Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!
Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.
Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.
Έκθεση Φωτογραφίας - "Παρατεταμένες Στιγμές"
Παρατεταμένες στιγμές
Φωτογραφίες που αφηγούνται έναν διαφορετικό κόσμο τη νύχτα αρκεί μόνο να παρατείνουμε το χρόνο. Ο Δημήτρης Καβαλλιεράτος (dimikava@hotmail.com) δίνει τον πρώτο λόγο στα τοπία και αφήνει την Κεφαλονιά να του ποζάρει επιβεβαιώνοντας ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε όταν νυχτώνει.
Η συλλογή φωτογραφιών θα φιλοξενείται στον χώρο τέχνης ΕΚΘΕΣΗ από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου.
Extended Moments
Pictures that narrate a different aspect of the night world when submitted to an extension of time. Kefallonia pauses for the photographer Dimitris Kavallieratos (dimikava@hotmail.com) who confirms that what we see when it gets dark is not the only thing that exists.
The exhibition will be hosted in the gallery ΕΚΘΕΣΗ and will last from the 1st till the 14th of September.
Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00
Πρόσληψη Ειδικού Συμβούλου στο Δήμο Σάμης
Γραφείο Δ η μ ά ρ χ ο υ
Website: www.sami.gr
Δ/νση: Σάμη Κεφαλληνίας 280 80, Τηλ. & fax: 26740-22586,26743-60515, e-mail: d-samis@otenet.gr
Σάμη: 27 Αυγούστου 2009
Αρ. Πρωτ.: 3195
Γνωστοποίηση για την Πρόσληψη Ειδικού Συμβούλου
Γνωστοποιείται από τον δήμαρχο Σάμης Ξενάκη- Βαλέττα Εμμανουήλ ότι έχοντας υπόψη:
-
Το άρθρο 163 &1 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων ,
-
Το γεγονός ότι στον δήμο Σάμης υφίστανται δύο (2) θέσεις Ειδικών Συμβούλων ανάλογες του αριθμού αντιδημάρχων,
-
Τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσιών του δήμου Σάμης όπως ισχύει μετά την τελευταία τροποποίησή του (άρθρο 1 ΦΕΚ Β’ 1015/28.05.2009 ),
Ότι ο δήμαρχος θα προβεί, στην Πρόσληψη με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Ειδικού Συμβούλου, ειδικότητας Πολιτικού Μηχανικού κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με εμπειρία στον ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα και ειδικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού, κλάδου ΠΕ να υποβάλλουν εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών σχετική αίτηση και βιογραφικό στο Γραφείο Δημάρχου Σάμης τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Ο Δήμαρχος Σάμης
Ξενάκης – Βαλέττας Εμμανουήλ
Πηγή: http://anexarttitos.gr/article.asp?Aid=6982
Επισημάνσεις....
Γιατί αυτό ακριβώς επιζητούν και οι ξένοι μας αλλά και μείς!..... Ενα φιλικό στον επισκέπτη/πολίτη μέρος, με ομορφιά και ηρεμία, που θα μπορέσει να ευχαριστηθεί και να χαλαρώσει..... Δε φαντάζομαι να πιστεύει κανείς , πως του αρέσει να βλέπει νταλίκες και ν΄ανασαίνει σκόνη και καυσαέριο?
Τώρα αυτός ο πεζόδρομος δεν χρησιμοποιείται πλέον από τους πολίτες, επισκέπτες και μη, για περίπατο..... Και τελικά καταντήσαμε οι κάτοικοι του δήμου Σάμης να μην έχουμε που να κάνουμε μια βόλτα, λες και ζούμε στην...Ομόνοια!.... Και παραθέτω τους λόγους που δεν χρησιμοποιείται:
1. Παλιότερα, ο πεζόδρομος αυτός, δεν αποτελούσε κομμάτι του οδικού άξονα προς Αντίσαμο, κι έτσι δεν είχε και κυκλοφορία. Ενώθηκε κάποια στιγμή με τον πάνω δρόμο, και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, λόγω της ανεύρευσης των Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων εκεί, προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη κυκλοφορία προς Γρίλια-Αντίσαμο..... Αλλά και μετά την αποκατάσταση του πάνω δρόμου, η σύνδεση του πεζόδρομου μ' αυτόν παραμένει!..... Με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλος πλέον για περίπατο όπως και για ολιγόωρη έστω παραμονή στα παγκάκια του, κ.λ.π.
Ασε που συνήθως τα οχήματα σ' αυτόν κινούνται και με μεγάλη ταχύτητα , λογω ανοιχτωσιάς, με αποτέλεσμα αυξημένη σκόνη, θόρυβο, κίνδυνο κ.λ.π.
Γιατί πρέπει να υπάρχουν δυο δρόμοι με κυκλοφορία αυτοκινήτων, και κανείς πεζόδρομος για περίπατο?
Και μη μου πείτε ότι έτσι θα επιβαρυνόταν πολύ η κυκλοφορία του ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ δρόμου, και οι κάτοικοι εκεί...... κ.λπ. κ.λπ., γιατί όλοι οι κάτοικοι το καλοκαίρι και δη τον Αύγουστο , υφιστάμεθα μία επιβάρυνση, είτε κυκλοφοριακή είτε άλλη, οπουδήποτε κι αν μένουμε.....
2. Εχει επίσης δοθεί ο συγκεκριμένος πεζόδρομος-χώρος, για χρήση..... πάρκινγκ!... ΠΆΡΚΙΝΓΚ , ιδιωτικών αυτοκινήτων, τροχόσπιτων, αλλά και διαφόρων επαγγελματικών φορτηγών, η και μικρών φορτηγών αθιγγάνων, το πλήρωμα των οποίων ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ εκεί!.....
Αντιλαμβάνεστε? Που θα κάνουν χρήση τουαλέτας όλοι αυτοί? Εκεί ακριβώς κάνουν!...
Επι πλέον τρώνε και κοιμούνται εκεί, και βέβαια όπου κι όπως βρουν, συνήθως κάτω στο πλακόστρωτο, η στα παγκάκια, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι άθλια, να μην είναι δυνατός ο περίπατος κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, άσε που ..... ΦΟΒΑΣΑΙ κι όλας να περάσεις από κοντά , μη δημιουργηθεί και κανένα πρόβλημα..... Εκεί φτάσαμε.
Θεωρώ ότι το πάρκινγκ που μας εστελιάστηκε στα μουλωχτά, μεσ' την μέση της παραλίας της Σάμης, (και τι σκοπό άραγε εξυπηρετεί?), αποτελεί ήδη ΑΡΚΕΤΗ ΝΤΡΟΠΗ και αποτροπή για να περπατήσει κάποιος, ώστε να μη χρειαζόμαστε περισσότερη.......
Προσθέτω εδώ, ότι υπάρχουν ακριβώς στην άκρη του πάρκινγκ αυτού της παραλίας, κοντά στο Cafe Magnifico, τοποθετημένοι δηλαδή σε ....νευραλγικό σημείο, μερικοί κάδοι σκουπιδιών, που συνεισφέρουν στην εικόνα της ντροπής, τόσο με τη θέα που παρουσιάζουν όσο και με την βρώμα που ζέχνουν....
Και είναι αυτός ο λόγος, που δεν μπορεί κανείς να καθήσει στα παρακείμενα ένθεν και ένθεν, 4 τον αριθμόν παγκάκια, και που ..... μας φτύνει, καθώς προσπαθεί να κάνει μια βόλτα.
Αν ακούγατε κ. Δήμαρχε τα σχολια επισκεπτών και ντόπιων, ξένων η όχι, θα αντιλαμβανόσασταν το μέγεθος των προβλημάτων που αναφέρω εδώ, και που το δικό μου γράψιμο δεν είναι μάλλον ικανό να αποδώσει.....
Λοιπόν εν τάχει ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
Προσπαθείστε με απλά έστω μέσα, να διευκολύνετε την κίνηση των πεζών στην πόλη, και ιδιαιτέρως των ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΩΝ, ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ , από Λουτρό ως Καραβόμυλο.
Μαζέψτε (για το Θεό!...) τα τραπέζια καταστημάτων που επεκτείνονται εις βάρος των περιπατητών στην παραλία, κοντά στο λιμεναρχείο..... Τι μόδα είναι πάλι αυτή, και τι εικόνα? Πότε θα πέσει κάποιος στη θάλασσα? Τηρούνται οι νόμοι σ΄αυτή τη πόλη η όχι?
ΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ?
Εχετε ακούσει τα σχετικά σχόλια? Αστο καλύτερα!.....
Και τοποθετήστε μερικές σχετικές κατατοπιστικές πινακίδες στην παραλία η αλλού.
Απλά πράγματα όλα, χωρίς κόστος, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα μας, θα δείξουν ότι υπάρχει φροντίδα κι ενδιαφέρον, θα βοηθήσουν ντόπιους και ξένους ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, και θα κάνουν τους επισκέπτες μας να μας ξαναεπισκεφθούν και να στείλουν κι άλλους.
Οχι πως δεν υπάρχουν κι άλλα θέματα, αλλά τελειώνω εδώ μ' αυτό το "πακέτο", που είναι τα πιο κραυγαλέα, άμεσης ανάγκης, και το σημαντικότερο, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΙΚΤΑ και ΑΝΕΞΟΔΑ!.....
Χαίρετε,
Το μοντέλο Δήμου – «εξυπηρέτη»
Αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε το ατυχές περιστατικό στην αρχή του φετινού καλοκαιριού σε ένα από τα καταστήματα της παραλίας. Η γνωστή καταγγελία δημοσιεύτηκε σε αρκετές ιστοσελίδες του νησιού μας. Tα τα σχόλια που συγκέντρωσε ήταν αρκετά και ποικίλα. Αρκετά ήταν και τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο «Ρουπάκι». Ένα από αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου, αρκετά σημαντικό. Το σχόλιο εκείνο ανέφερε – αντιγράφω – «...οι επαγγελματίες έχουν αρκετά προβλήματα και προσπαθούν να τα λύσουν μόνοι τους, όπως έχουν μάθει...»
Η φράση αυτή συνοψίζει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους της σημερινής πραγματικότητας, ή μάλλον της πραγματικότητας των τελευταίων ετών στην πόλη της Σάμης, κυρίως, αλλά και στο Δήμο γενικότερα.
Η μία παράμετρος είναι η κατάσταση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στην περιοχή μας. Νομίζω ότι δεν είναι απλά άσχημη αλλά συνεχώς επιδεινούμενη. Με μικρή αναλαμπή, σχεδόν τίναγμα προς τα πάνω, προς το καλύτερο, την περίοδο του "Κορέλη". Ένα τίναγμα σπασμωδικό και επικίνδυνο -σχεδόν καταστροφικό - όπως διαφαινόταν εκ των προτέρων και αποδείχτηκε εκ των υστέρων.
