Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μανόλης Βαλέτας: Γιατί ένας Δήμος η Κεφαλονιά

Αναδημοσιεύουμε από τον "Ημερήσιο" το άρθρο του Δημάρχου Σάμης κ. Μανόλη Βαλέτα σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" στην Κεφαλονιά.

Γιατί ένας Δήμος η Κεφαλονιά

του Μανόλη Βαλέτα

Αφού διάβασα προσεκτικά τα άρθρα των καταξιωμένων δημάρχων κ.κ. Φραντζή και Φόρτε και παρότι με κάλυψαν πλήρως, εντούτοις θα ήθελα να πω κι εγώ τη γνώμη μου σε πρακτικό επίπεδο για ποιούς λόγους πρέπει να γίνει ένας δήμος όλο το νησί της Κεφαλονιάς.

Οι λόγοι είναι απλοί και τους αντιλαμβάνεται αμέσως όποιος θέτει το συμφέρον του Νομού μας πάνω από μικροκομματικά οφέλη και κατεστημένες καταστάσεις.

1. Για να περιοριστεί επιτέλους το χάσμα μεταξύ Αργοστολίου και περιφέρειας. Η ανάπτυξη όλου του νομού και η βελτίωση της ζωής όλων των κατοίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσει η ερήμωση του νησιού. Όλοι μας ξέρουμε ότι χρειάζεται να γίνουν επιτέλους τα μεγάλα έργα οδοποιΐας που χρειάζεται ο νομός και που θα είχαν γίνει αν υπήρχε μια ενιαία αυτοδιοίκηση στον πρώτο βαθμό.

2. Για να μοιραστεί επιτέλους σε όλο το νησί το νερό χωρίς να στερεύουμε τους υδροφόρους ορίζοντες και ξεχνώντας τους άγονους τοπικισμούς.

3. Για να μπορέσει ο ισχυρός Δήμος να παρεμβαίνει αποφασιστικά σε όλους τους τομείς π.χ. να διαπραγματευτεί με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των τουριστών προς τον νομό μας ή για να λυθούν χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα π.χ. για να μπορεί να περιέλθει το λιμενικό ταμείο σε έναν ισχυρό δήμο ώστε να μην υπάρχουν δύο αφεντικά σε επικαλυπτόμενους χώρους.

4. Για να μπορέσουμε να φέρουμε Α.Ε.Ι. στην Κεφαλονιά, χαρακτηριστική περίπτωση που δεν μπόρεσε από μόνος του ο δήμος Ελειού-Πρόννων αλλά ακόμη και για να μπορέσουμε να έχουμε και να καμαρώνουμε μια ομάδα ποδοσφαίρου και μια ομάδα μπάσκετ στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες.

5. Για να δώσουμε απαντήσεις εκεί που συνολικά εδώ και χρόνια αποτυγχάνουμε π.χ. να φτιάξουμε μια δεύτερη γέφυρα ώστε η παλιάνα μείνει μνημείο που θα το καμαρώνουμε περνώντας από τη σύγχρονη γέφυρα.

Είναι σαφές ότι ένας μεγάλος, ενιαίος και κραταιός Δήμος μπορεί εκεί που οι σημερινές αυτοδιοικητικές δομές αδυνατούν. είναι για παράδειγμα σίγουρο πως αν υπήρχε ένας δήμος θα είχε δουλέψει αμέσως το γηροκομείο Σάμης που τώρα το κοιτάμε με δέος στο δήμο μας χωρίς να τολμούμε να το αγγίξουμε λόγω μεγέθους.

Όσο αφορά εμάς, τους παλιούς πολιτικούς για να "μας χρυσώσουν το χάπι" ας δημιουργήσουν συμβολικά ένα σώμα "σοφών" με συμβολικό χαρακτήρα στο οποίο θα συμμετέχουμε όλοι αριστίνδην ώστε να μην πάνε χαμένες οι εμπειρίες μας. Άλλωστε αν γίνει ενας δήμος όλη η Κεφαλονιά είναι σίγουρο ότι θα τολμήσουν να βάλουν υποψηφιότητα και νέοι άνθρωποι που σήμερα δεν τολμούν να συμμετάσχουν είτε γιατί δεν έχουν μεγάλο σόι είτε γιατί δεν είχαν κομματικές πλάτες.

Κλείνω το άρθρο μου αυτό ευχαριστώντας όλους για την συμπαράστασή τους στην πρόσφατη περιπέτεια υγείας που είχα και ανυπομονώντας να τα πούμε πάλι από κοντά και από καρδιάς.

Πηγή: Εφημερίδα "Ημερήσιος"

4 σχόλια:

  1. Επειδή το LIBRO D' ORO έχει καταργηθεί προ πολλού κι επειδή τη σοφία όλων, μα όλων των τοπικών αρχόντων τα τελευταία χρόνια -πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων- την νιώσαμε, μια "σοφία" κοντόφθαλμη, άνευρη, μικρόνοη, δίχως έμπνευση και όραμα γι' αυτό να ...λείπει το...βύσσινο. Έτσι άλλωστε δε λέει και το popolo; Η σοφία στις μέρες μας, μια αληθινή σωκρατική σοφία εμφωλεύει μόνο, το ξαναλέω, μόνο, στους νόες της νέας γενιάς. Ας της δοθεί άπλετος χώρος.

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτροπή σοφών? τί άλλο θα ακούσουμε ρεε! Αν ο οποιοσδήποτε θέλει να φανεί χρήσιμος με τις εμπειρίες του ας κατεβεί υποψήφιος και ας αφήσει τους πολίτες να αξιολογήσουν αν τους ενδιαφέρουν οι εμπειρίες του! Άκου επιτροπή σοφών!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ό,τι να 'ναι, όπου να 'ναι, όπως να 'ναι κ. Δήμαρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά όλα αυτά. Ενδιαφέρουσες σκέψεις. Αλλά θα μου επιτρέψετε να κάνω μια απλή, απλούστατη ερώτηση: Γιατί ο δήμος Σάμης με τόσα έσοδα έχει αυτό το χάλι, σε επίπεδο υπηρεσιών, υποδομών και δραστηριοτήτων και ο Δήμος Πυλαρέων χωρίς να είναι λιμάνι, χωρίς να έχει σπήλαια έχει αυτήν την εμφανώς καλύτερη οργάνωση, δουλειά και αποτελέσμα; Τελικά εν όψει Καλλικράτη φταίει ..το μέγεθος? η αχρηστία μας ή ....τα κίνητρα μας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.