Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Δραστηριότητα Σπύρου Μοσχόπολου, υποψήφιου βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης του Πα.Σο.Κ.

Η ανάρτηση αυτή θα ανανεώνεται συνεχώς ανάλογα με την ενημέρωση που θα έχουμε για την δραστηριότητα του Σπύρου Μοσχόπουλου. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η αναγνωσιμότητα των ανακοινώσεων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθειά του για την πρόοδο των Νησιών μας.

Κεφαλονιά: Λεωφ. Βεργωτή 33, Αργοστόλι
Αθήνα: Σταδίου 10 & Ομήρου, 1ος όροφος
Τηλ. Κεφαλονιά: 26710 25482,
Τηλ. Αθήνα: 210 3235903
Κινητά τηλέφωνα: 6977471077, 6976974781
FAX: 26710 25481
e-mail: spyrosmoschopoulos@gmail.com
Web: http://www.spyrosmoschopoulos.gr/

===========================================================

6 Οκτωβρίου 2009

Συμπολίτισσα, Συμπολίτη,

Η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ για τις εθνικές εκλογές μας γεμίζει χαρά, τιμή και ευθύνη.

Η πορεία νίκης με τους συνυποψήφιους μου ,την Ιφιγένεια Γεοργοπούλου και το Μάκη Φόρτε, κατέληξε σε θρίαμβο.

Από σήμερα με Πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια.
Πρέπει να βάλουμε τη χώρα και τα νησιά μας ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Είναι τεράστια τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπώ έναν λαό με πλούσια ιστορία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Όπως έχω δηλώσει θα είμαι εκπρόσωπος όλων των Κεφαλλονιτών και Θιακων, ανεξάρτητα της κομματικής τους τοποθέτησης.

Με γνώμονα το καλό του τόπου, με συμπαραστάτες όλους σας, με σκοπό την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο, με ενότητα, εντιμότητα, ειλικρίνεια, ήθος και ανθρωπιά, δεσμεύομαι να καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις για το καλό των νησιών μας.

Σε αυτό το ταξίδι σας θέλω όλους δίπλα μου.

Σας ευχαριστώ,

Σπύρος Μοσχόπουλος

------------------------------------------------------------

3 Οκτωβρίου 2009

Κεντρική Ομιλία στο Αργοστόλι

Συμπατριώτισσες – Συμπατριώτες, Φίλες και φίλοι,

σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μένα. Είμαι συγκινημένος, χαρούμενος αλλά και πολύ περήφανος, γιατί βρίσκομαι στην πρωτεύουσα του τόπου μας, στο Αργοστόλι, από τούτο το βήμα, ενώπιον όλων εσάς, ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις εκλογές τις 4 του Οκτώβρη.

Είμαι συγκινημένος, γιατί βρίσκομαι από τη θέση αυτή, του υποψήφιου βουλευτή, ενώπιον όλων εσάς, εδώ, που συναντιόμαστε όλοι μας, στην πόλη της καθημερινότητάς μας, εδώ, που σας βλέπω και με βλέπετε, στο Αργοστόλι, στην πόλη ορόσημο για κάθε Κεφαλλονίτη και Θιακό.

Εδώ, που από χρόνια έχω αγωνιστεί μαζί με πολλούς από εσάς για τα κοινωνικά και πολιτικά μας ιδεώδη. Ιδεώδη, για τα οποία, κατά καιρούς έχουμε συμφωνήσει, έχουμε διαφωνήσει, έχουμε χαρεί, έχουμε ματώσει.

Είμαι χαρούμενος,γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε παλιούς και νέους φίλους. Γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε όλους εσάς, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ.

Είμαι όμως και πολύ περήφανος, γιατί βρίσκομαι στο βήμα αυτό, ως επιλογή του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιώργου Παπανδρέου, για το ψηφοδέλτιο του νομού μας.

Είμαι περήφανος, γιατί πιστεύω ότι, η εμπιστοσύνη του Προέδρου στο πρόσωπό μου, έχει να κάνει με την μέχρι τώρα διαδρομή μου. Μια διαδρομή εργατικότητας, εντιμότητας, συνέπειας, ειλικρίνειας, αλλά προπάντων ανθρωπιάς. Έτσι έμαθα, έτσι μεγάλωσα, έτσι πορεύτηκα ως σήμερα. Έτσι θα συνεχίσω.

Φίλες και Φίλοι,

σήμερα εδώ, στο Αργοστόλι, οι τρεις υποψήφιοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τις βουλευτικές εκλογές τις 4 του Οκτώβρη, η Ιφιγένεια Γεωργοπούλου, ο Μάκης Φόρτες και εγώ, στεκόμαστε απέναντί σας με τιμή, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Δίνουμε ξανά το παρόν για αγώνα με συνέπεια. Έχουμε βαριά ιστορία στην πλάτη μας και δεν μπορούμε να την προδώσουμε. Έχουμε φιλόδοξο όραμα για το μέλλον και θα το πραγματοποιήσουμε. Ερχόμαστε εδώ, και σας μεταφέρουμε με βεβαιότητα ότι στις 4 του Οκτώβρη, η Ελλάδα αλλάζει. Ότι στις 4 του Οκτώβρη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλάζει. Ότι στις 4 του Οκτώβρη, ο Βουλευτής της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αλλάζει. Στις 5 του Οκτώβρη η κυβέρνηση θα είναι ΠΑΣΟΚ! Στις 5 του Οκτώβρη Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου! Στις 5 του Οκτώβρη ο Βουλευτής στο Νομό μας θα είναι Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το ψηφοδέλτιο μας το εγγυάται αυτό. Ένα ψηφοδέλτιο καινούριο, ανανεωμένο σε πρόσωπα, που όμως ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι έχει προσπαθήσει να προσφέρει στον τόπο μας ότι καλύτερο μπορούσε. Ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό, δυναμικό. Ένα ψηφοδέλτιο νίκης αλλά και μεγάλης ευθύνης.

Φίλες και Φίλοι,

Σε μία δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για την Χώρα μας, ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει σαφή λαϊκή εντολή και αναλαμβάνει να ανατρέψει την κρίση, την κακομοιριά, την κατήφεια , την απαισιοδοξία, των τελευταίων χρόνων και να επαναφέρει στους Πολίτες το χαμόγελο, την αισιοδοξία, την πίστη. Δύσκολη προσπάθεια, το αναγνωρίζουμε ΟΛΟΙ. Δύσκολη προσπάθεια που απαιτεί συλλογική δουλειά, που απαιτεί συστράτευση. Θα εργαστώ ΜΑΖΙ ΣΑΣ σκληρά για να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Γιώργου Παπανδρέου.

Σήμερα, ζούμε μια διεθνή οικονομική κρίση, που δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη κυβέρνηση. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι προγενέστερη. Όλοι το ξέρετε αυτό. Όλοι το ζήσατε. Όμως δυστυχώς η κρίση ΔΕΝ είναι μόνο οικονομική.Είναι κρίση θεσμών,είναι κρίση αξιών, είναι κρίση κοινωνική. Αυτό το νοιώθουμε όλοι μας, ιδιαίτερα οι νέοι μας.Οι ιδέες δεν συγκινούν πια. Το ΕΓΩ κυριαρχεί στο ΕΜΕΙΣ. Η φιλία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η πίστη, η τιμή είναι έννοιες απόμακρες που χάνουν συνεχώς τη σημασία τους. Η επιδειξιομανία, ο τσαμπουκάς, η κομπίνα, η κομπορρημοσύνη τείνουν να αποτελέσουν το σημερινό σύστημα αξιών.