Οι επισκέπτες στο νησί μας λιγότεροι, στην περιοχή μας ακόμη πιο λίγοι. Είμαστε ίσως η πιο υποβαθμισμένη τουριστικά περιοχή της Κεφαλονιάς. Φαίνεται να είμαστε απλά το λιμάνι από όπου όλοι σχεδόν περνάνε αλλά ελάχιστοι μένουν ή επιστρέφουν. Είμαστε εδώ και χρόνια έξω από τις διαδρομές των εκδρομικών λεωφορείων που διατρέχουν σχεδόν όλο το νησί. Τα λεωφορεία στρίβουν στη διαστάυρωση της Αγίας Ευφημίας, επισκέπτονται τη Μελισσάνη και δεν τα ξαναβλέπουμε. Υποδομές για κρουαζιερόπλοια δεν έχουμε και για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι αρνητικό. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι επισκέπτες του νησιού περνάνε από την Αντίσαμο, αλλά μάλλον μετά το μπάνιο τους αποχωρούν. Ούτε φαγητό, ούτε καφέ, ούτε ποτό στη Σάμη. Η καθημερινότητά μας, οι εκδηλώσεις μας, τα πανηγύρια μας είναι εκτός αναφοράς από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του νησιού, και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Έχουμε μιά μεγάλη για τα δεδομένα της Κεφαλλονιάς παραλία, με αρκετά μαγαζιά, κυρίως εστιατόρια-ταβέρνες και καφετέριες που προσπαθούν να δουλέψουν με τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Τόσα μαγαζιά που έχουν από πίσω τόσες οικογένειες προσπαθούν να «βγουν» με λιγοστούς τουρίστες. Και μη νομίσουμε ότι τα πράγματα λύνονται με 10-15 μέρες τον Αύγουστο που «μπαίνει» κόσμος. Τα έξοδα τρέχουν όλους τους μήνες, από Μάϊο μέχρι Οκτώβριο και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου η Σάμη είναι μάλλον άδεια.
Ας σταματήσω όμως κάπου εδώ τα σχετικά με το πρώτο κομμάτι του σχολίου-αφορμή για την παρέμβασή μου – τα προβλήματα των καταστηματαρχών και ας προσπαθήσω να θίξω το δεύτερο, εξίσου σημαντικό. Το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους, όπως έχουν μάθει.
Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μία παραλία χωρίς δέντρα, σχεδόν ξερή, όπου περιμένει να φιλοξενήσει πελάτες στο εστιατόριό του ή στην καφέτεριά του που ψάχνουν λίγη δροσιά μέσα στο καλοκαίρι; Μιά λύση είναι να σκεπάσει την περιοχή - για την οποία πληρώνει το Δήμο - με τέντα. Από κει και πέρα είναι «ελεύθερος» να διακοσμήσει την σκεπασμένη περιοχή όπως νομίζει, να την φορτώσει πολλές φορές, ξοδεύοντας πολλά χρήματα που μάλλον δεν του περισσεύουν. Ναι, αλλά πρέπει και να έχει και το βράδυ λίγο φώς, οπότε θα περάσει καλώδιο από το μαγαζί του απέναντι στην παραλία πάνω από το δρόμο γιατί πώς αλλιώς θα πάρει ρεύμα; Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η παραλία μας έχει αισθητική πολλών ετών πίσω – ας μη χρησιμοποιήσω τον όρο που χρησιμοποιείται ευρέως, είναι κρίμα για τους συμπολίτες μας.
Από το Δήμο του λοιπόν ο κάθε επαγγελματίας περιμένει κάποιες πρωτοβουλίες. Και κάποια συζήτηση και ένα βαθμό συνενόησης και οργάνωσης. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ένα Δήμο που δίνει- μόνο - άδειες χρήσης πεζοδρομίου και παραλίας, με το αζημίωτο και απο εκεί και πέρα τίποτε.
Ποιά είναι η μέριμνα του Δήμου για την καλαισθησία και την χρηστικότητα της παραλίας; Ποιές είναι οι κινησεις του Δήμου τα τελευταία χρονια για την παραλία; Αν θυμάμαι καλά, το μόνο έργο μετα την πλακόστρωση ενός μόνο μέρους της παραλίας - που έγινε 20 χρόνια πριν - είναι η μόνιμη εξέδρα στην κεντρική πλατεία.
Το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας με τσιμέντο! ακόμη!
Ο νέος μώλος με ασφαλτοτάπητα. Άσφαλτος και παρκαρισμένα αυτοκίνητα δίπλα στα μαγαζιά.
Αντί για δέντρα και παρτέρια κάποιες σκόρπιες ζαρντινιέρες που αν δεν τις φροντίσει ο καταστηματάρχης απλά ξεραίνονται.
Καλώδια ίπτανται του παραλιακού δρόμου σαν να μην υπάρχει άλλος τρόπος να έχουν ρεύμα τα κιόσκια των μαγαζιών.
Βιοκάδοι απορριμάτων στον παραλιακό πεζόδρομο.
Δεν θέλω να θίξω παραπάνω το γενικότερο θέμα αισθητικής της παραλίας, είναι μεγάλο και πολύ σημαντικό. Κάποτε όμως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και γι αυτό δεδομένου ότι μάλλον δεν αρέσει η παραλία μας – μας το λένε με κάθε τρόπο οι μη-επισκέπτες της.
Και μην εθελοτυφλούμε, οι επαγγελματίες ξέρουν πολύ καλά ότι τα μαγαζιά τους δεν δουλεύουν όσο θα έπρεπε ή όσο θα ήθελαν. Τουρίστες που μένουν στην Σάμη περνάνε απέναντι για φαγητό και ποτό.
Θα ήθελα όμως να θυμίσω ότι η προηγούμενη Δημοτική αρχή είχε εξαγγείλει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ολική αναμόρφωση της παραλίας. Μια φορά που το ακούσαμε και δεν το ξανακούσαμε!
Ας κλείσω όμως κάπο εδώ γιατι ξανοίχτηκα.
Σαν συμπέρασμα, ο ρόλος του Δήμου δεν είναι μόνο να εξυπηρετεί τους επαγγελματίες στα διάφορα αιτήματά τους. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του ρόλου και αφορα κυρίως σε καθημερινά και τρέχοντα ζητήματα. Μάλιστα σε κάποια από τα αιτήματα αυτά ίσως να είναι προς όφελος των επαγγελματιών να μην ικανοποιηθούν!..
Ο βασικός ρόλος του Δήμου σε σχέση με τους επαγγελματίες – που τον πληρώνουν και τον υποστηρίζουν οικονομικά - είναι να παίρνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο υποδομών και χρήσης τους ώστε να βελτιώσει συνολικά και σε βάθους χρόνου τη θέση των επαγγελματιών.
Προφανώς ένα παραλιακό μαγαζί θα ωφεληθεί αν πάρει άδεια από το Δήμο (ή το Λιμενικό Ταμείο) για μεγαλύτερο κιόσκι. Όλα όμως τα παραλιακά μαγαζιά και ολόκληρη η πόλη θα ωφεληθούν πολλαπλάσια και μονιμότερα αν ο Δήμος αποφασίσει να αναμορφώσει και να ομορφύνει όλη την παραλία.
Η παραλία μας είναι μεγάλη και μπορεί να εξυπηρετεί και τα μαγαζιά της και τη βόλτα και την ξεκούραση και την ψυχαγωγία και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά όλα αυτά χρειάζονται οργάνωση συνολική και όχι αποσπασματική. Χρειάζονται σχέδιο και συζήτηση όχι μικροεξυπηρετήσεις. Χρειάζονται πρώτα από κάθε τι άλλο θέληση και αποφάση.
Ευχαριστώ για μια φορά ακόμη το Ρουπάκι για τη φιλοξενία. Ζητώ συγγνώμη για όποιες ανακρίβειες και λάθη στην προσέγγισή μου – πολλά πράγματα δεν τα γνωρίζω ίσως όσο θα έπρεπε.
Πάραλος.
Απορίες....
Υποβάλλω ένα αθώο ερώτημα:
Αληθεύει ότι στο Δήμο Σάμης απασχολούνται διάφορα άτομα χωρίς να κατέχουν θέση μόνιμου ή επι συμβάσει υπαλλήλου ;
Εάν έτσι είναι διερωτώμαι: αυτοί τί είναι; εθελοντές ; ή προαλείφεται η...μονιμοποίησή τους ;
Με ποιό τρόπο αμείβονται ;
Και μην μου πείτε ότι ...δεν αμείβονται !!!
Κάτι απορίες που έχω...! Θα απαντήσει κανείς;
...Αμφιβάλλω γιατί εδώ υπάρχει ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΑΤΥΠΗ (;) ΣΥΝΦΩΝΙΑ ...
...Αυτός ο δήμος μας έχει πνίξει με την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ !!!
Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝΕΡΓΗ ΔΗΜΟΤΙΣΣΑ ....
Οι Επιτυχόντες στις Γενικές Εξετάσεις από το Λύκειο Σάμης
Με πραγματική χαρά δημοσιεύουμε τα ονόματα των επιτυχόντων στις Γενικές Εξετάσεις από το Λύκειο Σάμης μαζί με το τμήμα εισαγωγής τους. Προσθέσαμε και τον σύνδεσμο στην ιστοσελίδα κάθε τμήματος, ως χρήσιμη αναφορά. Ως Roupaki θέλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά και όσους τα υποστήριξαν σε αυτόν τον πρώτο αγώνα για μόρφωση και καλύτερη ζωή. Καλή αρχή και καλή δύναμη στην προσπάθειά σας!!
- Αλεξάτου Αγγελική, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χίος (http://www.ba.aegean.gr ),
- Αρτελάρη Παναγιώτα, Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, Φλώρινα, (http://www.uowm.gr/balkan/ ), http://compus.uowm.gr/claroline/auth/listfaculte_second.php?fc=5 )
- Δημητράτου Αικατερίνη, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, (http://www.aegean.gr/sociology/ )
- Δημητράτου Βανέσσα-Μαρία, Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕΙ Αθήνας, Αθήνα, (http://www.teiath.gr/seyp/iatrika_ergastiria/ )
- Καλλιακούδη Αρτεμισία, Τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, ΤΕΙ Πάτρας, Πύργος, (http://www.teipat.gr/pages/mouseiologia/ )
- Μπαρζούκας Έβανς Αρίων, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αθήνας, Αθήνα, (http://noether.math.uoa.gr/ )
- Παπαδάτου Ερασμία, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθήνας, Αθήνα, (http://www.phil.uoa.gr/ )
- Πνευματικάτος Γεράσιμος, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πειραιάς, (http://web.xrh.unipi.gr/ )
- Τζάννη Δήμητρα, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθήνας, Αθήνα, (http://www.enl.uoa.gr/ )
- Τουλάτος Παναγιώτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, ΤΕΙ Λάρισας, Καρδίτσα, (http://www.teilar.gr/news_detail.php?nid=49 )
Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Αγριλίων
Όπως κατά την ιερά παράδοση, «απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες» ιερούργησαν της Θεοτόκου την εξόδιο, κατά τα ιερά μας έθιμα, βρεθήκαμε στη μονή των Αγριλίων όπου κατά την τάξη, εορτάστηκε το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον δεκαπενταύγουστο.
