Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μεγάλο Θράσος - 'Αρθρο του Μάκη Φόρτε.

Μεγάλο Θράσος...

Ας υποθέσουμε ότι διορίζεσαι ως νεαρός επιστήμονας από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ειδικός σύμβουλος χωροταξίας και περιβάλλοντος, αλλά αντί να συμβουλεύεις τον Υπουργό γίνεσαι ένας υποτακτικός του.

Ας υποθέσουμε ότι στη συνέχεια και σε ανταπόδοση των προηγουμένων υπηρεσιών (και πάλι) διορίζεσαι από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Νομάρχης στη γενέτειρά σου. Τα χρόνια περνάνε χωρίς να κάνεις το παραμικρό, αν και αρμόδιος, για τα πολεοδομικά ζητήματα όπως η εφαρμογή του ΓΠΣ και η διάνοιξη των παρακαμπτήριων δρόμων της πόλης. Χωρίς να δείχνεις καμία ευαισθησία για το περιβάλλον (αυτή την «απέκτησες» αργότερα επαγγελματικά…) έτσι που οι πυρκαγιές στη θητεία σου έμειναν ως μαύρη σελίδα στην τοπική ιστορία όχι μόνο για το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και για τους νεκρούς που άφησαν πίσω τους. Χωρίς να εκδηλώνεις το παραμικρό ενδιαφέρον, που στο ΓΠΣ δεν προβλεπόταν θέσεις στάθμευσης ή που με τον προβλεπόμενο (από το ΓΠΣ) περιφερειακό δρόμο οδηγούμαστε σε «προβλήματα τόσο λειτουργικά, όσο και από πλευράς τοπίου». Χωρίς να δείχνεις καμία ευαισθησία για το δομημένο περιβάλλον, γι’αυτό και έδωσες ως κίνητρο για την στέγη την χρήση του χώρου κάτω και μέσα σ’αυτήν δημιουργώντας στο πέρασμα του χρόνου πλήθος προβλημάτων. Χωρίς ηθικούς ή πολιτικούς φραγμούς να κυνηγάς «συντρόφους» σου ακόμη και να τους καθαιρείς από τις αιρετές θέσεις τους με αστείες δικαιολογίες. Χωρίς να δείχνεις καμία ευαισθησία για την καταρρέουσα Γέφυρα Δεβοσέτου, να περνάς (παρακαλώ…) με το υπηρεσιακό σου αυτοκίνητο και να μην εφαρμόζεις το ΓΠΣ που προβλέπει την πεζοδρόμηση της – ούτε καν τον αποχαρακτηρισμό της από τμήμα της εθνικής οδού (αν και αρμόδιος για όλα αυτά).

Ας υποθέσουμε ότι μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993 και πάλι τα καταφέρνεις να διοριστείς . Αυτή την φορά μάλιστα Γενικός Γραμματέας. Στα Δάση και το Φυσικό Περιβάλλον. Δεν εκδηλώνεις το παραμικρό ενδιαφέρον για τα περιαστικά άλση όπως αυτό του Κουτάβου ή την προστασία από «το πολεοδομικό πλιάτσικο» στην καταστρατήγηση των χρήσεων γης στον περιαστικό χώρο εντός της ΖΟΕ».

Ας υποθέσουμε ότι όταν βαρέθηκες στα Δάση πετυχαίνεις άλλο ένα διορισμό, αυτή την φορά ως Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ. Χωρίς να εκδηλώνεις το παραμικρό ενδιαφέρον για πλήθος θεμάτων της (αποκλειστικής) αρμοδιότητάς σου που αφορούν την γενέθλια πόλη σου. Για την αναθεώρηση των παρωχημένων πλέον ΖΟΕ και ΓΠΣ ή την τροποποίηση των όρων δόμησης στον περιφερειακό δρόμο ή τα προβλήματα που δημιούργησε ο ειδικός συντελεστής που εσύ έδωσες ως Νομάρχης για την στέγη ή την χρηματοδότηση των μελετών για την πολεοδόμηση της Λάσσης ή το Π.Δ. για τις χρήσεις στον Κούταβο και την ευρύτερη περιοχή ή…ή…ή.

Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή οι διασυνδέσεις που τόσα χρόνια έχεις αποκτήσει σε οδηγούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έστω στην δεύτερη επιλαχούσα θέση. Όμως διαβολικές συμπτώσεις, σε όλους γνωστές, σε φέρνουν στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Η παρουσία σου εύστοχα σκιαγραφείται από τον πρώην Γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και συνάδελφο σου στο ΥΠΕΧΩΔΕ Διονύση Σβορώνο σε επιστολή του στον τοπικό τύπο στις 14 Απριλίου 2009: «Έχοντας χρηματίσει αρκετά χρόνια στον κρατικό μηχανισμό, και ξέροντας καλά τις εσωτερικές διαδρομές των Υπουργείων, σκέφτηκες να στήσεις μια φάμπρικα με τον επιγραμματικό τίτλο «Ερωτήσεις στην Βουλή». Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι να δημιουργηθεί μια πρωτοφανής αντίδραση από αιρετούς και κοινωνικές ομάδες για κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Ας υποθέσουμε ότι τούτη τη φορά, παρότι το επιδίωξες, δεν πέτυχες κάποιον διορισμό. Τουλάχιστον προσώρας. Αντί, λοιπόν, να ασχοληθείς με τα Πανεπιστημιακά σου καθήκοντα και να ζητήσεις συγνώμη από τους συμπολίτες σου για τα πάμπολλα λάθη και τις παραλείψεις σου. Πολύ περισσότερο αφού κάποια από αυτά (π.χ. στέγη) έχουν και θα έχουν (άραγε για πόσο ακόμα;) καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ατομική περιουσία. Αποφάσισες επικαλούμενος την Πανεπιστημιακή αυθεντία «να ζητήσεις και τα ρέστα» για όλα αυτά που εσύ ως αρμόδιος δεν έπραξες τόσα χρόνια, αν και είσαι ο πλέον ωφελημένος πολιτικός των κομματικών μηχανισμών, σε πέντε διορισμένες κρατικές θέσεις που θήτευσες τα τελευταία 28 χρόνια. Σίγουρα κάποιον άλλον διορισμό ψάχνεις και μαζεύεις διαπιστευτήρια….

Ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά έχουν συμβεί και ότι υπάρχει πρόσωπο το οποίο ανταποκρίνεται στις παραπάνω προδιαγραφές. Ε, λοιπόν, αν όλα ισχύουν όπως τα υποθέσαμε, τότε θέλει πολύ μεγάλο θράσος να διαμαρτύρεσαι και να αλαλάζεις πως «η τελευταία χρονική περίοδος, από τις αρχές του ’90 μέχρι τις μέρες μας, παρά την μεγάλη δημόσια χρηματοδότηση λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά την μεγέθυνση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας λόγω τουριστικής ανάπτυξης, αποτιμάται μάλλον αρνητικά» αποποιούμενος πάσα ευθύνη για ό,τι έγινε αυτή την περίοδο και να υποδεικνύεις ως υπεύθυνους για τον δημόσιο τομέα «τις τοπικές αρχές», για την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα «το νεοπλουτισμό» και για τις κοινωνικές αναταραχές «τους νεοβάρβαρους».

Μάκης Φόρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.