Γι’ αυτό και δημόσια αντί να καταδικάζονται πολλές φορές προβάλλονται και επαινούνται.Η διαφθορά κατατρώει τις σάρκες της κοινωνίας μας.Η διαφθορά δεν είναι πια κάποιος ιός,που χτυπάει κάποιες πόρτες, είναι πανδημία, είναι βαριά κοινωνική αρρώστια. Η νεολαία ίσως να μη μπορεί να αναλύσει τέτοια φαινόμενα σε βάθος, ίσως να της λείπει η εμπειρία και η γνώση. Όμως η νεολαία έχει την ικανότητα της διαίσθησης. Διαισθάνεται πως, το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει δεν είναι το καλύτερο. Νοιώθει από παντού μια ανυπόφορη πίεση. Βλέπει ακατανόητα πράγματα που την εξοργίζουν. Γι’ αυτό αδιαφορεί. Δεν παριστάνουμε τις νταντάδες της νεολαίας, δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση πως τα ξέρουμε όλα.

Έχουμε επίγνωση πως και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γι’ αυτά τα φαινόμενα έχει το δικό του βαθμό ευθύνης. Δεν την αρνούμαστε. Διδαχθήκαμε όμως από τα λάθη μας. Μπορούμε τώρα με αυτοπεποίθηση, με Νέα Δύναμη, με Νέο Όραμα να πάμε τα πράγματα καλύτερα, πιο μπροστά. Ο Γιώργος Παπανδρέου το εγγυάται. Η νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ το εγγυάται.

Φίλες και Φίλοι,

σήμερα, που είναι η ώρα της κρίσης και της σύγκρισης, οφείλετε και οφείλουμε όλοι να θυμηθούμε. Η ψήφος δεν πρέπει να δίνεται με ελαφρότητα, είναι το δημοκρατικό μας όπλο και πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά.

Θυμηθείτε και συγκρίνετε,τις πολιτικές της Ν.Δ. με τις πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.:
Όταν η Ν.Δ. έκλεισε τη Β.Ε.Σ. το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άνοιξε τα ΤΕΙ. Για να έρθει πάλι η Ν.Δ. να τα κλείσει.

Όταν η Ν.Δ. είχε ανύπαρκτο σύστημα υγείας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έστησε το ΕΣΥ. Για να έρθει πάλι η Ν.Δ. να διαλύσει το ΕΣΥ, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Όταν η Ν.Δ. έκανε προσλήψεις μόνο με ρουσφέτια, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφτιαξε το ΑΣΕΠ. Για να έρθει πάλι η Ν.Δ. με τις μπλε συνεντεύξεις και τα stage.

Όταν η Ν.Δ. δημιούργησε την Ελλάδα της ψωροκώσταινας το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφτιαξε τη δυνατή Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για να έρθει πάλι η Ν.Δ. να διαλύσει την οικονομία του κράτους, να αδειάσει τις τσέπες των Ελλήνων, να καταρρακώσει το κύρος της Ελλάδας και να τη βάλει κάτω από τη Μποτσουάνα.

Και να σας πω κάτι ακόμα; Φοβάμαι ότι, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ χειρότερη από τα χάλια που ξέρουμε. Αλλά, το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει και πάλι. Όπως τα κατάφερε το 81, όπως τα κατάφερε το 93, έτσι θα τα καταφέρει και σήμερα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα κόμμα που τα καταφέρνει στα δύσκολα. Αυτό το κόμμα είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το έχει αποδείξει.

Φίλες και Φίλοι,

όπως σε όλες τις εκλογές,ακούτε και βλέπετε πολλά από τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές. Θα διερωτηθείτε λοιπόν, εμείς εδώ σήμερα,οι τρεις υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά, τι νέο έχουμε να σας πούμε; Τι νέο φέρνουμε; Τι νέο να σας υποσχεθούμε; Η άποψή μου, είναι ότι το ζητούμενο αυτών των εκλογών, είναι η εμπιστοσύνη. Είναι το ποιός θα μας πιστέψει ξανά. Είναι το πώς θα επαναφέρουμε την Πολιτική στο Προσκήνιο από το Παρασκήνιο.

Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, οικονομική και κοινωνική,εάν δεν φυσήξει άνεμος ανανέωσης.Άνεμος που θα συμπαρασύρει αποτυχημένα εκλογικά συστήματα, διαβρωμένους πολιτικούς, πελατειακές σχέσεις, μηχανισμούς νομής της εξουσίας, παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Οι μεγάλες κουβέντες, οι ρητορείες χωρίς περιεχόμενο, οι χειριστές του λόγου, που κάνουν το άσπρο μαύρο, οι λαοπλάνοι, οι μπαλκονάτοι, αυτοί οι επικοινωνιακοί τύποι, που ταύτισαν την επικοινωνία με την πολιτική, οδήγησαν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο. Την επανέφεραν στην εποχή του Μαυρογυαλούρου.

Γι’ αυτό χρειάζεται μια ριζικά νέα Πολιτική Φιλοσοφία, που θα ανατρέπει το κλίμα στασιμότητας και σήψης Γι’ αυτό χρειάζεται μια Πολιτική με Αρχές, με νέους Πολιτικούς ,που θα επαναφέρουν γρήγορα την χαμένη αξιοπιστία και θα βάλουν τα θεμέλια για να αποκτήσουν ξανά οι Πολίτες εμπιστοσύνη και ελπίδα. Που θα δημιουργήσουν κλίμα θετικόκαι θα επαναφέρουν στην κοινωνία μας, την αισιοδοξία. Δεν αρκεί μόνο να γεμίσεις τα Ταμεία για να βγει ο Τόπος από τον κατήφορο. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε μια κοινωνία με ελπίδα,μια κοινωνία αλληλεγγύης, που το ΕΜΕΙΣ θα πρωτοστατεί και θα αφήσει πίσω τις φιλοδοξίες του ΕΓΩ.

Αυτό είναι το νέο που σας υποσχόμαστε! Για να εμπνεύσουμε μια συνολική ανατροπή. Για να εμπνεύσουμε και πάλι την συλλογική κοινωνική αφύπνιση. Για να δρομολογήσουμε ξανά την κοινωνία σε πορεία αισιόδοξη.

Για να εξασφαλίσουμε στους Πολίτες, ένα περιβάλλον ασφάλειας, ηρεμίας και βεβαιότητας για να δημιουργήσουν, για να προοδεύσουν, για να τολμήσουν.

Είναι η εποχή της Συνεργασίας, η εποχή της ανοιχτής πολιτικής δράσης στη κοινωνία. Βγαίνουμε έξω στην κοινωνία, πέρα από το στενό μας κύκλο και τα κομματικά μας στεγανά.
Οι πολίτες το απαιτούν, εμείς διορθωνόμαστε, αλλάζουμε, προχωράμε. Θέλουμε να μας εμπιστευτείτε. Θέλουμε να είστε δίπλα μας. Θέλω όλους εσάς δίπλα μου. Θέλω να ξέρετε την αλήθεια. Θέλω να ξέρετε τα προβλήματα. Σας θέλω συμμέτοχους στη λύση τους. Θέλω να δούμε πώς θέλουμε την Κεφαλονιά και το Θιάκι σε βάθος χρόνου, μετά από είκοσι χρόνια, μετά από τριάντα χρόνια, με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και τα οφέλη να μην είναι πρόσκαιρα και μόνο για το σήμερα.

