Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ 1973

Το βιβλίο Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου παρουσιάστηκε στην Πάτρα, στην αίθουσα του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων, το Σάββατο, 30 Μαϊου, ώρα 7.30 μ.μ., με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας Δημήτριο Βεργίδη, ο οποίος –τότε- συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα της Πάτρας. Η εκδήλωση κατά γενική ομολογία ήταν αρκετά επιτυχής.

Ετοιμάζεται η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, η οποία θα γίνει το Σάββατο, 13 Ιουνίου, ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Ακαδημίας και Γενναδίου 8, 7ος όροφος.

Ομιλητές θα είναι:
  • το μέλος- τότε- της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου Ολύμπιος Δαφέρμος, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και
  • ο Φανούρης Βώρος, Δρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Στην Κεφαλονιά προετοιμάζονται δύο παρουσιάσεις του βιβλίου: στο Δημοτικό Θέατρο του Ληξουριού, την Κυριακή 21 Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ. και στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολιού «Ο Κέφαλος», τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, ώρα 8 μ.μ. Ομιλητές θα είναι το μέλος –τότε- της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου Αριάδνη Αλαβάνου, Μεταφράστρια βιβλίων και ο Φανούρης Βώρος.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα πρακτορεία τύπου και στα βιβλιοπωλεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθώς και στα βιβλιοπωλεία της Πάτρας. Σύντομα θα προωθηθεί και στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Π. Πετράτος
Άρθρο Αναγνώστη

2 σχόλια:

  1. Σε μια εποχή κρίσης των αξιών,τέτοιες ενέργειες αξίζουν. Το βιβλίο μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του διδάσκει τος νέους ανθρώπους.Αποτελεί όμως και το καλύτερο μνημόσυνο σε αυτούς που έφυγαν από κοντά μας.Νάσαι καλά Πέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όχι μόνο μνημόσυνο...

    Αλλά και υπενθύμιση του γνήσιου χαρακτήρα του Κεφαλονίτη, του αγωνιστικού και του ατίθασου. Σε δύσκολες περιόδους. Και το '40 και το ΄73. Εθνική Αντίσταση, ολοκαυτώματα και μαρτυρικά χωριά. Διώξεις, εξορίες και υποχρεωτικές στρατεύσεις.

    Για να θυμηθούμε και τον Νίκο Καβαδία, τον "Κόλια", πόσο άμεσα και απλά συνέδεε αυτές τις δύο περιόδους, αυτές τις δύο γενιές στο ποίημά του "Σπουδαστές":

    Σας είδα κάτου από την πύρινη βροχή
    με τα πλακάτ και τα σκουτιά τα ματωμένα
    εσάς που κάματε τη δύσκολην αρχή
    κείνα τα χρόνια τα βαριά, τα κολασμένα.

    Σήμερα βλέπω τα δικά σας τα παιδιά
    σμάρι πηχτό μες του πελάγου τη σπηλιάδα.
    Πάντα κατάντικρα στην κάθε αναποδιά
    και σ’ όσους πάνε να σταυρώσουν την Ελλάδα.

    Ν. Καββαδίας 24.3.1967

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.