαρχίας. Κάτι τέτοιο, απ' όσο ξέρουμε δεν προβλέπεται απο τον Καποδίστρια. Η δομή παραμένει αυτή που ξέρουμε: οι δήμοι υπάγονται σε μια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Αν μείνει ένας δήμος που θα υπαχθεί; Μπορεί να κάνουμε και λάθος...

7 σχόλια:

  1. Αυτό με το γήπεδο τι το θες βρε δήμαρχε..
    Πονεμένη και παλιά ιστορία..το ακουω 10 χρόνια τώρα και ακόμα σπάμε τα πόδια μας στο ξερό με αποδητήρια για πρόβατα και κατσίκια.Ενα 5χ5 φτιάχτηκε που είναι τόσο μικρό που κάνει για πιτσιρίκια και το τέννις εχει θεόστραβο τεραίν που γίνεται λίμνη με τη βροχή και έχει ξεφτίσει το χρώμα..Ετσι θα δελεάσουμε και θα δωσουμε κίνητρα στους μικρούς να ασχοληθούν με τον αθλητισμό?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά η μεγάλη επιτυχία δεν είναι οι απαντήσεις. Οι απαντήσεις είναι απλά προκλητικές. Είναι οι ερωτήσεις! Ρωτάμε ένα δήμαρχο πώς θα καταργήσει τη νομαρχία!! Μπράβο στους απανταχου! Ξεπέρασαν τον εαυτό τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδικά για το θέμα του γηπέδου, μη τα φτιάξετε πολύ και κουραστείτε!!! Τι 10...? 10 χρόνια το ακούς??? Βάλε κάτι παραπάνω... Απο την πρώτη θητεία Αρτελάρη το ακούω (που άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο γύρω μου) και πιο πίσω να μη σου πω!!! Άρα είναι πάνω απο 12 χρόνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εαν καποις θελει να σχολειασει το θεμα του γηπεδου θα επρεπε πρωτα να αναφερθει στο γεγονος οτι ενω στη Σαμη δεν υπαρχει περιπτωση να γινει κατι αν "καποιοι" δεν"ωφελοιθουν" και δεν εννοω ηθικα, σε αυτην την περιπτωση δεν τους ενδιαφερει ουτε αυτο ,γιατι αν τους ενδιαφερε θα εβλεπαν το τεραστιο κερδος που θα απεφερε η διμιουργια ενος καινουργιου γηπεδου μια και θα αποκτοκτουσαν μαγαζι γωνια στο καραβομυλο για να το εκμεταλευτουν κατα το δοκουν.Το θετω με αυτο το τροπο μηπως και δουν το τερπνον και γινει και το ωφελιμο οι κατα τα αλλα αγαθοπατερες του τοπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε μένει παρά η κυβέρνηση να ακούσει τον κ. Βαλέττα,να κάνει το νομό ένα δήμο, να βγει αυτός δήμαρχος,να ορίσει αντιδημάρχους αυτούς που έχει τώρα με οράματα μεταξύ λιθιάς και σανού,και να κάνει τη κεφαλονιά όπως έχει κάνει τη Σάμη.Και όλα αυτά με τις ευλογίες του "παιδιόθεν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν θα σχολιάσω τις ερωτήσεις, το έχει κάνει ήδη προηγούμενος σχολιαστής.

    Μου άρεσε πολύ αυτό για τον περιορισμό των εξόδων. Όπως και στα σπήλαια: 20 περίπου άτομα εργαζόμενοι όταν τα σπήλαια ήταν σε ιδιώτη, πολλαπλάσια σήμερα που τα διαχειρίζεται ο δήμος.

    Όσον αφορά την συγχώνευση, είναι ίσως μια λύση. Ας μην είμαστε σίγουροι ότι η έδρα του συγχωνευμένου δημου θα είναι η Σάμη - ακούγεται ότι στην Πύλαρο ετοιμάζουν από τώρα το νέο δημαρχιακό μέγαρο εν όψει του "Καποδίστρια 2".

    Αλήθεια, γιατί δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στο ΕΣΠΑ; Καλά δεν σκέφτηκε ο συνεργάτης του "Παιδιόθεν" να το ρωτήσει; Παιδιαρίσματα...

    Πάλι πρόβλημα με την τηλεόραση; Και αφού δεν σας ικανοποιεί η προσέλευση του κόσμου γιατί δεν δημοσιεύετε τις αποφάσεις των ΔΣ; Γιατί δεν οργανώνετε γενικές συνελεύσεις, ας πούμε 2 φορές το χρόνο; το ακούμε σε κάθε προεκλογική περίοδο για να μην το ξανακούσουμε μετά...

    Πειράζει Δήμαρχε! Όταν το ΔΣ του δήμου μας γίνεται θέαμα στα τοπικά κανάλια πειράζει...

    Μάλιστα! Ο κόσμος δεν μας επισκέπτεται επειδή είναι επικίνδυνοι οι δρόμοι. την περίοδο του "Κορέλι" είχαμε άλλους δρόμους προφανώς...

    Πάραλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άργησα, μα ...μελέτησα τη συνέντευξη. "Παιδιόθεν" δε λέγεται το περιοδικό; (και όταν βγήκε είχα εκθειάσει την προσπάθεια!) Να λοιπόν γιατί οι ερωτήσεις μάλλον ...παλιμπαίδιζαν!

    "major arx" το αστερόεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.