Φίλες και Φίλοι,

αυτήν την σύντομη προεκλογική περίοδο, ο πρώην Βουλευτής, περιφερόταν σε όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, και ρωτούσε τι έργα έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θέλω να αναφερθώ στο μακρύ κατάλογο των μεγάλων και μικρών αναπτυξιακών έργων, που το ΠΑΣΟΚ και εγώ ως Αντινομάρχης υπεύθυνος δημοσίων έργων, έχουμε αφήσει τη σφραγίδα μας. Όλα αυτά με το Νομάρχη Διονύση Γεωργάτο και με όλους τους Δημάρχους του Νομού. Όλα αυτά με τη βοήθεια, των προηγούμενων Υπουργών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτών του Νομού μας. Του Γεράσιμου Αρσένη, του Αλέκου Καλαφάτη, του Παναγή Μπενετάτου, του Τάσου Μαντέλη. Των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Στέλιου Σπαθή, του Γιώργου Τσιλιμιδού, του Μάρκου Κοτσιλίνη της Νόπης Αλεξανδροπούλου, του Διονύση Γεωργάτου αλλά και των πρώην γραμματέων του Μπάμπη Αντύπακαι του Γρηγόρη Βαλλιάνου που μας θυμίζουν το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ, το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όλοι σας το γνωρίζετε. Θυμίστε του τα ΤΕΙ, τα σχολεία, τα μουσεία, τα υδρευτικά δίκτυα, τους Βιολογικούς Καθαρισμούς, το δρόμο της Φάλαρης και τόσους άλλους νέους δρόμους, τα νέα λιμάνια, τα τουριστικά αγκυροβόλια, τα αλιευτικά καταφύγια. Θυμίστε του επίσης, ότι ήταν Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όταν σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και φτιάχτηκαν. Μια Κυβέρνηση με ευαισθησία για την Περιφέρεια.

Όμως το πληθωρικό εκείνο έργο για το νομό δεν μπόρεσε να συνεχιστεί. Γιατί,για τα έργα και τις μελέτες χρειάζονται μεγάλα κονδύλια.

Έρχομαι λοιπόν από τη θέση αυτή,ενώπιον σας, να καταγγείλω την ανυπαρξία της Κυβέρνησης της Ν.Δ., στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι, στην Ελλάδα. Να καταγγείλω την ανυπαρξία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του νομού μας τα τελευταία χρόνια.Να καταγγείλω ότι ποτέ δεν δόθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα ούτε για μελέτες, ούτε για έργα. Πού είναι το ΕΣΠΑ που έπρεπε να τρέχει από το 2007;Πού είναι οι χρηματοδοτήσεις των Υπουργείων, όπως δινόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια επί Κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Πού είναι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο βουλευτής του νομού όλα αυτά τα χρόνια; Γι’ αυτό, είναι πρόκληση όταν ήρθαν ο κομματικός Περιφερειάρχης της Ν.Δ. και ο πρώην βουλευτής, πέντε μέρες πριν τις εκλογές και ανακοίνωσαν τόσα έργα, όσα δεν έκαναν τα πεντέμισι χρόνια. Υπόσχονται με ελαφρότητα τα πάντα.

Και θέλετε ένα παράδειγμα αναξιοπιστίας; Μας είπαν τρεις μέρες πριν από τις εκλογές για την πολυπόθητη γέφυρα Αργοστολίου, ότι χρηματοδοτήθηκε με 3 εκ Ευρώ, από το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Γιατί δεν το χρηματοδότησαν, όπως απαιτούσαμε τρία χρόνια πριν από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού;Το εντάξανε, δημοπρατήσανε την πρώτη φάση, τη σταματήσανε με την αιτιολογία της αλλαγής της μελέτης και χάσαμε τη χρηματοδότηση. Τώρα επανέρχονται χωρίς να αλλάξει η μελέτη.Έχασε ο τόπος τα λεφτά αυτά, που στο ΕΣΠΑ θα μπαίνανε άλλα έργα;

Θέλετε ένα άλλο παράδειγμα αναξιοπιστίας; Δείτε το δρόμο της Κρανιάς. Εμείς κάναμε τη μελέτη,χρηματοδοτήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.και το ΥΠΕΧΩΔΕ έξι χρόνια τώρα το παλεύει, χωρίς να έχει τελειώσει.

Γι αυτήν την αναξιοπιστία τους, την ανικανότητά τους και την επικινδυνότητά τους, οι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί, στις 4 του Οκτώβρη, ετοιμάζουν το καλό κατευόδιο στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Την Κυριακή η αυλαία πέφτει! Ο θίασος αποσύρεται! Ο λαός γιορτάζει! Μια νέα μέρα ξεκινάει!

Φίλες και Φίλοι,

η εμπειρία που απέκτησα, όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα από τη θέση του Αντινομάρχη, είναι πολύτιμη γνώση και ανεκτίμητη βοήθεια. Αυτό θα μου επιτρέψει, να ξεκινήσω την Δευτέρα το πρωί, να κλείσουμε τελεσίδικα τις εκκρεμότητες, που ακόμη βασανίζουν τον πολίτη, και μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Δεν θα αναφερθώ σε κατάλογο νέων έργων, που απαιτούνται για το Νομό. Αυτά είναι γνωστά και έχουν ειπωθεί επανειλημμένως. Γι’ αυτά τα έργα, η δέσμευσή μου είναι ότι θα προωθηθούν για την υλοποίησή τους.

Από τις 5 του Οκτώβρη με εσάς, με τους δήμους, με τη νομαρχία, με την περιφέρεια, με το κράτος, ξεκινάμε το δημοκρατικό προγραμματισμό και διάλογο, για να καταλήξουμε στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο των νησιών μας. Σχεδιασμός που βασίζεται: Στο Κτηματολόγιο. Στο Χωροταξικό Σχεδιασμό και στην Πολεοδόμηση. Στο Δασολόγιο.

Από πού να τα πιάσουμε και τι να πρωτοπούμε. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με αυτές τις πληγές. Είναι άμεση ανάγκη.

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και δασολογίου, θα αποτελέσουν για τα νησιά μας, αναπτυξιακά εργαλεία τεράστιας σημασίας και μεγάλη διευκόλυνση και υπηρεσία στους πολίτες και τους επιχειρηματίες.

Τα ίδια Ισχύουν και για το Χωροταξικό του Νομού. Ζούμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και εδώ, κωμικοτραγικές καταστάσεις. Υγιέστατες Πρότυπες Εξαγωγικές Επιχειρήσεις. Να γιατί το ίδιο το Ελληνικό κράτος, δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη την απαιτούμενη χωροθέτηση. Και τα ίδια συμβαίνουν και σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων. Για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό των περιοχών του νομού, επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθούν τα υπό εξέλιξη σχέδια,που καθυστερούν πολλά χρόνια τώρα. Όσον αφορά τη Λάσση, ελπίζω όλοι να γελάσατε με το προεκλογικό καλαμπούρι του πρώην Βουλευτή. ότι έλυσε το θέμα.

Φίλες και Φίλοι,

υπάρχουν δύο ακόμα αναπτυξιακοί μοχλοί στα νησιά μας: Ο Τουρισμός και τα ΤΕΙ.

Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας σε όλο το Νομό είναι κατεπείγουσα προτεραιότητα. Χρειάζεται σχέδιο άμεσων ενεργειών για την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σε αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Από τον ταξιτζή, τον εστιάτορα έως τις καντίνες με τις ομπρέλες στην παραλία. Από τον Βουλευτή, τον Νομάρχη και τους Δημάρχους έως τον ξενοδόχο και τον απλό πολίτη. Δεσμεύομαι να εργαστώ μαζί σας σκληρά, για να αποκτήσουμε έναν ποιοτικό τουρισμό, αντάξιο της φήμης των νησιών μας.