Καλεστής ο Πανοσιολογιώτατος ηγούμενος του μοναστηριού που κοσμεί το ανατολικό τμήμα του νησιού, πατήρ Χρυσόστομος Αλεξάτος, λειτουργός του Υψίστου υπέρ των πενήντα ετών στην ενορία της Σάμης και πνευματικός πατέρας αρκετών εξ’ ημών.
Την παραμονή της εορτής και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού εψάλλησαν τα διατεταγμένα και ακολούθησε η ευλογία των άρτων και των «εσπερινών» κολλύβων κατά τις ευλαβείς μας συνήθειες. Έπειτα, η τάξη της αγρυπνίας, μη συμπεριλαμβανομένης της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέστηκε την κυριώνυμο ημέρα. Επισκέπτες από όλη τη Κεφαλονιά αλλά και την Αιτωλοακαρνανία παρακολούθησαν με υπομονή και ιερή καρτερία τα τελετουργούμενα της παραμονής στην οποία παρέστησαν, εκτός του ηγουμένου, οι αδελφοί κληρικοί π. Νεκτάριος και π. Παναγής Σκλαβούνοι από την Έρισσο και ο πατήρ Κωνσταντίνος Φλαμιάτος. Τον χορό πλαισίωσαν επτανησιακώ τω τρόπω ο κ. Τάσης Χρηστάτος και o κ. Θωμάς Ζερβός ενώ τους εκλεκτούς βυζαντινούς ύμνους – αψεγάδιαστα, κατά τις διατάξεις της ανατολικής παραδόσεως - έψαλλε ο κ. Γεράσιμος Σταματελάτος και ο κ. Γεώργιος Φλόκας.
Ανήμερα της εορτής ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον π. Χρυσόστομο Αλεξάτο, κατά τη διάρκεια της οποίας τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο υποφαινόμενος. Στο τέλος ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου Αγριλιωτίσσης προς το ναΐδριο του Αγίου Κοσμά, με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου Σάμης. Άμα τη λήξει της λιτάνευσης, π. Χρυσόστομος μοίρασε το παραδοσιακό «δικωνάρι» σε όλους τους παρευρισκομένους, ευχόμενος τα «χρόνια πολλά» και την «καλήν υγεία».
Άρθρο Αναγνώστη
Σπήλαιο Μελισσάνης, το εισητήριο...
Αντιγράφουμε από το mourmouranews μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση για την τιμή του εισητηρίου της Μελισσάνης που όμως δεν είναι καθόλου τιμητικό για την περιοχή μας....
Αίσχος και ντροπή για την Κεφαλονιά
Συντάχθηκε απο τον/την Mourmoura News Κυριακή, 16 Αύγουστος 2009 12:27
Η απόλυτη ξεφτίλα για τον Ελληνικό τουρισμό, συμβαίνει στην…πανέμορφη κατά τα αλλά Κεφαλονιά.
Στο υπέροχο αυτό Ελληνικό νησί, υπάρχει στο Δήμο Μελισσάνης, μια υπέροχη φυσικού κάλους λίμνη, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα βουνό.
Με τις ευλογίες του Δήμου Συκεών, για να μπορέσει κάποιος να δει αυτή την φυσική επαναλαμβάνω λίμνη, θα πρέπει να πληρώσει είσοδο 7 ευρώ. Η περιήγηση στο εν λόγω ας πούμε σπήλαιο, επαναλαμβάνω φυσικό, περιλαμβάνει ξενάγηση με βάρκα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να δει κάποιος αυτή τη φυσική λίμνη, μέσα στο βουνό.
Σημείο πρώτο. Δεν χρειάζεται να γίνει καμία εργασία συντήρησης στο χώρο, καθώς κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στο χώρο, θα αλλοιώσει τα φυσικά χαρακτηριστικά της λίμνης.
Σημείο δεύτερο. Δεν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, όπου έστω και τυπικά λόγω συντηρήσεως υπάρχει ένα σχετικό αντίτιμο στην είσοδο των αρχαιολογικών χώρων, που κανονικά ούτε αυτό θα έπρεπε να υπήρχε.
Σημείο τρίτo. Άντε και ο Δήμος δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει το βαρκάρη για να κάνει την ξενάγηση, έπρεπε η είσοδος να είναι στο αστρονομικό πόσο των 7 ευρώ, δηλαδή περίπου 2.400 δραχμές, για να δεις ένα φυσικό μνημείο?
ΕΛΕΟΣ Δηλαδή. Αυτό είναι η απόλυτη ξεφτίλα. Καθημερινά η συγκεκριμένη σπηλιά, γίνεται πώλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Κρίμα που κάποιοι ανεγκέφαλοι προσδοκούν να γεμίσουν τα ταμία τους ή τις τσέπες τους με αυτό τον τρόπο.
Πήγαμε στη Λίμνη με το φακό του mourmoura.gr αλλά δεν μπήκαμε μέσα, έτσι για το γαμώτο. Αφήστε δε που στην ευρύτερη περιοχή, ο δήμος δεν έχει αξιωθεί να μαζέψει λίγο τη πόλη. Ένα σκέτο αχούρι είναι. Απορούμε που πάνε τόσα λεφτά!!!
Πηγές
http://www.mourmouranews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=519:2009-08-16-09-27-44&catid=96:latest-news&Itemid=27
http://poulata.blogspot.com/
roupaki: Είχαμε προγραμματίσει μια ανάρτηση για αυτό το απαράδεκτο ζήτημα της τιμής του εισητηρίου της Μελισσάνης. Δυστυχώς μας πρόλαβαν... Τα σχόλια δικά σας, εμείς θα επανέλθουμε.
15Αύγουστος στα Λειβαθινάτα
Μετά το Σεισμό...
Εκείνο το βράδυ έπλεε κοντά στην Κεφαλονιά το επιβατηγό πλοίο «Κυκλάδες» με προορισμό το Μπρίντεζι. Ο Σεισμός αναδίπλωσε τη θάλασσα και ταρακούνησε το πλοίο. Έγιναν μικροζημιές, έσπασαν υαλοπίνακες και κάποιοι από τους επιβάτες έπεσαν στο πάτωμα. Το φαινόμενο αυτό έμεινε προς στιγμή ανεξήγητο αλλά όταν έφτασαν στο λιμάνι της Σάμης αντελήφθηκαν τι είχε συμβεί. Το πρώτο σήμα για την είδηση της καταστροφής δόθηκε από τον ασύρματο του «Κυκλάδες» το οποίο διέθεσε ολόκληρο το υγειονομικό υλικό του, κουβέρτες και τρόφιμα ενώ έρανος διενεργήθηκε μέσα στο πλοίο. Να σημειωθεί ότι πολλοί Γάλλοι εκδρομείς παρέμειναν σε καταυλισμό για να βοηθήσουν τα θύματα. Στις 8.30 το πρωί έφτασε στο λιμάνι και το επιβατηγό «Γλάρος» από την Πάτρα.
Τις επόμενες μέρες η βοήθεια έφτανε με καλύτερο συντονισμό, παρόλες τις δυσκολίες επικοινωνίας. Βοηθητικά σκάφη έπλεαν νυχθημερόν με τρόφιμα, εφόδια, υγεινομικό υλικό, δυνάμεις στρατού και εργατοτεχνίτες. Αναφέρονται τα πολεμικά πλοία «Αλφειός», «Λήμνος», «Αξιός», «Πολεμιστής», «Αρσάνογλου», «Χατζηκωνσταντής», οι ακτοφυλακίδες «1051», «1052», «1252», «1307», τα αποβατικά «1300», «1301», «1923», τα ρυμουλκά «Ανταίος» και «Αίας», οι υδροφόροι «Καλλιρόη» και «Αρτιδόνη» και το ναυαγωστικό «Σωτήρ».
Εκτός των πολεμικών πλοίων το Γ.Ε.Ν. επίταξε τα σκάφη «Πάργα», «Ηλιούπολις», «Τίμιος Σταυρός», «Μιαούλης», «Κυκλάδες», «Αγγέλικα», «Ναύπακτος», «Ρόδος», «Έλση», «Άνδρος», «Γλάρος», «Πίνδος» και «Αθήναι».
Από τις πρώτες ώρες του Σεισμού έφτασαν στην Κεφαλονιά πλοία ξένων κρατών. Κατά πολλούς πρώτα έφτασαν ισραηλίτικα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν κοντά στο νησί κάνοντας ασκήσεις και είχαν πάρει πρώτοι το “S.O.S” του Αργοστολιού. Ακολούθησαν βρετανικά και το αμερικάνικο καταδρομικό «Σέηλεμ», η ναυαρχίδα του 6ου στόλου, εφοδιασμένο με ελικόπτερα, ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και εφόδια.
Στις 14 Αυγούστου κατέπλευσε στη Σάμη η βρετανική ανθυποβρυχιακή φρεγάτα «Ράνγκλερ» με τρόφιμα και υγειονομικό υλικό. Η φρεγάτα αποβίβασε γιατρούς, νοσοκόμους, νερό και άλλα εφόδια. Οι στρατιώτες, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι προσέφεραν με αυτοθυσία τις υπηρεσίες τους στους σεισμόπληκτους Σαμικούς και σε συνεργασία με τις ελληνικές δυνάμεις, ιδιαίτερα του υγειονομικού συνεργείου, βοήθησαν στη διάσωση και περίθαλψη τραυματιών.
Η καταστροφή που έφερε ο Σεισμός στα νησιά μας συγκίνησε την ελληνική κυβέρνηση, τα ξένα κράτη, συλλόγους, σωματεία, ιδιώτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ευεργέτες και πολλούς άλλους να δώσουν την βοήθειά τους για να απαλύνουν τον πόνο των πληγέντων.
Το ξαναστήσιμο της Σάμης
Έπειτα από καιρό και αφού ο θυμός της γης καταλάγιασε, άρχισαν οι κάτοικοι να ξαναφτιάχνουν τη Σάμη και τα γύρω χωριά.
Οι ειδικοί έλεγαν πως η πόλη πρέπει να χτιστεί στα υψώματα και στις γύρω πλαγιές και όχι χαμηλά στον αφρό του κύματος.
Άλλοι αναρωτιούνταν εάν το έδαφος ήταν στέρεο και άλλοι σιωπούσαν κάνοντας υπομονή. Τότε είναι που φώναξαν η μνήμη και τα βιώματα για να μην εγκαταληφθεί το μέρος της πατρικής οικίας. Πέτρα στην πέτρα και ταύλα στην ταύλα, γιόμισε το πεδινό άπλωμα της Σάμης από σπίτια μεγάλα και μικρά, γερά στην αντοχή τους, με αυλόγυρους λουλουδιασμένους.
Το ελληνικό κράτος στάθηκε αρωγός στο ξαναγέννημα της Σάμης. Σιγά σιγά οι δημόσιες υπηρεσίες εδραιώθηκαν στη θέση τους και λειτούργησαν.
