Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Εκδόσεις "Δρόμων" - Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Οι εκδόσεις «Δρόμων»
σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στην παρουσίαση
της νέας ποιητικής συλλογής του Μάκη Τζιλιάνου
Αλλοιώσχημα – 100 σονέττα, (Αθήνα 2010),
στο Θέατρο «Ο Κέφαλος», την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, 8 μ.μ.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Πέτρο Πετράτο.
Ο Μάκης Τραυλός και η Βίκυ Γεωργοπούλου θα διαβάσουν ποιήματα.
Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Μάκης Τζιλιάνος.

Με τιμή
Εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ

2 σχόλια:

  1. Σημαντική παρουσία του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία.

    Από τις 30 Σεπτεμβρίου εως τις 8 Οκτωβρίου 2010 διαρκεί η νέα μεγαλειώδης έκθεση με τη συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών στο χώρο του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα στην οποία είναι αρκετά σημαντική η παρουσία του καταξιωμένου Ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά.
    Στην έκθεση παρουσιάζουν τις εμπνευσμένες καταθέσεις τους οι :ATHINA ΚΟΤΣΩΝΗ-ΣΥΝΕΤΟΥ,ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Γ...ΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ,ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΔΙΑΛΕΤΟΥ,ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ,ΖΑΚΛΗΝ ΔΕΛΑΣΟΥΛΑ,ΔΩΡΟΘΕΑ ΑΜΕΝΤΑ ,ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΤΖΗ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΡΤΕΛΗ,ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΗ,ΗΛΙΑΝΑ ΝΟΕΑ,ΠΟΠΗ ΠΑΠΑΔΑ,ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΓΙΑΝΑΚΟΥ,ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ και ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ.
    Ο Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προσεγγίσει θεωρητικά την έκθεση τη βραδιά των εγκαινείων επισημαίνει:
    ''Η εικαστική διαπραγμάτευση στην έκθεση με αναφορά το Μ.Αλέξανδρο και την Αλεξάνδρεια με ποιητική απόδοση και αδεία κατευθύνει και σηματοδοτεί αρμονικά τα ενορατικά τοπία των δημιουργών προς τα αναμενόμενα εκπονημένα των ιδεογραμικών αντανακλάσεων.Η απόλυτη τεχνοτροπία τους συγκινεί.
    Πρόκειται για μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη εικόνα που παρέχουν με συλλήψεις που ιστορούν συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως. Κινούμενοι σύμφωνα με διαφορετικές τάσεις στις εικαστικές καταθέσεις μέσα από καθαρά εννοιακά συμπλέγματα ονοματογραφουν και υπερασπίζονται με διακριτικότητα και ευφρόσυνη συνέπεια την αποτύπωση του φυσικού δρώμενου. Οι συμβολικές απεικονίσεις τους στη σύγχρονη ζωγραφική αποτελούν ένα καινούργιο μοτίβο. Στη περίπτωση αυτή ο θεατής αντιμετωπίζει την δραστηριότητα του σχεδίου που με αισθαντικότητα απαράμιλλη απορρέει σαν διάθεση για απόψεις και θέματα που τον αγγίζουν. Οι σωματογραφίες και οι νεφελογραφίες λειτουργούν ως σύνδεσμος του ανθρώπου με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο ευαίσθητος τομέας της εντρύφυσης διακατέχεται από μια άριστη γνώση και άποψη για την εικαστική γραφή που αναντίρρητα παρουσιάζει πρωτογενείς αποκαλυπτικές παρεμβάσεις, με ακρίβεια. Παράλληλα κάθε δημιουργός προβάλει με εξασκημένη χειρονομία ότι γνωρίζει πρώτιστα από τους τόνους διαφοροποίησης ,από τη ρευστότητα του υλικού και από την απορρόφηση των πόρων της επιφάνειας που πραγματεύεται. Το περιεχόμενο και ο τρόπος διεξαγωγής στη τέχνη τους αποτελείτε από εκλεκτιστικές παραμέτρους και ενιαίες κατηγοριοποιήσεις .Επιλέγοντας την εκφραστικότητα κινητοποιούν την αισθητηριακή νόηση σηματοδοτώντας ισοδύναμα τις τυπώσεις. Διαθέτοντας οξύτατη παρατηρητικότητα συνδιασμένη με ενσυνείδητη ευαισθησία επιλέγουν να εικονοποιούν τις μεταιχμιακές διαστάσεις ενός μαγικού ρεαλισμού.''
    Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ στα Κορυφαία Δρωμενα Τέχνης και πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΕΧΝΗΣ ‘’8 ΔΥΤΙΚΑ’’