Για τα ΤΕΙ που φυλλοροούν, για ένα πράγμα δεσμεύομαι. Ότι σαν αυριανός βουλευτής, όχι μόνο δεν θα επιτρέψω να κλείσουν, αλλά και θα παλέψω δυναμικά για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της κας. Κουτσίκου και του κ. Παρίση που το ψήφισε και που τα οδήγησε στο μαρασμό. Η Διοικούσα Επιτροπή, των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, επιτέλους να έλθει στην έδρα της, που είναι εδώ, η πρωτεύουσα, το Αργοστόλι.

Φίλες και Φίλοι,

ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνουν την Πράσινη Ανάπτυξη, στην οποία επίκεντρό της, είναι ο άνθρωπος και οι σχέσεις του με το Κράτος. Σήμερα τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για να του καλύψει τις ανάγκες της καθημερινότητας. Δεν τον ενδιαφέρει ποιανού είναι αρμοδιότητα το καλό νοσοκομείο, το καλό σχολείο και η εξυπηρέτησή του από τις διάφορες υπηρεσίες. Γι’ αυτόν είναι αυτονόητες κρατικές παροχές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται να ενισχύσει την περιφέρεια, ενισχύοντας τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις Νομαρχίες, τους Δήμους, οικονομικά και θεσμικά. Και γι’ αυτά θα παλέψω ως αυριανός βουλευτής.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν υπάρχουν μάγοι και μαγικές συνταγές. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι και αυτόματοι πιλότοι. Υπάρχει ο μονόδρομος της ειλικρίνειας, της συνέπειας και της σκληρής δουλειάς.

Μία υπόσχεση μόνο σας δίνω. Δεσμεύομαι ενώπιον σας, να εργαστώ μαζί σας σκληρά, για να προετοιμάσουμε το ΜΕΛΛΟΝ των νησιών μας, το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών μας. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΜΕΛΛΟΝ ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν. Και αυτό έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να το κάνουμε.

Φίλοι και Φίλες,

Στις 4 Οκτώβρη καλούμαστε να εκλέξουμε νέο βουλευτή στο νομό, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε το είδος του Βουλευτή που θέλουμε. Τελείωσαν οι εποχές των δήθεν τσαμπουκάδων. Δεν αρκεί μόνο η θέληση, πρέπει και να είναι αποτελεσματικός. Τέλος στην επίδειξη!

Όταν για οποιαδήποτε λόγο, ο βουλευτής εξυπηρετήσει έναν πολίτη στο δίκιο του, στην αρρώστια του και στην ανάγκη του, πρέπει να είναι εχέμυθος, χωρίς ανοιχτές τηλεφωνικές ακροάσεις, χωρίς να το διατυμπανίζει. Γιατί όλοι οι πολιτικοί οφείλουμε να διαφυλάττουμε την αξιοπρέπεια του συμπολίτη μας, όποιος και να είναι αυτός. Και πολύ περισσότερο αυτό, δεν πρέπει να γίνεται με αντάλλαγμα την ψήφο.

Ο πρώην Βουλευτής επί δύο χρόνια έθιγε τη νοημοσύνη όλων μας. Επί δύο χρόνια διαφημιζόταν ως ΓΝΗΣΙΟΣ. Και εμείς τον αναγνωρίζουμε ως ΓΝΗΣΙΟ. Αλλά πώς; ως γνήσιο εκπρόσωπο μιας ξεπερασμένης εποχής, ως γνήσιο εκπρόσωπο μιας νοοτροπίας, που θίγει την συλλογική και ατομική μας αξιοπρέπεια.

Σε τρία πράγματα έχει υποχρέωση ο Βουλευτής να ανταποκριθεί: Να εκπροσωπεί επάξια το λαό μας στη Βουλή. Να διεκδικεί για τα νησιά μας την κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών τους. Να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας. Και όλα αυτά με αξιοπρέπεια, με εργατικότητα, με συνέπεια, με ήθος, με εντιμότητα, με ειλικρίνεια, με σεμνότητα.

Φίλες και Φίλοι,

Αν πιστεύετε, ότι πληρώ όλα αυτά, σας καλώ, χωρίς περιστροφές, και ευθέως σας ζητάω, τη βοήθειά σας στην εκλογική αναμέτρηση τις 4 του Οκτώβρη. Κανείς να μην λείψει από την κάλπη τις 4 Οκτώβρη! ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ! Η Νίκη είναι δική μας. Πάλι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη στις 4 του Οκτώβρη. Πάλι μαζί θα νικήσουμε! Και σας εγγυώμαι, επειδή με ξέρετε, ότι τη Δευτέρα το πρωί, όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη νέα πορεία.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΓΕΙΑ ΣΑΣ!

------------------------------------------------------------------------------------

1 Οκτωβρίου 2009

Η Ιθάκη,

Το σύμβολο του ανώνυμου ταξιδιώτη, που «ενσαρκώνει διαχρονικά κάθε άνθρωπο, ο οποίος αν και ποθεί να ταξιδεύει δεν την ανταλλάσει με τίποτε», αποτελεί από μόνη της ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του τόπου, της χώρας.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι την αξιοποίηση του υπάρχοντος ιστορικού, πολιτιστικού, αισθητικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου.

Πρέπει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και διάλογο, με όλους τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες να προκύψει αυτός ο αναπτυξιακός σχεδιασμός όπου στόχο θα έχει να ανυψώσει την Ιθάκη και να την προβάλλει στον εθνικό και διεθνή χώρο με τρόπο αντάξιο της ιστορίας της και του ονόματός της.

Στον αναπτυξιακό αυτό σχεδιασμό, καταρχήν πρέπει να ολοκληρωθούν βασικές και αναγκαίες υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, λιμανιών, οδοποιίας, μεταφορών.

Με βασικά πλεονεκτήματα το φυσικό κάλος, το πολιτιστικό, γεωγραφικό και πληθυσμιακό περιβάλλον καθώς και τη γεωμορφολογία της, η Ιθάκη αποτελεί ιδανική επιλογή για την πιλοτική εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης των πράσινων νησιών. Προγράμματα που εκτός των άλλων χρηματοδοτούν την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με απώτερο σκοπό την ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού.

Τα παραπάνω πέρα των πολλαπλών οφελών που θα αποφέρουν στον τόπο, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην οικονομική ανάπτυξη, σκοπό θα έχουν την ανάδειξη – αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του Οδυσσειακού πνεύματος.

Πρωταρχικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή έχει το Οδυσσειακό κέντρο, το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά και οικονομικά ώστε να αποτελέσει το Κέντρο Έρευνας , Δημιουργίας, Εκπαίδευσης και Πολιτιστικής – Επιστημονικής Αναζήτησης.

Να εγκατασταθεί στο δικό του χώρου, υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής με τους ανάλογους λειτουργικούς χώρους, αμφιθεάτρων, αιθουσών και γραφείων εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα εικονικής πραγματικότητας.

-----------------------------------------------------------

29 Σεπτεμβρίου 2009: Κεντρική Προεκλογική Ομιλία στα Μουσάτα





Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του υποψηφίου στα Μουσάτα.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα είμαι πολύ συγκινημένος, γιατί βρίσκομαι στον τόπο που γεννήθηκα, που μεγάλωσα, που ζω, στη Λειβαθώ. Aνάμεσα στους συγγενείς μου, στους παιδικούς μου φίλους, στους συμμαθητές μου, στους συγχωριανούς μου, ανάμεσα σε όλους εσάς τους Λειβαθινούς, ένας από εσάς, ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις εκλογές τις 4 του Οκτώβρη.