Μεγάλη υπήρξε η προσφορά της Σουηδικής κυβέρνησης που προσέφερε το νοσηλευτήριο, ένα πρότυπο ξύλινο οικοδόμημα που λειτούργησε ως υγειονομικός σταθμός μέχρι τα χρόνια του ’80. Μαζί με το νοσηλευτήριο η Σουηδική κυβέρνηση προσέφερε και δύο λυόμενα σπίτια για την διαμονή των γιατρών. Η Αγγλική αρωγή κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των κατοίκων με ομοιόμορφα αντισεισμικά σπίτια και καταστήματα. Το αγγλικό πολεοδομικό σχέδιο έδωσε στη Σάμη ευρείς και άνετους δρόμους και πλατείες. Ανάμνηση της ευγνωμοσύνης των κατοίκων η λεωφόρος "Αγγλίας" και η οδός "Σουηδίας" στη σημερινή Σάμη.
Η κρατική αρωγή μερίμνησε και για την στέγαση των κατοίκων των γύρω οικισμών Τσέκα, Διχάλια, Σκαλιά και Λειβαθηνάτα οι οποίοι κατέβηκαν στη Σάμη. Το λιμάνι ξαναλειτούργησε και δέχτηκε τα πρώτα πλοία.
Από τότε για πολλούς ο Σεισμός ήταν κι σωσμός που διώχτηκε η παλιά λήθη και νέα πνοή και βιώματα γράφονται από τότε στις καθημερινές σελίδες.
Η Σάμη, η πρώτη πληγείσα πόλη του νησιού μας, η βαθύσκιωτη από τα περνάρια πόλη της Κεφαλονιάς, βρήκε το ρυθμό της και σήμερα συνεχίζει να βιώνει μέσα από την ελλαδική μοίρα μια πορεία αισιόδοξη που ατενίζει το μέλλον με χαρά και ελπίδα.
Πηγή: Γεράσιμος Γαλανός, Γιώργος Αποστολάτος, «Για κάτι που χάθηκε και με πονά», Εόρτια Σάμης 2003, Έκδοση ΔΕΤΑΠ Δήμου Σάμης.
11 Αυγούστου 1953
Ο Σεισμός και τα γενόμενα....
Το καλοκαίρι του 1953 προχωρούσε ήσυχο, όταν στις 9.40 το πρωί της Κυριακής, 9 Αυγούστου 1953, σημειώθηκε η πρώτη δυνατή δόνηση. Η δόνηση έγινε αισθητή στην Κεφαλονιά, ιδιαίτερα στο ΒΑ τμήμα του νησιού, στην Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, και κάποιες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Η δόνηση προκάλεσε αρκετές ζημιές στο Βαθύ και στα χωριά της Πυλάρου, ενώ τα πρώτα θύματα ήταν μία γυναίκα νεκρή και περίπου τριάντα τραυματίες, οι περισσότεροι ελαφρά. Τα σπίτια στο Βαθύ και στην Πύλαρο είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά οι ιδιοκτήτες συνέχισαν να τα χρησιμοποιούν θεωρώντας ότι το κακό πέρασε...
Η Δευτέρα, 10 του μηνός, πέρασε ήσυχα, χωρίς άλλες δονήσεις χωρίς κάποιο προμήνυμα. Ο κόσμος συνέχισε τη ζωή του, χαρακτηριστικά στη Σάμη οι κάτοικοι είχαν μαζευτεί για να παρακολουθήσουν μια κινηματογραφική ταινία του Αντώνη Ζερβού, την οποία είχαν φέρει από την Αθήνα οι Καραβομυλιώτες αδελφοί Γρηγόρης και Συράκος Δανάλης.
Παρά την ησυχία κάποιοι από τους κατοίκους ανησυχούσαν. Ο αστυνομικός διευθυντής της Σάμης, Κολυβάκης, συνιστούσε στους κατοίκους να μην κοιμηθούν στα σπίτια τους γιατί το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας προμηνάει άσχημη εξέλιξη. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε...
Ξημερώματα Τρίτης, 11 Αυγούστου, στις 5.30 το πρωί ο Σεισμός ήταν 6 φορές ισχυρότερος από τον πρώτο σεισμό της Κυριακής. Το χτύπημα αυτό έγινε αισθητό και στα τρία γειτονικά νησιά αλλά χτυπήθηκαν κυρίως οι ίδιες περιοχές, η Πύλαρος, η Σάμη, το Βαθύ, ... Η Σάμη ήταν η πρώτη πληγείσα πόλη του νησιού μας και το πρωί της Τρίτης ήταν κατεστραμένη.
Μισόγυμνοι και ζαλισμένοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής πετάχτηκαν από τα σπίτια τους για να βρεθούν στα ξέφωτα, τα υψώματα, τα χωράφια, και στο μώλο της πόλης. Πολλοί όρμησαν στις βάρκες, να φύγουν, να γλυτώσουν. Ποιός να μείνει σε μια νεκρή πόλη...
Φοβερή χλαπαταγή σκέπασε την πόλη. Θόρυβος, απόηχος βοής, κραυγές αγωνίας, ουρλιαχτά, βροντές από τοίχους που γκρεμίζονταν, από ξύλα που έσπαγαν. Σκόνη, σκοτάδι, υστερικές φωνές αναζήτησης, φρίκη...
Η γη είχε ανοίξει, οι δρόμοι χάθηκαν, τα βουνά αντιβούιζαν, η θάλασσα ταράχτηκε. Το σκοτάδι ήταν ακόμη βαθύ καθώς δεν υπήρχε ρεύμα, αλλά το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής.
Οι πρώτες ώρες μετά την Καταστροφή
Να πώς περιγράφει ένας δημοσιογράφος τη Σάμη, βράδυ της Τρίτης: «Δεν είχαν ακόμη σκοτεινιάσει, όταν περιπλανώμενος ανα τα ερείπια της Σάμης ήκουα πλησίον μου ολοφυρμούς γυναικών. Ήσαν οι μητέρες και αι σύζυγοι εκείνοι, αίτινες έχασαν τα προσφιλή των πρόσωπα ταφέντα υπό τα ερείπια των οικιών των. Τας πλησίασα δια να ακούσω τον πόνον των και να μου διηγηθούν την συμφορά των.
Τους είπα λόγια παρηγορίας και συμπόνιας για να τους μαλάξω τον πόνον τους. Μητέρα και κόρη που είχαν χάσει τα προσφιλή των πρόσωπα. Είχαν χάσει και τας αισθήσεις της ανθρωπίνης υπάρξεως. Πεσμένες πάνω στο νωπό χώμα ενός προχείρου τάφου, που εσκέπαζε τον υιό και σύζυγο, έπαυσον προς στιγμήν τους ολοφυρμούς και με κοιτούσαν αφηρημένα. Τον πήρε – τους είπα – κοντά του ο Θεός γιατί τον αγαπούσε. Έτσι είναι η ανθρώπινη ζωή. Και έφυγα για να περιέλθω την κατεστραμμένην Σάμην.. »
Τα θύματα του Σεισμού
Στη Σάμη είχαμε 33 νεκρούς, 13 στα Καταποδάτα, 1 νεκρό στα Γριζάτα και στα Χαλιωτάτα, ενώ 9 ήταν οι νεκροί στα Ζερβάτα. Στα χωριά του Πυργιού είχαμε 14 νεκρούς στο Διγαλέτο, 8 στο Τσακαρισιάνο, στο Χαράκτι 6 νεκρούς και 5 στο Στάβερι.
Οι μαρτυρίες
"Όλη η γη κουνιότανε τρομακτικά. Τα τρία παιδιά μου έκλαιγαν συνεχώς και δεν είχα τι να τα ταΐσω. Γι’ αυτό ήλθα στην Αθήνα. Χτες το πρωί κοιμόμουνα με τα παιδιά μου στον κήπο του σπιτιού. Όταν ξαφνικά άρχισε ένας τρομακτικός σεισμός. Το σπίτι μου έπεσε και έτσι έχασα τα πάντα. Οι γειτόνισσές μου, οι περισσότερες πλακώθηκαν από τις πέτρες. Δεν μπορούσα να βοηθήσω κανένα. Άρπαξα τα τρία μου μικρά και άρχισα να τρέχω σαν τρελή στα χωράφια." (Στάμω Στεφανάτου, από τον "Ελεύθερο Λόγο", 13/8/1953).
"Σώθηκα γιατί είχα την προαίσθηση ότι θα γίνει και νέος σεισμός. Μετά τις πρώτες δονήσεις απαγόρευσα στη γυναίκα μου να ξαναμπεί στο σπίτι. Έτσι τα βράδια κοιμόμαστε έξω στην αυλή του σπιτιού. Το πρωί, δεν ξέρω πώς, το μικρό μου παιδί που είναι πέντε ετών μπήκε μέσα. Τότε ακριβώς άρχισε ο σεισμός. Ρίχτηκα ανάμεσα στις πέτρες, τους ασβέστες και τις σανίδες που έπεφταν γύρω μου και πήρα το παιδί μου. Πώς σωθήκαμε ούτε κι εγώ ξέρω. Τώρα δεν έχω τίποτα. Όλα τα υπάρχοντά μου πλακωθήκανε." (Νικόλαος Φλαμιάτος, από τον "Ελεύθερο Λόγο", 13/8/1953).
"Μετά υπόκωφον φοβερόν κρότον ησθάνθημεν να μας τραβά το έδαφος ως τεράστιος μαγνήτης. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όσοι εσώθησαν εκ των κατοίκων κατέφυγαν εις τα καΐκια που ήσαν εις την παραλία και οι υπόλοιποι στα υψώματα. Οι άνδρες της χωροφυλακής, με επικεφαλής τον υπομοίραρχον Καρύδη τήρησαν υποδειγματική στάσιν. Επέδειξαν ηρωισμόν μέχρις αυτοθυσίας." (Κολυβάκης, Αστυνομικός Διευθυντής Σάμης, από την "Απόγευματινή" 13/8/1953).
"Η Σάμη κατάκειται πλέον στα ερείπια. Εδέχθη το μεγαλύτερο πλήγμα. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Υπολογίζω τους φονευθέντας εις 40 με 45, ενώ οι τραυματίες ανερχόμεθα σε 30. Ο πληθυσμός της κοινότητάς μας έφθανε τους 1.300 κατοίκους. Το τί έγινε είναι απερίγραπτο." (Δ. Στεφανάτος, Πρόεδρος Κοινότητας Σάμης).
"Θα μου μείνει αξέχαστος αυτός ο υποχθόνιος κρότος που προηγήθηκε της δονήσεως. Ενόμισα πως άνοιξαν τα έγκατα της γης και απ΄εκεί έβγαινε ένας ρόγχος φοβερός. Κατόρθωσα να λυτρωθώ από τις πλάκες που με σκέπαζαν. Έφθασα κάτω από ένα δέντρο, όπου έμεινα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το βράδυ χωρίς να βάλω στο στόμα μου μια σταγόνα νερού. Με μετέφεραν μετά στην παραλίαν, όπου μετά πάροδον ωρών και χωρίς καμμιά πρώτη βοήθεια μπήκαμε στο πλοίο." (Λεωνίδας Μπενετάτος).
