Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Περί της Εμπορικής....

Αναδημοσιεύουμε από το Kefaloniaphotonews μια πληρέστερη περιγραφή του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στη Σάμη.

Ξεσηκώνεται η Σάμη για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εμπορικής.

Αναβρασμός και αγανάκτηση στους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Σάμης.
Συνεδρίασε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμης μετά από πρόταση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, με μοναδικό θέμα το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας.



Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι επισήμαναν την μεγάλη οικονομική καταστροφή που υφίσταται η περιοχή συμπεριλαμβανομένης και την Πύλαρο, ιδιαίτερα οι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Ζήτησαν την ενημέρωση-κινητοποίηση των κατοίκων, αν χρειαστεί να γίνει και συλλαλητήριο. Όπως τόνισαν, η Τράπεζα στηρίχθηκε από το Δήμο της Σάμης αλλά και από το Δήμο Πυλαρέων, αλλά και παράλληλα από τους κατοίκους.

Ο κ. Σπ. Σπαθής πιστεύει ότι η Τράπεζα πρέπει να παραμείνει από θέματα υποδομής για το Δήμο, από θέματα οικονομικής πλευράς, αλλά και από θέματα εξυπηρέτησης των κατοίκων όχι μόνο της Σάμης αλλά και του διπλανού Δήμου της Πυλάρου. Γι αυτό πιστεύει ότι πρέπει όλοι να πάρουμε θέση, κινητοποιώντας με οποιοδήποτε τρόπο τους πολιτικούς παράγοντες του Νομού. Για τους επιχειρηματίες του Νομού έλυσε πολλά προβλήματα

Ο κ. Μάκης Μονιάς τόνισε ότι το κλείσιμο του Υποκαταστήματος οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση της πόλης, και στην οικονομική αιμορραγία της περιοχής.

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα διότι έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικές επιχειρήσεις πλέον, οι αποφάσεις αυτές έχουν παρθεί στη Γαλλία σε μια προσπάθεια συμμαζέματος των οικονομικών της Τράπεζας. Ο κ. Δήμαρχος πιστεύει ότι θα πρέπει να στραφούμε στην δημιουργία ενός υποκαταστήματος άλλης τράπεζας, και όπως τόνισαν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, με κρατική συμμετοχή, όπως είναι η Εθνική ή η Αγροτική.
Υπενθύμισε ο κ. Δήμαρχος τις ενέργειες που είχε κάνει ο Δήμος για τη δημιουργία υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης πρότεινε να γίνει προσπάθεια να κρατηθεί το ΑΤΜ της Εμπορικής στη Σάμη.

Επίσης, από πολλούς προτάθηκε να ανακοινώσει ο Δήμος ότι με την αποχώρηση του καταστήματος από τη Σάμη, ο Δήμος Σάμης και τα Νομικά του πρόσωπα θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους, μ’ αυτό τον τρόπο θα δώσουν το μήνυμα στους Δημότες.

Πρότεινε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δραγκουλόγκωνας να λειτουργήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως Τράπεζα. Μπορεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τη μορφή που έχει σήμερα, ως τραπεζικός οργανισμός, να εξυπηρετήσει τον κόσμο.

Ο κ. Γαβρίλης Ρασσιάς που παρακολουθούσε τη συζήτηση πρότεινε να διεκδικήσουμε από την Εμπορική αναστολή της απόφασης για ένα εξάμηνο, και να δραστηριοποιηθούν στη λύση του Ταχυδρομείου η οποία είναι περισσότερο εφικτή, και στη λύση της Αγροτικής Τράπεζας. Βλέπει δύσκολη την λύση της Εθνικής Τράπεζας.