    Ο φορέας προβολής και ανάδειξης καλλιτεχνών ART WAY του καταξιωμένου διοργανωτή Γιώργου Σάρδη μετά τη τεράστια επιτυχία των καλοκαιρινών φεστιβαλικών εκδηλώσεων του σε μέρη της Ελλάδας και τη μεγαλειώδη επιτυχημένη έκθεση που εντάχθηκε στα φετινά Δρώμενα του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει νέα ΠΟΛΥΔΙΆΣΤΑΤΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡ...ΑΦΙΚΗΣ – ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με διακεκριμένους δημιουργούς, στον Πολυχώρο Τέχνης '' 8 Δυτικά'' (Λεωφόρο Καβάλας 387), από 15-30 Νοεμβρίου 2010.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19 Νοεμβρίου 2010 με προσέγγιση στα έργα των δημιουργών από τον Ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά ενώ παράλληλα τις επόμενες μέρες θα διδάξει ιστορία τέχνης με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση.

    O Λεόντιος Πετμεζάς που συμβάλει θεωρητικά στη διοργάνωση της έκθεσης και συμμετέχει σ αυτή με δύο βραβευμένα εργα του παρατηρεί πως :‘’ Oι συγκεκριμένες καταθέσεις των καλλιτεχνών , θεματολογικά αναπαράγουν την ατμοσφαιρικότητα της έμπνευσης και αποκαλύπτουν τη κινητικότητα της παλμικότητας απέναντι στην απόδοση της γραφής . Η τεχνική τους προσδίδει στα έργα μια εντυπωσιακή χροιά αντανακλάσεων που η διαπραγμάτευση της από τελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογραφικής για την εποχή που ζουμε αίσθησης. Μέσα από εικονογραφημένες συνταγές προβάλλουν το σχέδιο , το χρώμα και την εικόνα . Με δεξιοτεχνία κατατάσσουν την απόλυτη τεχνική τους στη φαντασιακή διείσδυση. Προκαλούν άλλωστε για μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη εκφανση που ιστορεί εννοιακούς συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως.
    Η κατασκευαστική αλήθεια του κάθε δημιουργού συνίσταται σε ιδιότυπα συμπλέγματα με στυλιστικές διαστάσεις που ενέχουν μια ποικιλία υλικών . Περιγράφουν ακόμη συνειρμούς με αβρότητα ενώ ιδιοσημαίνουν μυθικές καταστάσεις μέσα από το θρυλικές διακυμάνσεις που ιχνηλατούν τη περιδιάβαση αλλά και τη παρέμβαση. Με ακατάβλητη γοητεία η φλόγα της τεχνικής τους αποτελεί ειδική περίπτωση για μια ενδότερη ανάλυση και φυσικά για μια ενδοσκοπική μελέτη. Ο θεατής ανακαλύπτει γρήγορα το μεγαλείο της δυναμικότητας στις τυπώσεις αυτές που διαγράφεται και ενσαρκώνεται δικαιώνοντας με διακριτικότητα την πλαστικότητα στις γραμμές.Κάθε καλλιτέχνης αντιμετωπίσει τη φορμαρισμένη υφή προσδίδοντας της μορφική ανάπλαση με ιδεογράμματα απέναντι στο παιχνίδισμα της σκιάς. Με πηγαίο και αξεπέραστο ύφος ολοι τα επιτεύγματα της έκθεσης ευδιάκριτα φανερώνουν εμφανή στοιχεία από διαφορετικές περιόδους που αγγίζουν περισπούδαστα την ουσία της περιβαλοντολογικής υφής και των δεδομένων που αναπαράγονται επεισοδιακά ανοίγοντας διόδους στη διαχρονικότητα . Η ζωτικότητα σαν ιδέα και διαλεκτική σχέση στις παρούσες συλλήψεις εναλλάσσει την αντιδιαστολή του πεπερασμένου μεταλλάσοντας την σε ευρηματική, διαδραστική, μετουσιωμένη και αναλλοίωτη δραστικά σύνθεση ενώ εισάγει στην υπόσταση των έργων το απαιτούμενο οριακό βάρος.’’

    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΑΝΟΣ
    ΒΟΛΤΕΡΡΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
    ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
    ΚΑΡΑΚΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
    ΚΑΜΠΡΗ ΕΙΡΗΝΗ
    ΚΙΟΥΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
    ΚΟΕΝ ΝΤΑΝΙΕΛ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ
    ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    ΜΑΣΤΩΡΗ ΣΟΦΙΑ
    ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ
    ΠΕΤΣΙΟΥ ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ
    ΠΙΤΙΚΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
    ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΡΙΑ
    ΡΕΜΠΟΥΤΖΙΑ ΝΙΚΗ
    ΣΑΛΑΧΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
    ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    ΣΑΡΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
    ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
    ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
    ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ΣΤΥΛΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
    ΤΖΙΑΡΑ ΝΕΛΛΗ
    ΤΣΙΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΙΛΙΑΝ
    ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.