Πηγή: Γεράσιμος Γαλανός, Γιώργος Αποστολάτος, «Για κάτι που χάθηκε και με πονά», Εόρτια Σάμης 2003, Έκδοση ΔΕΤΑΠ Δήμου Σάμης.
ΩΔΗ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΥ (Κοντραστάρος)
(Βόρε μάτια μου!Το άρτρο εγράφτει ξανά και ματαξανά λόγο του ιού...Σκουζάτε και τσ' αγάπες μου!)
Είμαι ένα γουρούνι και κάποτες κορδωνόμουνα για εφκειό. Τώρανες οι σύγχρονοι Ευρώπηδες μελετάνε με ντισπρέτσο τ’ όνομά μου και κογιονάρουνε αναμεταξύ τσου: «Μη μασουλάς, ωρέ σα γουρούνι», «Πήαινε πλύσου ωρέ που βρωμάς σα γουρούνι», «Μη σκούζεις σα γουρούνι», «Μη πασαλείβεσαι σα γουρούνι»… Ετούτο το άττο, εφκειά τα μελέτια, εφαντάζανε στο είδος μου όπως μπάμπαλα και μας ερκόντανε γελόκλαψα, γιατί του λόγου μας τα γουρούνια εκάναμε τ’ ανάποδα…Ελέαμε: «Μη ωρέ μινάρεις σαν άνθρωπος», «Μην τρως ό, τι ορμόνες σε σερβίρουνε όπως τσ’ ανθρώπους», «Μη σέρνεσει τσι λάσπες όπως άνθρωπος», «Μην κορκοσουρεύεις ωρέ όπως οι άνθρωποι», «Τόμου σε ζώσουνε οι πείνες μη μασουλάς το διπλανό σου όπως κάνουνε οι άνθρωποι» κι άλλα τέτοια…
Πράματι, μοιάζουμε εμείς οι χοίροι με τον αρχιστράτηγο, τρομάρα του, των ζώων, μόνο που δε βαστάμε καπίττουλα, δε φοράμε κούδα και δεν ψηφίζουμε. Μ’ έχει πιάσει το γλυκύ μου με τ’ αφεντικά. Δε δικάει που με φουσκώνουνε για να με μασουλήσουνε, μου πετούνε στη μουσούδα αποφάγια και τσιτσιμίδια, βαστούνε τη μυτόγκα τσου σα με γλέπουνε, λες και οι μασκάλες τσου κι ο απατός τσου μοσκοβολούνε μπαζαούλι. Παρί βεραμέντε, λένε και παπαρδέλες, όπως ότι τσου κόλλησα γρίπες και οστρακιές.
ΑΝΘΡΩΠΕ ΨΕΥΤΗ, ΠΑΡΕ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΡΟΓΑ. Και τήρα, ωρέ, βάλε το όπου θέλεις!
Μακριά κι αλάργα άνθρωπε, σου μοιάζω και το ξεύρω.
Είμαι ζόρκος κι ανάλλαγος στη στάνη μου υποφέρω.
Στάζει η μύτη μου ρονιά, μου κόλλησες τη γρίπη,
ζιφτάρι το μουσούδι μου και το φαΐ μου λύπη.
Κάθε πρωΐ τσι σκόνες σου προς πάχυνση για λόρδες
μπαλότσα με κατάντησες, ψάχνω να βρω τσι κόρδες.
Φταρνίστηκες στο μούτρο μου και μού ’δωκες τη θέρμη
κι ένα παπόρο στο γιαλό μούφα εμβόλια φέρνει.
Φωτιά να ζώσει τη φυλή και τα εργοστάσιά σου
μάσκες, εμβόλια, λεφτά που να παρτεί η μιλιά σου.
Τα όπλα είναι φτηνότερα και τα βαστούν’ ολίγοι
τα φάρμακα είναι τση μοδός κι ελέγχουν ποιος να φύγει.
Του γουρουνιού απέναντι μην του μιλάτε τώρα
εσκέφτηκε όπως άνθρωπος πριν από λίγη ώρα.
Δεν είν’ οι Εγγλέζοι οι κακοί μήτε οι Αμερικάνοι
παρί ένα βόι στο μαντρί που όποτες θέλει κλάνει.
Τόμου και σου ’ρτει ανάσβολος ο θρόνος σου ανθρωπάκι
το σύμπαν θα θαραπαεί στο καθαρό νεράκι.
Όταν χαθεί το είδος σου μαγκούφη ανθρωπάκο
Με ευρώ, χρυσάφια, φάρμακα θα σ’ εύρω μες στο λάκκο.
Κι αν σου μυρίζω στα χωριά μη μ’ έχεις, πια, κλεισμένο
χρόνια εκατό μ’ είχες ορέ πατόκορφα χεσμένο.
Τώρα που το ρουθούνι σου μύρισε ναφταλίνη
τ’ ανάσκελα σταυρώνεσαι να ιδείς τι θε να γίνει.
Και μέσα στο ντελίριο και την υποκρισιά σου
ΜΕΝΩ ΓΟΥΡΟΥΝΙ όσο μπορώ, στο ξώφεγγο, μακριά σου…
roupaki: Μας μπέρδεψε αυτή τη φορά ο Κοντραστάρος, μας έστειλε το ίδιο σχόλιο σε 3-4 διαφορετικά άρθρα. Τον εχτύπησε λέει ο ιός, δύσκολες εποχές για τα συμπαθή τετράποδα. Στο τέλος καταλάβαμε ότι ήθελε να είναι άρθρο, όχι σχόλιο, νάτο λοιπόν!
Η Σάμη σε τουριστικό λεύκωμα του 1951
[ Σάμη ]
... Δέν είναι υπερβολή να χρωματίσουμε την ιστορική αλήθεια, πως δεν υπάρχει γωνιά της Κεφαλλωνιάς που να μην έχη και την ιστορία της, μα εξ ίσου παράλληλα και τη μαγευτική της γοητεία. Γι’ αυτό μια εκδρομή, μία επίσκεψις ή κι ενα πέρασμα, πολύ θα μας πείσει, γιατί η πραγματικότης θα φανή μοναχή της. Όταν λοιπόν περάσουμε τη μεγάλη γέφυρα του Αργοστολιού για να φτάσουμε στην απέναντι πλαγιά, όπου οι μύλοι, ένας ανηφορικός δρόμος που όσο προχωρεί για να φτάση πειό κοντά στο βουνό, γίνεται περισσότερο αξιοθέατος, περνά μέσα από τα σπλάγχνα του και κατέρχεται έπειτα στην περιοχή της Σάμης. Η ιστορική Σάμη, μέσα στην αγκαλιά της οποίας η αρχαία εποχή έχει αφήσει πολλά ιστορικά κειμήλια και πλούσια αχνάρια από το πέρασμά της. Τα φυσικά της στολίδια είναι πολλά. Όλη η περιοχή σκεπάζεται από καταπράσινο χρώμα, έχει βλάστησι πυκνή, προ παντός οπωροφόρους κήπους και πολλά νερά.
Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητος Θουκυδίδης, μνημονεύων την Κεφαλλωνιά στα έργα του, την αποκαλεί, ως και πρότερον αναφέραμεν, Τετράπολιν. Η Σάμη περιλαμβάνεται εις τας τέσσαρας παρ’ αυτού αναφερομένας πόλεις. Εις αυτήν αποδίδει κάπως μεγαλυτέρα προσοχή, διότι τα ιστορικά γεγονότα που εξυφάνθησαν τότε μέσα στους κόλπους της, πράγματι την κατέστησαν αξιολογότερη. Η ιστορία της κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους αφήκε βαθειά σημεία της εποχής εκείνης, ακόμα και σήμερα διακρίνονται πολύ ευκρινώς, εντός της θαλασσίας περιοχής, παρά την θέσιν Τσέκα, υπολείμματα αρχαίων οικοδομημάτων της πόλεως, η οποία εξηφανίσθη με την πάροδο των αιώνων.
Οι φυσικές της ωμορφιές είναι πολύ πλούσιες, άφθονα νερά την περιλούζουν, περιβόλια γεμάτα από κάθε είδους δέντρα, κατάφυτα βουνά και ωραία ακρογιάλια την κάνουν ένα από τα πολύ ωραία μέρη της όλης Κεφαλλωνιάς. Έχει ευχερέστατη συγκοινωνία με όλα τα άλλα μέρη του νησιού, καθώς και με τα άλλα νησιά του Ιονίου Πελάγους, γιατί σχεδόν καθημερινά από εκεί περνούνε διάφορα πλοία τα οποία εκτελούνε τη θαλάσσια επικοινωνία.
Σε μικρή από της Σάμης απόστασι βρίσκεται η ωραία περιοχή του Πυργιού. Στη περιοχή αυτή φτάνουμε μέσω ενός γραφικού δρόμου που περνά από αξιοθέατα μέρη. Σε ύψος 500-600 μέτρων από τη θάλασσα βρίσκονται τα χωριά του Πυργιού, των οποίων οι κάτοικοι διακρίνονται για τη μεγάλη τους φιλοπονία και την φιλόξενη συμπεριφορά.
Σε απόστασι 15 ως 20 λεπτών από τη Σάμη, φτάνουμε σε μια ώμορφη τοποθεσία που λέγεται Καραβόμυλος. Ο μύλος αυτός κινείται με το ρεύμα ορμητικού ρυακίου, το οποίο πηγάζει εκ των αβαθών της μικρής λιμνοθαλάσσης που σχηματίζεται εκεί. Πρόκειται περί υπογείων υδάτων που αναβλύζουνε με δύναμι στο σημείο εκείνο.
Προτού φτάσουμε στη περιοχή του Πυργιού, διαβαίνοντες από ένα γραφικό δρόμο, φτάνουμε σε μια περίεργη τοποθεσία όπου μία λίμνη αγκαλιάζεται από πελώρια θαμνοειδή δέντρα, που παρέχουνε την εντύπωσι πραγματικής Ζούγκλας. Η λίμνη αυτή είναι πολύ αξιόλογη. Το βάθος της δε μπορεί να μετρηθή, γι αυτό και την ονομάζουνε «ΑΒΥΘΟ» κοινώς «Άκολι». Αποτελεί ένα από τα πολλά περίεργα φαινόμενα της Κεφαλλωνιάς.
Η σημερινή κωμόπολις της Σάμης δεν είναι η ακμαιοτάτη πόλις την οποίαν η Ρωμαϊκή κυριαρχία κατέστρεψε κατά τα μέσα της δευτέρας π.Χ. εκατονταετηρίδος. Είναι μικρή και απλή, χωρίς πολυτελή οικοδομήματα και λεωφόρους, χωρίς πάρκα και κέντρα, μα είναι ικανοποιημένη από τη φυσική της εμφάνισι και το περιλάλητο περιβάλλον της που εκ πρώτης όψεως δίνει μια πολύ καλή εντύπωσι και καθηλώνει τη σκέψι και το λογισμό του ανθρώπου στες άγνωστες ιστορικές σελίδες που γραφτήκανε γι αυτή και μόνο. Μπροστά της απλώνεται ένα ωραίο λιμανάκι, το οποίο εχρησίμευε την παληά εποχή ως σημαντικός Ναύσταθμος, γιατί εκεί τα καράβια προσορμιζόμενα βρίσκανε κάποια ησυχία από τα μανιασμένα ανεμοδάρματα.