Τελικά αποφασίστηκε:
  • Να σταλεί τη Δευτέρα το πρωί έγγραφο σε Βουλευτή και Νομάρχη για κοινή σύσκεψη.
  • Παράσταση του Δήμαρχου στην Ένωση Τραπεζών και στη Διοίκηση της Εμπορικής.
  • Σε δεύτερη φάση να σταλεί έγγραφο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Αγροτική Τράπεζα με τις επιπλέον ενέργειες που έχουν γίνει για την Εθνική Τράπεζα.
  • Συγχρόνως έκδοση ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Δημ. Συμβουλίου.

Σύσσωμοι οι Δημ. Σύμβουλοι συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε μορφή διεκδίκησης και παράλληλα κινητοποίησης, θα υποστηριχθεί.

Παρόντες ήταν: Διον.Στεφανάτος, Δημ. Φιορεβάντες, Μάκης Μονιάς, Αντ. Καλλιβωκάς, Δημ. Σπαθής, Σπ. Σπαθής, Αν. Βελισσαράτος, Γερ. Καλαφάτης, Γερ. Στανίτσας, Θεοτ. Καβαλιεράτος.

Οι πληροφορίες λένε ότι και ο Δήμος Πυλάρου στη συνεδρίασή του αποφάσισε να μην κλείσει το Υποκατάστημα της Εμπορικής.


Επιστολή του Δημάρχου προς την Εθνική Τράπεζα

Η επιστολή-υπενθύμιση του Δήμαρχου Μ. Βαλέττα προς την Εθνική Τράπεζα Διεύθυνση Δικτύου στην Πάτρα, σχετικά με την δημιουργία υποκαταστήματος στη Σάμη. Ο Δήμαρχος είχε στείλει στις 22 Φεβρουαρίου 2007 με αρ. πρωτ. 510, επιστολή προς την Περιφερειακή Διεύθυνση για την ίδρυση Υποκαταστήματος στη Σάμη.

ΘΕΜΑ: Υποκατάστημα Ε.Τ. Ε. στη Σάμη. Σχετ.: 510/22.02.2007 επιστολή μας.

Σε συνέχεια ανωτέρω επιστολής μας, την οποία σας κοινοποιούμε, προς την Διεύθυνση σας με την οποία προτείναμε την λειτουργία υποκαταστήματος σας στην πόλη μας, σας ενημερώνουμε ότι προκύπτουν τα εξής νέα δεδομένα:

1. Το υποκατάστημα της Εμπορικής Τραπέζης που λειτουργεί τα τελευταία δέκα πέντε και πλέον χρόνια στην πόλη μας ανακοινώθηκε ότι θα αναστείλει την λειτουργία του,

2. Καμία άλλη τράπεζα δεν έχει υποκατάστημα στη Σάμη με συνέπεια να αναμένεται η δημιουργία μεγάλου προβλήματος τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για δεκάδες συμπολίτες μας,

3. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει ο Δήμος μας δεδομένου ότι δεν θα υφίσταται άμεση πρόσβαση σε υποκατάστημα για την διευθέτηση πληρωμών μέσω λογαριασμών ή καταβολή χρημάτων με μετρητά. Το υποκατάστημα της Εμπορικής μέχρι σήμερα εξυπηρετεί τον δήμο μας και τα νομικά του πρόσωπα διακινώντας κατ έτος χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω νέα δεδομένα επανερχόμαστε στην πρόταση μας και ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση σας προκειμένου να λειτουργήσει στην πόλη μας υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος. Στην περίπτωση αυτή επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι ο Δήμος μας και τα νομικά του πρόσωπα θα μεταφέρουν όλες τις συναλλαγές και τραπεζικές τους ανάγκες στο νέο υποκατάστημα της ΕΤΕ.

Με Τιμή

Ο Δήμαρχος Σάμης

Ξενάκης - Βαλέττας Εμμανουήλ

Πηγή: http://www.kefaloniaphotonews.gr/news.asp?id=3965&catid=6&rndid=12072009




Roupaki: Κατ’αρχάς να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για δύο πολύ σημαντικά σημεία. Πρώτον την άμεση αντίδραση του ΔΣ και το παραγωγικό κλίμα μέσα στη συνεδρίαση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε την όχι και τόσο μεγάλη συνεκτικότητα των παρατάξεων που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό. Δεύτερον, τη θετική ανταπόκριση του ΔΣ Πυλάρου. Είναι μία ακόμη ένδειξη των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο περιοχές, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μία. Αυτό είναι ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα, αλλά όχι για τώρα.