Είμαι συγκινημένος, γιατί έχω λάβει τη μεγαλύτερη τιμή από το κόμμα που υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τιμή που έρχομαι να μοιραστώ μαζί σας σήμερα εδώ. Είμαι περήφανος που με επέλεξε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Γιώργος Παπανδρέου να είμαι ένας από τους τρεις υποψηφίους βουλευτές για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη μαζί με την συντοπίτισσα μας την Ιφιγένεια και το Μάκη. Είμαι περήφανος γιατί πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη του Προέδρου στο πρόσωπό μου, έχει να κάνει με την μέχρι τώρα διαδρομή μου. Μια διαδρομή ήθους, εντιμότητας, συνέπειας, ειλικρίνειας αλλά προπάντων ανθρωπιάς. Έτσι έμαθα, έτσι μεγάλωσα, έτσι πορεύτηκα ως σήμερα. Έτσι θα συνεχίσω.

Γνωρίζετε όμως ΌΛΟΙ ότι, από την θέση του Αντινομάρχη, ξέρω πολύ καλά, με λεπτομέρειες τις ανάγκες, τις ελλείψεις, το τι πρέπει να κάνουμε σε όλη τη Λειβαθώ, από τα Σιμωτάτα ως τα Σβορωνάτα, σε όλη την Κεφαλονιά, σε όλη την Ιθάκη.

Δεν υπάρχουν μάγοι και μαγικές συνταγές. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι και αυτόματοι πιλότοι. Υπάρχει ο μονόδρομος της ειλικρίνειας, της συνέπειας και της σκληρής δουλειάς.

Μία υπόσχεση μόνο σας δίνω. Ενώπιον σας δεσμεύομαι, να εργαστώ σκληρά μαζί σας, για να προετοιμάσουμε το ΜΕΛΛΟΝ των χωριών μας, το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών μας. Είναι ιερή μας υποχρέωση.

Πρέπει να ξαναφτιάξουμε μια κοινωνία με ελπίδα, μια κοινωνία αλληλεγγύης, που το ΕΜΕΙΣ θα πρωτοστατεί και θα αφήσει πίσω τις φιλοδοξίες του ΕΓΩ. Πρέπει να εξασφαλίσουμε στους Πολίτες, ένα περιβάλλον ασφάλειας, ηρεμίας και βεβαιότητας για να δημιουργήσουν, για να προοδεύσουν, για να τολμήσουν.

Και τότε, να είστε βέβαιοι, η Λειβαθώ με τα χωριά της θα έχουν το δίκτυο αποχέτευσης και το Βιολογικό τους καθαρισμό. Να είστε βέβαιοι, η Λειβαθώ με τα χωριά της θα έχουν το δικό τους Χωροταξικό Οικιστικό Σχέδιο, για να ξέρει ο καθένας τί φτιάχνει, πού το φτιάχει. Να είστε βέβαιοι, η Λειβαθώ με τα χωριά της θα έχουν επαρκές και καλής ποιότητας νερό, χειμώνα – καλοκαίρι με νέα υδρευτικά δίκτυα εκεί που χρειάζεται.

Να είστε βέβαιοι, θα υπάρχουν οι καλοί δρόμοι από το Αργοστόλι ως τον Πόρο, ως το Λουρδά, ως τον Άγιο από τα Φαγιά και τα Ντροϊνια. Να είστε βέβαιοι, η Λειβαθώ της ναυτοσύνης, με τους γιαλούς της, ο Λουρδάς, το Τραπεζάκι, ο Άγιος Θωμάς, η Πεσσάδα, ο Κλειματσιάς, ο Παλιολινός, η Άβυθος, ο Άη Χέλης, οι Άμμες, θα αποκτήσουν την αξιοποίηση και προβολή που τους αρμόζει. Να είστε βέβαιοι, θα λειτουργεί ένα σύγχρονο λιμάνι στην Πεσσάδα.

Να είστε βέβαιοι, η Λειβαθώ με το Κάστρο της, τα μυκηναϊκά της μνημεία, τα δυό της μοναστήρια, τις μνημειώδης εκκλησιές της, τα παραδοσιακά χωριά της, τα προσεισμικά αρχοντόσπιτά της, τα καλντερίμια, τους αυλόγυρους με τις μεγάλες κούρτες, τα σιδερένια πορτόνια που κλείνουν τις ανθοστόλιστες αυλές. Με το μεγάλο μας βουνό τον Αίνο να κοιτά από ψηλά τους γαλαζοπράσινους γιαλούς, με το λάδι της και το κρασί της, με τα τυριά και τα κηπευτικά της. θα αποκτήσει τη δική της Τοπική Ταυτότητα.

Να είστε βέβαιοι, η Λειβαθώ και τα χωριά της τα καλοκαίρια θα γεμίζουν από περιηγητές, από τουρίστες που ψάχνουν την ποιότητα, τον πολιτισμό και το φυσικό πλούτο. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που πρωταγωνιστούν στο μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης που προωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στο επίκεντρο της Πράσινης Ανάπτυξης βρίσκεται ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος. Πρωτοστατούν όμως ο άνθρωπος και αξίες όπως αυτή του Εθελοντισμού.

Στην σύγχρονη εποχή μας είναι ανακουφιστικό και αισιόδοξο το γεγονός, ότι οι πολίτες ενός τόπου είναι ενεργοί πολίτες και με την εθελοντική τους προσπάθεια συμβάλουν στην διάσωση του φυσικού πλούτου. Μιλάω για την εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης της Λειβαθούς, η πρώτη στην Κεφαλονιά. Τα παιδιά της ομάδας, με την διαρκή εγρήγορσή τους στις φωτιές, αλλά και σε όλες τις δύσκολες στιγμές άλλων φυσικών καταστροφών πέρα ακόμα και από τη Λειβαθώ, εδώ και χρόνια δίνουν την ψυχή τους, κάνουν τα αδύνατα δυνατά και προστατεύουν εμάς, τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Εδώ όμως χρειάζεται η περαιτέρω στήριξη της πολιτείας με την αλλαγή του κώδικα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για την οικονομική στήριξη των μονάδων αυτών.

-----------------------------------------------------------

29 Σεπτεμβρίου 2009: Κεντρική Προεκλογική Ομιλία στη Σάμη






Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του υποψηφίου στη Σάμη.

Δεν αρκεί να προσπαθείς μόνο για την επίλυση προσωπικών προβλημάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητες κρατικές παροχές, για τις οποίες ο Έλληνας Πολίτης φορολογείται. Για παράδειγμα,

Δεν μπορεί η Ιθάκη να μένει χωρίς παιδίατρο. Δεν μπορεί το Δασολόγιο να μην προχωρά, το Δασικό να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα στον τόπο μας και στο Δασαρχείο να μην υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Δεν μπορεί το Γηροκομείο της Σάμης να μην λειτουργεί, όταν το κτίριο έχει φτιαχτεί από ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν μπορεί να έχουν αποδομηθεί τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομικό, Λιμενικό, Πυροσβεστική).

Όλα αυτά αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Πράγματα αυτονόητα. Εδώ χρειάζεται ο Βουλευτής,που με το νομοθετικό και παρεμβατικό του ρόλο, ως εκπρόσωπος ενός τόπου, προσπαθεί συντονισμένα και συντεταγμένα να προωθεί και να λύνει τέτοιου είδους προβλήματα.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι στο πρόσωπο του Βουλευτή ενός τόπου, καθρεφτίζεται η πολιτική που εκπροσωπεί.Μπορεί σήμερα ο πρώην Βουλευτής του νομού να καλύψει την οικονομική ανασφάλεια σας; Μπορεί μόνος του, πέραν των μικροεξυπηρετήσεων να διασφαλίσει ότι οι δύσκολες μέρες θα έχουν σύντομα ημερομηνία λήξης; Μπορεί να κοιτάξει κατάματα όλους εσάς και να σας διαβεβαιώσει ότι το επόμενο καλοκαίρι οι δουλειές σας θα πάνε καλύτερα; Ότι θα έχετε τα χρήματα που χρειάζεστε για να καλύψετε τις ανάγκες σας;

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί η οικονομική ανάταση της Σάμης, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δεν είναι θέμα τοπικό αλλά εθνικό. Είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής.