Στην άκρη του κόλπου της Σάμης αξιοσημείωτη είναι η τοποθεσία «καραβόμυλος». Η συγκοινωνία με τας γύρω περιοχάς γίνεται με ωραίους αμαξιτούς δρόμους, που περνούνε από μαγευτικά σημεία...
LIFE AMPHIBIOUS: Μια υποβρύχια Οδύσσεια
Το εγχείρημα θα διαρκέσει μία εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα συλλεχθούν στοιχεία για τη θαλάσσια ρύπανση και για είδη εισβολείς στο Ιόνιο, μέσα από video και 3D sonar. Η αποστολή αυτή θα αποτελέσει την εισαγωγή για την μετέπειτα, καινοτόμα προσπάθεια που θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2010, όπου ο Lloyd θα καλύψει απόσταση 100 ναυτικών μιλίων από την Κέρκυρα μέχρι την Ιθάκη.
Τα μονοθέσια ποδοκίνητα υποβρύχια βασίζονται στην αρχή της βιομημιτικής, είναι δηλαδή κατασκευασμένα αντιγράφοντας θαλάσσια ζώα όπως το δελφίνι. Η ομάδα της αποστολής αποτελείται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπαθ της Αγγλίας και του Πανεπιστημίου Μόντρεαλ του Καναδά. Εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων θα φέρουν τα υποβρύχια τους στην Ελλάδα για την μεγάλη δοκιμασία, η οποία συνδυάζει τεχνολογίες ασύρματες, υποβρύχιες και βιομημιτικής αλλά πάνω απ’ όλα στηρίζεται στην κινητήρια δύναμη του ανθρώπου, το πάθος και την ευρηματικότητα του. Ενώνει ανθρώπους από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αγγλία και την Ελλάδα και συνδέει στοιχεία από τη Μυθολογία, την Οικολογία και την Επιστήμη.
Η περιπλάνηση του Lloyd Godson, θα συντελέσει στο να αποκτήσουμε μια έμμεση εμπειρία για το πώςένα θαλάσσιο ζώο, όπως η χελώνα, κολυμπάει στο βυθό, πώς παρασύρεται από τα ρεύματα και το πώς έρχεται αντιμέτωπη με τη ρύπανση από σκουπίδια και με άλλους ανθρωπογενείς κινδύνους.
Το Life Amphibious έχει σαν στόχο να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον και την αγάπη για το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα να διασπείρει θετικά μηνύματα στους νέους, για την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας αλλά και για την αξία της ομαδικής προσπάθειας.
Το εγχείρημα υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, καθώς και από το Australian Geographic Society. Βασικοί συνεργάτες είναι η Medasset (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία Θαλάσσιων Χελωνών) και η FNEC (Fiskardo's Nautical & Environmental Club).
Λίγα λόγια για τον Lloyd Godson:
O Lloyd είναι Αυστραλός βιολόγος θαλάσσης και ασχολείται με περιβαλλοντικά προγράμματα με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Τον Απρίλιο του 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο «Australian Adventurer of the Year” για το επιστημονικό πείραμα ‘The BioSUB Project’ που έλαβε χώρα στην Αυστραλία. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο Lloyd έζησε για 12 μέρες κλεισμένος σε ένα υποβρύχιο δωμάτιο, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα μέταλλα. Θέλοντας να μελετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη σ’ ένα κλειστό περιβαλλοντικό σύστημα δημιούργησε ένα τεχνητό υποθαλάσσιο οικοσύστημα που βασιζόταν στην υποστήριξη ζωής μέσω παραγωγής οξυγόνου από μικροφύκια.
Το πείραμα είχε την υποστήριξη καταξιωμένων ερευνητών και μελετητών και περιγράφτηκε σε περιοδικά, εφημερίδες και την τηλεόραση σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.biosub.com.au
Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Τηλέμαχο Καραβία για την αποστολή του άρθρου.
Άρθρο Αναγνώστη
Συνέντευξη Δημάρχου Σάμης
«Π»: Ξεκινήσατε από πρόεδρος της κοινότητας, βρεθήκατε στο δημαρχιακό θώκο της Σάμης και έχετε αναλάβει την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου. Ποιό είναι το επόμενο βήμα σας;
Μ.Β.: Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη τιμή για έναν πολίτη είναι να προσφέρει στην κοινωνία και στον τόπο του. Με εκφραζει απόλυτα η ανάμειξή μου με τα κοινά και δεν έχω μεγαλύτερη φιλοδοξία. Εν ολίγοις, θέλω και μπορώ να προσφέρω στη Σάμη, διότι είμαι «γεμάτος» από εμπειρίες.
«Π»: Θεωρείτε υπεράριθμους τους δήμους του νησιού μας;
Μ.Β.: Πρωτίστως, όπως διαφαίνεται, θα γίνουμε ένας δήμος με την Πύλαρο και την Έρισσο, ενώ υπάρχει περίπτωση να ενσωματωθούν και οι Πόρος, Σκάλα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ενωποιηθούν οι δήμοι σε όλη την Κεφαλονιά. Να δημιουργηθεί ένας και μοναδικός δήμος υπό τις βασικές προϋποθέσεις να διατηρηθεί η πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά της κάθε περιοχής και, βέβαια, να υπάρχει μια ισχυρή εκπροσώπηση των τοπικών φορέων.
«Π»: Άρα, ο θεσμός της Νομαρχίας θα περιοριστεί αισθητά.
Μ.Β.: Θα εξαλειφθεί δια παντός. Όταν αναφερόμαστε σε μια αρχή, σε μια πανίσχυρη εξουσία στην Κεφαλονιά δεν υπάρχει και λόγος ύπαρξης της Νομαρχίας.
«Π»: Τι θα επιφέρει η συρρίκνωση των δήμων και η κατάργηση της Νομαρχίας; Μήπως τον περιορισμό της γραφειοκρατίαςή την ελαχιστοποίηση των εξόδων;
Μ.Β.: Αναμφισβήτητα, δεν θα υπάρχουν τα τεράστια κόστη, άρα έχουμε οικονομία και τα χρήματα διατίθενται για την αξιοποίηση του νησιού. Δεν είναι αδικία, αλήθεια, να μην μπορούμε να συμμετέχουμε στο πιστοποιημένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ; Πάντα όμως με μια ισχυρή αρχή.
«Π»: Η ισχυρή εξουσία προϋποθέτει ικανούς και δραστήριους ανθρώπους. Προϋποθέτει την εξάλειψη του «εκλέγεσθα» μέσω ενός ευρύτατου κύκλου, συγγενικού και φιλικού. Κοινώς, το σόι δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση, στο πλασάρισμα ενός δημοτικού συμβούλου.
Μ.Β.: Δεν το θεωρείτε σημαντικό το συγκεκριμένο γεγονός; Ο κατακερματισμός των δήμων και η διάσπαση που παρατηρείται επέφερε το φαινόμενο πλασαρίσματος των συμβούλων μέσω του κύκλου τους. Διαφωνείτε, δηλαδή, ότι εκλέχθηκαν πολίτες στα δημοτικά συμβούλια με γνώμονα όχι την ικανότητα, την εμπειρία και την τεχνογνωσία αλλά επειδή διαθέτουν μεγάλο αριθμό συγγενών ή φίλων;
«Π»: Τουναντίον, η πλειοψηφία ψηφίστηκε με βάση τα προσωπικά συμφέροντα.
Μ.Β.: Γνωρίζω ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν τολμούν να κατέβουν στις εκλογές επειδή δεν διαθέτουν ένα μεγάλο συγγενολόι ή ένα ισχυρό κόμμα. Αναπόφευκτα, η εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια γίνεται από από άλλους παράγοντες. Δυστυχώς, στις περιοχές με μικρό αριθμό ψηφισάντων, σημαντικό ρόλο παίζει ο «πυρήνας».
«Π»: Μήπως από την άλλη, οι ικανοί δεν τολμούν να εκτεθούν στις εκλογές λόγω της απαξίωσης που επικρατεί στην πολιτική; Μήπως αδιαφορούν για τα κοινά, διαπιστώνοντας ότι με χαρακτηριστική ευκολία επέρχεται η δυσφήμιση;
Μ.Β.: Υπάρχει, σίγουρα, έλλειψη συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια, που μου δημιουργεί αρνητικό συναίσθημα. Δεν είναι δυνατόν να μην παρίσταται ο απλός πολίτης στα δημοτικά συμβούλια, να ενημερώνεται για τα καίρια και μη ζητήματα, να παλεύει για μια καλύτερη ζωή. Είναι δυνατόν να μην έχεις απέναντί σου τους πολίτες, να μάθεις τα «πιστεύω» τους να ενημερωθείς για τις προθέσεις τους αλλά και να τους ενημερώσεις για τις ενέργειες του τοπικού φορέα;
«Π»: Γι’ αυτό υπάρχουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης... Αφήστε, που η παρουσία της τηλεόρασης στα συμβούλια έχει αναχθεί σε μέγιστο θέμα.
Μ.Β.: Η εφημερίδα έχει έναν άλλο ρόλο στην ενημέρωση και την ελευθερία διακίνησης των πληροφοριών. Η τηλεόραση, όμως, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, διότι περιθωριοποιεί τους πολίτες, αλλά και δίνει «βάθρο» στις έντονες διαμάχες που ως μοναδικό σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό. Διότι, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος δίνει το δικό του «ρεσιτάλ», στην προσπάθειά του να κερδίσει τα δέκα λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν...
«Π»: Τα κρούσματα στο δήμο Σάμης είναι αρκετά. Πώς τα αντιμετωπίζετε;
Μ.Β.: Ως άτομο είμαι ολιγόλογος και δεν επιδιώκω την προβολή μου. Καλύτερα να μιλάς με πράξεις, ώστε να κριθείς στο τέλος της τετραετίας με το έργο σου. Πολλοί σύμβουλοι, όμως, το «τραβάνε» παραπέρα. Δεν πειράζει....
«Π»: Δεν πρέπει να λησμονίσουμε ότι ο δήμος Σάμης είναι ένα ζωντανό «κύτταρο», είναι μια δραστήρια περιοχή και ίσως ακόμη και η παρεκτροπή να επιτρέπεται....
Μ.Β.: Γενικότερα, πρόκειται για έναν ζωντανό δήμο, μια περιοχή προικισμένη με πολλές δυνατότητες. Η παρούσα οικονομική συγκυρία, ωστόσο, «φρενάρει» τις επιδιώξεις και τις εξελίξεις. Εντούτοις, τα πράγματα θα βελτιωθούν.
«Π»: Ίσως και με την πιο εύκολη πρόσβαση στο νησί.