Επί της ουσίας τώρα. Μετά από μια πολύ γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο, 2-3 σκέψεις και κάποια γεγονότα:
Το πρώτο τρίμηνο του 2009 δεν ήταν καθόλου καλό για την Εμπορική Τράπεζα. Μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας παρουσίασε ζημίες ύψους 168,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το Σύνολο Καθαρών Εσόδων μειώθηκε κατά 18,4% σε 158,9 εκατ.ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα μείωσης των Καθαρών Εσόδων από Τόκους κατά 28,8%. [Πηγή: http://www.express.gr/news/business/166563oz_20090511166563.php3 ].

Η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε πρόσφατα την άμεση εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και δράσεων, μεταξύ των οποίων συνέχιση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για 1.500 εργαζόμενους, κλείσιμο 57 καταστημάτων, μετεγκατάσταση 33 καταστημάτων σε περισσότερο κερδοφόρες περιοχές και ενδεχόμενη ίδρυση 22 νέων καταστημάτων σε περιοχές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης. Το χρονικό πλαίσιο αυτών των δράσεων καλύπτει την περίοδο 2009 – 2011. [Πηγή: http://troktiko.blogspot.com/2009/06/1500-57.html ]

Με βάση τα παραπάνω η απόφαση εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική της τράπεζας. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητάμε δεύτερο υποκατάστημα τράπεζας με κρατική συμμετοχή όταν αυτές οι τράπεζες έχουν ήδη καταστήματα στο Αργοστόλι. Δυστυχώς, από την άλλη, δεν είμαστε σίγουροι ότι η περιοχή μας μπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, ως περιοχή με δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης ώστε να διαπραγματευεί με κάποια από τις πιο μικρές αλλά ίσως πιο δυναμικές και αναπτυσσόμενες ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες.

Με τι επιχειρήματα θα ζητάμε ενα υποκατάστημα στην περιοχή μας; Το βασικό επιχείρημα που διατυπώνεται στην επιστολή του Δημάρχου για το «Ιδιαίτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει ο Δήμος μας...» δυστυχώς φοβόμαστε ότι δεν μπορεί να πει κάτι σε μια τράπεζα που περιμένει ευκαιρίες για κέρδος και μόνο...

Μια πρόταση λοιπόν εδώ θα ήταν να προχωρήσουμε, σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλάρου, στην δημιουργία ενός φακέλου για τα οικονομικά μεγέθη της περιοχής, τις επενδυτικές ευκαιρίες, την κατάσταση της οικοδομικής δραστηριότητας, το ύψος των καταθέσεων, την οικονομική ευρωστία του δήμου λόγω σπηλαίων. Με αυτό το εφόδιο, ο Δήμαρχος θα μπορέσει με αξιώσεις να χτυπήσει και άλλες τραπεζικές πόρτες...

2 σχόλια:

  1. Η τράπεζες λειτουργούν με μονό σκοπό το κέρδος είναι αδίστακτοι ληστρικοί οργανισμοί δεν καταλαβαίνουν από ευχολόγια το μονό που θα καταλάβει η εμπορική τράπεζα είναι μονό την πλήρη απόσυρση όλων των καταθέσεων των κατοίκων της Σάμης σε διάστημα ενός μήνα αν δεν αποσύρουν την απόφαση τους αυτοί πιστεύουν ότι θα μας σύρουν στο Αργοστόλι . Εκβιασμό στους εκβιαστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τί έγινε με αυτό παιδιά;; υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις;ξέρει κανεις κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.