Σαν χώρα πορευόμαστε μέσα σε ένα λαβύρινθο καλπάζουσας ανεργίας και διαφθοράς. Σε ένα λαβύρινθο γεμάτο χρέη, ελλείμματα, ακάλυπτες επιταγές, επιχειρήσεις που κλείνουν. Η πολιτική της Ν.Δ. έχει οδηγήσει τη χώρα στην κατάσταση αυτή.

Φίλες και Φίλοι,

Κάντε μία απλή σύγκριση. Θυμηθείτε την αισιόδοξη Χώρα του 2004.
Την Χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Και τότε υπήρχαν προβλήματα και τότε έγιναν λάθη. Αλλά είχαμε δυναμισμό, προοπτικές, μέλλον, πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να επιτύχουμε κάθε μικρό ή μεγαλεπήβολο στόχο. Το πιστεύαμε! Είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας,
στις δυνατότητες της Ελληνικής Κοινωνίας. Είχαμε υπερηφάνεια, αισιοδοξία, πίστη.

Σήμερα, μετά μόλις πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τον κ. Καραμανλή, αναρωτηθείτε και πείτε μου, τί βλέπετε, τί ακούτε, τί αισθάνεστε. Με τί χρώματα θα περιγράφατε, την Ελλάδα του σήμερα; Όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος, ζουν σε ένα γκρίζο καταθλιπτικό, ασφυκτικό τοπίο.

Πώς να προσπεράσεις αυτή την πραγματικότητα, και να μιλήσεις για έργα, για δρόμους, για λιμάνια, για πυροπροστασία, για αντισεισμική οργάνωση, για σχολεία, για παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην υγεία;

Πώς να συγκινήσεις τους πολίτες, πώς να πιστέψουν ότι θα γίνει ο τόπος τους εργοτάξιο με έργα απαραίτητα,αν πρώτα δεν τους πείσεις ότι θα εμπνεύσεις μια συνολική ανατροπή, ότι θα εμπνεύσεις και πάλι την συλλογική κοινωνική αφύπνιση, ότι θα δρομολογήσεις ξανά την κοινωνία σε πορεία αισιόδοξη; Ποιόν πείθει πλέον,
μία λίστα έργων, που όλοι πάνω κάτω επαναλαμβάνουμε;

Συνέχισε λέγοντας:

Φίλες και Φίλοι,

Μας περιμένουν προκλήσεις, ευκαιρίες, δυνατότητες.Έχουμε προοπτική.Δεν μας αξίζει η μιζέρια, η αρρωστημένη ακινησία του βάλτου που μας κόλλησε μία ακινησία χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες, χωρίς ηθική, που προέκυψε από την πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει να ξαναφτιάξουμε μια κοινωνία με ελπίδα για το μέλλον, μια κοινωνία αλληλεγγύης, που το ΕΜΕΙΣ θα πρωτοστατεί και θα αφήσει πίσω τις φιλοδοξίες του ΕΓΩ. Πρέπει να εργαστούμε χέρι χέρι, για να ξαναχτίσουμε μια κοινωνία που θα παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και βεβαιότητα, στους Πολίτες και στους Νέους, για να δημιουργήσουν, για να προοδεύσουν, για να τολμήσουν.

Και τότε να είστε βέβαιοι, η Σάμη με τα χωριά της ως "η γη των Πάρκων", του Εθνικού Πάρκου του Αίνου, του Επιστημονικού Πάρκου του Αίνου με τον Εύδοξο, του Σπηλαιολογικού Πάρκου, του Ανοιχτού Πάρκου των αρχαιολογικών μνημείων, του Πάρκου των θρησκευτικών μνημείων, του Πάρκου των Προσεισμικών Χωριών και Ερειπιώνων, του Πάρκου των μαρτυρικών χωριών, θα αποκτήσουν τη δική τους Τοπική Ταυτότητα.

Να είστε βέβαιοι, η Σάμη με τα χωριά της θα έχουν επαρκές και καλής ποιότητας νερό, χειμώνα – καλοκαίρι. Να είστε βέβαιοι, θα υπάρχουν οι καλοί δρόμοι ως την Αγία Ευφημία, ως τον Πόρο, ως το Φισκάρδο, ως το Αργοστόλι.

Να είστε βέβαιοι ότι η Αντίσαμος θα αξιοποιηθεί όπως της αρμόζει. Ότι η Άβυθος θα ευπρεπιστεί και θα αξιοποιηθεί, ότι το σχέδιο πόλης της Σάμης θα τελειώσει. Να είστε βέβαιοι ότι θα λειτουργεί ένα σύγχρονο τουριστικό αγκυροβόλιο στο λιμάνι. Ότι το Κέντρο Υγείας Σάμης θα λειτουργεί καλύτερα με περισσότερες ειδικότητες και προσωπικό, ότι τα σχολεία μας θα εκσυγχρονιστούν.

Να είστε βέβαιοι, ότι η Σάμη με τα χωριά της θα αναστηθούν και πάλι. Να είστε βέβαιοι, ότι η Σάμη και τα χωριά της τα καλοκαίρια θα γεμίζουν από περιηγητές, από τουρίστες που ψάχνουν την ποιότητα, τον πολιτισμό, τα μνημεία, τον φυσικό πλούτο, τα μονοπάτια, τα εκκλησάκια, τη ρομπόλα, τα καλά τυριά.

Να είστε βέβαιοι οι κάτοικοι, όλοι εσείς, θα έχετε την οικονομική ασφάλεια και ευμάρεια, αλλά και την ποιότητα ζωής που σας αξίζει.

Όλα αυτά όμως δεν γίνονται σε μία μέρα.
Βάζουμε τον μπούσουλα και σιγά σιγά προσπαθούμε όλοι, από το δικό του ρόλο ο καθένας να τα κάνουμε πραγματικότητα, αλλά με προγραμματισμό και σκληρή δουλειά και όχι σκόρπια και ό,τι μας κάτσει.

Κανείς να μην λείψει από την κάλπη τις 4 Οκτώβρη
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ
Η Νίκη είναι δική μας.


-----------------------------------------------------------

28 Σεπτεμβρίου 2009: Κεντρική Προεκλογική Ομιλία στους Ετεροδημότες της Αθήνας




Στην ομιλία του προς τους ετεροδημότες ο υποψήφιος Βουλευτής ανέφερε:

Αγαπητές φίλες και φίλοι!

Με τιμή, σεβασμό και ευθύνη στεκόμαστε σήμερα απέναντί σας ως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ.
Εδώ σήμερα δίνουμε τον όρκο του αγώνα και της συνέπειας. Έχουμε βαριά ιστορία στην πλάτη μας και δεν μπορούμε να την προδώσουμε. Έχουμε φιλόδοξο όραμα για το μέλλον και θα το πραγματοποιήσουμε.

Γνωρίζω πολύ καλά τους προβληματισμούς σας, τις αγωνίες σας, τις προσδοκίες σας.
Εξάλλου για μια μεγάλη περίοδο της ζωής μου, ήμουν ένας από εσάς, είτε στην εθνικοτοπική μας οργάνωση, είτε ως μέλος και Πρόεδρος του σπουδαστικού συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», είτε ως μέλος της Αδελφότητας Πειραιά.