Μ.Β.: Με την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, αλλά και με την ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Θα δούμε μια εντελώς διαφορετική Κεφαλονιά. Θεωρώ ότι πολλοί δεν έρχονται για ένα τριήμερο στο νησί μας λόγω απόστασης, όπως βέβαια και λόγω των επικίνδυνων δρόμων.
Η άφιξη των ιερών λειψάνων και η «περιπλάνηση» στα σπήλαια
Μ.Β.: Οι πατέρες Γεώργιος και Χρυσόστομος, με τη συνδρομή του Μητροπολίτη μας, κατάφεραν να φέρουν από τη Βενετία τα λείψανα των Αγίων Φανέντων. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τη Σάμη αλλά και γενικότερα για την Κεφαλονιά. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.
«Π»: Το δεύτερο θέμα είναι η εξερεύνηση των σπηλαίων της Σάμης.
Μ.Β.: Οι δύτες ανακάλυψαν έναν κόσμο φανταστικό, με σταλακτίκτες και σταλαγμίτες υπέροχους και με τεράστιες διαστάσεις. Οφείλεται στην άνοδο του νερού, που συνέβη εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια. Είναι μαγευτικό το θέαμα. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σπήλαια στη Σάμη διαθέτουν κάτι το ξεχωριστό, δεδομένου ότι η διαφορετικότητα εντοπίζεται στα διάφανα νερά και στην υψηλή θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι.
«Π»: Δεν πρέπει να εκμεταλευτείτε στο έπακρο τη διαφορετικότητα των σπηλαίων;
Μ.Β.: Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε χρήματα από το πρόγραμμα «Θησέας» για άμεσες ενέργειες. Προχωράμε σε μελέτες, που θα μας αποφέρουν τα χρήματα για την εκμετάλλευση των σπηλαίων.
«Π»: Διαπιστώνουμε επιπροσθέτως, ότι αυξήθηκαν φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου συγκριτικά με τον πρώτο χρόνο της θητεία σας.
Μ.Β.: Όλα είναι σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου. Από τη στιγμή την οποία είχαμε την οικονομική δυνατότητα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. Παράλληλα, δημιουργήθηκε θεατρικό εργαστήρι, υπάρχει η φιλαρμονική του δήμου, έχουν προσληφθεί δάσκαλοι μουσικών οργάνων ενώ διαθέτουμε και αθλητικούς συλλόγους ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το μοναδικό στοιχείο που απουσιάζει είναι μία σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων.
«Π»: Έχετε την αρωγή επιχειρηματιών σε αυτή την προσπάθεια;
Μ.Β.: Δε θα μπορούσα να λησμονήσω την οικογένεια Τζανετάτου, που χρηματοδότησαν το έργο του γηροκομείου της Σάμης και έχουν δώσει ένα σεβαστό ποσό. Γενικότερα, δύσκολα βάζει το χέρι στην τσέπη ο Κεφαλονίτης. Προσωπικά, προσπαθώ να δίνω χρήματα για την ανάπτυξη της περιοχής μου.
«Π»: Δεν επηρεάζει και η διεθνής οικονομική κρίση;
Μ.Β.: Είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Θεωρώ ότι τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα. Από τον προσεχή Οκτώβριο τα προβλήματα θα διαφανούν στην αγορά. Οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι «σφιχτοί» και πρέπει να σκέφτονται διπλά όταν δίνουν μια επιταγή.
«Π»: Τέλος, θα ήθελα να αναφερθείτε και στο Βιολογικό Καθαρισμό.
Μ.Β.: Το έργο, ήδη ολοκληρώθηκε και πλέον γίνονται δοκιμές. Από το Φθινόπωρο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Βιολογικός.
Για τις αθλητικές δραστηριότητες
Μ.Β.: Διατηρούμε άριστη συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο κ. Ζαχαράτο του Α.Ο. Σάμης. Έχουμε μάλιστα στη διάθεσή μας πίστωση 200.000 ευρώ, που κατάφερε να αποσπάσει ο βουλευτής κ. Παρίσης από την Γ.Γ.Α. για την επισκευή του γηπέδου στον Καραβόμυλο. Πιστεύω ότι μέχρι τη δημιουργία του νέου Αθλητικού Κέντρου, για το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» για την αγορά οικοπέδου, πρέπει να λειτουργήσουμε το γήπεδο του Καραβομύλου με την τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα, ενώ επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην επισκευή αποδυτηρίων και την κατασκευή των κερκίδων. Επιδίωξή μας, επίσης, είναι να βελτιώσουμε το γήπεδο Πυργιού.
roupaki: Κάποια πρώτα σχόλια από εμάς...
Αρχικά να επικροτήσουμε την άποψη του Δημάρχου τόσο για την ανάγκη συμμετοχής όσο γίνεται περισσότερων πολιτών στα κοινά, όσο και την αναγκαιότητα να "ακούγεται" η φωνή των Δημοτών. Ταυτόχρονα, δεν βλέπουμε να προτείνει τρόπους για να γίνει αυτό πέρα από την φυσική παρουσία των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, ακόμη και ο χώρος είναι περιορισμένος. Μακάρι ο πολίτης να συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του την συμμετοχή του αλλά μέχρι τότε όμως, τα τηλεοπτικά συνεργεία δεν δημιουργούν πρόβλημα. Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει τις δομές εκείνες, π.χ. δημοσίευση πρακτικών συνεδριάσεων, που να παρέχουν στον πολίτη αδιαμεσολάβητη ενημέρωση για το τι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο.
"Η εφημερίδα έχει έναν άλλο ρόλο στην ενημέρωση και την ελευθερία διακίνησης των πληροφοριών", λέει ο κ.Δήμαρχος. Να απαντήσουμε εδώ, ότι η εφημερίδα στις μέρες μας σπάνια είναι αντικειμενική και αμερόληπτη... Και ότι όσο πιο απαλλαγμένη από διαμεσολάβηση είναι η ενημέρωση τόσο πιο αληθινή είναι.
Η δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων είναι ό,τι πιο απλό. Δεν λύνει το πρόβλημα της ενημέρωσης των πολιτών, αλλά είναι μια καλή αρχή. Η αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί.
Πολύ ενδιαφέροντα όσα λέγονται και για τα γήπεδα του Δήμου μας, και για την δημιουργία του νέου Αθλητικού Κέντρου. Αν καταλάβαμε καλά, έχουν ήδη δοθεί οι πιστώσεις και για την επισκευή του γηπέδου του Καραβομύλου και για την αγορά του οικοπέδου για το Αθλητικό κέντρο. Καλά νέα. Μακάρι να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αυτά.
Σχετικά με την ενοποίηση των Δήμων, δεν είμαστε σίγουροι ότι καταλάβαμε πώς ακριβώς η ενοποίηση των Δήμων οδηγεί σε κατάργηση της Νομαρχίας. Κάτι τέτοιο, απ' όσο ξέρουμε δεν προβλέπεται απο τον Καποδίστρια. Η δομή παραμένει αυτή που ξέρουμε: οι δήμοι υπάγονται σε μια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Αν μείνει ένας δήμος που θα υπαχθεί; Μπορεί να κάνουμε και λάθος...
Γηροκομείο - Συζήτηση στην 13η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Από την αρχή εκφράστηκε η επιθυμία των δωρητών να λειτουργήσει το ίδρυμα και μάλιστα άμεσα. Να υπενθυμίσουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος μετέχουν καταρχήν τρία μέρη: Ο Δήμος Σάμης, η Μητρόπολη Κεφαλληνίας, και οι δωρητές.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, η πρόταση του δήμου στα άλλα δύο μέρη μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω:
- Η λειτουργία του ιδρύματος θα περάσει από δύο (2) περιόδους,
- Η διάρκεια της πρώτης περιόδου θα είναι τρία (3) χρόνια,
- Κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από τέσσερα (4) μέλη από τους δωρητές, τρία (3) μέλη από το Δήμο και δύο (2) μέλη από την τοπική Εκκλησία,
- Μετά την πάροδο των τριών ετών της πρώτης περιόδου, η διαχείριση του ιδρύματος θα γίνεται από το Δήμο,
- Στην δεύτερη περίοδο λειτουργίας ο Δήμος θα έχει και την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος.
Παραδοσιακή Θεατρική Μουσικοχορευτική Παράσταση
Ε Ο Ρ Τ Ι Α Σ Α Μ Η Σ 2009
Το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Σάμης
και το χορευτικό σύνολο του
Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγιαλός»
παρουσιάζουν τη
θεατρική-μουσικοχορευτική παράσταση
«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
Ώρα 9:30 μμ.
ΝΕΟΣ ΜΟΛΟΣ ΣΑΜΗΣ
Πλέξαμε 45 λεπτά μυθοπλασίας και άλλα 45 λεπτά παραδοσιακών χορών, σ’ ένα ταξίδι ψυχαγωγίας και περισυλλογής, ένα ταξίδι της επιστροφής σαν το χορό σε κύκλο, σαν το τραγούδι που κινά στη λέξη που τελειώνει.
Ήρωας ένας Κεφαλλονίτης που έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο όπου κι έχασε τον πατέρα του. Η δεύτερη μεγάλη απώλεια στη ζωή του συνέβη στους σεισμούς του ’53 όπου πέθανε η μάνα του. Στα χρόνια της δικτατορίας φεύγει και παντρεύεται στη Μακεδονία.
Εκεί έντονα θα νιώσει την απουσία της πατρίδας του, την απουσία όλων εκείνων που λείπουν.
Ένα έργο ύμνος στο χορό και το τραγούδι της πατρίδας και ένας ύμνος στους δρόμους της επιστροφής στην πατρίδα και την ανθρώπινη αξία.
Αφιερωμένο στους Κεφαλλονίτες μετανάστες και στις πέτρες, τα δέντρα που περιμένουν.
« Πατρίδα είναι ο άνθρωπος, ο άνθρωπος πατρίδα»!roupaki: Πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται και αυτή η πρόταση της Θεατρικής Ομάδας για φέτος το Καλοκαίρι. Πρωτότυπη παραστάση με πολύ ενδιαφέρον θέμα, και με τον εμπνευσμένο συνδυασμό της θεατρικής και της χορευτικής ομάδας.
Στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου http://theatrou-ergates.webs.com/nea.htm διαβάζουμε επίσης:
Για φέτος το καλοκαίρι,δουλεύουμε με μερικά μέλη της ομάδας Ενηλίκων πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον και αρκετά καινοτόμο έργο.
Πρόκειται για την συνεργασία των ομάδων Παραδοσιακών χορών με τον κύριο Ματζουράτο,με την δικιά μας των Ενηλίκων.
Η ιδέα είναι να παρουσιάσουμε μια μουσικοχορευτική παράσταση,γεμάτη από εικόνες, χρώματα και ήχους από την Ελλάδα.Στην παράσταση,παντρεύονται τα δραματουργικά στοιχεία με μουσικές και χορούς της χώρας μας.
Με αφορμή λοιπόν την ζωή ενός Κεφαλονίτη (κείμενο Σταύρος Παπαδάτος),θα πάμε μια βόλτα στους χορούς της Θράκης, της Μακεδονίας, της Σμύρνης και φυσικά ... της Κεφαλονιάς.
Σπεύσατε...
ΠΡΟΣΟΧΗ - Προσπάθεια εξαπάτησης τουριστικών επιχειρηματιών
ΕΠΕΙΓΟΝ
ΜΕΛΟΣ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.
Αντώνη Τρίτση 64, Αργοστόλι Τ.Κ. 28100
ΤΗΛ/FAX: 26710- 29109
Email: oeeddki@otenet.gr
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΥΟ ΝΕΟΙ (ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ)ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΔΙΑΚΟΠΕΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΛ, ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 120€, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ!
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ !!
Περιοδικό "Παιδιόθεν"
Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του Περιοδικού "Παιδιόθεν" που εκδίδεται από τον Σύλλογο των Απανταχού Σαμικών. Το περιοδικό παρουσιάζει μεταξύ άλλων μία συνέντευξη του Δημάρχου Σάμης κ. Μανώλη Βαλέτα, την υποδοχή των λειψάνων των Αγίων Φανέντων και την εκδήλωση κοπής πίτας του Συλλόγου. Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν σε περισσότερα από 3000 αντίτυπα.
Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για τα σημεία διάθεσης του περιοδικού.
Μειωμένες κατά 25,95% οι αφίξεις ξένων τουριστών τον Ιούλιο στη Κεφαλονιά
http://kefaloniapress.gr/
Μείωμένες κατά 25,95% -σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008- οι αφίξεις ξένων τουριστών με πτήσεις charters στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς. Τι κρύβεται πίσω από τη κρίση και ποιός ο ρόλος των tour operators; Παρόλο που τσέπωσαν τις κρατικές επιδοτήσεις, μείωσαν τα δρομολόγια. Τουρίστες αναζητούν πτήσεις για την Ελλάδα και δεν βρίσκουν!! Ανεξέλεγχτες καταστάσεις δημιούργησαν μια ανευ προηγουμένου κατάσταση που καμιά σχέση δεν έχει με την οικονομική κρίση. Η ασυδοσία των tour operators για άλλη μια φορά φέρνει το τουρισμό μπροστά στη καταστροφή...
Nέες κυκλοφορίες Κεφαλονίτικων βιβλίων
Νικόλαος Καπιάνος: Νοταριακές πράξεις, κάστρο Κεφαλονιάς (1571 - 1576)
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδότης: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Τιμή: 25,00€
[...] Καινοτομία της έκδοσης αυτής αποτελεί η, παράλληλα με τη συμβατική διπλωματική έκδοση του πρωτοκόλλου, φωτογραφική αναπαραγωγή του κώδικα με σκοπό το έργο, πέρα από τη σπουδαιότητα των ιστορικών δεδομένων που παρέχει, να χρησιμεύσει και ως εύχρηστο εργαλείο όσων θα επιθυμούσαν να ασκήσουν στην ελληνική παλαιογραφία της εποχής και συγκεκριμένα σε γραφές πρακτικά τύπου, όπως η νοταριακή γραφή. [...]
(από τον πρόλογο, Ν. Γ. Μοσχονάς)
Θύμισες απ’ το φορτσέρι τση Νιόβης
Συγγραφέας: Φωτεινάτου Νιόβη
Εκδότης: Βιογράφος
Τιμή: 15,00€ (διατίθεται από τη συγγραφέα)
Το να γράφεις για κάτι που έζησες έχει μεγάλη διαφορά από το να γράφεις -για κάτι που διάβασες... Όταν η μνήμη σου δεν σε απατά και θυμάσαι τα χρόνια που πέρασαν, και αυτά είναι τα παιδικά σου, κι όταν οι μαρτυρίες είναι αυθεντικές, τότε έχεις το δικαίωμα να γράψεις γι' αυτά με όλο τους το μεγαλείο.
Έτσι κι εγώ, με τις Θύμισες θέλω να περιγράψω αυτά που έζησα, έστω και λίγο πριν το σεισμό. Αυτά που ξετυλίγονται σαν κινηματογραφική ταινία και με φέρνουν πίσω, εκεί όπου έκανα τα πρώτα μου μπουσουλίσματα και μετά τα πρώτα μου βήματα.
Στο Λιθόστρωτο τ' αγαπημένο που έτρεχα στη βρύση της πλατείας της Καμπάνας για νερό με το κανάτι. Εκεί που έπαιζα καραμπάνα και μπακλαβαδωτό κάτω από το Ρολόι και φώναζα μαζί με τα άλλα τα παιδιά από τη γειτονιά «δεν περνάς κυρα-Μαρία» και «ένα λεφτό στραγάλια».
Η μνήμη με πισωγυρίζει στα καντούνια του Αργοστολίου όταν χτύπαγα τα χτυπητήρια στα πορτόνια των αρχοντόσπιτων και κρυβόμουν με τις φίλες μου στα πιο απίθανα σημεία για να μη με βρουν. Εκεί που έμαθα τα πρώτα μου γράμματα, στην Κυρία Αγάπη, και μετά στο Β' Δημοτικό Σχολείο. Στα σοκάκια του Αργοστολίου που άκουσα για πρώτη φορά τους κανταδόρους με τις κιθάρες και έβλεπα πίσω από τις γρίλιες τις νέες της εποχής εκείνης με ξέπλεκα μαλλιά. Στο Μέτελα, στα Γραδάκια, στο Μαϊστράτο, ακόμη και στον Πλατύ ή το Μακρύ γιαλό που έκανα με τόσους αγαπημένους κι αγαπημένες το πρώτο μου μπάνιο. Στη «Βοσκοπούλα», στου Δραγώνα, στου Γαρμπή, στου Μακρή που έφαγα το πρώτο παγωτό. Στην πλατεία που καθόμουν τις Κυριακές με τους γονείς μου για να ακούσουμε τη Φιλαρμονική.
Όλα αυτά και άλλα πολλά που θα διαβάσετε στη συνέχεια, μ' ανάγκασαν να τα γράψω για να τα θυμηθούν οι παλιοί και να τα μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, γιατί και αυτά κάπου θα έχουν αγγίξει κάτι. Έστω παλιές φωτογραφίες, κάποιο έπιπλο ή κέντημα που έφτιαξε η νόνα με το κροσέ* για το εγγόνι για να τη θυμάται. Γιατί πρέπει να μένουν οι παραδόσεις μας και οι συνήθειες μας, της οικογένειας μας, της γειτονιάς μας, με λίγα λόγια, του τόπου του λατρεμένου που λέγεται Αργοστόλι.
Ομηρική Ιθάκη
Συγγραφέας: Νικόλαος Καμπάνης
Εκδότης: Ιδιωτική Έκδοση
Τιμή:10,00€
Μια ακόμα προσπάθεια του μελετητή κ. Νικολάου Καμπάνη για ταύτιση της Ομηρικής Ιθάκης με τη χερσόνησο της Παλικής.
Ο κουρσαροφάγος
Γεωργακάτου Αικατερίνη
Εκδότης: Ζαχαρόπουλος
Τιμή:
Με θάρρος αντρειωμένο απ' τη θλίψη και σφυρηλατημένο απ' τον πόνο, ανοίγει πανιά ο Ευάγγελος Τρωιάννος με την καπητάνα του. Ο άνεμος δεν είναι ούριος σαν κάποτε. Τα μαύρα σύννεφα ζώνουν πλέον το Βυζάντιο από ανατολή και δύση, ενώ ο μεγάλος Μανουήλ Κομνηνός πασχίζει να χαλινώσει τους εχθρούς, που τρανεύουν. Και μέσα στην αντάρα των Σαρακηνών και Αγαρηνών πειρατών θα πλεύσει περήφανα ο Κουρσαροφάγος, για να γίνει θρύλος και να σφραγίσει παντοτινά τον τόπο του, την Κεφαλονιά.
Ιόνιο ημερολόγιο 2010
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδότης: Μίλητος
Τιμή: 8,50€
Ημερολόγιο τοίχου αφιερωμένο στα Ιόνια Νησιά
Ιόνια νησιά
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδότης: Μίλητος
Τιμή: 25,00€
Φωτογραφικό λεύκωμα για τα Ιόνια Νησιά.
Η Βενετοκρατία στα νησιά του Ιονίου Πελάγους Συγγραφέας: Γασπαρινάτος Σπύρος
Εκδότης: Ιδιωτική έκδοση
Τιμή:36,50€
[...] Το βιβλίο μπορεί να έχει δύο διαφορετικές αναγνώσεις. Η μία ανάγνωση απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να έχει μόνο μία πιο απλή και πιο συνοπτική γνώση της σχετικής θεματολογίας. Είναι ο αναγνώστης του κειμένου, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στις υποσελίδιες βιβλιογραφικές παραπομπές (καίτοι στο πλείστον εξ αυτών υπάρχει σημαντική συμπλήρωση και επεξήγηση της εκάστοτε θεματολογίας). Η άλλη ανάγνωση είναι για τον επιμελέστερο και πλέον απαιτητικό αναγνώστη που επιθυμεί την έρευνα και τη διακρίβωση της βασιμότητας όσων αναπτύσσονται στο κείμενο. Πέραν τούτου, οι παραπομπές αυτές επιβεβαιώνουν την ευρεία έρευνα που έγινε για τη συγγραφή του κειμένου.
Ιδίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες (λόγω ίσως και της πληθώρας των πανεπιστημιακών βαθμίδων στα όχι πλέον ευάριθμα πανεπιστημιακά και λοιπά πνευματικά ιδρύματα) έχει δημοσιευθεί πληθώρα επί μέρους εργασιών ως προς εξειδικευμένα θέματα για τη Βενετοκρατία στον ελλαδικό χώρο (νησιά του Ιονίου, Κρήτη, Κύπρος, λοιπές ελληνικές περιοχές). Η σχετική βιβλιογραφία είναι κάτι περισσότερο από πλούσια. Υπάρχουν επίσης αξιόλογα κείμενα για επί μέρους βασική θεματολογία από την ιστορία της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας, των Κυθήρων κλπ. και πάμπολλες αξιόλογες μονογραφίες επί ειδικών, εξατομικευμένων θεμάτων. Όμως, κατά την άποψη του συγγραφέα, λείπει ένα σύγχρονο ιστορικό έργο για τη συνολική ιστορία των νησιών του Ιονίου Πελάγους κατά τη μακρά χρονική περίοδο της Βενετοκρατίας, βασισμένο στις μέχρι σήμερα ιστορικές πληροφορίες και δομημένο με τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές αντιλήψεις. Ίσως η επισήμανση αυτή να υποδεικνύει και τη δυσχέρεια και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος κατά τη συγγραφή του βιβλίου αυτού, εκ παραλλήλου όμως και να καταδεικνύει τη χρησιμότητα του. (από τον πρόλογο του βιβλίου)
e-kivos.gr - Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
Βανδώρου 13, 28100 Αργοστόλι, Τηλ.: 26710 26872
Δευτέρα - Παρασκευή 08.00 - 14.30, 17.30 – 21.00
e-mail: info@e-kivos.gr, kivos@freemail.gr