Πάντα δίπλα, πάντα μαζί ο ένας στον άλλο, δώσαμε σπουδαίες μάχες, πετύχαμε υπέροχες νίκες, αισθανθήκαμε την πίκρα της ήττας, όμως το σπουδαίο είναι πως πάντα ήμασταν μαζί, γιατί η Ενότητα δίνει τη δύναμη, γιατί αξίζει να υπάρχουμε ως κοινωνία όταν υπηρετούμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη των μελών της.

Η Νομαρχία και οι Δήμοι, η εκάστοτε άξια κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση, Α. ΤΡΙΤΣΗΣ, Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ, Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ, Π. ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ, Α. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ πάντα έδινε προτεραιότητα στους συμπολίτες μας της διασποράς. Γι’ αυτό η Νομαρχία διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις ενημέρωσης στην Αθήνα. Γι’ αυτό τα γραφεία μας στα νησιά μας είναι ανοιχτά πάντα στους ετεροδημότες όποια ώρα και μέρα. Γι’ αυτό οι υποδείξεις σας στα προγράμματά μας πάντοτε γίνονται σεβαστές.

Θέλουμε η απεριόριστη αγάπη που τρέφετε για την πατρίδα μας, να μην νοιώσετε ποτέ ότι προδίδεται. Θέλουμε να νοιώθετε υπερήφανοι για τα χωριά και τις πόλεις μας.
Πολύ περισσότερο θέλουμε να νοιώθετε πως οι πολιτικοί σας εκπρόσωποι έχουν
ήθος, σεμνότητα, εργατικότητα, αποτελεσματικότητα. Ότι δεν αποτελούν μια γραφική εικόνα που περιφέρεται στους διαδρόμους της Βουλής ή στους δρόμους των Νησιών μας.

Πάλι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη στις 4 του Οκτώβρη. Πάλι μαζί θα νικήσουμε. Είμαι σίγουρος, αυτή τη φορά θα νικήσουμε.ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση! Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός! Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας!Η δική σας σημερινή παρουσία το εγγυάται! Ο δικός σας αγώνας μας δίνει δύναμη και ενέργεια, όχι μόνο μέχρι την Κυριακή, αλλά και για μετά, για τις μέρες της νέας δημιουργίας.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα, ζούμε μια κρίση, που δυστυχώς ΔΕΝ είναι μόνο οικονομική. Σήμερα ζούμε μία γενικευμένη κρίση σε ΚΑΘΕ τομέα της ζωής. Κρίση που δεν οφείλεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ μόνο στην έλλειψη χρημάτων. Δεν αρκεί να γεμίσεις τα ταμεία για να βγει ο τόπος από το βάλτο. Χρειάζεται μια ριζικά νέα πολιτική φιλοσοφία, που θα ανατρέπει το κλίμα στασιμότητας και σήψης που έχει διαποτίσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται μια πολιτική με αρχές, με νέους πολιτικούς, που θα επαναφέρουν γρήγορα την χαμένη αξιοπιστία και θα βάλουν τα θεμέλια για να αποκτήσουν ξανά οι πολίτες εμπιστοσύνη και ελπίδα. Που θα δημιουργήσουν κλίμα θετικό και θα επαναφέρουν στην κοινωνία μας,
την αισιοδοξία.

Ανάμεσα στα άλλα, τελειώνοντας σημείωσε:

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι!
Έξι και μία έμειναν! Δεν χρειάζεται εφησυχασμός όμως. Εσείς πάντα δίνατε τη δύναμη της νίκης. Τα πράσινα πούλμαν της νίκης, στόλιζαν τους δρόμους μας με τις σημαίες και τα τραγούδια σας. Είσαστε η μεγάλη δύναμη της κοινωνίας μας. Στηρίξατε τα νησιά μας στα πέτρινα χρόνια του '50, του '60, του '70. Τότε που αποτελούσαμε τόπο εξορίας, τότε που οι αντιφρονούντες δημόσιοι υπάλληλοι τιμωρούνταν πολιτικά με τη μετάθεση στο Νομό μας.

Αγκαλιάζετε, αναπτύσσετε και διαδίδετε τον πολιτισμό μας στη δαιδαλώδη και απρόσωπη Αθήνα. Διατηρείτε τη φλόγα του Κεφαλλονίτη και του Θιακού αναμμένη στις νέες γενιές. Ζωντανεύετε τα χωριά μας όχι μόνο τα καλοκαίρια. Συνεισφέρετε ανυπολόγιστα στην τοπική αγορά και οικονομία.

Τώρα πια που τα μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας έχουν κάνει εντυπωσιακή πρόοδο, εσείς μέρα – τη μέρα βρισκόσαστε πιο κοντά μας. Η κοινωνία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης νοιώθει πιο συμπαγής.

Πήραμε το 1981 ένα νομό υπό κατάρρευση. Είναι γνωστά αυτά. Ο πληθυσμός εγκατέλειπε τα σπίτια του, ο πολιτισμός ρημαζόταν, η τοπική κοινωνία διαλυόταν.Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η άσβηστη αγάπη του Κεφαλλονίτη και του Θιακού για τα νησιά μας δημιούργησαν πάλι συνθήκες αλματώδους ανάπτυξης. Επί 20 χρόνια η μία μέρα καλύτερη από την άλλη. Ο νομός ήρθε πρώτος σε αύξηση στην Ελλάδα, στη μέτρηση πληθυσμού που έγινε το 2001. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

Δυστυχώς αυτή η ανάπτυξη ανακόπηκε με προκλητικό τρόπο τα τελευταία 5,5 χρόνια. Αυτή λοιπόν ήταν η ανταμοιβή από τις δύο κυβερνήσεις Καραμανλή στον τόπο.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα της δικής μας ανταμοιβής στον τόπο. Ήρθε η ώρα της αισιοδοξίας,
Ήρθε η ώρα της ανάτασης, της εθνικής ανάτασης. Τις 5 Οκτώβρη, αρχίζει η νέα πορεία
για την ανάπτυξη των αγαπημένων νησιών μας. Τον αέρα της Νίκης, που εσείς μας δίνετε, τον νοιώθουμε τώρα καλύτερα, είναι ούριος, φουσκώνει τα πανιά μας. Οι ετεροδημότες πρώτοι! Οι ετεροδημότες μπροστά! Αγώνας μέχρι να κλείσουν οι κάλπες!

Την Κυριακή το βράδυ γλέντι στα χωριά και τις πλατείες μας! Χαρά και αισιοδοξία για τη Νέα Αρχή!

------------------------------------------------------------

22 Σεπτεμβρίου 2009: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 19/9/2009 ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Σπύρος Μοσχόπουλος, επισκέφτηκε τα χωριά της Παλλικής, Σουλάρους, Μαντζαβινάτα, Χαυριάτα, Χαυδάτα, Μονοπωλάτα . Το πρωί της ίδιας ημέρας επισκέφτηκε φίλους του, στην περιοχή του Ληξουριού. Οι συγκεντρωμένοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή έχοντας σίγουρη τη Νίκη στις 4 Οκτώβρη, εκφράζοντας του όμως ταυτόχρονα και την απογοήτευση και αγανάκτηση των Παλλικισιάνων από την εγκατάλειψη της σημερινής κυβέρνησης.

Την Κυριακή 20/09/2009 πραγματοποιήθηκε περιοδεία στη Θηνιά, Φαρακλάτα, Διλινάτα, Δαυγάτα και Ζόλα όπου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής.

Τη Δευτέρα 21/09/2009 επισκέφτηκε τα χωριά της Λειβαθούς, Πεσσάδα, Σπαρτιά, Κεραμειές, Κουρκουμελάτα, Μεταξάτα, Ντομάτα, Καλλιγάτα, Σαρλάτα, Σβορωνάτα και Λακύθρα.

Κοινό στοιχείο και σε αυτές τις περιοδείες ήταν η διαπίστωση πως η Κεφαλονιά και το Θιάκι τα τελευταία 5 ½ χρόνια έχουν τελματώσει και έχουν ανάγκη μιας Νέας αλλαγής ώστε να προχωρήσουν και πάλι μπροστά.

Στόχος είναι μέσα από το διάλογο και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλό του τόπου, να δημιουργηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την πρόοδο του τόπου μας.

Σε όλες τις περιοδείες ο Σπύρος γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Του εκφράζουν την αγάπη τους και την συμπαράστασή τους, τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Όλοι του μεταφέρουν το κλίμα Νίκης του ΠΑΣΟΚ τις επερχόμενες εκλογές στα νησιά μας.

22/09/2009
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-----------------------------------------------------------

18 Σεπτεμβρίου 2009: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις περιοδείες του ως υποψήφιος Βουλευτής συνεχίζει, ο Σπύρος Μοσχόπουλος. Αναλυτικά, την Τετάρτη 16/09/2009 το απόγευμα, επισκέφτηκε την περιοχή της Άνω Λειβαθούς και συγκεκριμένα τα χωριά Περατάτα, Τραυλιάτα, Καραβάδο, Μουσάτα, Βλαχάτα και Λουρδάτα.

Την Πέμπτη 17/09/2009 το απόγευμα, επισκέφτηκε το Πυργί, τον Άγιο Νικόλαο, το Διγαλέτο, τα Ζερβάτα, τα Γριζάτα και τα καταστήματα της Σάμης, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες της περιοχής.

Την Παρασκευή 18/09/2009 το πρωί, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους των ιχθυοτροφείων όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε περιοδεία στον Ελειό, τον Κατελειό και τη Σκάλα.

Κοινή διαπίστωση από τις συζητήσεις που γίνονται σε όλα τα χωριά και με όλους τους φορείς είναι ότι η κατάσταση των τελευταίων ετών δεν πάει άλλο, ότι απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως νέα κυβέρνηση είναι η μόνη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα σταματήσει τον κατήφορο στον οποίο την οδήγησε η Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η δυναμική που έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Πρόεδρος Γ.Παπανδρέου. Οι συγκεκριμένες προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση, οι προτάσεις του για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, αλλά και οι νέες και αξιόπιστες προτάσεις υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, έχουν πείσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Εμπιστεύονται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εμπιστεύονται τον Γ.Παπανδρέου, γι' αυτό και θα του αναθέσουν την διακυβέρνηση της χώρας. Το νέο ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το νομό μας είναι αξιόπιστο, δίνει ενωμένο τον αγώνα του και γι αυτό θα έχει σίγουρη νίκη.

16-09-2009
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-----------------------------------------------------------

16 Σεπτεμβρίου 2009: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με Κεφαλονίτες και Θιακούς που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα είχε χθες στις 20:00 ο υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Νομού μας, Σπύρος Μοσχόπουλος.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου 10 στην Αθήνα.
Η συζήτηση που ακολούθησε περιελάμβανε θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα καθώς επίσης και τοπικά θέματα που απασχολούν τα νησιά μας.

Οι Κεφαλονίτες και Θιακοί που ζουν στην Αθήνα είναι αποφασισμένοι να κατεβούν στα νησιά μας για να συμβάλουν έτσι στη σίγουρη Νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ ., πανελλήνια αλλά και τοπικά.

Συγκροτήθηκε ομάδα ετεροδημοτών από την Αθήνα που θα βοηθήσουν για την οργανωμένη και χωρίς προβλήματα μετακίνηση τους.

Έχουν οι ίδιοι αποφασίσει να δώσουν την ενεργή παρουσία τους στις επερχόμενες εκλογές, αυτό απαιτεί ο τόπος μας για να διαμορφώσουμε νέους όρους για την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας.

16-09-2009
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-------------------------------------------------------------------------

15 Σεπτεμβρίου 2009: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις περιοδείες του ως υποψήφιος Βουλευτής άρχισε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ο Σπύρος Μοσχόπουλος.

Αναλυτικά, την Παρασκευή 11/09/2009 επισκέφτηκε την περιοχή της Ερίσου και συγκεκριμένα το Φισκάρδο και την Ένωση Μάγγανο Αντυπάτα. Το Σάββατο 12/09/2009μεπισκέφτηκε τον Πόρο και συνομίλησε με καταστηματάρχες της περιοχής, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τις περιοχές Ξενόπουλο, Καπανδρίτι, και Καμπιτσάτα. Την Κυριακή 13/09/2009 πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη του Ληξουρίου και στα χωριά της Παλλικής Αγία Θέκλη, Αθέρα και Δαμουλιανάτα. Το ίδιο βράδυ παραβρέθηκε στο πανηγύρι του Σταυρού στα Κηπούρια.

Το τετραήμερο του υποψήφιου Βουλευτή ολοκληρώθηκε με μεγάλη περιοδεία στην Ιθάκη, όπου επισκέφτηκε το Επαρχείο Ιθάκης, το Λιμεναρχείο και τη Δ.Ο.Υ. Ιθάκης. Στην συνέχεια πραγματοποίησε επίσκεψη στα καταστήματα στο Βαθύ της Ιθάκης όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες του νησιού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του για στήριξη της υποψηφιότητάς του. Στον υποψήφιο Βουλευτή τέθηκε από πολλούς γονείς το πρόβλημα της έλλειψης παιδιάτρου. Ο Σπύρος Μοσχόπουλος αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες και διαμαρτυρίες που έχουν γίνει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Νομαρχιακό Συμβούλιο προς το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και δεσμεύτηκε για συνεχή συμπαράσταση μέχρι τη λύση του σημαντικού προβλήματος της Ιθάκης.

Η περιοδεία στην Ιθάκη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Βόρεια Ιθάκη και στα Τοπικά διαμερίσματα Κιόνι, Φρίκες, και Σταυρό. Στον Σταυρό της Ιθάκης συναντήθηκε με πολλούς κατοίκους της περιοχής και φίλους του στους οποίους απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό με αναφορές στα τοπικά προβλήματα της Ιθάκης, στην γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας και στο σημαντικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου.



4 σχόλια:

  1. Ποιες ειναι οι θέσεις το κ. Μοσχόπουλου για ένα σωρό ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας; Περιμένουμε κάποιο κείμενο θέσεων εδώ. Για παράδειγμα το πρόβλημα με την Εμπορική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσα έργα έκανε η νομαρχία του κ.Μοσχόπουλου για τη Σάμη;Αν δε προλαβαίνει ο ίδιος ας μας απαντήσουν οι παρατρεχάμενοι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. re paidia afoy ta ekane ola o parisis me ton valeta ti na nanei o mosxopoylos???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαζομάρες κύριοι. Ούτε Ο Βαλέτας ούτε ο Παρίσης τα έκαναν όλα. Ουτε και ο επόμενος Δήμαρχος ή Βουλευτής θα τα κάνει όλα. Αλλά και οι προηγούμεοι λεβέντες Αρτελάρης και Καλαφάτης μας πρήξανε στα έργα. Για το Πώς θα παραμέινουν στο προσκήνιο διαθέτουν όλη την ενέργειά τους. Σας τα είπα και χθές. Τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ πρέπει να φτιάξουμε και να καταχωρήσουμε τα κόμματα εξουσίας και τους εκπροσώπους τους. Μικρά κόματα όσοι δεν εξαρτάσθε από τα μικροσυμφέροντά σας. Θα δείτε πόσο πιο χαρούμενα θα νοιώσετε
    Ο χαζο-χαρούμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.